• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Περίπου 1.000 άνθρωποι απ’ όλο το Νομό Καβάλας συνεχίζουν να εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ. Το παρακολουθούν, το στηρίζουν, συμμετέχουν στις διαδικασίες του. Το πιστεύουν και το περιμένουν ώστε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να επανέλθει δυναμικά αλλά και σωστά. Αυτό είναι το συμπέρασμα –σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο- της ψηφοφορίας προχθές Κυριακή. Αυτό έδειξε η συμμετοχή και η ψήφος προς τους υποψήφιους συνέδρους. Οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την διαδικασία που αρχίζει στην Αθήνα την Παρασκευή 1η Μάρτη.

 

Το νούμερο βέβαια είναι μικρό. Ή μήπως είναι μεγάλο; Σε παρόμοιες εσωκομματικές διαδικασίες (βλέπε 2004,2007 και 2012) η συμμετοχή στην Καβάλα ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Όμως εκείνο το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το σημερινό. Τότε είτε προσπαθούσε, είτε τα κατάφερνε. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι κάπου αλλού. Ιδεολογικά και ουσιαστικά. Κι όμως, υπάρχουν στην Καβάλα 1.000 άνθρωποι που συνεχίζουν να το παρακολουθούν στενά.

 

Γράφαμε και πρόσφατα. Είναι θέμα συναισθηματικού δεσίματος. Είναι ζήτημα συνήθειας. Είναι συνειδητή επιλογή να μείνει κάποιος στο ΠΑΣΟΚ (σε αυτό το ΠΑΣΟΚ), παρά να αναζητά νέα «στέγη» αριστερά και δεξιά. Δείχνει- αυτή η στάση- μια πολιτική συνέπεια. Μια σταθερότητα. Αρκεί φυσικά το κόμμα να ανταποκρίνεται κι αυτό. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα όλο ξεκινά να επιστρέψει στις ρίζες του. Στην αρχική του θέση. Κι όλο συμβαίνει το αντίθετο. Το βρίσκουμε συνεχώς και πιο δεξιά…

 

Λέει (με διάφορους τρόπους) ότι έχει λόγο που κάνει κάτι τέτοιο. Υποστηρίζει ότι αναζητά ευκαιρία, τον κατάλληλο χρόνο ώστε να ξεφύγει. Να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ. Πάλι όμως διαψεύδει τον εαυτό του καθώς οι πράξεις των εκπροσώπων του είναι κάτι το εντελώς αντίθετο σε σχέση με τα λόγια τους. Αυτοί οι 1.000 άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία της περασμένης Κυριακής δεν θα περιμένουν για πολύ ακόμη. Στο τέλος θα αποχωρίσουν κι αυτοί, είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε προς την ΔΗΜΑΡ (ή και την ΝΔ). Φαίνεται μάλιστα ότι στη διάρκεια του συνεδρίου δεν θα υπάρξει καμία από τις προσδοκώμενες αλλαγές. Ίσως να οριστικοποιηθεί αυτή που εκτός από πρόσφατη είναι κι ενοχλητική. Η αλλαγή (για χάρη της… σωτηρίας της χώρας) προς τα δεξιά.

 

Βλέποντας τον κατάλογο με τους 35 εκλεγμένους συνέδρους του Νομού Καβάλας έρχεται στο μυαλό μας μια παλαιότερη φράση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Σύμφωνα με την οποία ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει είναι 40 ετών! Ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Με τα σημερινά δεδομένα ωστόσο δεν υπάρχει κανείς στο ΠΑΣΟΚ που να πληροί τις προϋποθέσεις, να δείχνει έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ο 40αρης που ψάχνει ακόμη κι ο Βενιζέλος, ίσως σήμερα να είναι μόλις 20 ετών…

 

Καμιά 25αρια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας αλλά και ευαίσθητοι σχετικά με το περιβάλλον πολίτες, πήγαν την Κυριακή το πρωί στην Χαλκιδική. Έλαβαν μέρος στην συγκέντρωση κατά της επένδυσης του χρυσού. Μοιράστηκαν σε αυτοκίνητα κι έκαναν το συγκεκριμένο ταξίδι συμπαράστασης. Στη διαδρομή αστυνομικοί σταμάτησαν κι έκαναν έλεγχο σε όλα τα αυτοκίνητα από την Καβάλα. Δίπλωμα, άδεια, ασφάλεια αλλά και έλεγχο στο πορτμπαγκάζ. Άπαντες πέρασαν άνετα τον έλεγχο κι έτσι έφθασαν εκεί που ήταν ο τελικός τους προορισμός.

 

Στην τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας την Κυριακή το μεσημέρι, πρόεδρος ανέλαβε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κούτρας. Πρόταση κοινής αποδοχής, επιλογή θαυμάσια αφού η συνέλευση ήταν πετυχημένη και λόγω του προέδρου της. Παλιά καραβάνα σε αυτά ο Νίκος Κούτρας, τα κατάφερε μια χαρά. Άλλωστε συχνά πυκνά παρακολουθεί τις εκδηλώσεις του συλλόγου, στον οποίο είναι μέλος.

 

Δελτίο τύπου της Περιφέρειας ΑΜΘ – μόλις χθεσινό- μνημόνευε τον νέο αντιπεριφερειάρχη τουρισμού αλλά με λάθος όνομα. Αντί για Γιώργο Γερομάρκο, το δελτίο έγραφε Γιώργο Γερομάρκου! Έχουμε ακούσει και χειρότερα όπως το Γιώργος Παπαμάρκος… Όμως να κάνει αυτό το λάθος ο φορέας που ο Γιώργος εκπροσωπεί, αυτό δεν το περιμέναμε. Αυτά συμβαίνουν και επειδή τα δελτία τύπου τα γραφεί η Κομοτηνή. Στην οποία όπως φαίνεται ο Γιώργος Γερομάρκος δεν πηγαίνει και τόσο συχνά ώστε να μάθουν τον ίδιο και το όνομα του.

 

Ο Μάκης Ψωμιάδης απολογήθηκε χθες στον ειδικό ανακριτή για την υπόθεση του ΑΟΚ. Για τα στημένα παιχνίδια, τον καιρό που κατά το κατηγορητήριο ήταν πρόεδρος του ΑΟΚ. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, άσχετα αν οδηγήθηκε πάλι στην φυλακή για άλλη δικαστική του εκκρεμότητα. Για την υπόθεση του ΑΟΚ ο ανακριτής τον άκουσε και μετά τον άφησε ελεύθερο! Αυτό δεν το έμαθε αλλά πρέπει να το μάθει ο αρμόδιος εκείνα τα χρόνια Υπουργός Αθλητισμού κ. Γερουλάνος.

 

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε διαφήμιση χθες στην Καβάλα, ειδικότερα στην ιχθυόσκαλα της. Οι επιδόσεις της οποίας είναι αξιοπρόσεκτες. Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ που έχει την υπογραφή του Βασίλη Λωλίδη αναφέρει ειδικότερα τα ακόλουθα: Η αλιεία παραμένει εν μέσω κρίσης ένας από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας της Καβάλας γεγονός που αποδεικνύεται από τα κέρδη που καταγράφει η ιχθυόσκαλα της περιοχής. Με βάση τη διακίνηση των αλιευτικών εμπορευμάτων και τα καθαρά κέρδη που καταγράφει η ιχθυόσκαλα Καβάλας καταλαμβάνει την τρίτη θέση πανελληνίως πίσω από αυτές του Κερατσινίου στον Πειραιά και της Νέας Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη.Ο διευθυντής της ιχθυόσκαλας Καβάλας Χαράλαμπος Μαντάς, μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ τονίζει ότι πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο αριθμός των καϊκιών που είναι καταγεγραμμένα στη δύναμη της ιχθυόσκαλας Καβάλας φτάνει σήμερα τα σαράντα γρι-γρι και μηχανότρατες, αριθμός που παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια και μαρτυράει τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η συνολική αξία των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν το 2011 έφτασε τα 27.626.000 €, ενώ το 2012 ο τζίρος της διακίνησης παρέμεινε σχεδόν σταθερός, κλείνοντας στα 27.400.000 €. Τα καθαρά κέρδη της Ιχθυόσκαλας Καβάλας ανέρχονται σε 400.000 €.

 

Στο ίδιο τηλεγράφημα φιλοξενούνται δηλώσεις και του Ανδρέα Καραμπουρνιώτη: Οι εξαγωγές που γίνονται από την ιχθυόσκαλα Καβάλας αφορούν κυρίως τον τόνο που κατευθύνεται στις αγορές της Ιαπωνίας και της κεντρικής Ευρώπης. Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τόνου στην Ελλάδα είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Καραμπουρνιώτης που έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο πωλήσεων στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ τονίζει την αδυναμία της χώρας μας να κυνηγήσει τις μεγάλες ευκαιρίες όταν της δόθηκε η δυνατότητα.«Για τη χώρα μας χάθηκαν τεράστιες ευκαιρίες», επισημαίνει ο κ. Καραμπουρνιώτης, «από τη χαμηλή ποσόστωση που επιβλήθηκε από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό ICCAT γύρω στο 2008. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι δεύτερη σε παραγωγή τόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ποσόστωση που της αναλογεί να αγγίζει μόλις το 1,7 % όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο 25% με 30%. Νομίζω πως έγιναν τραγικά λάθη και η Ελλάδα έχασε μεγάλες ευκαιρίες».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης