• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Η ιστορία ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή, με τις ατυχέστατες δηλώσεις Γιαννακίδη περί του 12%. Την επόμενη μέρα άρχισαν τα… όργανα. Τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο κι οι διάφορες (αναμενόμενες) αντιδράσεις. Ο Περιφερειάρχης ήταν λογικό να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Στην οποία παραμένει. Παρά τις προσπάθειες που έκανε να διορθώσει, να εξηγήσει, να αποκαταστήσει τα πράγματα. Είναι δε σε δύσκολη θέση διότι αποφεύγει να αναγνωρίσει την προχειρότητα των λόγων του. Επιχειρεί είτε να δικαιολογήσει, είτε να καλύψει. Προτιμά τις δημόσιες σχέσεις παρά το ειλικρινές ξεκαθάρισμα της υποτιθέμενης παρεξήγησης. Κατά κάποιο τρόπο κάνει έτσι τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Επικοινωνεί με τους τοπικούς παράγοντες, διαψεύδει τα κείμενα των εφημερίδων. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να διαψεύσει τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Ας κάνει λίγη υπομονή κι ας σταματήσει αυτόν τον ανόητο κι ανούσιο «κλεφτοπόλεμο». Εφόσον άλλη είναι η αλήθεια, σύντομα θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει δριμύτερος. Αρκεί φυσικά να ξεχάσει όσα δήλωσε την Παρασκευή. Αν πιστεύει ότι η Ανατολική Μακεδονία αξίζει το 12%. Αν δουλέψει συγκεκριμένα προς αυτή τη κατεύθυνση (ακολουθώντας τον βηματισμό των φορέων της Καβάλας), αν ξεχάσει τα περί «παράδοσης» αλλά και τα άλλα που είπε (σύμφωνα με τα οποία πρέπει κι η Θράκη να … εγκρίνει την εξίσωση του ποσοστού επιδότησης εργασίας) τότε όλα θα έχουν θετική εξέλιξη. Με αυτές τις προϋποθέσεις ναι, μπορεί να εκμεταλλευτεί την νέα ευκαιρία που σύντομα θα του παρουσιαστεί.

 

Όσο για τους δικούς μας που είτε τον σιγοντάρισαν είτε σιώπησαν ακούγοντας τα απίθανα λόγια του την περασμένη Παρασκευής, αυτοί μάλλον βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση. Κάθε φορά που ανακύπτει ένα τέτοιο θέμα πρέπει να επιλέξουν με ποιόν είναι. Με την Καβάλα ή με την περίεργη λογική του Περιφερειάρχη; Αυτοί διαλέγουν (κάθε ένας με τον τρόπο του) το δεύτερο κι έτσι εκτίθενται ακόμη περισσότερο.

 

Μια ακόμη παρατήρηση. Προς την πλευρά του κ. Παυλίδη. Ξαφνικά εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία δηλώνει σύμφωνος η επιδότηση εργασίας 12% να επεκταθεί στην Ανατολική Μακεδονία. Δεν τον πιστεύουμε. Θεωρούμε την αντίδραση του μικροπολιτική, με βαθύτερο κεντρικό στόχο να εκμεταλλευτεί το σφάλμα του αντιπάλου του. Διότι αν ο Παυλίδης πίστευε πραγματικά στην διόρθωση αυτής της ανισότητας κάτι περισσότερο θα έπρεπε να έχει κάνει τόσο καιρό. Αυτός δεν έκανε τίποτα. Κι όταν ο Γιαννακίδης έκανε γκάφα, μόνο τότε έσπευσε να σχολιάσει το θέμα. Με μοναδικό στόχο να κερδίσει από αυτόν τον σχολιασμό.

 

Σχετική με το ίδιο θέμα είναι η ακόλουθη ανάρτηση που έκανε χθες η ΕΡΤ. Προβάλλει τις δηλώσεις του Άγγελου Τσατσούλη, απάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου στις δηλώσεις Γιαννακίδη: Ενοχλημένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη σε ότι αφορά την επιδότηση του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων Καβάλας και Δράμας του 12%, ο οποίος δήλωσε πως στην παρούσα φάση είναι τραγικό λάθος να συζητάμε για το θέμα αυτό όταν έχει καθιερωθεί για την Θράκη το 12% αντί του 4% για Καβάλα και Δράμα και χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των Θρακιωτών.Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο κ. Γιαννακίδης δεν είναι Περιφερειάρχης Θράκης αλλά Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ως εκ τούτου οφείλει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και όχι να κάνει διακρίσεις. Μάλιστα το θέμα πρόκειται να συζητηθεί και κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Τσατσούλη σαν Επιμελητήριο θα συνεχίσουν να διεκδικούν το 12%.

 

Βαδίζοντας στην δυτική πλευρά του 4ου ορόφου του Διοικητηρίου συναντά κάποιος μια φοβερή ησυχία. Μια γαλήνη και μια ερημιά που δεν ταιριάζει στον δημόσιο τομέα. Η εξήγηση είναι απλή. Στο συγκεκριμένο τμήμα του 4ου ορόφου τα περισσότερα γραφεία είναι άδεια. Εδώ και καιρό. Αν εξαιρέσεις τα γραφεία που καλύπτει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης και κάποια της διεύθυνσης Γεωργίας, όλα τα άλλα δεν έχουν προσωπικό.

 

Άδειασαν σκόπιμα προ μηνών. Πολλών μηνών. Για να υποδεχθούν άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Αυτές όμως δεν λένε να μετακομίσουν. Παραμένουν σε χώρους που νοικιάζουν, επιβαρύνοντας το δημόσιο με διάφορα χρηματικά ποσά (ενοίκια). Γιατί αλήθεια ενώ χώρος υπάρχει στο Διοικητήριο, αυτοί δεν το προτιμούν; Έλα ντε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υπηρεσίας των Δημοσίων Κτημάτων. Στο Διοικητήριο την περιμένουν αλλά αυτή δεν μετακομίζει εκεί με τίποτα…

 

Ακόμη πιο «ωραίο» είναι το παράδειγμα του γραφείου του ΕΟΤ. Θυμάστε την ιστορία; Το 2011 ο ΕΟΤ κατήργησε το γραφείο του στην Καβάλα. Ξεσηκώθηκαν οι τοπικοί φορείς και δήθεν το έσωσαν. Συμβαίνει από τότε το εξής. Το γραφείο υπάρχει, μετά πινακίδας μεγάλης. Στην οδό Ι. Δραγούμη. Υπάλληλος δεν υπάρχει αφού ο προηγούμενος συνταξιοδοτήθηκε. Μία φορά την εβδομάδα το γραφείο λειτουργεί, με υπάλληλο που έρχεται στην Καβάλα από τη Δράμα. Αυτός ο υπάλληλος το μόνο που κάνει είναι να ενημερώνεται για τα εκκρεμή έγγραφα και να τα προωθεί στην Κομοτηνή.

 

Τυπικά ο ΕΟΤ έχει γραφείο στην Καβάλα. Ουσιαστικά έχει και δεν έχει. Το ενοίκιο πάντως πληρώνεται κανονικά αν και η Π.Ε. Καβάλας εγκαίρως προθυμοποιήθηκε να του παραχωρήσει χώρο και μάλιστα δωρεάν. Στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου. Ο ΕΟΤ αμέσως απάντησε θετικά. Αλλά δεν έκανε τίποτα για να αξιοποιήσει την δωρεά.

 

8 γραφεία (ίσως και περισσότερα) είναι άδεια στην δυτική πλευρά του 4ου ορόφου. Διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Έπιπλα, τηλέφωνο, θέα στην Ερυθρού Σταυρού. Αυτή η εικόνα είναι ίδια από το προηγούμενο έτος. Ίσως κι από το προ προηγούμενο. Ζούμε όμως στην Ελλάδα. Όπου όλα μπορούν να συμβούν. Χώρος υπάρχει για ένα σωρό υπηρεσίες, υπαλλήλους, δραστηριότητες. Κάποιοι όμως επιμένουν να πληρώνουν ενοίκια. Στην πραγματικότητα αυτή τη σπατάλη την επιβαρύνονται όλοι οι έλληνες πολίτες. Κι είναι άραγε η μόνη;

 

Πραγματοποιείται την Κυριακή μια νέα αθλητική (και όχι μόνο) διοργάνωση στην Καβάλα. Ορεινός αγώνας δρόμου που ετοιμάζει ο Σύλλογος Χιονοδρομίας Ορειβασίας. Οι οργανωτές ετοιμάζοντας το γεγονός ζήτησαν μια μικρή έστω βοήθεια από τον Δήμο Καβάλας. Στον οποίο έστειλαν σχετική επιστολή. Ο καιρός πέρασε, ήρθε η ώρα του αγώνα. Ο Δήμος Καβάλας ούτε καν που απάντησε στην επιστολή που έλαβε. Να πει έστω ένα όχι στο αίτημα που του κατατέθηκε. Φαίνεται αυτή είναι πλέον η επικοινωνία του Δήμου Καβάλας με τους συλλόγους. Αντί να τους γράψει απάντηση στις επιστολές που λαμβάνει, τους γράφει αλλά στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

 

Το βράδυ της Τρίτης ο Γιάννης Φιλόσογλου κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση την δημοτική του ομάδα. Ανακοίνωσε την απόφαση, με την οποία τίθεται σε προσωρινή αργία 5 μηνών. Άκρα του τάφου σιωπή. Ο Κώστας Γάκης πήρε στα χέρια του την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Την μελέτησε, την αξιολόγησε. Κι εκεί τέλειωσαν όλα. Κιχ δεν ακούστηκε από αυτούς που αμφισβητούν τον πρώην Δήμαρχο. Υποτίθεται ότι περίμεναν αυτή την ποινή προκειμένου να του ξαναπούν ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Κι όταν προχθές ήρθε η ώρα που ανέμεναν, δεν είπαν τίποτα. Λένε (μεταξύ τους) ότι περιμένουν την συνέχεια των εκκρεμοτήτων του κ. Φιλόσογλου είτε με την δικαιοσύνη, είτε με την Αποκεντρωμένη. Δικαιολογίες προκειμένου να κρύψουν την ατολμία τους. Με αυτά και με αυτά ο κ. Φιλόσογλου κάνει καλά τη δουλειά του. Ξεπερνά τα διάφορα προβλήματα, ετοιμάζοντας την παρουσία του στις εκλογές του Καλοκαιριού του 2014.

 

Μπόλικη δημοσιότητα αυτό το διάστημα και για τον Δήμαρχο της Καβάλας. Κάθε ενημερωτική ιστοσελίδα του διαδικτύου παρουσίαζε χθες την είδηση της καταδίκης του στην Κομοτηνή. Για χάρη ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που τότε δεν έκλεισε. Όταν λέμε τότε εννοούμε την πρώτη του θητεία.

 

Οι καιροί είναι πονηροί. Για αυτό και χθες στο Όσκαρ το ΚΚΕ εκτός από εκδήλωση είχε και ομάδα περιφρούρησης. Κάποιοι έμειναν στην είσοδο της αίθουσας για κάθε ενδεχόμενο. Έχασαν βέβαια τις ομιλίες αλλά είχαν το νου τους μη τυχόν γίνει κάτι κακό. Που δεν έγινε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης