μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα δυσάρεστα νέα της πόλης συνεχίζονται. Την Κυριακή πέθανε αιφνιδίως ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης Καβάλας Θόδωρος Γκόντοβος. Μαζί με άλλα μέλη του συλλόγου βρίσκονταν στο Νομό Δράμας σε λαογραφική συνάντηση. Ενώ χόρευε έπεσε και χτύπησε. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η πτώση του οφείλονταν στην καρδιά του, που δεν άντεξε. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του. Στην φωτογραφία ο Θόδωρος Γκόντοβος από παλαιότερη εκδήλωση του συλλόγου των Ηπειρωτών.

 

===============================================================

 

Ούτε χθες κατάφερε να εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα για την οικία του ο συμπολίτης κ. Γιώργος Τζελέπης. Κάθε μέρα τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία, κάθε μέρα μαζεύει απαραίτητα δικαιολογητικά. Του συμπαραστέκονται πολλοί και διάφοροι. Κάποιοι ανώνυμοι επαγγελματίες φροντίζουν ώστε να υπάρχει για αυτόν και τη σύζυγο του ένα ζεστό πιάτο φαγητό. Το παιδί της οικογένειας βρίσκεται φιλοξενούμενο σε άλλο σπίτι για να μην ζει τα σκοτάδια και τα κεριά.

 

Ασκώντας καλοπροαίρετη κριτική επισημαίναμε στον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο το πόσο μακριά βρίσκονται οι πράξεις και οι ενέργειες του σε σχέση με στόχους του. Φυσικά και τον «ενοχλήσαμε», φυσικά και τον προκαλέσαμε. Χθες με μια έκτακτη αλλά χρήσιμη και ουσιαστική συνέντευξη τύπου προσπάθησε κι ως ένα σημείο τα κατάφερε, να ξαναμπεί στο γήπεδο της ουσίας. Στον τομέα των έργων.

 

Αφού ασχολήθηκε με την τουριστική κίνηση, μπαίνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ξένα χωράφια (αυτά του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού), ασχολήθηκε με τα έργα. Δικαίωσε την γραφή μας, σύμφωνα με την οποία επιθυμεί να δρομολογήσει όσα περισσότερα μπορεί. Δικαίωσε ταυτόχρονα και την οικονομική αδυναμία της Περιφέρειας ΑΜΘ, που σε σχέση με τους Δήμους διαθέτει πολύ λιγότερα χρήματα. Ίσως γιατί γενικά οι Περιφέρειες της χώρας έχουν το όνομα μα δεν έχουν τη χάρη. Δηλαδή το χρήμα.

 

Το έργο της μερικής ασφαλτόστρωσης στον Άγιο Σίλα είπε ότι στοίχησε 30% περισσότερο απ’ ότι υπολόγιζε. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα θετικό αλλά υπάρχουν κομμάτια του δρόμου που δεν ασφαλτοστρώθηκαν επειδή προφανώς δεν έφθασαν τα χρήματα! Τέτοιες περιπέτειες δεν υπήρχε ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η οποία ειδικά επί των πολλών ημερών Καλλιοντζή χρηματοδοτούσε πολύ σημαντικότερα και πολύ ακριβότερα έργα.

 

Για το επίσης απαραίτητο έργο ανακαίνισης του Αμφιθέατρου, οι ρυθμοί είναι απελπιστικά αργοί. Γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια, η οποία έχει (ή θα έχει) σύντομο χρόνο ολοκλήρωσης. Θα προλάβουν να εκτελέσουν το έργο εντός του 2017; Το ευχόμαστε αφού διαφορετικά η γραφειοκρατία είναι έτοιμη να τους …τιμωρήσει.

 

Δεν θα αντικαταστήσουν τα καθίσματα αλλά θα τα επιδιορθώσουν, προκειμένου να παραμείνουν ξύλινα (ενώ με λίγα χρήματα θα μπορούσαν – είπαν- να αγοράσουν νέα αλλά πλαστικά). Θα αλλάξουν το δάπεδο, θα εγκαταστήσουν νέο σύστημα ψύξης – θέρμανσης.

 

Δεδομένου του ότι βρίσκονται στη διοίκηση της Π.Ε. Καβάλας περίπου 2,5 χρόνια, η τελική τους «ώριμη» πρόταση για έργο 150.000 ευρώ στο Αμφιθέατρο είναι «φτωχή». Αφού δεν μπορεί να γίνει αλλιώς ας σπεύσουν να την υλοποιήσουν προκειμένου αμέσως μετά να επανέλθουν.

