μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από το αρχείο της Πρωινής. Αρχές Απριλίου του 2001. Πανηγυρική τελετή εγκαινίων της Παράκαμψης Καβάλας. Ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα προκειμένου η διεθνής κυκλοφορία να μην επηρεάζει τη λειτουργία της πόλης. Τότε το πανηγυρίσαμε, από τότε το απολαμβάνουμε. Ως που υπήρξε η… φαεινή ιδέα διοδίων στον ίδιο δρόμο. Κάποιοι επιθυμούν να γυρίσουν την Καβάλα πίσω. 20 περίπου χρόνια. Να της δημιουργήσουν τα ίδια προβλήματα που είχε τότε.

================================================================

Αυτήν την περίοδο συμβαίνουν στο Επιμελητήριο πολλά και διάφορα. Γεγονότα όχι ευχάριστα (τα περισσότερα) αλλά και αναμενόμενα αφού: 1) Έρχονται εκλογές 2) Η θέση του προέδρου είναι διαθέσιμη μιας και δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές ο Άγγελος Τσατσούλης.

 

Ανεξάρτητα από το τι επακολουθεί (και θα επακολουθήσει) της απόφασης του κ. Τσατσούλη, αυτή σαφώς και πρέπει να σχολιαστεί θετικά. Αν ήθελε κι αν το αποφάσιζε, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα επανεκλέγονταν πρόεδρος. Όποτε κι αν γίνονταν οι εκλογές. Όποιος και όσους αντιπάλους κι αν είχε.

 

Εγκαίρως αλλά και προσφάτως ο κ. Τσατσούλης ανακοινώνει την αποχώρηση του από τη θέση του επικεφαλής του τοπικού φορέα. Ήταν άξιος διάδοχος του Απόστολου Μαρδύρη, στήριξε το Επιμελητήριο προκειμένου αυτό να έχει λόγο στα τοπικά ζητήματα και προβλήματα. Με λίγα λόγια 12 χρόνια πρόεδρος πέτυχε και για δικούς του λόγους (απόλυτα κατανοητούς) αποχωρεί. Στέλνει ταυτόχρονα συγκεκριμένο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

 

Υποστηρίζει το όριο θητειών προκειμένου κάθε πρόεδρος να αλλάζει. Κάθε επικεφαλής φορέα να αλλάζει. Φεύγοντας στηρίζει με πράξεις την ανανέωση κι όπως όλα δείχνουν είναι ο μοναδικός. Για αυτό και το μήνυμα του έχει τόσο μεγάλη αξία. Παντού αλλού οι διοικούντες, οι πρόεδροι, οι αιρετοί δεν θέλουν να σκέπτονται (πολύ περισσότερο να προγραμματίζουν) την αποχώρηση τους. … Δένονται στην καρέκλα τους με ένα γερό σκοινί, σκέπτονται ότι θα φύγουν μόνο όταν τους έρθουν τα βαθειά γεράματα!

 

Δεν είναι τέτοιος ο κ. Τσατσούλης. Κι αυτόν τον τιμά. Επιμένει στην αποχώρηση ακόμη κι όταν καταλαβαίνει ότι αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες σε μια ομάδα (την ομάδα του), η συνοχή της οποίας καιρό τώρα δεν υπάρχει. Γεγονός φυσιολογικό, φθορά αναμενόμενη, κατάσταση για την οποία οι ευθύνες μοιράζονται. Ο κ. Τσατσούλης μοιάζει να παραδέχεται ότι οι δικές του ίσως είναι οι κυριότερες.

 

«Ανοίγει» λοιπόν μια συζήτηση για τη διαδοχή του. «Ανοίγει» η όρεξη σε πολλούς. Σχετικούς μα και άσχετους. Οφείλουν να προσέξουν ένα πράγμα. Το Επιμελητήριο. Θα διαφωνήσουν, είναι βέβαιο. Θα μπουν σε γνωστό ελληνικό ανταγωνισμό, είναι σίγουρο. Ίσως και να μαλώσουν μεταξύ τους. Αρκεί να μην θίξουν το Επιμελητήριο, το οποίο πρόθυμα δηλώνουν έτοιμοι να υπηρετήσουν.

 

Σε καλό κλίμα έγινε χθες το μεσημέρι η πρώτη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής που στόχο έχει να ετοιμάσει τον Πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο για τα λάθος διόδια στην Παράκαμψη. Η συζήτηση τέλειωσε λίγο απότομα, χωρίς να έχουν καλυφθεί όλες οι παράμετροι του θέματος. Η ώρα είχε περάσει και 3 πολιτικοί γάμοι έπρεπε να πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Δημαρχείου. Οπότε ήταν απαραίτητο να τελειώσει η σύσκεψη γιατί προείχαν οι γάμοι. Γαμπρός- νύφη- συγγενείς και φίλοι ήταν φανερό ότι βιάζονταν.

 

Ακόμη και συνέντευξη τύπου μπορούσαν να δώσουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιτυχία τους, όσον αφορά την εξιχνίαση της επίθεσης στο μνημείο των Εβραίων Καβαλιωτών. Παλιότερα τέτοιες συνεντεύξεις τύπου υπήρξαν όταν το θέμα ήταν σοβαρό. Αυτήν την φορά ενώ το θέμα ήταν πολύ σοβαρό κι η επιτυχία μεγάλη, κάποιοι προτίμησαν να αυτοπεριοριστούν… Κατά τη λαϊκή φράση «έκαναν γαργάρα» την επιτυχία τους!

 

Ο λεγόμενος «tetrakopteracias»  είναι συμπολίτης που τα καταφέρνει περίφημα με λήψη βίντεο από ψηλά, μέσω του γνωστού drone. Πρόσφατα η Δημωφέλεια αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί του για ένα υλικό όμορφο που θα χρησιμοποιηθεί για την τουριστική προβολή της πόλης και του Νομού.

 

Κι ενώ το Καλοκαίρι συνεχίζεται, οι γιορτές τοπικών αγροτικών προϊόντων επανέρχονται. Στους Αντιφιλίππους ετοιμάζεται για τις 22 Ιουλίου (ημέρα Σάββατο) η γιορτή του καλαμποκιού. Καλή επιτυχία.

 

Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου για το ιστορικό συνέδριο που προγραμματίζει ο Δήμος Καβάλας στο τέλος του προσεχούς Νοέμβρη ο συνταξιούχος γυμνασιάρχης Κώστας Χιόνης μνημόνευσε όλα τα προηγούμενα. Θυμήθηκε τις πρωτοβουλίες του κ. Ρουδομέτωφ και το συνέδριο που δεν έγινε το 2013 εξ αιτίας οικονομικής δυσκολίας.

 

Με τον τρόπο του ο κ. Χιόνης μας είπε ότι οι φορείς στην Καβάλα χρηματοδοτούν και στηρίζουν ένα σωρό πράγματα- εκδηλώσεις- γεγονότα αλλά τότε (το 2013) δεν μπόρεσαν να πεισθούν ώστε να βοηθήσουν τον κ. Ρουδομέτωφ σε κάτι που τώρα παραδέχονται ως σημαντικό.

 

Η παρατήρηση κι υπενθύμιση έχει τη σημασία της αφού όπως το 2013 έτσι και σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση χρηματοδοτεί πολλά και διάφορα, όχι μετά από αξιολόγηση και ιεράρχηση. Συχνά πρόκειται για σπατάλες, για μια «τρύπα στο νερό». Κατά το σκεπτικό Χιόνη, τη …νύφη την πληρώνουν και τα ιστορικά συνέδρια. Στην προκειμένη περίπτωση η προσπάθεια Ρουδομέτωφ που κατά τα άλλα είναι μοναδική κι αξιέπαινη.

 

Αδειάζει εντός των ημερών το προνομιακό κατάστημα πρώην Παπαδόγιαννη, επί της οδού Ομονοίας στην κεντρική πλατεία. Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας που το νοικιάζει μετακινείται σε άλλο, επί της ίδιας οδού. Το μαγαζί που «ελευθερώνεται» είναι –όπως ακούμε- περιζήτητο. Οι περισσότερες προτάσεις αφορούν τη λειτουργία σε αυτό μιας ακόμη επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Η ΝΟΔΕ Καβάλας περιμένει νέα από την Αθήνα, για την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης Κυριάκου Μητσοτάκη. Η οποία συνεχίζει να θεωρείται σίγουρη. Ετοιμάζει ταυτόχρονα την επόμενη εκδήλωση της που μάλλον θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Θέμα της ο νέος νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αν ακούσαμε καλά θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, για μια νέα διαδικασία μέσω της οποίας επιτυγχάνεται κούρεμα χρεών και ρύθμιση έως και 120 δόσεων.

 

Η Αυγή προβάλει και στηρίζει το έργο του Τάσου Καρασαββόγλου στο Νοσοκομείο Καβάλας. Με ένα κείμενο προ λίγων ημερών η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του διοικητή αλλά και δικά της θετικά σχόλια για το έργο του. Μεταξύ των άλλων έγραψε: «Ένα νοσοκομείο που δεν παράγει χρέη, μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να εξοικονομήσει 638.000 ευρώ, τηρεί λίστα χειρουργείου, προτρέπει τους εργαζόμενους να συστήσουν συνεταιρισμό, είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας» στην οποία παρεμβαίνει, φιλοξενεί αστέγους και έχει και θεατρική ομάδα. Ακούγεται σαν μια ευχάριστη ουτοπία, όμως είναι πραγματικότητα και είναι το δημόσιο, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας».

 

Πραγματοποιείται την Κυριακή το βράδυ στο Φρούριο η 7η συνάντηση των συνοικιακών συλλόγων της Καβάλας. Όπως διαβάζουμε, η εκδήλωση αρχίζει με τον οικοδεσπότη σύλλογο της Παναγίας. Αυτός έχει προετοιμάσει τα ακόλουθα: Σας υποδεχόμαστε και σας καλωσορίζουμε στην 7η συνάντηση πολιτιστικών συνοικιακών συλλόγων Καβάλας στο Φρούριο Κυριακή 16/7 στις 20.30. Ο σύλλογος μας ανοίγει την εκδήλωση με ένα ολιγόλεπτο δρώμενο που περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων του από το χορευτικό τμήμα, την χορωδιακή και την θεατρική του ομάδα με Τίτλο : η Κανέλλα και το Δυοσμαράκι. Την υπόθεση αφηγούνται οι κυρίες ΄Αννα Κιουρτσόγλου & Λίλα Μπρουκάκη. Τραγούδι : Συλβάνα Κολούτσια. Κανέλλα : Έλλη Φωκιανού. Δυοσμαράκι : Ευάγγελος Γιοβανάκης. Μάγισσα : Στέλλα Βλάχου. Διασκευή και σκηνοθεσία : Λίλα Μπρουκάκη. Δάσκαλος χορωδίας Παύλος Ξανθόπουλος. Χοροδιδάσκαλος Κατερίνα Φιλιππίδου.

 

Τελευταία ενημέρωση από τον Γιώργο Φιλόσογλου σχετικά με τις συμμετοχές στους αγώνες στίβου του Σαββατοκύριακου: «Οι συμμετοχές για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ( 15-16 /7 )στην πόλη μας, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού αγγίζουν τις 1.100, όταν πέρσι ήταν περίπου 850.». Κι αμέσως μετά ένα ενθουσιώδες σχόλιο του: «Η Καβάλα πείθει, η Καβάλα έλκει, η Καβάλα πρωταγωνιστεί, η Καβάλα μπορεί και πρωτοπορεί».

 

Στην τηλεόραση του Σκάϊ, σε ενημερωτική εκπομπή εμφανίστηκε χθες το πρωί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα. Την προσεχή Τρίτη το πρωί στην Κεραμωτή η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, προαναγγελία των μουσικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Πλάι στο Κύμα». Θα μιλήσει και ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Σήμερα μια άλλη συνέντευξη τύπου. Θα δοθεί στο Δημαρχείο για την 1η προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Μια φοιτητική πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Όπως λένε και διαμαρτύρονται επαγγελματίες της περιοχής, η πρόσφατη ασφαλτόστρωση μπροστά από τις Καμάρες άφησε ένα τμήμα του δρόμου 20 περίπου μέτρων με την παλιά άσφαλτο. «Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο του έργου και μας είπε τι ψάχνεις, στην Ελλάδα ζεις» συμπληρώνουν οι ίδιοι άνθρωποι. Κι έχουν απόλυτο δίκιο που απορούν.

 

Διαβάστε επίσης