• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων νέων η εκδήλωση των Οργανώσεων Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας της ΚΝΕ το Σάββατο 1η Ιούλη στην Καβάλα, με θέμα την πλούσια δράση της ΟΚΝΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις δεκαετίες του ’20 και του ’30.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Αλέξανδρο Σάρρο, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΑΜΘ της ΚΝΕ.
Μετά την ομιλία, ακολούθησε ξενάγηση από τον Γιάννη Βύζικα, πρώην πρόεδρο του μουσείου, κατά την οποία οι νέοι ήρθαν σε επαφή με την παραγωγή κι επεξεργασία του καπνού και τα αντίστοιχα μηχανήματα, αλλά και με την ίδια την ιστορία του καπνεργατικού κινήματος μέσα από έργα τέχνης και φωτογραφίες συνδικαλιστών της εποχής.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ιστορικό περίπατο στην πόλη. Πρώτος σταθμός ήταν η θέση στην οποία βρισκόταν το «Αναγνωστήριο» του σωματείου των καπνεργατών. Εκεί, οι νέοι ήρθαν σε επαφή με λεπτομέρειες που αφορούσαν την ιστορία του κτιρίου και την πολιτιστική – μορφωτική δραστηριότητα που αναπτυσσόταν στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα με τη βοήθεια της ιστορικού – αρχιτέκτονα, Σαπφώς Αγγελούδη.
Επόμενος σταθμός ήταν το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας, το παλιό Γυμνάσιο στο οποίο έλαβαν μέρος τα γεγονότα των δικών. Εκεί, τους νεολαίους υποδέχτηκαν οι γιοί 4 μαθητών που δικάστηκαν με το Ιδιώνυμο (οι Βασίλης Ιωαννίδης, Πέτρος Ταχματζίδης, Νίκος Τσουμπάκης και Νίκος Σωτηρέλλης), μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου Φωτεινή Τσιμπλιού, η οποία απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθως, ο Νίκος Τσουμπάκης φώτισε διάφορες πλευρές των γεγονότων μέσα από την ιστορική έρευνα που έχει πραγματοποιήσει.
Η τελευταία στάση του περιπάτου έγινε στο μέρος όπου βρίσκονταν οι καπναποθήκες Νικολάου Πετρίδη (Σουηδικού Μονοπωλίου), στο οποίο σκοτώθηκε το 1932 ένας 20χρονος καπνεργάτης μετά από πυροβολισμούς των χωροφυλάκων. Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο Κομνηνός Απότας, ιστορικός, ο οποίος στάθηκε αναλυτικά στα γεγονότα. (Πηγή 902)

 

Τοποθετήθηκε και χθες βράδυ επρόκειτο πρώτη φορά να λειτουργήσει το χρονόμετρο της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Με τη χρήση του οι συνεδριάσεις θα γίνουν πιο σύντομες και πιο περιεκτικές. Όσο αυτό είναι δυνατό μιας και συνεχίζουμε να ζούμε στην Ελλάδα.
Στην φωτογραφία παρατηρεί το καινούργιο χρονόμετρο (τη χρήση του οποίου θα αναλάβει ο πρόεδρος) ο Μάκης Παπαδόπουλος. Χθες το πρωί ο δημοτικός σύμβουλος ήταν στην αίθουσα για τη μελέτη και προετοιμασία επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Όπως φαίνεται το συγκεκριμένο χρονόμετρο μετρά αντίστροφα τον προκαθορισμένο χρόνο ομιλίας κι όταν το όριο ξεπεραστεί τότε παράγει ήχο προειδοποίησης για το αυτόματο κλείσιμο του μικροφώνου. Όπως δηλαδή συμβαίνει στη Βουλή.