 

Το έργο θα γραφτεί τώρα (Ιούνιος) στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ίδιο έτος. Θα προλάβουν; Πάλι η γραφειοκρατία τους περιμένει στη γωνία. Ευχόμαστε ότι έχουν κατά νου να το υλοποιήσουν αφού από το τίποτα προτιμότερο το λίγο.

 

Σε αυτό (το λίγο) πρέπει να συνηθίσουμε. Δεν επιρρίπτουμε ευθύνες στον κ. Μαρκόπουλο. Τα έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη ότι έχει καλές προθέσεις. Διατυπώνουμε απορίες. Πώς είναι δυνατόν οι Δήμοι να τα έχουν όλα (ή σχεδόν όλα) κι οι Περιφέρειες (μαζί με τις Περιφερειακές Ενότητες) να παρουσιάζουν τέτοιες αδυναμίες; Γιατί η Κυβέρνηση που αυτό το διάστημα αλλάζει τον Καλλικράτη, δεν ισχυροποιεί περισσότερο την περιφερειακή αυτοδιοίκηση;

 

Εκτός αν το πρόβλημα δεν είναι γενικό αλλά ειδικό. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο. Αν πάντως ισχύει, τότε υποψιαζόμαστε την αιτία. Η κατανομή δεν είναι δίκαιη κι η Θράκη δεν αποκλείεται να έχει προβάδισμα. Αυτό μπορεί εύκολα κάποιος να το πιστοποιήσει αν μαζέψει, αν αθροίσει τις δαπάνες των έργων. Ή αν ρίξει μια ματιά στις συνεδριάσεις τόσο του περιφερειακού συμβουλίου όσο και των επιτροπών. Πόσα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν σχέση με την Καβάλα και τη Δράμα; Πόσα (σαφώς περισσότερα) με τη Θράκη;

 

Πόσα χρήματα εγκρίνονται για την Θράκη; Ποια ποσά διατίθενται για την Ανατολική Μακεδονία; Γιατί ο δρόμος του Αγίου Σίλα δεν ασφαλτοστρώνεται όλος αλλά μεγάλα του κομμάτια; Παλιά δεν ήταν έτσι. Κι όταν λέμε παλιά, εννοούμε την περίοδο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Την οποία φυσικά και αναπολούμε. Τότε υπήρχε κι ένας άτυπος, ευχάριστος ανταγωνισμός. Οι Δήμοι θα κάνουν τα περισσότερα έργα ή οι Νομαρχίες;

 

Επί 15 ημέρες κάτοικοι της οδού Τερμετζή ζητούν από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Καβάλας να αντικαταστήσει 3 λάμπες που κάηκαν σε ισάριθμους διαδοχικούς στύλους φωτισμού.  Αρχικά λάμβαναν θετικές απαντήσεις. Στην πορεία γυναίκα που απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις είπε στους πολίτες ότι η υπηρεσία δεν διαθέτει λάμπες! Η αναμονή των κατοίκων συνεχίζεται.

 

Στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε κανονικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος. Μάλλον είναι ο πρώτος πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε από πρόεδρος… μέλος διοικητικού συμβουλίου.

 

«Υπάρχουν νέα για τη ΒΦΛ αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα» λένε πηγές προσκείμενες στην Κυβέρνηση. Μάλλον εννοούν το θέμα της αδειοδότησης του λιμανιού της εταιρίας. Εν τω μεταξύ στο δικαστήριο οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι οι νέες αποφάσεις επί αγωγών απολυμένων που συζητήθηκαν ακόμη και στο τέλος του 2016, αναμένονται από μέρα σε μέρα.

 

Το προσεχές Σάββατο στο Παγκρήτιο στάδιο στο Ηράκλειο θα δοθεί συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Η εκδήλωση αφορά τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και το εισιτήριο είναι μόνο 5 ευρώ. Η ίδια συναυλία προγραμματίζεται για το φετινό Φεστιβάλ των Φιλίππων. Το εισιτήριο φυσικά και θα είναι ακριβότερο.

 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» της Καβάλας μίλησε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης. Μεταξύ των άλλων είπε: «Έχουν βρεθεί οι δύο χώροι που θα φιλοξενήσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στην πόλη της Καβάλας, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν. Επίσης, στην δυτική τουριστική περιοχή του Νομού, στην Τούζλα, θα λειτουργήσει ιατρείο σε καθημερινή βάση από την 1η Ιούλη μέχρι τις 31 Αυγούστου».

 

Ο πρύτανης του Δημοκρήτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Καραμπίνης ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στη Δράμα και σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου παρουσίασε τα γνωστά από το παρελθόν σχέδια ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. στην Ανατολική Μακεδονία.

