• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το μεσημέρι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης από πλευράς απορριμμάτων ήταν αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία. Κάποια σκουπίδια απομακρύνθηκαν κι αμέσως μετά κάποια άλλα επανήλθαν.

 

================================================================

 

Πριν από λίγα χρόνια, το πρώτο διάστημα της οικονομικής κρίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος μέσω της υπαλλήλου του καταμετρούσε τα άδεια κι ανοίκιαστα μαγαζιά της αγοράς. Δεν ήταν εύκολο. Ήταν χρήσιμο για όλους μας προκειμένου να αντιληφθούμε το πρόβλημα που δημιούργησε στην πιάτσα η γενικότερη οικονομική δυσκολία. Τα νούμερα, ο αριθμός των ανοίκιαστων καταστημάτων προέκυπτε σταθερά μεγάλος. Στην πορεία η διαδικασία σταμάτησε. Ίσως γιατί συνηθίσαμε το πρόβλημα.

 

Η αλήθεια είναι ότι γενικά τα άδεια μαγαζιά λιγόστεψαν στην πόλη μας (εννοούμε το κέντρο). Έπαιξε ρόλο η μείωση των ενοικίων (όπου έγινε) μαζί με την ευκολία που ανακύπτει στην προετοιμασία και λειτουργία των νέων επιχειρήσεων, ειδικά αυτών του υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υπάρχει ταυτόχρονα συχνή συνεργασία δύο ή και περισσότερων ανθρώπων. Δηλαδή συνεταιρισμός. Τόσο στα έξοδα όσο και στα έσοδα.

 

Το Επιμελητήριο έκανε κάτι ακόμη καλύτερο. Έρευνες. Όχι πολλές αλλά όλες ήταν απαραίτητες. Στο μυαλό μας έρχεται αυτή που είναι πιο πρόσφατη, η έρευνα μεταξύ των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. Σε τελική ανάλυση η αγορά δια των φορέων της προσπάθησε να αμυνθεί, αφού νωρίτερα κατάφερε να μάθει λεπτομέρειες των συνεπειών της κρίσης, του περιορισμού της αγοραστικής κίνησης.

 

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά τώρα που στους κεντρικούς δρόμους τα καταστήματα καφέ αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Πρόκειται για μια νέα μόδα όπου ο καφές αγοράζεται σε πακέτο, πίνεται στο πεζοδρόμιο ή μεταφέρεται σε πλαστικό και χάρτινο ποτήρι. Με λίγα σχετικά χρήματα τέτοια μαγαζιά ανοίγουν συνεχώς. Ακούμε – μαθαίνουμε ότι θα λειτουργήσουν κι άλλα.

 

Οι έχοντες λοιπόν την εμπειρία καταμετρήσεων και ερευνών αξίζει να δοκιμάσουν. Να μετρήσουν αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Να προσθέσουν τις παραδοσιακές καφετέριες και καφενεία. Να υπολογίσουν την καθημερινή κατανάλωση προκειμένου στο τέλος να αποδείξουν ότι η Καβάλα από πόλη του καπνού έγινε πόλη του καφέ.

 

Αμέσως μετά οι έχοντες την ευθύνη της πρωτοβουλίας θα ψάξουν να βρουν τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα συγκριθούμε με τους άλλους ώστε να διεκδικήσουμε, να αποδείξουμε τη δική μας πρωτοπορία. Το δικό μας πρωτάθλημα. Αυτό του καφέ.

 

Φυσικά και δεν πρόκειται για κάτι κακό. Είναι μια οικονομική δραστηριότητα που ταιριάζει στην εποχή. Είναι μόδα. Ταυτόχρονα πρόκειται για μια ακόμη συνέπεια της κρίσης. Αφού δεν μπορούμε να αγοράσουμε κάτι άλλο, περισσότερο απαραίτητο, αγοράζουμε – πίνουμε καφέ.

 

Τον πίνουμε σε πεζόδρομους- πλατείες. Στο πεζοδρόμιο και στο σπίτι. Στο μαγαζί ή και στον δρόμο. Δεν βιαζόμαστε. Απολαμβάνουμε τη διαδικασία αφού για πολλούς (ειδικά τους άνεργους) είναι κορυφαία καθημερινή στιγμή.

 

Καφές και συζήτηση για να περνούν οι μέρες μήπως και κάποτε βγούμε από την κρίση. Βρούμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Βγει αληθινό το success story αυτής της Κυβέρνησης, όπως δεν έγινε με το success story των προηγούμενων.

