• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι προετοιμασίες για το φεστιβάλ Cosmopolis που αρχίζει την Πέμπτη, έχουν ήδη ξεκινήσει στη συνοικία της Παναγίας. Στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή μεταφέρθηκε η μικρή προκάτ κερκίδα ενώ κι η κεντρική σκηνή είναι έτοιμη. Την Παρασκευή μοιράστηκαν σχετικά ενημερωτικά έντυπα για την απαγόρευση  της στάθμευσης και της κυκλοφορίας.
Από σήμερα έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου δεν επιτρέπεται η στάθμευση των αυτοκινήτων σε μεγάλο μέρος κεντρικού δρόμου της συνοικίας (οδός Θ. Πουλίδου). Τα ίδια έντυπα λόγω της τουριστικής κίνησης είναι γραμμένα και στην αγγλική γλώσσα.

 

Κι άλλοι συμπολίτες ενοχλούνται, διαμαρτύρονται, φωτογραφίζουν την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή πρώην Τέντα στην παραλία του Περιγιαλίου. Ορισμένοι απορούν με το Δήμο Καβάλας αφού όπως σημειώνουν οι ακαθαρσίες των διερχόμενων δεν γίνονται αντιληπτές κι έτσι η περιοχή αν και θα έπρεπε δεν καθαρίζεται.
Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε ακαθαρσίες πλησίον θάμνων, οι οποίες είναι πολλών προηγούμενων ημερών. Σήμερα κιόλας ο Δήμος Καβάλας πρέπει να καθαρίσει όλη την περιοχή.

=============================================

Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το δώρο που της έκανε μέσω παραχώρησης το δημόσιο. Τα Λουτρά των Ελευθερών. Όλα αυτά τα χρόνια ξοδεύτηκαν ώρες δουλειάς αλλά και χρήματα αρκετά. Μόλις προχθές η Π.Ε. Καβάλας ολοκλήρωσε τον τρίτο διαγωνισμό, όπου υπήρξε ένας ενδιαφερόμενος. Άπαντες τον κοιτούν καχύποπτα. Θα φθάσει άραγε ως το τέλος; Θα αξιοποιήσει τα κατεστραμμένα Λουτρά;

 

Η καχυποψία είναι απολύτως δικαιολογημένη. Δύο προηγούμενοι ιδιώτες ήταν μόνο λόγια. Ο νέος πιθανός επενδυτής δείχνει έτοιμος, είναι οργανωμένος, διαθέτει την εμπειρία που του προσφέρουν απλόχερα οι αποτυχίες των προηγούμενων. Σημειώνουμε ότι προέρχεται από τη Δράμα.

 

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι κι αυτή τη φορά η συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία ήταν μόνο μία. Επί της ουσίας δεν υπήρξε διαγωνισμός, δεν υπήρξε το ελληνικό ή διεθνές ενδιαφέρον που περιμέναμε. Όλοι τώρα «κρέμονται» απ’ τα χείλη του Δραμινού επιχειρηματία κι αυτός (ακόμη κι αν έχει τα χρήματα της επένδυσης) φοβάται ένα μόνο πράγμα. Τη γραφειοκρατία.

 

Πόσο τυχαίο είναι άραγε το ότι η ανταπόκριση στις προσκλήσεις είναι σταθερά περιορισμένη; Πόσο σύμπτωση είναι ότι από το εξωτερικό (ακόμη και το κοντινό μας) δεν εμφανίστηκε ποτέ και κανείς; Τι θα γίνει αν κι αυτή τη φορά ο γενναίος επιχειρηματίας δεν πλησιάσει καν τη βρύση με το νερό; Οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να χολόσκανε. Θα επαναλάβουν αυτά που προβλέπει ο νόμος κι ότι ήθελε προκύψει.

 

Αφού ευχηθούμε στη νέα προσπάθεια καλή επιτυχία, αφού δηλώσουμε τη στήριξη μας στα καινούργια σχέδια που υπάρχουν, πρέπει να σημειώσουμε το εξής. Αν κι αυτή τη φορά ο ιδιωτικός τομέας αποτύχει, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει απλώς να επανέλθει. Οφείλει να αναλάβει μια διαφορετική δράση, σαν αυτή που έχουμε μπροστά μας. Στα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων. Αν αυτό σημαίνει αλλαγή του φορέα, επωφελία του Δήμου Παγγαίου, κανένα πρόβλημα.

 

Ευχόμαστε να μην αποτύχει η νέα προσπάθεια. Αν κι αυτή τη φορά συμβεί το … μοιραίο, τότε να ετοιμάζεται ο Δήμος Παγγαίου. Όχι όμως δια της ίδιας οδού (αναζήτησης επενδυτή). Η προσπάθεια του Δήμου Παγγαίου θα πρέπει να υλοποιηθεί στα πρότυπα που προαναφέραμε.

 

Διαφορετικά θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, τα Λουτρά με την μεταχείριση που τους επιφυλάξαμε θα κινδυνεύσουν να … εξαφανιστούν από τον χάρτη! Γεγονός που μπορεί να ισχύει και σήμερα. Για το οποίο ευθύνονται όχι μόνο όσοι άργησαν αλλά κι αυτοί που λεηλάτησαν, παραβίασαν, έβαλαν ακόμη και φωτιά στις εγκαταστάσεις τους.

 

Αρχικά η εταιρία PFIC, στη συνέχεια και η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ εξέδωσαν χαρούμενες ανακοινώσεις, μέσω των οποίων ισχυρίζονταν τη δικαίωση τους (και των εργαζομένων τους). Επικαλούνται τη γνωστή δικαστική απόφαση, για την οποία οι πρώτοι κι έντονοι πανηγυρισμοί υπήρξαν από την πλευρά των απολυμένων. Ο αναγνώστης των δύο ανακοινώσεων των «θυγατρικών» κι υπό αμφισβήτηση εταιριών ξαφνιάζονταν. Όταν μια αναμέτρηση έχει ολοφάνερο νικητή, είναι δυνατόν να πανηγυρίζουν όλοι όσοι σε αυτήν συμμετείχαν;

 

Πρόκειται για σαφείς λόγους εντυπώσεων, για ένα ακόμη παιχνίδι τακτικής προκειμένου μάλλον ο δικαστής (στη συνέχεια κι ο απλός πολίτης) να πεισθούν ότι άλλο πράγμα είναι η ΒΦΛ (ELFE), άλλο πράγμα οι νεότερες και μεταγενέστερες εταιρίες.  Παρακολουθούμε ένα κακής ποιότητας θέατρο που σίγουρα επιδεινώνει τη θέση του ενός. Του επιχειρηματία που δρομολογεί αυτού του είδους τις ενέργειες.

 

Τώρα μας έμεινε: 1) Να υπάρξει πανηγυρική ανακοίνωση και από τη ΒΦΛ (ELFE), 2)Να εκδώσει δελτίο τύπου ο Λαυρέντης με το οποίο θα συγχαίρει τους απολυμένους, καταγγέλλοντας αμέσως μετά τον Λαυρεντιάδη! Άσχετα από το σωστό, το λογικό και φυσιολογικό θα πρέπει μάλλον να τα περιμένουμε όλα. Θα είμαστε εδώ να τα καταγράψουμε, ειδικά αυτά που θα είναι σε μεγάλη αντίθεση με όσα εν τω μεταξύ θα συμβαίνουν…

 

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΤΕΕ ΑΜ στην Καβάλα εκδήλωση διαφήμισης ιδιωτικού Πανεπιστημίου της Κύπρου. Τα αρνητικά σχόλια για τη διοίκηση του τμήματος είναι πολλά αφού οι μηχανικοί δεν μπορούν να καταλάβουν την σκοπιμότητα του γεγονότος. Κακώς.

 

Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν δε όχι από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 αλλά από τις συμμαχίες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην αντιπροσωπεία και στη διοικούσα επιτροπή. Με έναν άλλον πρόεδρο, με μια άλλη διοίκηση τέτοιες εκδηλώσεις θα γίνονταν αλλού κι όχι στο σπίτι των μηχανικών της Ανατολικής Μακεδονίας.

 

Δεν υπάρχουν καλά νέα για την ομάδα του Άγγελου Τσατσούλη. Η νέα συνάντηση Παναγιωτίδη- Δέμπα έγινε αλλά οι δύο άνδρες δεν συμφώνησαν. Αποκατέστησαν τις σχέσεις τους, υποσχέθηκαν μια κάποια συνεργασία και τίποτα πέραν αυτού. Και οι δύο συνεχίζουν τον προεκλογικό αγώνα που άρχισαν.

 

Από το Επιμελητήριο προέρχονται ανώνυμες φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Κίμωνας Παπαδόπουλος ναι μεν ετοιμάζεται αλλά μάλλον δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις προσεχείς εκλογές. Είναι δυνατόν να έκανε ο κ. Παπαδόπουλο τέτοιο λάθος;

 

Ακόμη επίσης ότι οι εκλογές είναι πια αρκετά σίγουρο ότι θα γίνουν Νοέμβρη ή Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Κρίσιμο και καθοριστικό της υπόθεσης με ποιους εκλογικούς καταλόγους. Του ΓΕΜΗ; Του μητρώου του φορέα ή και του ΓΕΜΗ και του μητρώου;

 

Δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης με την οποία εγκρίνεται η αλλαγή του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Θάσου. Πρόκειται για απόφαση του δ.σ. της επιχείρησης που πάρθηκε τον προηγούμενο μήνα. Ο νέος οργανισμός με 37 άρθρα ισχύει αμέσως κι αντικαθιστά αυτόν που υπήρχε από το 2001. Έτος ίδρυσης της ΔΕΥΑ Θάσου.

 

Μήνυμα συμπολίτη προς τη ΔΕΥΑΚ: « Στην περιοχή της στάσης Αμερικάνου στο Παληό, το βουνό έχει πλημμυρίσει από διαρροή μάλλον του κεντρικού αγωγού ύδρευσης. Οι ποσότητες που χάνονται είναι πολύ μεγάλες και δεν ξέρω γιατί το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται από την υπηρεσία».

 

Λένε για τον Χρήστο Ποτόλια ότι για ιδεολογικούς λόγους είναι συνεχώς αρνητικός σε πρωτοβουλίες τόσο του Δήμου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα ο συμπαθής και συνεπής δημοτικός σύμβουλος δίνει το αντίθετο παράδειγμα. Διαψεύδει τους προαναφερθέντες ισχυρισμούς. Λέει ναι στην κινητοποίηση κατά των διοδίων (άρα και το ΠΑΜΕ θα είναι την Τετάρτη στον Άγιο Σίλα), λέει ναι στην πρωτοβουλία που σήμερα θα αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος των συμβασιούχων της Καθαριότητας.

 

Οι φοιτητές έκαναν προσομοίωση των συνεδριάσεων τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και δημοτικών επιτροπών. Επέλεξαν –μεταξύ άλλων- να συνεδριάσουν και για την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Η πραγματική Τουριστική Επιτροπή έχει να συνεδριάσει πολλούς μήνες. Η κ. Ιωσηφίδου επιρρίπτει στους τοπικούς φορείς τις ευθύνες αφού όπως ισχυρίζεται, δεν ορίζουν τους εκπροσώπους τους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος (μάλλον έχει δίκιο η πρόεδρος της επιτροπής κ. Ιωσηφίδου) είναι απαράδεκτο η τουριστική Καβάλα να μην διαθέτει ενεργή δημοτική τουριστική επιτροπή.

 

Το Πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο κατά των διοδίων στην Παράκαμψη αποσυνδέεται από την ημερομηνία επαναδημοπράτησης του έργου (η οποία παρεμπιπτόντως αργεί να οριστεί), η διαμαρτυρία θα γίνει μεθαύριο. Σωστή απόφαση. Μαθαίνουμε ότι σχετική συνέντευξη τύπου, σαν πρόσκληση στο συλλαλητήριο, θα δοθεί σήμερα. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Διαβάστε επίσης