 

========================================================================

 

Αύριο ή μεθαύριο πρόκειται να γίνει ασφαλτόστρωση στις Γλάστρες, στο σημείο όπου ανέκυψε και ισχύει το γνωστό κυκλοφοριακό (και όχι μόνο) πρόβλημα. Η καθυστέρηση λίγων ακόμη ημερών σχετικά με την ασφαλτόστρωση αφορά την προμήθεια της ασφάλτου. Ο ιδιώτης προμηθευτής πιέζεται να κάνει γρήγορα άλλα ήδη ενημέρωσε ότι θα «ανάψει» το καζάνι το Τετάρτη ή Πέμπτη. Θυμίζουμε ότι η βλάβη στο τοιχίο αντιστήριξης και στον δρόμο ανέκυψε την Πέμπτη 20 Απριλίου. Δύο και πλέον μήνες πριν.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δέχεται παράπονα και γκρίνιες για το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, πολλές φορές εξήγησε ότι γρηγορότερα δεν μπορούσε να γίνει. Άλλους τους πείθει κι άλλους όχι. Εν πάση περιπτώσει εδώ που έφθασε το όλο θέμα ταιριάζει η γνωστή ελληνική παροιμία: Φάγαμε τον γάιδαρο κι έμεινε μόνο η ουρά του.

 

Ρωτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης για κάποιες άλλες γκρίνιες, αυτές που τον αφορούν (όπως όλα δείχνουν) κι «έρχονται» από τον προκάτοχο του κ. Μιχάλη Αμοιρίδη. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα το συγκεκριμένο, ότι δεν έχει διαβάσει την επίμαχη ανάρτηση Αμοιρίδη στο facebook. Λέει αλήθεια; Μάλλον όχι. Υποβαθμίζει το θέμα για να μην κάνει χειρότερη την κατάσταση στο εσωτερικό της ομάδας του Χ. Μέτιου.

 

Ο Δήμος Καβάλας ξόδεψε πρόσφατα ένα σωρό χρήματα για απαραίτητα έργα στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη». Αμέσως μετά ικανοποίησε αίτημα πραγματοποίησης στο ίδιο στάδιο συναυλίας. Τεράστιο λάθος κι ας επικυρώθηκε με απόφαση (ομόφωνη κατά τον κ. Φιλόσογλου) του δημοτικού συμβουλίου. Οι συναυλίες φυσικά και μπορούν να φιλοξενούνται σε δημοτικούς χώρους, όχι όμως στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη».

 

Όπως μαθαίνουμε το συγκεκριμένο συναυλιακό γεγονός ήλπιζε σε μεγάλη προσέλευση κόσμου μα κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Οι 500 άνθρωποι που βία παρακολούθησαν τη μουσική εκδήλωση μπορούσαν άνετα να φιλοξενηθούν π.χ. στο κατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις Φρούριο.

 

Συμπολίτες διαμαρτύρονται κι όπως φαίνεται έχουν δίκιο. Κατασκηνωτές στην παραλία του Περιγιαλίου (πρώην αναψυκτήριο Τέντα) αφού δροσίστηκαν κι έκαναν το μπάνιο τους, έφυγαν κι άφησαν πίσω τους και σκουπίδια και ακαθαρσίες. Τώρα ο Δήμος Καβάλας πρέπει να καθαρίσει την περιοχή προκειμένου να προστατεύσει την τουριστική εικόνα της πόλης. Όπως μάλιστα λέγεται το συγκεκριμένο πρόβλημα προκλήθηκε από αθίγγανους.

 

Η υπηρεσία Καθαριότητας επιλέγει να μην αδειάζει από πολλά σκουπίδια μπλε κάδους που κανονικά είναι της ανακύκλωσης. Αυτή η πράξη γίνεται συνειδητά λες και έχουν συνεννοηθεί με την αποκομιδή της ανακύκλωσης να αναλάβει αυτή τους συγκεκριμένους κάδους. Ότι άλλο κι αν συμβαίνει, είναι λάθος να βλέπουμε τους κάδους αυτούς να ξεχειλίζουν από σκουπίδια.

 

Το Σάββατο 1η Ιουλίου η Δράμα γιόρτασε την επέτειο απελευθέρωσης της. Με πολύ ζέστη ακολουθήθηκε το γνωστό πρόγραμμα (δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, επιμνημόσυνη δέηση κτλ), όπου η Κυβέρνηση είχε εκπρόσωπο τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Φάμελλος έρχεται στην Καβάλα για άλλο λόγο την προσεχή Πέμπτη.

 

«Δεν φαίνεται να δικαιώνεται η αισιοδοξία μου σχετικά με τη θετική αντίδραση της Εγνατίας Οδού ΑΕ στο θέμα των διοδίων στην Παράκαμψη» είπε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Νάσος Μητρόπουλος. Πίστευε (κι έκανε λάθος αν και ευχόμασταν να έχει δίκιο) ότι η εταιρία του μεγάλου αυτού δρόμου δεν θα επέμενε στο σφάλμα των ακατάλληλων, των λάθος διοδίων.

 

Ενδιαφέρουσα και μαχητική συζήτηση για τα ίδια διόδια στην Παράκαμψη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Νόμιζαν ότι στην Καβάλα τους άκουγαν, μέσω της live μετάδοσης της συνεδρίασης από το διαδίκτυο. Ατυχία το ότι στο επίμαχο διάστημα το σύστημα είχε βλάβη και δεν ακούγονταν τίποτα. Δεν πειράζει.

 

Δηλώσεις κατά της Εγνατίας Οδού ΑΕ κάνει κάθε μέρα (σε όλα σχεδόν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης) ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος. Τόσο συστηματικά και αυστηρά που νομίζεις ότι στα διόδια στηρίζει την αντιπολιτευτική του τακτική κατά της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ. Λες και μια άλλη Κυβέρνηση δεν θα έκανε τα ίδια…. Τα προηγούμενα άλλωστε διόδια, της Μουσθένης, τα κατασκεύασε και τα λειτούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

 

Αποδείχθηκε ότι ο Δήμος Παγγαίου είχε πολύ μεγάλο δίκιο που ζήτησε για τη Νέα Πέραμο μέρος της διοργάνωσης του αεροπορικού σόου. Το ευχαριστήθηκαν οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, πολύ περισσότερο οι επισκέπτες της Νέας Περάμου και των Αμμολόφων. Του χρόνου ο Δήμος Παγγαίου θα επανέλθει δριμύτερος, ίσως μάλιστα παρασύρει και τους δύο άλλους Δήμους του Νομού. Της Θάσου και του Νέστου.

 

Η νέα επίσκεψη στην πόλη μας του Μακάριου Λαζαρίδη δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ θα συνεχίσει να επισκέπτεται συχνά (όσο συχνότερα μπορεί) την περιοχή με την οποία είναι στενά συνδεδεμένος. Κάθε τι άλλο που λέγεται είναι λάθος.

 

Διήμερο στη Θάσο πέρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Γιώργος Παπαφιλίππου. Σε γενικές γραμμές οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές δεν έχουν νέα από την Αθήνα αφού όλα τα θέματα του Ν. Καβάλας συνεχίζουν να παρουσιάζουν τη γνωστή ενοχλητική στασιμότητα. Κι είναι πολλά αυτά που υποσχέθηκαν να διεκπεραιώσουν θετικά μα ως τώρα ενώ προσπάθησαν δεν κατάφεραν σχεδόν τίποτα.

 

Συμπολίτης που όπως φαίνεται ασχολείται με την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών συνηθίζει να παρκάρει κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων 9 (συνοικία Δεξαμενής) φορτηγό γεμάτο συσκευές παλιές που πρόκειται να διαλύσει. Η γειτονιά παραπονείται αφού συχνά δημιουργούνται ενοχλητικές μυρωδιές. Καλή κι αυτή η ανακύκλωση αλλά όχι με σωστό τρόπο. Οι αρμόδιοι ας επιληφθούν του γεγονότος.

 

Η συνέντευξη τύπου προαναγγελία του φεστιβάλ Cosmopolis συνήθως δίδεται πιο κοντά στην ημερομηνία έναρξης του. Χθες έσπευσαν να μιλήσουν για τη διοργάνωση αν και μέχρι αυτή να αρχίσει μεσολαβούν 15 περίπου ημέρες. Ίσως από κεκτημένη ταχύτητα, ίσως από την ικανοποίηση που δημιούργησε και στο Δημαρχείο η επιτυχία του αεροπορικού σόου. Τα είπαν όλα τα του φεστιβάλ τόσο νωρίς που μέχρι τις 20 Ιουλίου που ξεκινά, θα πρέπει να επανέλθουν για να τα ξαναπούν!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης