• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην πρώτη φωτογραφία από τη χθεσινή ημερίδα για τα σκουπίδια οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Παπαδόπουλος, Παππάς και Βέρρος κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον. Βρήκαν επιτέλους τρόπο να συνεννοηθούν. Για το που θα καθίσουν… Πιο μακριά τους ήταν ο Κωστής Σιμιτσής με τον Θόδωρο Μουριάδη. Γενικά η αντιπολίτευση ήταν χθες στην ημερίδα. Όπως άλλωστε κι η διοίκηση αφού εκτός από τη Δήμαρχο τη διαδικασία παρακολούθησαν και οι κυρίες Δρακονάκη, Κορίνα Χιώτη Πρασσά.

Στη δεύτερη φωτογραφία ο αναπληρωτής Υπουργός μαζί με τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρίτος της παρέας είναι ο εκ Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης.

 

=========================================================================

 

Οι πρώτες επισκέψεις στην Καβάλα του κ. Φούχτελ έγιναν υπό εντελώς διαφορετικές πολιτικές και άλλες συνθήκες. Άπαντες τον κοιτούσαν με μισό μάτι, αμφισβητούσαν τις προθέσεις του, ασκούσαν κριτική σε όσους πρόθυμα τον υποδέχονταν και συνομιλούσαν μαζί του. Ήταν η εποχή ενός άλλου ΣΥΡΙΖΑ, αυτού της αντιπολίτευσης. Εντελώς διαφορετικού από τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κυβερνά.

 

Ο καιρός πέρασε, πολλά πράγματα άλλαξαν. Ο μόνος που έμεινε ίδιος είναι ο Γερμανός Υφυπουργός. Αλήθεια, γιατί συνεχίζει να μας επισκέπτεται; Ποιος είναι ο λόγος; Ποια η ουσία της κινητοποίησης και της δημοσιότητας σε κάθε επίσκεψη του; Εύκολες και συγκεκριμένες απαντήσεις φυσικά και δεν υπάρχουν. Μήπως κάνει δημόσιες σχέσεις; Μήπως είναι άνευ χαρτοφυλακίου κι έτσι ταξιδεύει στην Ελλάδα για να περάσει την ώρα του; Ή μήπως κάνει μπίζνες για λογαριασμό συμπατριωτών του επιχειρηματιών;

 

Καταλήγουμε σε αυτό το τελευταίο. Μας το δηλώνει άλλωστε κι ίδιος. Εμμέσως πλην σαφώς αλλά και συνεχώς. Προχθές αναφέρθηκε στις γερμανικές λάμπες τύπου Led που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας. Μνημόνευσε γερμανό επιστήμονα που ήταν μαζί του, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης των διαρροών των δικτύων ύδρευσης. «Συνεργαστείτε μαζί του» προέτρεψε τη δήμαρχο που μάλλον έκανε ότι δεν άκουσε. Κι έπραξε πολύ σωστά.

 

Το μυαλό του φαίνεται να είναι στο κέρδος. Το πολιτικό, το εθνικό κι ύστερα και στο κανονικό. Αυτό το κέρδος, το γνωστό σε όλους μας, το οποίο συνήθως βρίσκεται στην καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος που επικρατεί στην Ευρώπη, έχοντας Γερμανική σφραγίδα. Αν αυτή είναι της Μέρκελ ή του Σόϊμπλε, έχει μικρή σημασία.

 

Καλώς να έρθει και να ξαναέρθει πολλές φορές. Όσο δεν αποσαφηνίζει τις προθέσεις του, όσο μιλά με υπονοούμενα τόσο δικαιώνει τις επιφυλάξεις μας. Τόσο περισσότερο ψάχνουμε να βρούμε τι κρύβεται από πίσω. Ξέρουμε το κόλπο σε αυτές τις περιπτώσεις. Χαμογελούμε ευγενικά, ανταποδίδουμε τα καλά λόγια, του κάνουμε και κάποιο δώρο και μετά τον αποχαιρετούμε. Ξεχνάμε γρήγορα τα λόγια του επειδή απλώς έχουμε σημαντικότερα πράγματα να κάνουμε στην πόλη και στον Νομό μας.

 

Με αφορμή την κινητοποίηση των κατοίκων της δημοτικής ενότητας των Φιλίππων στο έργο του ΤΑΡ, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα δεδομένα άλλαξαν. Ως τώρα ζητούσαν αλλαγή της όδευσης (δίκαια), σταμάτησαν ήδη μία φορά το έργο όταν αυτό έφθασε σε συγκεκριμένο χωράφι. Ο ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής του οποίου φέρεται να μην έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους του αγωγού.

 

Προχθές τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν. Σταμάτησαν το έργο σε χωράφι που μπορεί και να βρίσκεται στα όρια του Νομού Δράμας. Μπορεί επίσης ο ιδιοκτήτης του να έχει συμφωνήσει με τον ΤΑΡ, ίσως έχει ήδη αποζημιωθεί. Παρά ταύτα το σταμάτησαν το έργο διότι εξήγησαν ότι με τον τρόπο που εκτελείται δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται στο Διοικητήριο ο νέος διαγωνισμός μπας και βρεθεί ιδιώτης που θα αξιοποιήσει τα Λουτρά των Ελευθερών. Το γεγονός αφυπνίζει και τους πολίτες που διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση, οι οποίοι παλαιότερα είχαν φτιάξει ακόμη και Συντονιστική Επιτροπή.

 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στον διαγωνισμό θα υπάρξει μία πρόταση. Ένα ενδιαφέρον. Αν κατατεθεί και δεύτερη πρόταση θα είναι είδηση και μάλιστα μεγάλη. Αν δεν υπάρξει καμία πρόταση, πάλι θα πρόκειται για είδηση. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που χειρίζεται το θέμα, εμφανίζεται ως συνήθως συγκρατημένα αισιόδοξη. Ευελπιστεί έστω σε μία πρόταση από γνωστό της ιδιώτη, που φέρεται να δήλωσε ήδη οριστικό και ζωηρό ενδιαφέρον. Αυτό λέγεται ότι το έκανε προ λίγων ημερών προφορικά.

 

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος είναι με διαφορά ο πιο συχνός επισκέπτης της Καβάλας από πλευράς Κυβέρνησης. Η χθεσινή του παρουσία σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Λούσυ ήταν η δεύτερη. Μία ακόμη φορά (τρίτη συνολικά), επεισοδιακή όπως όλοι θυμούνται, μας επισκέφθηκε ως απλός βουλευτής του ίδιου κόμματος.

 

Τα σκουπίδια είναι το νέο μεγάλο επιχειρηματικό διακύβευμα. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, τα σχετικά έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δεύτερον, η λειτουργία των έργων υπόσχεται σίγουρα κέρδη. Αν κοιτάξουμε λίγο ή περισσότερο μακριά μας, θα βρούμε επιχειρηματικούς κολοσσούς που ανέλαβαν τέτοιες δουλειές. Πολλές και πολλά υποσχόμενες.

 

Το εργοστάσιο των απορριμμάτων του Δήμου Καβάλας είναι στόχος επιχειρηματικών συμφερόντων. Τα οποία προς το παρόν παίζουν «κρυφτούλι». Προσεγγίζουν διακριτικά αλλά ετοιμάζουν ταυτόχρονα την «επίθεση» τους. Δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος να βιαστούν. Τους αρκεί να παρακολουθούν. Από κοντά.

 

Χθες λοιπόν στην ημερίδα που οργανώθηκε στην πόλη μας εντοπίσαμε μεταξύ του πλήθους πολλούς εκπροσώπους των «μνηστήρων». Μπερδεύονταν με τον κόσμο, συμμετείχαν στις αόριστες και γενικού ενδιαφέροντος κουβέντες. Μετά παρακολουθούσαν προσεκτικά τις εισηγήσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες έχει απόλυτο δίκιο αυτός που προτείνει για τη Μ.Ε.Α. της Καβάλας ρόλο πρωταγωνιστή να αναλάβει ο Δήμος Καβάλας και όχι η ΔΙΑΜΑΘ. Οι εκπρόσωποι και επικεφαλής της οποίας είναι μεταξύ άλλων Δραμινοί.

 

Η κ. Τσανάκα αφήνει σε άλλους την πρωτοβουλία των κινήσεων ενώ ως διοίκηση μπορεί, επιβάλλεται, να πάρει το παιχνίδι πάνω της. Όσο σίγουρη κι αν είναι, όσες υποσχέσεις κι αν έδωσε σε συναδέλφους της δεν πρέπει να αρκεστεί στον άχαρο ρόλο του παρατηρητή. Δεν ταιριάζει αυτός ο ρόλος στον Δήμαρχο της Καβάλας. Σε έναν Δήμο που ήταν και παραμένει leader στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Ο Κώστας Μορφίδης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Οι άλλοι τρεις βουλευτές μας έστειλαν την Τετάρτη παρόμοιο δελτίο τύπου. Και οι τρεις θεώρησαν σωστό να προβάλλουν τις ομιλίες τους στη Βουλή, στη συνεδρίαση για τα εξοπλιστικά συστήματα επί εποχής Γιάννου Παπαντωνίου. Λυπούμαστε αλλά οι ψηφοφόροι τους ελάχιστα νοιάζονται για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Κάθε πολίτης του Νομού Καβάλας έχει σε πρώτη προτεραιότητα την δύσκολη καθημερινότητα του. Εξ αυτού του λόγου συχνά αναζητά τον Δήμαρχο. Τον αντιδήμαρχο, τον δημοτικό σύμβουλο. Οι της τοπικής αυτοδιοίκησης ποτέ δεν θα ασχοληθούν με υποθέσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος. Είναι πάντα στη διάθεση των πολιτών άσχετα από αν λύνουν ή όχι προβλήματα.

 

Βουλευτές που θα μοιάζουν στους δημάρχους, τους νομάρχες κτλ ζητά ο κόσμος. Θα ασχολούνται και με το νομοθετικό έργο αλλά θα αφιερώνουν έστω μια ώρα την ημέρα προκειμένου να εκπροσωπούν τον τόπο τους στην Αθήνα.

 

Οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές που μοιραία έχουν περισσότερες ευθύνες κι υποχρεώσεις, εμφανίζονται πάλι απορροφημένοι στα κεντρικά ζητήματα. Την ξέχασαν την εκλογική τους περιφέρεια. Τον ξέχασαν τον κόσμο του Νομού. Κάπως έτσι προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί, παραμένουν σε ενοχλητική εκκρεμότητα.

 

Την Τετάρτη που οι Εμμανουηλίδης- Παπαφιλίππου μας ενημέρωναν για τις ομιλίες τους στη Βουλή, την ίδια ημέρα καταδικάζονταν πρώην πρόεδρος του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» για χρέη στο ΙΚΑ. Λίγες μέρες νωρίτερα το ίδιο ίδρυμα μάθαινε ότι το χρέος του στο ΙΚΑ αυξάνονταν κατά 120.000 ευρώ. Αν δεν κάνουμε λάθος οι κυβερνητικοί βουλευτές και αυτό το τοπικό πρόβλημα υποσχέθηκαν να το διευθετήσουν. Όσο καθυστερούν, τόσο το χειρότερο για την «Αγία Μαρίνα», τους σημερινούς και παλαιότερους εκπροσώπους του.

 

Ο Δήμος Παγγαίου οριστικοποίησε την Καλοκαιρινή του συναυλία. Τόπος τα κάστρα της Νέας Περάμου. Ημερομηνία 12 Αυγούστου ημέρα Σάββατο. Ερμηνεύτρια η Ελεονόρα Ζουγανέλη. Τιμή εισιτηρίου 12 προπώληση- 15 την ώρα του γεγονότος. Στα κάστρα της Νέας Περάμου θα εμφανιστεί στις 7 Αυγούστου η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου της Νέας Περάμου με πρόγραμμα αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη.

 

Με ανάρτηση του ο Γιώργος Φιλόσογλου μας «προειδοποιεί» για τις αυξημένες αφίξεις στην πόλη μας το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για πανελλήνιους αγώνες στίβου που θα γίνουν στο «Ανθή Καραγιάννη». Το κείμενου του αντιδημάρχου αναφέρει: «Περίπου 3.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα θα καταλύσουν στην πόλη μας από 14 Ιουλίου και για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Δεν υπάρχει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, διαθέσιμο δωμάτιο στον αστικό ιστό της πόλης. Οι κρατήσεις συνεχίζονται στην δημοτική ενότητα Φιλίππων, Ν. Καρβάλη, Παληό, Κεραμωτή, Ν.Ηρακλείτσα κλπ. Επίσης πολλές οικογένειες θα συνδυάσουν τους αγώνες με διακοπές, με διαμονή ακόμη και πέντε ημερών! Η καρδιά του αθλητισμού, χτυπά ξανά δυνατά στον δήμο μας, με πρόσθετα οφέλη για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό μας».

 

 

 

Διαβάστε επίσης