 

Το δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου για την εκδήλωση στη Δράμα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Πρύτανης, Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, αφού έκανε παρουσίαση για τη λειτουργία και τις δράσεις του Πανεπιστημίου στη Θράκη, παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα επέκτασης του Πανεπιστημίου στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, συμπεριλαμβανόμενων της Δράμας και της Καβάλας. Ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, το οποίο αξιολογήθηκε σαν ένα από τα καλύτερα, και τόνισε ότι η υλοποίησή του θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας. Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Συγκλήτου και το αιτιολογικό της, με την οποία αποφασίστηκε η επαναεπικαιροποίηση της μελέτης ίδρυσης Σχολών/Τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Καβάλα και στη Δράμα και έθεσε ένα πρώτο πλαίσιο συνεννόησης των φορέων για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Κατέθεσε δε μια σειρά από έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ΔΠΘ είχε την βούληση από το 2006 να επεκταθεί, αλλά για λόγους που ξεπερνούν την αρμοδιότητα και τη δυνατότητά του αυτό δεν επετεύχθη».

 

Στη Θράκη ισχυρίζονται ότι αυτού του είδους οι ενέργειες του κ. Καραμπίνη στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση αφού ο ίδιος ελέγχεται από τους Επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Πρόσφατη είναι υπέρ του κ. Καραμπίνη ερώτηση βουλευτών της ΝΔ κι ανάλογη απάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων δεν μεταδίδουν νέα. «Βομβαρδίζουν». Επιμένουν σε μια αντικυβερνητική πολιτική αμφισβητώντας την επιτυχία και την προοπτική της πρόσφατης συμφωνίας  με τους δανειστές. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποδώσει μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Προβάλει τις απόψεις της, σκορπώντας παντού αισιοδοξία. Ο κόσμος- έπαθε και έμαθε- δεν πιστεύει ούτε τους μεν, ούτε την δε (ΕΡΤ).

 

Ξέρει ότι η νέα συμφωνία είναι ίδια ακριβώς με όλες τις προηγούμενες. Δημιουργεί νέες υποχρεώσεις προκειμένου να σημειωθεί μια πρόοδος μόνο των αριθμών. Κατά συνέπεια ούτε κρύο, ούτε ζέστη αφού η κρίση και η κοινωνική αδικία συνεχίζονται.

 

Στις 11 σήμερα το πρωί το ΠΑΜΕ Καβάλας παραχωρεί συνέντευξη τύπου αφού συμμετέχει στο διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής Δράσης 24 και 25 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Θα επιδιωχθεί στην κυριότερη εκδήλωση να βρίσκονται εργαζόμενοι της Καβάλας στη συμπρωτεύουσα.

 

Με αφορμή την εκδήλωση χορού ΑμΕΑ που έγινε στο γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» την περασμένη Παρασκευή, ο νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αθρόα η συμμετοχή του κόσμου που κατέκλυσε το κλειστό γυμναστήριο όπου το θέαμα αποζημίωσε με το παραπάνω τους παρευρισκόμενους. Μια μεγάλη γιορτή των ατόμων με Αναπηρία της ευρύτερης περιφέρειας και όχι μόνο που καταφέρνει να γίνει εντέλει θεσμός, ενταγμένη από τον Δήμο στα Ελευθέρια της πόλης. Ένα διαφορετικό φεστιβάλ χορού με έντονα συναισθήματα και συγκίνηση που αποδεικνύει ότι η αναπηρία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο αλλά διαμέσου του χορού , της έκφρασης της κίνησης και των καταπληκτικών χορογραφιών καταφέρνει να γκρεμίσει τους τοίχους από στερεότυπα και προκαταλήψεις που βάζει ως εμπόδια η ίδια η κοινωνία. Η φετινή εκδήλωση ήταν ειδικά αφιερωμένη στον Νεκτάριο και την Γιώτα, 2 παιδιά από τις δομές των Θεραπευτηρίων Χρονίων Παθήσεων Καβάλας και Δράμας που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας. Συγχαρητήρια στον Δήμο Καβάλας, στην Δημωφέλεια, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και φυσικά σε όλες τις δομές και τα χορευτικά σχήματα που συμμετείχαν. Ευχόμαστε χρόνο με τον χρόνο η εκδήλωση αυτή να παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο κύρος στην περιοχή μας ενταγμένη στο φεστιβάλ Φιλίππων και χώρο διεξαγωγής, το αρχαίο θέατρο».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης