• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ασφαλτόστρωση σε τμήματα της οδού  7ης Μεραρχίας τέλειωσε προ πολλού. Στο δρόμο έμεινε σήμανση, η οποία είτε αφορά επόμενο έργο (διαγράμμισης;), είτε ξέχασαν να την απομακρύνουν. Εδώ και πολλές μέρες η σήμανση προειδοποιεί τους οδηγούς, που συνεχίζουν την πορεία τους κανονικά χωρίς να αντιλαμβάνονται τον λόγο της προειδοποίησης. Επειδή τέτοιος δεν υπάρχει.

 

================================================================

 

Είναι δική μας υποχρέωση να εξηγήσουμε στους αλλοδαπούς επισκέπτες τη σημασία της γιορτής του 15Αυγουστου. Εφόσον και η πόλη της Καβάλας είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή πρέπει να ενημερώσουμε τους τουρίστες και για τη γιορτή και για όλα όσα προηγούνται ή και έπονται αυτής.

 

Θα είναι δύσκολο να καταλάβουν αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Θα αρχίσουμε με τα βασικά. Πρόκειται για μια γιορτή- θα τους πληροφορήσουμε- που σε όλη την Ελλάδα σημαίνει (εκτός των άλλων) την κορύφωση του κλίματος των διακοπών. Περισσότερο πρόκειται για μια αργία και λιγότερο γιορτή. Εξ αυτού του λόγου –θα τους πούμε- την Τρίτη η πόλη θα είναι «νεκρή». Κι όχι μόνο την Τρίτη.

 

Ήδη αρκετές επιχειρήσεις εμφανίζουν στην κύρια είσοδο τους, στη βιτρίνα τους, ταμπελίτσες με λίγα γράμματα και πολλούς αριθμούς. Ημερομηνίες. Πρόκειται για ανακοινώσεις διακοπών των επαγγελματιών, με αφετηρία την προαναφερθείσα γιορτή. Άρα οι ξένοι πρέπει να μάθουν ότι η αγορά θα είναι κλειστή την Τρίτη, πιθανόν να υπολειτουργεί τη Δευτέρα ενώ δεν θα είναι άπαντες ανοιχτοί την Τετάρτη.

 

Άλλες τουριστικές περιοχές, πολύ κοντινές μας, εξαιρούνται του εορταστικού κανόνα του 15Αυγουστου. Π.χ. η Νέα Πέραμος. Ακόμη και ανήμερα της γιορτής της Παναγίας κανένα κατάστημα της Νέας Περάμου δεν θα είναι κλειστό. Θα λειτουργήσουν όλα κανονικά με διευρυμένο (και εξαντλητικό) ωράριο. Από το πρωί ως το βράδυ.

 

Περί τούτου δεν διαμαρτύρεται κανείς. Πρώτον είναι συνηθισμένοι, δεύτερον αξίζει τον κόπο αυτή η υπερβολή αφού πελάτες υπάρχουν. Ξένοι τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή. Τα ίδια φυσικά ισχύουν για όλη τη Θάσο, την Τούζλα, την Κεραμωτή κτλ.

 

Θέλουμε να πούμε ότι η γιορτή, η αργία του 15Αυγουστου ισχύει μόνο για την πόλη. Όλα τα άλλα τουριστικά σημεία του Νομού δεν επηρεάζονται. Σε αυτά δεν υπάρχει καμία σχεδόν αλλαγή. Το κυριότερο; Δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία, ούτε καν κι από το συμπαθητικό ΠΑΜΕ.

 

Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι οι μέρες του Καλοκαιριού εκτός από καλές (εμπορικά), είναι σχετικά λίγες. Άρα δεν υπάρχει χρόνος για καθισιό. Αυτοί που σήμερα δουλεύουν συνεχώς, αυτοί θα στηριχθούν οικονομικά από τον τουρισμό προκειμένου να ξεκουραστούν (μεταφορικά και κυριολεκτικά) κατά τον Οκτώβρη. Μέχρι τότε όλα τα κεφάλια μέσα.

 

Θα έρθει άραγε η στιγμή που και η πόλη θα λειτουργεί σα να μην υπάρχει γιορτή κι αργία; Θα μοιάσει κάποτε η αγορά της Καβάλας π.χ. με την (μικρότερη) αγορά του Ποτού; Της Νέας Περάμου και των άλλων κύριων τουριστικών σημείων του Νομού μας; Μάλλον όχι. Άλλος είναι ο ρόλος της πόλης κι άλλος ο ρόλος των ειδικότερων προορισμών.

 

Κάθε 15Αυγουστο ωστόσο (πριν , ανήμερα και μετά τη γιορτή) θα διαπιστώνουμε και στην Καβάλα ένα κλίμα τέτοιο που θα μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτό της Θάσου. Της Κεραμωτής και της Τούζλας. Αν και η πόλη ποτέ δε θα τους φθάσει, θα κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός προκειμένου να τους πλησιάσει. Να πάρει από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος, ότι περισσότερο μπορεί και δικαιούται.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης ένα λευκό σύννεφο καπνού είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή του Χαλκερού. Συνοδεύονταν από μια ελαφρώς ενοχλητική μυρωδιά, σίγουρα παράξενη και διαφορετική από αυτή της φύσης. Ήταν προφανές ότι όλα αυτά προέρχονταν από το εργοστάσιο. Τα φουγάρα του κάπνιζαν κανονικά κι η άπνοια που εκείνη την ώρα επικρατούσε στην περιοχή έκανε την ατμόσφαιρα… θαυμάσια.

 

Κάτι τέτοια περιστατικά έχουν κατά νου οι κάτοικοι του Χαλκερού όταν συχνά διαμαρτύρονται. Οι διαμαρτυρίες τους τον περασμένο Γενάρη δεν δικαιώθηκαν από της ατμοσφαιρικές μετρήσεις. Άραγε σήμερα γίνονται κανονικά; Κι αν γίνονται, τι έδειξαν τις συγκεκριμένες απογευματινές ώρες της Τετάρτης; Ότι όλα βαίνουν καλώς;

 

Παραδίπλα από το Χαλκερό βρίσκεται το Βιοτεχνικό Πάρκο. Αγνώστου μέλλοντος. Στα οικόπεδα του ξεχωρίζει η πρώτη κατασκευή, σχεδόν ολοκληρωμένη. Κατά τα λοιπά το πάρκο είναι εντελώς υποβαθμισμένο αφού: Σε όλα σχεδόν τα οικόπεδα του υπάρχουν μπάζα. Κάπου αλλού υπάρχουν πολλά σκουπίδια και στην άσφαλτο των εσωτερικών του δρόμων μπόλικες ακαθαρσίες από ζώα. Κατσίκια ή πρόβατα.

 

Σύμφωνα με τον Άγγελο Τσατσούλη, το μέλλον του Βιοτεχνικού Πάρκου (σε σχέση με το Επιμελητήριο) θα κριθεί μετά τις εκλογές του φορέα. Όλα δείχνουν ότι το Επιμελητήριο θα δεχθεί να το αναλάβει από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Μέχρι τότε ένα δημόσιο έργο θα υποβαθμίζεται, θα χάνει την αξία του. Η προσπάθεια του κ. Μάκη Δημητριάδη (αυτός κατασκεύασε το πρώτο επαγγελματικό κτίριο στο ΒΙΟΠΑ) είναι μεν ηρωική αλλά και τόσο μόνη… Όπως άλλωστε λέει κι η παροιμία «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη».

 

Απρόοπτο γεγονός καθυστέρησε το απόγευμα της Τετάρτης την έναρξη της εκδήλωσης της Επιτροπής Ειρήνης στην παραλιακή οδό. Μέλος της επιτροπής αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία του. Κλήθηκε ασθενοφόρο που καλού κακού τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

 

Τόσο το απόγευμα της Τετάρτης όσο και χθες το πρωί προσωπικό της Τροχαίας μετρούσε με φορητό ραντάρ την ταχύτητα των αυτοκινήτων στην Εγνατία οδό. Το μπλόκο ήταν στον κόμβο του νέου λιμανιού. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, το σημείο είναι ακατάλληλο αφού όπως οι ίδιοι λένε πρόκειται για λωρίδα επιτάχυνσης. Όσοι παρακολούθησαν τη διαδικασία διαπίστωσαν ότι αυτοί που έτρεχαν πέραν του επιτρεπτού ορίου ήταν ξένοι οδηγοί. Οι έλληνες φαίνεται ήξεραν ή αντιλαμβάνονταν εγκαίρως το τι συμβαίνει.

 

Από τη συνεδρίαση της Δευτέρας ο μεν Μάκης Παπαδόπουλος ζητά και ξαναζητά την παραίτηση του Νίκου Ξανθόπουλου, ο δε Άρης Βέρρος αμφισβητεί τις δαπάνες που γίνονται για διάφορες εκδηλώσεις. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι κάποιες από αυτές αφορούν εκδηλώσεις και δράσεις που δεν έγιναν ποτέ! Επειδή ο Ξανθόπουλος δεν πρόκειται να παραιτηθεί, δεν είναι σωστό να απαντήσει η διοίκηση στις σοβαρότατες καταγγελίες του κ. Βέρρου;

 

Ένα ωραίο πρωί του περασμένου Μάρτη η ΕΤΑΔ έστειλε προσωπικό σεκιούριτι στην ακτή της Καλαμίτσας. Τους έδωσε εντολή 24ωρης φύλαξης της ακτής και φυσικά τους πλήρωνε για την εργασία τους. Ως που ένα άλλο πρωί- πρόσφατα- τους ενημέρωσε ότι η φύλαξη τελειώνει. Όπως και έγινε. Πλέον στην ακτή της Καλαμίτσας δεν υπάρχουν σεκιουριτάδες.

 

Για να είμαστε ειλικρινείς ούτε καταλάβαμε τον λόγο της εμφάνισης τους, ούτε αντιληφθήκαμε το τι άλλαξε κι αποχώρησαν. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, αυτή η αδικαιολόγητη φύλαξη (σε 24ωρη βάση) πληρώθηκε από τους έλληνες πολίτες. Όχι φθηνά (αφού εκτός από 24ωρη ήταν και πολυήμερη).

 

Τι άλλο έκανε η ΕΤΑΔ ως προς την Καλαμίτσα; Απολύτως τίποτα. Ακόμη και το πιο εύκολο, να θέσει το θέμα του προστίμου που της επιβλήθηκε στο ΣΥΠΟΘΑ, το απέφυγε. Οπότε η εκκρεμότητα συνεχίζεται. Η Καλαμίτσα ανήκει και δεν ανήκει στον Δήμο Καβάλας. Η ΕΤΑΔ ΑΕ δεν ασχολείται κι ο Δήμος της Καβάλας κάνει ακριβώς το ίδιο. Κι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

 

Ο συμπολίτης που την Τετάρτη μεταφέρθηκε άρον άρον στο Νοσοκομείο από τσίμπημα μέλισσας ήταν ο Σωτήρης Δανιηλίδης, μέλος του τοπικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας. Με ανάρτηση του ευχαριστεί όσους τον βοήθησαν να ξεπεράσει γρήγορα την περιπέτεια με την υγεία του.

 

Από το πρωί έως το βράδυ χθες η Δήμαρχος ασχολούνταν με τα θέματα της ΔΕΥΑΚ. Από το γραφείο της «πέρασε» ακόμη και η διαδικασία της σύνταξης του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας. Κατόπιν τούτου η επιχείρηση δεν αποκτά μόνο γενικό διευθυντή. Επί της ουσίας απέκτησε και νέο πρόεδρο, την κ. Τσανάκα.

 

Τα καλά νέα του Κέντρου Υγείας Πρίνου τα ανακοινώνει ο διευθυντής του, κ. Θωμάς Αγγελόπουλος, στον «λογαριασμό» του στο facebook: «Ορκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσία μετά από πάρα πολύ καιρό ειδικός γιατρός στο Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ. Έτσι κατορθώσαμε να γίνουμε 5 οι Γενικοί Γιατροί ,όσοι και οι βασικοί μιας ομάδας μπάσκετ. Εν αναμονή των δύο προκηρυγμένων θέσεων έχουμε βάσιμες ελπίδες να γίνουμε σύντομα 7».

 

Θα περάσουν οι εκλογές της ΕΠΟ αλλά η προσπάθεια του Γιώργου Καλαντζή να μην επηρεαστεί από το κλίμα ανανέωσης στη ΝΔ θα συνεχιστεί. Χρειάζεται να κάνει πολλά ακόμη για να ελπίζει ότι θα καταφέρει να «τρυπώσει» στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο του Ν. Καβάλας. Με τη φαντασία που διαθέτει όλο και κάτι θα βρει να ασχοληθεί (για να προβληθεί).

 

Σήμερα το πρωί η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια κ. Αναστασία Ιωσηφίδου θα παραδώσει δωροεπιταγές στους απολυμένους της ΒΦΛ. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τη διοργάνωση του Εργασιακού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης.

 

Το νέο εργασιακό πρωτάθλημα (που κι αυτό θα διοργανώσει η Δημωφέλεια) ήδη προετοιμάζεται. Η επιτυχία όλων των προηγούμενων δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερες συμμετοχές. Αυτό φαίνεται από τα αιτήματα που κατατέθηκαν ήδη στις σχολικές επιτροπές, με τα οποία νέες και παλιές ομάδες ζητούν σχολικούς χώρους για τις προπονήσεις τους. Οι οποίες θα αρχίσουν τον Σεπτέμβρη.

 

Διαβάστε επίσης