• 11 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Διαμαρτύρονταν χθες το πρωί οι κάτοικοι του Παληού. Ήθελαν όπως κάθε μέρα να «κατέβουν» στην Καβάλα μα αργούσαν λόγω των έργων της ΔΕΥΑΚ που συναντούσαν μπροστά τους. Στο σημείο «Γλάστρες» η κυκλοφορία γίνονταν με καθυστέρηση, δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές που ευτυχώς δεν συνεχίστηκαν για πολύ. Αρκετοί παρόλα αυτά ήταν άτυχοι. Περίμεναν στην ουρά μέχρι και 20 λεπτά. Αιφνιδιάστηκαν. Κι όταν ο έλληνας αιφνιδιάζεται αρνητικά τότε θυμώνει. Η ΔΕΥΑΚ έλυσε χθες ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο της αποχέτευσης στο Παληό. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις κυριαρχεί όχι η ουσία αλλά η διαδικασία. Η ταλαιπωρία.

 

Χθες το απόγευμα όσο συνεχίζονταν οι εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας, επιβατικό αυτοκίνητο «πάλευε» να κινηθεί προς την συνοικία της Παναγίας. Λόγω της κλειστής οδού Κουντουριώτου αυτό για τουλάχιστον μία ώρα ήταν αδύνατο. Ο οδηγός έψαχνε να βρει λύση μα δεν μπορούσε. Έλαβε δε κατάλληλη απάντηση από τον τροχονόμο που συνάντησε μπροστά στο παλιό δικαστήριο. «Η Παναγία τώρα είναι σφραγισμένη» του είπε και τον κάλεσε να κάνει υπομονή. Η υπομονή ήταν πάντα δύσκολο πράγμα για τους Έλληνες. Καλύτερα να τους ζητάς να …πληρώσουν χαράτσι παρά να κάνουν υπομονή…

 

Η Καβάλα με αυτά και με αυτά έγινε 100 ετών. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται μα η κανονική και πραγματική επέτειος ήταν χθες. Ο Δήμος Καβάλας έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να αναδείξει το γεγονός. Δυστυχώς, τα έφερε έτσι η άτιμη η ζωή που ειδικά αυτή την εποχή ο κόσμος- ακόμη κι αν συμμετέχει στις εκδηλώσεις- δεν έχει την απαραίτητη εορταστική διάθεση και ψυχολογία. Όταν π.χ. χθες το πρωί διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες έξω από το ΤΕΒΕ για τις ανύπαρκτες ρυθμίσεις και την «επιθετική» τακτική του ασφαλιστικού φορέα σε περίοδο μεγάλης κρίσης, πως αλήθεια το απόγευμα να τα ξεχάσεις όλα και να γιορτάσεις;

 

Παρόλα αυτά επιβάλλεται μια τέτοια δραστηριότητα. Μια παρέλαση, μια μπάντα να παίζει τον εθνικό ύμνο, μια πυραυλάκατος στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος». Χρειάζονται αυτά καθώς μας θυμίζουν την 100 ετών ιστορία μας. Τονώνουν ίσως το ηθικό μας. Υπό προϋποθέσεις, δίνουν κουράγιο προκειμένου να συνεχίσουμε όσο πιο συγκρατημένα μπορούμε αυτή τη σταθερά κατηφορική πορεία. Πορεία από το κακό στο χειρότερο.

 

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου η χώρα γιόρτασε την εορτή του Αγίου Πνεύματος. Η αγορά ήταν κλειστή. Με εξαίρεση το κατάστημα του Κωτσόβολου. Τόσο στην Καβάλα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κατά περίεργο και επίμονο τρόπο κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος λειτουργεί μόνο ο Κωτσόβολος. Απόφαση που από πλευράς κίνησης και κατανάλωσης, δεν δικαιώθηκε κι ούτε πρόκειται να δικαιωθεί. Λέμε συχνά (κι όπως φαίνεται έτσι είναι) ότι κάτι έχουν να πουν οι διάφορες εξαιρέσεις. Επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ακόμη κι αν δεν ήταν ο Κωτσόβολος, σίγουρα θα ήταν κάποιος άλλος…

 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λέγεται ότι την Δευτέρα το απόγευμα τηλεφώνησε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τον συνεχάρη για το έργο του, αναγνώρισε την προσφορά του αλλά η θέση του Υφυπουργού Εργασίας πήγε στον Βασίλη Κεγκέρογλου. Από την διαδικασία το πράγμα εξελίχθηκε με τον σωστό τρόπο. Από την ουσία του, άστα βράστα.

 

Σύμφωνα με τον Καπλάνη Ιωσηφίδη στις εκδηλώσεις του Σαββάτου στην Νέα Καρβάλη το χορευτικό συγκρότημα της Γκάνας δεν θα είναι μόνο του. Θα συνοδεύεται από τον βασιλιά της ίδιας χώρας! Ακούγεται ενδιαφέρον αλλά τα επίσημα στοιχεία της Γκάνας δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη βασιλιά. Μήπως είναι ο βασιλιάς των παραμυθιών; Μήπως είναι κάποιος βασιλιάς φυλής; Το… μυστήριο θα λυθεί ως το Σάββατο. Εφόσον εμφανιστεί ο Γκανέζος άνδρας που έχει αυτόν τον τίτλο.

 

Με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας χθες είχαμε απεργιακή κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΚ δεν συμμετείχαν σε αυτήν καθώς έκριναν ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Εξίσου μικρή ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στα άλλα επαρχιακά λιμάνια της Ελλάδας.

 

Όταν πριν από μία εβδομάδα ο πρώην Δήμαρχος Χρυσούπολης Μιλτιάδης Πασαλίδης εμφανίστηκε στην πλατεία Καπνεργάτη, στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, άπαντες ξαφνιάστηκαν. Λένε ότι δεν ήξεραν τίποτα. Υποστηρίζουν ότι μόνος του ο πρώην Δήμαρχος βρήκε καρέκλα κι έκατσε στη πρώτη σειρά καθισμάτων. Έτσι ώστε να βλέπει αλλά και να τον βλέπουν. Μετά από λίγη ώρα εκπρόσωπος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ «υποδέχθηκε» επίσημα τον κ. Πασαλίδη. Μεσολάβησε δε για να γνωριστεί με τον κ. Τσίπρα.

 

Εγκύκλιο από την κεντρική διοίκηση του κόμματος συνεχίζει να περιμένει η νέα Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα. Το καλό σενάριο αναφέρει συγκρότηση ως την Κυριακή, αρκεί σήμερα να υπάρξει η περιβόητη εγκύκλιος. Το άλλο σενάριο μεταφέρει τη διαδικασία για την ερχόμενη εβδομάδα. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Να έχουν περάσει τόσες μέρες από την εκλογή νομαρχιακής κι η νομαρχιακή να μην έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά.

 

Ως προς το θέμα του επόμενου γραμματέα, το μυστήριο συνεχίζεται. Τα μέλη της επιτροπής μάλλον βολεύονται από την καθυστέρηση (που δεν την προκάλεσαν αυτοί) ώστε από τη μια να σκεφθούν. Από την άλλη να συζητήσουν μεταξύ τους. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα ως τώρα.

 

Η Πατριωτική Κίνηση Καβάλας υποστήριξε ότι είναι πολιτιστικός σύλλογος κι έτσι δικαιούται να παρελάσει όπως κι οι άλλοι σύλλογοι της πόλης. Ο κ. Σιμιτσής –αφού συζήτησε το αίτημα με ορισμένους μόνο συνεργάτες του- αποδέχθηκε την ιδέα. Κι έδωσε το λεγόμενο πράσινο φως. Όταν η απόφαση αυτή «βγήκε» προς τα έξω, τότε άρχισαν οι αντιδράσεις. Ο Κωστής Σιμιτσής πιεζόμενος από την δημοτική του ομάδα και όχι μόνο, χθες άλλαξε πορεία. Απάντησε εγγράφως αρνητικά στην συγκεκριμένη ομάδα πολιτών. Αν όμως δεν μάθαινε κανείς την πρώτη του απόφαση, τότε τίποτα δεν θα άλλαζε. Χθες η Κίνηση θα έκανε κανονικά παρέλαση. Ως πολιτιστικός σύλλογος. Μετά θα επανέρχονταν. Ώστε να κάνει παρέλαση και στην 28ηη Οκτωβρίου και στην 25η Μαρτίου.

 

Απορούμε και με τους συμβούλους του Δημάρχου. Ποιοι αλήθεια του είπαν ότι όντως η Πατριωτική είναι πολιτιστικός σύλλογος κι ως εκ τούτου έχει δικαίωμα παρέλασης; Όταν έχεις τέτοιους συμβούλους, τι να τους κάνεις τους αντιπάλους; Αρκούν οι συμβουλές των «δικών σου ανθρώπων…

 

Κόμματα της αντιπολίτευσης- σε τοπικό επίπεδο- ενδιαφέρθηκαν αμέσως για την αθόρυβη δουλειά της ΔΕΠΑ. Έσπευσαν να ενημερωθούν για το τι έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Ενημέρωσαν αμέσως μετά την κοινοβουλευτική ομάδα τους ώστε να δοθεί η απαραίτητη συνέχεια. Πολύ καλά έκαναν. Αντίθετα χθες κανείς τοπικός παράγοντας ή φορέας δεν είπε το παραμικρό. Ίσως να φταίει η χθεσινή γιορτή της πόλης. Οπότε ας τους περιμένουμε και σήμερα. Μπας και πουν κάτι σχετικά με όσα γίνονται για μας, χωρίς εμάς. Η ιστορία θυμίζει αυτή του Λιθάνθρακα…

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης