μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από τις πρώτες διοργανώσεις του αεροπορικού σόου οι γνωστοί ακροδεξιοί της πόλης (ελάχιστοι και ευρισκόμενοι σε πλήρη κοινωνική απομόνωση) τοποθέτησαν εξωτερικά του Φρουρίου μεγάλη ελληνική σημαία. Δεν ρώτησαν κανέναν, δεν έλαβαν καμία άδεια από κανέναν αρμόδιο. Συνέπειες σε βάρος τους δεν υπήρξαν αφού ουδείς τόλμησε να προστατεύσει το μνημείο, να τους θυμίσει ότι το Φρούριο έχει σημαία. Σε πολύ μεγάλο ιστό, σημαία που φαίνεται από παντού.

Φέτος πάλι λόγω του σόου οι ελληνικές σημαίες αυξήθηκαν! Έγιναν δύο. Ο αδιέξοδος ανόητος εθνικισμός (που δεν λύνει κανένα πρόβλημα) συμπληρώθηκε από  μια ακόμη εξίσου περιττή ενέργεια. Τελικό αποτέλεσμα και εικόνα του Φρουρίου (με τις δύο μεγάλες σημαίες) τουλάχιστον καρακιτσαριού.

Τους ευχόμαστε του χρόνου να τις αυξήσουν κι άλλο…. Είμαστε περίεργοι να δούμε μέχρι πότε οι κατά τα άλλα αυστηροί αρμόδιοι (αρχαιολογική υπηρεσία) θα τους ανέχονται.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Νέα Πέραμο η ειδική εκδήλωση του αεροπορικού σόου «Pageo Flying Day». Διήρκεσε λίγα λεπτά της ώρας αφού σε αυτήν συμμετείχαν δύο μόνο αεροπορικές ομάδες επίδειξης. Στην φωτογραφία ο Δήμαρχος Παγγαίου, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μποσμπότης παρέα με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο και τον Μακάριο Λαζαρίδη (διευθυντή του γραφείου τύπου του προέδρου της ΝΔ).

 

==============================================================

 

Δεν είναι λίγοι όσοι διαμαρτύρονται, διαμαρτύρονται έντονα, εξ αιτίας της ζέστης και του καύσωνα. Μιλούν καταγγελτικά για αυτού του είδους το Καλοκαίρι, σε σημείο που δηλώνουν σαφή προτίμηση στο κρύο και το Χειμώνα γενικότερα. Ακόμη περισσότεροι είναι οι της αντίθετης άποψης. Όσοι «απολαμβάνουν» τη ζέστη. Η οποία σε συνδυασμό με τις τοπικές εκδηλώσεις, ευνοεί την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Άρα την οικονομική δραστηριότητα. Όποια κι αν είναι αυτή.

 

Αφήνουμε πίσω μας ένα τριήμερο, στη διάρκεια του οποίου η Καβάλα ήταν κυριολεκτικά γεμάτη κόσμο. Συνεχίζουμε. Μετά το αεροπορικό σόου (το οποίο ορθώς οι τοπικοί φορείς χρηματοδοτούν), υπάρχει ανάλογη συνέχεια. Σύντομα αρχίζουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Φιλίππων ενώ από το βάθος ξεπροβάλλει πολλά υποσχόμενο το φεστιβάλ Cosmopolis.

 

Τα περί τουρισμού δικαιώνονται στην πράξη. Όχι μόνο στην πόλη. Σε όλο το νομό. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές του νομού μας (κλασσικότερο παράδειγμα η Θάσος) που αναπτύσσονται, «πλημμυρίζουν» κόσμο χωρίς να έχουν ανάγκη από εκδηλώσεις, φεστιβάλ και σόου. Κάπως έτσι άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η ανάπτυξη που ο καλός Θεός επιφυλάσσει για μας είναι αυτή μέσω του τουρισμού. Οτιδήποτε άλλο είναι φυσικά ευπρόσδεκτο αλλά ταυτόχρονα και μη ορατό.

 

Ακόμη κι εμείς ασκούσαμε κριτική στους τοπικούς φορείς όταν διαβάζαμε τα νούμερα με τα οποία επιχορηγούσαν τις Καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Όταν η ιστορία εξελίχθηκε μας απέδειξε ότι κάποια πράγματα πρέπει να στηριχθούν κι άλλο. Να γίνουν ακόμη καλύτερα, να φέρουν περισσότερο κόσμο. Αρκεί φυσικά να έχουμε τις υποδομές να τους φιλοξενήσουμε. Να μπορούμε κάπου να τους κοιμίσουμε, να έχουμε χώρους στάθμευσης να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους (ή τα λεωφορεία με τα οποία έρχονται), τραπεζοκαθίσματα για το ούζο και την πορτοκαλάδα τους.

 

Όπως γράφουμε στο σχετικό με το αεροπορικό σόου ρεπορτάζ, αυτή που επωφελήθηκε περισσότερο απ’ όλους ήταν η πόλη της Καβάλας. Προβλήθηκε όσο ποτέ, χωρίς να πληρώσει τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Σωστά ο Π. Γεωργιάδης παρακολουθεί την προβολή να συνεχίζεται όλο το έτος κυρίως μέσω του διαδικτύου. Η επιμονή του, η επιμονή των φορέων να στηρίζουν το σόου το κάνει κάθε χρόνο καλύτερο. Σημειώστε δε ότι είμαστε ακόμη στην 6η μόλις διοργάνωση ενώ π.χ. το φεστιβάλ των Φιλίππων φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια!

 

Είτε μας ενοχλεί, είτε δεν μας ενοχλεί η ζέστη (και το Καλοκαίρι γενικότερα) ας παραδεχθούμε ότι το προηγούμενο τριήμερο ήταν για την Καβάλα μια μεγάλη γιορτή. Όσοι δεν το αντιλήφθηκαν, όσοι γκρινιάζουν π.χ. για το θόρυβο του F-16, ας κοιτάξουν γύρω τους. Ας μιλήσουν με τους επαγγελματίες. Αυτοί θα τους ενημερώσουν κατάλληλα.

 

Προτιμότερο είναι να απευθυνθούν στους σωστούς επαγγελματίες. Σε αυτούς που ξέρουν να εργάζονται ενώ αμείβουν δίκαια το προσωπικό τους. Δεν είναι πανάκεια η τουριστική ανάπτυξη. Κάπου κάπου δημιουργεί ενοχλητικές καταστάσεις. Όπως αυτή, για την οποία μίλησε πρόσφατα εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Καβάλας. Κατήγγειλε τοπικό και μεγάλο ξενοδοχείο που αν και γεμάτο … παραλείπει να πληρώνει στην ώρα του όσους εργάζονται σε αυτό.

 

Ιούλιος. Ακόμη πιο ζεστός από τον Ιούνιο. Οι παραλίες θα είναι γεμάτες κάθε μέρα, τα ξενοδοχεία το ίδιο. Αυτό το Καλοκαίρι θα γεμίσει με πολύ κόσμο και το τελευταίο, το χειρότερο, το πιο ξεχασμένο και μη ανακαινισμένο ξενοδοχείο της περιοχής.

 

Οι έξυπνοι αμέσως αντιλαμβάνονται ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες τους κινήσεις. Πρόβλεψη μας (όχι και τόσο δύσκολη) οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επενδύσεις που «έρχονται». Γεγονότα όπως το φετινό σόου, ο ντόρος που προκάλεσαν, ξυπνούν επιχειρηματικές ιδέες. Κι ας υπάρχουν πάντα ισχυροί αντίπαλοι: 1)Η κρίση 2) Η προχειρότητα του κράτους 3) Η γραφειοκρατία.

 

Μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΕ ΑΜ η εταιρία του κ. Λαυρεντιάδη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ» ζητά να προσλάβει 3 μηχανικούς. Η μικρή αγγελία σε περίοπτη θέση της ίδιας ιστοσελίδας, σίγουρα προκαλεί τους 180 που απολύθηκαν και περιμένουν από μέρα σε μέρα την απόφαση του δικαστηρίου. Στο ΤΕΕ ΑΜ ή ξέχασαν να είναι ευαίσθητοι (υπολογίζοντας κι αυτούς που ξαφνικά έγιναν άνεργοι) ή οριστικά τάχθηκαν υπέρ του κ. Λαυρεντιάδη. Ας αποφασίσουν τι εκ των δύο ισχύει.

 

Η αναζήτηση των 3 μηχανικών είναι αναλυτική ως προς τα απαραίτητα προσόντα, γενική και αόριστη για τον μισθό. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η φράση «… ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών». Ούτε φυσικά γίνεται λόγος για τη διάρκεια της σύμβασης. Αλλά κι αυτές για το ΤΕΕ ΑΜ είναι λεπτομέρειες… Για τον συγκεκριμένο εργοδότη ο κανόνας.

 

Επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μας έλεγαν χθες το πρωί ότι δεν έλαβαν γραπτή εισήγηση για το πολύ σοβαρό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αυτό του εργοστασίου των απορριμμάτων! Η πρόσκληση στη συνεδρίαση στάλθηκε από την προηγούμενη Τετάρτη μαζί με όλες τις άλλες εισηγήσεις. Για το θέμα νούμερο 5 (το συγκεκριμένο) το έγγραφο ήταν λευκό. Κακός οιωνός για τα όσα επακολουθήσουν.

 

Είχε την ατυχία της η Εργοανάπτυξη όταν προχθές «ανέβασε» στη Διαύγεια την προκήρυξη για το διαγωνισμό σχετικά με τα Λουτρά των Ελευθερών. «Ξέφυγε» ένα μικρό λάθος, έγινε ανάκληση της ανάρτησης κι αμέσως μετά διόρθωση. Το κείμενο επανήλθε γρήγορα και φυσικά ισχύει. Καλή επιτυχία.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής κατάφερε να αναβάλει την προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη συνεδρίαση της ΠΕΔ. Επιχείρημα του το ότι εκείνη την ημέρα γιόρταζε η Καβάλα. Η αναφορά του πρώην Δημάρχου στο facebook είναι η εξής: « Χθες το μεσημέρι επρόκειτο να συνεδριάσει στην Κομοτηνή το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ. Ενημέρωσα τον Πρόεδρο, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, για την τοπική μας εορτή και άλλαξε τη μέρα. Η συνεδρίαση θα γίνει την Τρίτη. Φαντάζομαι ότι και άλλοι Καβαλιώτες αιρετοί έκαναν ό,τι κι εγώ. Αυτή την ευαισθησία, δυστυχώς, δεν την έδειξαν οι αρμόδιοι του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το οποίο συνεδρίασε χτες το απόγευμα. Δεν είναι κρίμα; Αναρωτιέμαι πού χάθηκαν όλοι εκείνοι οι Καβαλιώτες πολιτικοί που τα προηγούμενα χρόνια έφτιαξαν καριέρα πουλώντας “αντικομοτινέικο” πνεύμα και κάνοντας αντιπολίτευση ανάλογης ποιότητας».

 

Με την ίδια αφορμή, την γιορτή της Καβάλας την περασμένη Πέμπτη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε άλλες προτεραιότητες κι υπομνήσεις: « Γιορτάσαμε τον πολιούχο της Καβάλας, Απόστολο Παύλο, μαζί με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Βούλγαρους το 1913. Την επέτειο 2 χρόνων από την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) δεν τη γιορτάσαμε.Σήμερα καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση με 15 ερωτήματα προς τον κύριο Κοντονή. Συνεχίζουμε, με κρύο και με ζέστη . Δεν το παρατάμε, δεν τα παρατάμε».

 

Τέλος, υπάρχει μια ανάρτηση με αρκετά υπονοούμενα (προς ποιόν άραγε;) του πρώην αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μιχάλη Αμοιρίδη: «Η συμβολή σε αυτό του ομίλου Μουζενίδη σημαντική. Διανυκτερεύσεις υπάρχουν και σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και ημερήσιες εκδρομές σε Ξάνθη. Καλό θα είναι οι σχέσεις που χτίσαμε ως Περιφέρεια με τον όμιλο Μουζενίδη όπως και με άλλους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, να διατηρηθούν και να μην γκρεμιστεί σαν χάρτινος πύργος η προσπάθεια. Καλές οι δηλώσεις χαράς για τα αποτελέσματα αλλά καλύτερο να συνοδεύονταν από έμπρακτη συνέχιση και όχι υπονόμευση του έργου που έγινε και των σχέσεων που χτίσαμε, και δεν αναφέρομαι στην κα Υπουργό Τουρισμού η οποία στήριξε και στηρίζει την προσπάθεια».

 

 

Διαβάστε επίσης