• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια ακόμη απόδειξη της τσαπατσουλιάς, για την οποία κανείς δεν αντιδρά όπως πρέπει, του εκτελούμενου σε διάφορα σημεία της πόλης έργου τηλεπικοινωνιακής φύσεως. Στην οδό Υψηλάντου και Θεσσαλονίκης τα χαντάκια (τόσο στο δρόμο όσο και στο πεζοδρόμιο) «έκλεισαν» πρόχειρα κι οι τεχνίτες εξαφανίστηκαν. Λες και οι υποχρεώσεις τους τέλειωσαν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνεχών κακοτεχνιών ο Δήμος Καβάλας οφείλει να προστατεύσει τους δρόμους του, τα πεζοδρόμια του, τους δημότες του. Το κάνει άραγε;

 

Η πρόσφατη κακοκαιρία φαίνεται να «χάιδεψε» τόσο την πόλη όσο και το Ν. Καβάλας. Ένα διαφορετικό χάδι που απλώς προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας. Προσωρινή. Από σήμερα (το αργότερο αύριο) το Καλοκαίρι επανέρχεται δριμύτερο.

Από τους ισχυρούς ανέμους μας έμεινε στην πόλη το σπασμένο κλαδί στο δέντρο της φωτογραφίας. Το περιστατικό (ξημερώματα χθες) αφορά την πλατεία του Καπνεργάτη. Κατά τους ειδικούς έπαιξε ρόλο και το ότι το συγκεκριμένο δέντρο (ιβίσκος) ήταν γεμάτο φύλλα, γεγονός που το έκανε περισσότερο ευάλωτο στους αέρηδες.

Αργότερα χθες το μεσημέρι ένα νεαρό δέντρο στο πεζοδρόμιο της Βενιζέλου (δίπλα στην πρώην Εμπορική), έπεσε κι αυτό.

 

====================================================================

 

Κάποιοι φόρεσαν χθες τα χειμωνιάτικα τους μπουφάν. Άλλοι βολεύτηκαν με απλές συνηθισμένες και κατάλληλες ζακετούλες. Οι πιο πολλοί το άντεξαν το ξαφνικό κρύο. Επέμεναν με τα καλοκαιρινά τους ρούχα. Έκαναν μια αντίσταση σε κάτι παράξενο, διαφορετικό και σίγουρα μη ωφέλιμο στον τόπο. Αφού το ημερολόγιο δείχνει Καλοκαίρι, αυτό θέλουμε. Όπως κι άλλη φορά σημειώσαμε, αυτό θέλει η τοπική αγορά. Από τη Λεκάνη έως το Θεολόγο. Από τον Παράδεισο έως την Τούζλα.

 

Το Καλοκαίρι επανέρχεται «βάζοντας» σε σωστή σειρά τα πράγματα. Το λέει, το προβλέπει με σιγουριά η ΕΜΥ. Κατόπιν τούτου οι παραλίες (που χθες ήταν άδειες) σύντομα θα γεμίσουν κόσμο. Τα μπιτς μπαρ θα έχουν κίνηση, οι πισίνες το ίδιο. Ήταν μια παρένθεση. Μικρή. Η οποία οσονούπω κλείνει. Ώστε ο κάθε κατεργάρης να κάτσει στον καλοκαιρινό του πάγκο.

 

Χθες η ΝΔ ανακοίνωσε την διήμερη περιοδεία του προέδρου στη Λακωνία. Μήνυμα και προς την Καβάλα ότι σύντομα έρχεται η σειρά της. Νεότερες πληροφορίες, χθεσινές, ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μας έρθει την ερχόμενη εβδομάδα. Έτοιμος να μιλήσει και για τους απολυμένους της ΒΦΛ και για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ.

 

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας (αφού εκλογές έρχονται) η ομιλία του κ. Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Μεταξύ άλλων έστειλε νέο μήνυμα ανανέωσης λέγοντας και τα εξής: «Και η ανανέωση του Κόμματος προχωρά. Τιμώ και σέβομαι όλα τα παλαιότερα στελέχη μας. Εξάλλου μας συνδέουν δεσμοί εκτίμησης και μνήμες κοινών αγώνων. Αλλά η ανανέωση είναι όρος πολιτικής ανασύνταξης του Κόμματός μας. Και σήμερα η ανανέωση γίνεται πράξη. Τόσο στα όργανα του Κόμματος, όσο και με το μητρώο στελεχών, μια πραγματικά καινοτόμο διαδικασία. Και η ανανέωση θα συνεχιστεί, γιατί ειδικά στο θέμα αυτό δεν πρέπει και δεν θα κάνω πίσω».

 

Χθες η κ. Φιλίππιδου εξήγησε ότι η εκδήλωση της ΝΟΔΕ (αύριο) δεν «ενοχλεί» την κινητοποίηση των Καβαλιωτών κατά των διοδίων (αύριο κι αυτή). «Πρώτα θα τελειώσει η κινητοποίηση, μετά θα αρχίσει η εκδήλωση μας» εξήγησε. Σημειώνουμε ότι η αυριανή εκδήλωση της ΝΟΔΕ με θέμα τον νέο νόμο εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η πρώτη για το συγκεκριμένο θέμα. Μια παρόμοια ετοιμάζει και το Επιμελητήριο.

 

Είναι πάντως παράδοξο τον εξωδικαστικό μηχανισμό να τον προτείνει η Κυβέρνηση και στην Καβάλα να τον αναλύει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ή τους πρόλαβε στη γωνία ή το νομοθετικό έργο των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛΛ έχει πολλές ομοιότητες με αυτά που μας ετοιμάζει η επόμενη Κυβέρνηση.

 

Συνεχίζει να γκρινιάζει με ηλεκτρονικά του κείμενα (αναρτήσεις στο Facebook) ο Μιχάλης Αμοιρίδης, πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Κάτι θέλει να πει αλλά δε μας το λέει (δε το γράφει ειδικότερα) συγκεκριμένα. Γυρίζει γύρω γύρω από αυτό.

 

Το έχει φαίνεται η θέση. Ένας άλλος πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, ο Κώστας Παπακοσμάς, με τον ίδιο τρόπο μας θυμίζει συνεχώς τι έκανε όταν ήταν στα πράγματα. Περασμένα μεν αλλά για αυτόν καθόλου ξεχασμένα. Την ίδια ώρα ο αγαπητός Κ. Αντωνιάδης συνεχίζει να προσπαθεί να οργανωθεί αλλά διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Κάνει ότι μπορεί αλλά…

 

Ο Χρήστος Μέτιος ήταν στην Καβάλα την περασμένη Παρασκευή μαζί με τον πρόεδρο του «Διαζώματος» και πρώην Υπουργό Πολιτισμού κ. Σταύρο Μπένο. Στην παρέα τους προστέθηκε ο Κ. Σιμιτσής. Συζήτηση περί ανέμων και υδάτων σε μια παραθαλάσσια και αρκετά νόστιμη περιοχή όπως είναι το κατάστημα «Ψαράκι».

 

Ο κ. Μπένος προσεγγίζει διαφορετικά την Καβάλα από τότε που άνθρωποι της διαπίστωσαν ότι την αδικεί αφού προτιμά την Κομοτηνή για το συνέδριο του Διαζώματος. Αλλού τρώει και πίνει, αλλού το δίνει!

 

Μετά από μεγάλη και φιλότιμη προσπάθεια που περιείχε μπόλικη υπομονή, έγινε κανονικά το βράδυ της Κυριακής στο Φρούριο η συνάντηση των συνοικιακών συλλόγων της πόλης. Κανονικά έπρεπε να αναβληθεί λόγω καιρού αλλά δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη ημερομηνία. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς, τα χορευτικά συγκροτήματα γλίτωσαν τη βροχή αλλά όχι τον αέρα. Ευχόμαστε του χρόνου η εκδήλωση να είναι πιο τυχερή.

 

Παράπονα προς το Δήμο Νέστου από παραθεριστές και μόνιμους κατοίκους του Κεχρόκαμπου. Η πλατεία του χωριού δεν είναι καθαρή, η εικόνα που δημιουργείται αρκετά άσχημη. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου πρέπει να δράσει, πρέπει να πιέσει αυτό να αλλάξει.

 

Τον Οκτώβρη και όχι τον Νοέμβρη θα γίνει στη Χρυσούπολη το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας που οργανώνει ο Δήμος Νέστου. Η προθεσμία κατάθεσης εργασιών κι ανακοινώσεων έληξε στις 10 Ιουλίου. Η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιούνιο τα εξής: Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων – εισηγήσεων αναφορικά  με την 1η Συνάντηση για την Τοπική Ιστορία του Δήμου Νέστου που θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης από τις 13 εως και τις 15 Οκτωβρίου 2017, σας ενημερώνουμε ότι δίδεται παράταση για την υποβολή των προτάσεων αυτών μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017. Σε ότι αφορά την εκδήλωση, υπενθυμίζουμε και πάλι ότι απευθύνεται στο ευρύ κοινό της επαρχίας μας, είναι ανοικτή σε όλους και η παρακολούθηση της είναι δωρεάν.

 

Ο αντιδήμαρχος Ζήσης Μπόνιας εξηγεί που οφείλεται το πρόβλημα συχνής κατασκήνωσης και καθαριότητας στην παραλιακή περιοχή του Περιγιαλίου πρώην «Τέντα». Κάποιοι πριν από λίγα Καλοκαίρια άρχισαν να χρησιμοποιούν βρύση που υπάρχει στο σημείο αλλά ήταν σφραγισμένη. Όσο κι αν η ΔΕΥΑΚ την τάπωνε, τόσο αυτοί έβρισκαν και βρίσκουν τρόπο να χρησιμοποιούν το νερό. Χρειάζεται ως εκ τούτου κατάργηση της βρύσης μπας και λυθεί το πρόβλημα.

 

Από ιστοσελίδα της Αλεξανδρούπολης αντιγράφουμε δήλωση του προέδρου των ξενοδόχων της Θράκης σχετικά με τους Τούρκους επισκέπτες της ίδιας πόλης: «Αλλάζουν τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών από την Τουρκία στην περιοχή μας δηλώνει στο alexpoli.gr ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου. “Οι επισκέπτες που έρχονται δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα την αγορά, λόγω εποχής” σημειώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου. Προτιμούν να κατευθύνονται σε παραλίες τονίζει ενώ όπως επισημαίνει υπάρχει και ακόμα μικρή διολίσθηση της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη».

 

=======================================================

Το κόστος του αυριανού συλλαλητηρίου

 

Τελευταίο θέμα στη χθεσινή βραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επρόκειτο να συζητηθεί αυτό της συμμετοχής του Δήμου Καβάλας σε διάφορες εκδηλώσεις. Χθες το μεσημέρι οι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν την απαραίτητη εισήγηση που περιελάμβανε τις εξής εκδηλώσεις:

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων διοργανώνουν ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου  την ετήσια πολιτιστική γιορτή του συλλόγου με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων, καλλιτεχνικών σχημάτων, των μελών των χορευτικών ομάδων του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων και την προβολή εικόνων και βίντεο από τις δράσεις του συλλόγου. Η ετήσια γιορτή στόχο έχει τη διατήρηση όλων των ηθών και εθίμων  και την προβολή των δραστηριοτήτων των μελών των συλλόγων. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης ανέρχεται στο ποσό των 2.570,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Αθλητικός Σύλλογος Καλαθοσφαίριση «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» Κρηνίδων διοργανώνουν στην πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων το 4ο Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης το διήμερο 29 και 30 Ιουλίου με τη συμμετοχή πολλών περιφερειακών ομάδων από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης ανέρχεται στο ποσό των 3.280,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας διοργανώνει εκδήλωση βράβευσης όλων των εθελοντών και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων που συμμετείχα στην φετινή διοργάνωση του KavalaAirSeaShow. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 στις 21.00 το βράδυ στον κήπο του Δημαρχείου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκδήλωσης ανέρχεται στο ποσό των 1.500,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας μαζί με τους τοπικούς φορείς της πόλης διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης νέου σταθμού στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Άσπρης Άμμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της παραπάνω δράσης του δήμου ανέρχεται στο ποσό των 1.390,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

Διαβάστε επίσης