 

Η Καβάλα που μόλις περιγράψαμε βρίσκεται αυτήν την περίοδο στα καλύτερα της. Ο λόγος είναι απλός. Οι πελάτες των καταστημάτων έχουν αυξηθεί. Καφέ δεν αγοράζουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Το ίδιο πράττουν και οι πολλοί επισκέπτες. Ευτυχώς το Καλοκαίρι άρχισε κι έτσι οι τουρίστες πριν ή μετά το μπάνιο τους επιλέγουν όλοι το ίδιο πράγμα. Να πιούν τουλάχιστον τον καφέ τους.

 

Άρχισε χθες στην Κομοτηνή η δίκη της υπόθεσης με την οποία τέλειωσε εντελώς άδοξα κι απογοητευτικά η ιστορία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας. Είναι άδικο να τη θυμόμαστε μέσω των εκδηλώσεων που έγιναν ή δεν έγιναν. Είναι κακό να μένει η τελευταία εντύπωση σε σχέση με μια υπόθεση που δεν ευχαριστεί κανέναν. Την Τρίτη μάλιστα όλα αυτά θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα αφού τότε θα υπάρχει απόφαση.

 

Όσοι ήταν χθες στην Κομοτηνή, όσοι επιτέλους είδαν από μικρή απόσταση την δημοσιογράφο Σοφία Μπουδακίδου,  μας είπαν ότι δεν ήταν όπως την περίμεναν. Σαφώς επηρεασμένη από την κράτηση της, λιγομίλητη και μακριά απ’ όλους τους άλλους. Οι άλλοι (κατηγορούμενοι) το επεδίωξαν. Ήταν σαν κι αυτοί να την έβλεπαν πρώτη φορά!

 

Η ακροαματική διαδικασία εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και πολύ ήσυχα. Η αίθουσα μεγάλη κι οι ομιλίες όχι δυνατές. Πολλοί που ήταν για ώρα στην αίθουσα δεν άκουγαν. Προσπαθούσαν να ακούσουν τι ισχυρίζονταν τόσο οι μάρτυρες όσο και οι κατηγορούμενοι. Από μπροστά τους πέρασε σα κινηματογραφική ταινία η Καβάλα της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε που δεν υπήρχε μόνο ο Δήμος και ο Δήμαρχος. Εξίσου ισχυρός πόλος διοίκησης ήταν η Νομαρχία και ο Νομάρχης.

 

Άσχετα από το τι θα αποφασίσει το δικαστήριο, είναι σίγουρο ότι από την κατάργηση της Ν.Α. Καβάλας ο τόπος έχασε. Πολλές φορές γράψαμε για τον… φτωχό συγγενή, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ακόμη πιο φτωχός συγγενής η Π. Ε. Καβάλας. Όσοι δεν το παραδέχονται, κακό του κεφαλιού τους. Όσοι προσπαθούν να μοιάσουν στον Νομάρχη (τον αιρετό μάλιστα), ας ξέρουν ότι λόγω του θεσμικού πλαισίου δεν πρόκειται να τα καταφέρουν ποτέ.

 

Τι νέα από το έργο της Μεγάλης Λέσχης; Την ερχόμενη εβδομάδα τελειώνει ο Ιούνης αλλά το έργο πάλι δεν ολοκληρώνεται. Εξωτερικά το ιστορικό κτίριο μοιάζει ίδιο, ακριβώς ίδιο με την εικόνα των προηγούμενων πολλών μηνών.

 

Κάποτε οι εργασίες έμοιαζαν να «τρέχουν». Ως που αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μια ψευδαίσθηση. Στην αισιοδοξία μας τότε ήταν πολύ συγκρατημένος ο Δ. Τουλκίδης. Τώρα δικαιώνεται. Άραγε θα προλάβει το κτίριο να είναι έτοιμο εντός του έτους;

 

Τα νέα του Επιμελητηρίου έχουν ως εξής. Ο κ. Τσατσούλης προσπάθησε να «σπρώξει» τις εξελίξεις ως που κατάλαβε ότι η προσπάθεια του δεν θα έχει αποτέλεσμα. Δέμπας και Παναγιωτίδης επιμένουν να διαφωνούν  κι επιλέγουν να «παγώσουν» τα πράγματα. Να το ξανασκεφθούν και να επανέλθουν. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Άσχετα αν αυτή η αναβλητικότητα (ως προς την σημερινή διοίκηση) φαίνεται να κάνει μόνο κακό. Το αρχικό όσο περνά ο καιρός, γίνεται χειρότερο.

 

Ως εκ τούτου ο καλύτερος σύμμαχος του οποιουδήποτε άλλου ενδιαφερόμενου είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα Τσατσούλη. Η προοπτική που διαφαίνεται αυτή η κατάσταση είτε να χειροτερέψει, είτε να οριστικοποιηθεί στα σημερινά της χάλια…

 

Αφού λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα, ας τα αφήσουν στην άκρη να τα ξαναδούν το Φθινόπωρο. Ποιος ξέρει, μπορεί μέχρι τότε να μεσολαβήσει κανένα θαύμα και όλα να γίνουν όμορφα και ωραία όπως ήταν παλιά. Πολύ παλιά.

 

Για αυτούς είναι φυσιολογικό και «μονόδρομος». Για μας κάτι εντελώς παράξενο. Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Γυμνασίου του Αμυγδαλεώνα θα προσφύγουν στο ΣτΕ ώστε οι φετινοί απόφοιτοι να μπορούν να επιλέξουν το Λύκειο που θα φοιτήσουν. Αν και τέτοιες διαφορές λύνονται στα δικαστήρια (μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας) τότε καταλαβαίνουμε απολύτως τους δικαστές που ισχυρίζονται ότι «πνίγονται» στη δουλειά.

 

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» μας λέει γονέας, εμπλεκόμενος στο ίδιο θέμα. «Η Δήμαρχος προσπάθησε αλλά δεν πέτυχε τίποτα» σχολιάζει άλλος. Κι οι βουλευτές; Αυτοί δεν πρέπει αφού ενημερωθούν, να μεταφέρουν τη διαφωνία στο Υπουργείο Παιδείας; Δεν υπάρχει κάποιος ανώτερος του κ. Βαγενά; Δεν πρέπει πριν το δικαστήριο να γίνει μια προσπάθεια (σοβαρή όμως) στην Αθήνα;

 

Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και παράγοντες της διοίκησης του Δήμου ήταν δύο μέρες μαζί με τους συμβασιούχους της Καθαριότητας. Τους επισκέφθηκαν στο αμαξοστάσιο προκειμένου να δηλώνουν μία ακόμη φορά τη συμπαράσταση τους.

 

Αύριο Σάββατο ο Μάκης Παπαδόπουλος δίνει μια διαφορετική συνέντευξη τύπου. Κοινή συνέντευξη τύπου με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Δράμας «Project Δράμα 2020». Η κοινή συνέντευξη τύπου θα δοθεί σε ξενοδοχείο της γειτονικής πόλης με βασικό θέμα την αναγκαιότητα αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ Καβάλας και Δράμας. Αφορμή για αυτή την πρόταση συνεργασίας φαίνεται να είναι το περιβόητο έργο του Ε61.

 

Στη χθεσινή «Μακεδονία» εκτενές δημοσίευμα αφιέρωμα στην εταιρία Selecta, στην επένδυση της στο Ερατεινό του Νέστου: «Απίστευτο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό το επίτευγμα της πρότυπης ανθοκομικής μονάδας της Selecta Hellas, μιας ελληνικής επιχείρησης που αξιοποιεί πλήρως τον φυσικό πλούτο της καβαλιώτικης γης. Αυτός ο πλούτος δεν είναι άλλος από το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής, δηλαδή τα θερμά νερά (θερμοκρασία περίπου 70 βαθμών Κελσίου) που βρίσκονται σε βάθος 700 μέτρων και χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση της μονάδας.Το ανθοκομικό θερμοκήπιο της «Selecta Hellas», έκτασης περίπου 35 στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένης και της επικείμενης επέκτασης σε επιπλέον 25 στρέμματα. Η συνολική έκταση των σχεδόν 60 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στην εταιρεία -κατόπιν δημοπρασίας- για 25 χρόνια».

 

Την πρώτη γιορτή αθλητισμού ετοιμάζει ο Δήμος Παγγαίου. Η εκδήλωση θα γίνει στη Νέα Πέραμο στις 26 Ιουλίου και θα είναι αφιερωμένη στο Μήτσο Παρίδη. Θα βραβευτούν σύλλογοι του Δήμου Παγγαίου που διακρίθηκαν τα έτη 2016-2017. Θα τιμηθούν αθλητές όλων των σπορ. Θα υπάρχουν αρκετές ειδικές βραβεύσεις ανθρώπων του αθλητισμού.

 

 

Διαβάστε επίσης