μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ζωή συνεχίζεται, όχι όπως πρώτα

Εντός των ημερών, μάλλον πριν το Πάσχα, θα κριθεί οριστικά η πολυσυζητημένη υπόθεση του καταστήματος Public. Οι εκπρόσωποι της Αθηναϊκής εταιρίας πρέπει να οριστικοποιήσουν και να υπογράψουν την συμφωνία για την εκμίσθωση του ισόγειου καταστήματος του Επιμελητηριακού κτιρίου αφού πρώτα ξεκαθαρίσουν τι σκέπτονται να κάνουν. Πως θα το κάνουν, πόσο αυτά τα έργα θα επηρεάσουν θετικά την ανάγκη συντήρησης κι ανακαίνισης όλου του κεντρικού κτιρίου. Υπάρχει μια γενικότερη κατάσταση ανησυχίας ή και αγωνίας. Ουδείς ξέρει το γιατί, πάντως πολλοί στο Επιμελητήριο φοβούνται ότι το Public μπορεί και να κάνει πίσω… Είτε γιατί θα προτιμήσει άλλο τοπικό κατάστημα, είτε γιατί θα διστάσει να ασχοληθεί με υποχρεώσεις που ξεπερνούν αυτό που συνήθως λέμε «ανακαίνιση και λειτουργία νέου καταστήματος». Είναι θέμα διαπραγμάτευσης, σε σχέση και με τις συνθήκες της αγοράς. Η διαπραγμάτευση θα γίνει άμεσα, περιμένουμε το αποτέλεσμα της. Το Public συνεχίζει να δίνει προβάδισμα στο ακίνητο του Επιμελητηρίου, πιθανότερο είναι ο αρραβώνας να γίνει γάμος. Όμως επ’ αυτού προτιμότερο είναι να περιμένουμε λίγο ακόμη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα η διαδικασία της τοπικής διαβούλευσης ως προς το ίδιο ζήτημα. Διατυπώθηκαν οι αντιρρήσεις και οι αντιπροτάσεις. Από λίγους είναι αλήθεια μικρομεσαίους επαγγελματίες καταστηματάρχες. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν βρήκαν το δ.σ. του Επιμελητηρίου απόλυτα έτοιμο. Τις απόκρουσε εύκολα. Οδηγηθήκαμε σε μια απόφαση ξεκάθαρη κι ομόφωνη. Λεπτομέρειες πάντα υπάρχουν. Οφείλουμε να τις σημειώσουμε χωρίς να παραβλέπουμε ότι πρόκειται για λεπτομέρειες. Κάποιες εξ αυτών ίσως σημαντικές.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας έδειξε υπομονή και κατανόηση στην αντίθετη άποψη. Με εξαιρέσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αντιπροέδρου Μάρκου Δέμπα. Άγνωστο γιατί, έδειχνε μια εχθρότητα όσο άκουγε την άλλη άποψη. Διέκοψε πρόωρα τους εκπροσώπους των βιβλιοπωλών δηλώνοντας ότι ένα ακόμη πολυκατάστημα στην Καβάλα δεν θα κάνει καμιά ζημιά σε όλους τους υπόλοιπους! Ο αγαπητός κατά τα άλλα Μάρκος επέδειξε τον λεγόμενο υπερβάλλοντα ζήλο. Απομακρύνθηκε από την βάση, δηλαδή την τοπική αγορά και οικονομία, δημιουργώντας μια αρνητική εικόνα. Οι άλλοι αντίθετα ήταν πολύ πιο προσεκτικοί. Είχαν υπομονή να ακούσουν κι αμέσως μετά να απορρίψουν. Πάντως τα προσχήματα τα κράτησαν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας απείχε από την όλη συζήτηση. Κακό αυτό. Κι όταν ο πρόεδρος του αποφάσισε να μιλήσει (να πει τι;) δεν του δόθηκε ο λόγος. Τότε ο Βασίλης Λεμονίδης έφυγε τρέχοντας από το Επιμελητήριο. Ποτέ δεν θα μάθουμε τον λόγο.

Από αυτή την ιστορία ο Εμπορικός Σύλλογος βγήκε χαμένος. Για έναν βασικό λόγο. Δεν μίλησε σχεδόν καθόλου. Σιώπησε. Εγκλωβισμένος ίσως σε διαπροσωπικές σχέσεις, τις οποίες μπορούσε να προστατεύσει ακόμη κι αν διαφωνούσε με τους χειρισμούς της διοίκησης του Επιμελητηρίου. Ήταν όντως ένα δύσκολο και περίπλοκο πρόβλημα. Κάποιοι από απειρία άλλοι από ατολμία έμειναν εκτός συζήτησης. Το πιο περίεργο απ’ όλα όμως έγινε από την παράταξη της ΠΑΣΕΒΕ (που κι αυτή μετέχει στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου). Από το ΚΚΕ. Όταν εκπρόσωπος της ρωτήθηκε για το θέμα, διατύπωσε άποψη πολύ κοντινή σε αυτή της διοίκησης του Επιμελητηρίου!

Ζούμε καταστάσεις απολύτως ελεύθερης αγοράς. Κανόνες δεν υπάρχουν. Το μεγάλο ψάρι στοχοποιεί και περιποιείται καταλλήλως το μικρό. Η κρίση δημιουργεί στην αγορά συνθήκες οικονομικού πολέμου. Κάπου εδώ προκύπτει το «μαγαζί γωνία» του Επιμελητηρίου. Το οποίο μετά από διαγωνισμό νοικιάζεται από το Public. Το Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό ή παράξενο. Ξέρει κι αυτό ότι η διαφάνεια, η νομιμότητα δεν λύνουν πάντα όλα τα προβλήματα. Προκύπτει ζήτημα ηθικής. Δεοντολογίας, το είπαν άλλοι. Το οποίο κάθε ένας που ασχολείται με την υπόθεση το «ζυγίζει» με βάση τα δικά του δεδομένα. Αυτό έγινε όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Ζύγισαν, ξαναζύγισαν και επέλεξαν το Public. Η ιστορία έγραψε, η ζωή συνεχίζεται. Όχι όπως πρώτα σε σχέση με το Επιμελητήριο Καβάλας. Το οποίο υπόσχεται αντισταθμιστικά οφέλη στους βιβλιοπώλες, πρωτοβουλία που δείχνει τις τύψεις που ήδη αισθάνεται. Δυστυχώς ούτε τα αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να γιατρέψουν αυτή την πληγή που μόλις προ λίγων ημερών άνοιξε…

 

Αεροπορικό Σόου

Στην περσινή διοργάνωση του Καλοκαιρινού αεροπορικού σόου «εισχώρησαν» με έντεχνο και ανεπίσημο τρόπο (ως εθελοντές) τα μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας. Κανείς τότε δεν είπε το παραμικρό. Οι περισσότεροι έκαναν τα στραβά μάτια. Άλλοι δήλωσαν – εκ των υστέρων φυσικά- ότι δεν ήξεραν. Πάντως οι γνωστοί πατριώτες που στήριξαν το σόου του 2012, τώρα ετοιμάζονται να επανέλθουν. Δριμύτεροι. Οι διοργανωτές δεν αντιδρούν. Αφήνουν ελεύθερο το πεδίο. Κάπως έτσι μας έρχονται από την πίσω πόρτα γνωστοί άνθρωποι που προ λίγων μηνών προκάλεσαν (με την δράση τους) ακόμη και σύσκεψη τοπικών φορέων!

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν έγκαιρα. Έχουν θέση στο σόου όσοι κατ’ επανάληψη έδρασαν σε βάρος των συμφερόντων της Καβάλας; Μπορεί το σόου να αποδέχεται εθελοντές με ρατσιστικές απόψεις; Δηλαδή μπορούν να δεχθούν ως εθελοντές ακόμη και τα μέλη της Χρυσής Αυγής; Τι λέει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γερομάρκος, ο Δήμος Καβάλας, το Επιμελητήριο, ο ΟΛΚ που χρηματοδοτούν την διοργάνωση; Δέχονται τους … πατριώτες ως εθελοντές; Αν ένα τέτοιο αεροπορικό σόου μας ετοιμάζουν, τότε συγνώμη αλλά να λείπει το βύσσινο.

 

Συμμετοχή σε επιτροπή

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Με αυτήν συγκροτείται εκ νέου το συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Πιστοποίησης και Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μέλος του συμβουλίου τοποθετείται ο καθηγητής του ΤΕΙ Καβάλας Βασίλης Τσιάντος.

 

Στον Διόνυσο

Την Τρίτη 23 Απριλίου επισκέφθηκαν τον Διόνυσο εκπρόσωποι του ΤΕΕ ΑΜ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Η αυτοψία που έκαναν οφείλεται στην κινητικότητα που υπάρχει περί της αξιοποίησης και λειτουργίας του ακινήτου όπως επίσης στο σχετικό αίτημα που κατέθεσαν στο ΤΕΕ ΑΜ και στον Σύλλογο των Αρχιτεκτόνων οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου. Μηχανικοί και αρχιτέκτονες βρήκαν τον Διόνυσο σε κακά χάλια. Το πρώτο που διαπίστωσαν είναι ότι όλος ο χώρος πρέπει να αποκλειστεί ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση στους πολίτες αφού υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχήματος. Σύντομα θα καταθέσουν γραπτό κείμενο για τα όσα συνάντησαν. Σε αυτό ίσως περιλάβουν και προτάσεις. Στο μεταξύ για τον Διόνυσο (που παραχωρήθηκε από το κράτος στον Δήμο) υπάρχει κι ένα ακόμη μικροπρόβλημα. Φήμες κάνουν λόγο για ζήτημα που αφορά τον τίτλο ιδιοκτησίας. Λέγεται ότι είτε δεν υπάρχει τίτλος, είτε αυτός που υπάρχει δεν καλύπτει όλο το κτίσμα! Τμήμα του οποίου λέγεται επίσης ότι είναι δασικού ενδιαφέροντος.

 

Προσλήψεις

Οι ερωτήσεις στη Βουλή για τα κενά ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας (κατατέθηκαν από ΚΚΕ και Ανεξάρτητους Έλληνες) είχαν ένα πρώτο αποτέλεσμα. Ο Δυπεάρχης επικοινώνησε με την προσωρινή διοικήτρια Σταυρούλα Μπουσμουκίλια και της υποσχέθηκε 5 προσλήψεις επικουρικών γιατρών. Μακάρι.

 

Προσλήψεις ΙΙ

Αυτές τις μέρες θα πιάσουν δουλειά στο εργοστάσιο της ΒΦΛ οι νέοι εργαζόμενοι. Ακούγονται ήδη πολλά. Ότι πρόκειται για παιδιά ήδη εργαζόμενων. Ότι κάποιοι εκ των νέων δεν μπήκαν καθόλου στην διαδικασία επιλογής ή εξετάσεων. Αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές ή πρόκειται για λόγια του κόσμου;

 

Εκκρεμότητες

Καθόλου δεν ενοχλεί η νέα συμφωνία των εργαζόμενων στα Πετρέλαια με την Ενεργειακή. Με την προϋπόθεση να είναι για το τοπικό καλό. Εφόσον η Ενεργειακή κρατήσει το λόγο της και πληρώσει όλα όσα δεν πλήρωνε τόσο καιρό.

Έχει τα λεφτά αλήθεια; Η απάντηση είναι σταθερά ίδια. Όχι. Ελπίζει όμως ότι θα τα βρει. Προς αυτή τη κατεύθυνση υπάρχει ήδη ένα πρώτο γεγονός. Η πληρωμή όλων των εργαζόμενων, όλων των απλήρωτων μισθών. Περιμένοντας τις επόμενες –το ίδιο απαραίτητες- πληρωμές πρέπει να θυμηθούμε κάποια πράγματα που στο μεταξύ ξεχάσαμε. Πρώτον, ο τοπικός φόρος όχι επί των κερδών αλλά επί του τζίρου. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να επανέλθει διεκδικητική. Κι οι βουλευτές επίσης. Δεύτερον, αυτά που έγιναν τον καιρό της αντιπαράθεσης. Π.χ. η ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Νικολόπουλου περί μη νόμιμης επιστροφής ΦΠΑ. Δημιουργεί όπως φαίνεται κάποια πρώτα προβλήματα στην εταιρία. Με ποιόν τρόπο Καβάλα Όιλ και Ενεργειακή θα κλείσουν μέτωπα που άνοιξαν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο; Δεν εννοούμε αυτά με τους εργαζόμενους, εννοούμε όλα τα άλλα τύπου Νικολόπουλου. Παράδειγμα δεύτερο, η δικαιοσύνη παρενέβη αυτεπάγγελτα κι ερευνά από την προηγούμενη εβδομάδα την καταγγελία του κ. Ρήγα ότι θα υπήρχε προμήθεια 50 εκ ευρώ αν προχωρούσε η συμφωνία με τους Εβραίους ενδιαφερόμενους!

 

 

 

Διαβάστε επίσης