• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα νέα παιχνίδια στην υπό ανακαίνιση παιδική χαρά της συνοικίας του Αγίου Λουκά (φωτογραφία). Το έργο είναι από μήνες σταματημένο. Ο λόγος αφορά την περίφραξη της παιδικής χαράς, η οποία σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της υπηρεσίας πρέπει να είναι μεταλλική και όχι ξύλινη. Αυτή η μικρή αλλαγή αργεί υπερβολικά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.

Ευχόμαστε, τώρα που παρελήφθησαν τα παιχνίδια, οι υπηρεσιακοί παράγοντες να πάψουν να μελετούν και να ξαναμελετούν την ίδια υπόθεση. Ας δώσουν μια προτεραιότητα στο ζήτημα για να τελειώνουμε επιτέλους.

 

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας προστάτευσε με κάγκελα την κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο παράλληλα με την ακτή της Καλαμίτσας. Ταυτόχρονα προστάτευσε και τα πεζοδρόμια που πλέον είναι ελεύθερα.

Η τοποθέτηση των κάγκελων είχε ως αποτέλεσμα οι οδηγοί να παρκάρουν σωστά, στα απέναντι της ακτής πάρκινκ.  Από εκεί περπατούν λίγα βήματα ως την παραλία. Οι χώροι γέμισαν ασφυκτικά από τα αυτοκίνητα αλλά αυτό είναι το σωστό. Αυτοκίνητα σε χώρους στάθμευσης και όχι επί του πεζοδρομίου.

Προσωπικό του ΟΛΚ δούλεψε χθες στην παραλιακή ζώνη προκειμένου να αντικαταστήσει τους ελαστικούς οριοδείκτες που λόγω φθοράς και καυσαερίων βρίσκονταν σε κακή κατάσταση. Ώρες ώρες ο ΟΛΚ δείχνει απόλυτη ετοιμότητα για κάθε τι που αφορά τον χώρο της ευθύνης του.

=========================================================================

Υπάρχουν κοντινές μας περιοχές (η πόλη και ο Νομός της Δράμας, η πόλη και ο Νομός της Ξάνθης κ.α.) που τώρα το Καλοκαίρι έχουν ελάχιστη τουριστική κίνηση. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την … ερημιά των συγκεκριμένων πόλεων, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και στην Καβάλα αν όλη αυτή η κίνηση τουριστών δεν μας αφορούσε.

Η υπενθύμιση είναι απαραίτητη, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να γκρινιάζουν. Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι στο Νομό μας. Συνήθως πρόκειται για ιδιαίτερα απαιτητικούς επαγγελματίες που δεν γκρινιάζουν μόνο. Φωνάζουν και διαμαρτύρονται αφού ότι τουριστικό διαπιστώνεται, δεν τους αρκεί.

Ζητούν συνεχώς περισσότερα κι ως συνήθως χρησιμοποιούν επιχειρήματα όπως:1) Οι τουρίστες που έρχονται στο Νομό Καβάλας δεν ξοδεύουν 2) Είναι χαμηλού εισοδήματος 3)Έχουν στα αυτοκίνητα τους τρόφιμα που έφεραν από τον τόπο τους 4)Αγοράζουν μία πίτα κι από αυτήν τρώνε τρία ή και τέσσερα άτομα και πολλά ακόμη παρόμοια.

Εσχάτως όλα αυτά τα επιχειρήματα έχουν ενισχυθεί με ποικίλες, παρόμοιες παρατηρήσεις. Δεν υποτιμούμε ούτε τη γκρίνια αλλά ούτε και το παράπονο. Καμιά φορά πρόκειται για εύστοχες παρατηρήσεις μάλλον μεμονωμένων περιστατικών και περιπτώσεων. Θυμίζουμε ωστόσο ότι κοντά μας υπάρχουν και χειρότερα. Όπως φυσικά υπάρχουν και καλύτερα. Ας αποφασίσουμε να είμαστε δίκαιοι με το σήμερα έτσι ώστε να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα ένα ακόμη καλύτερο τουριστικό αύριο.

Αυτό θα γίνει αν εκμεταλλευτούμε τη χειμερινή περίοδο έτσι ώστε να διορθώσουμε τα λάθη μας, να πείσουμε όσους μας επισκέπτονται ότι η επιφύλαξη τους (όπου και αν υπάρχει) οφείλεται σε κακή εκτίμηση τους. Δεν θα πρέπει να μηδενίζουμε ότι ζούμε, θα το αξιολογήσουμε αντικειμενικά στο τέλος της περιόδου προκειμένου με συγκεκριμένες προτάσεις το επόμενο Καλοκαίρι να φέρει κι αυτά που δεν έφερε το φετινό.

Όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του Ν. Καβάλας πρέπει να αποκτήσουν τουριστική συνείδηση. Όλοι πρέπει να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι αφού τα χρήματα του επισκέπτη δεν τα κερδίζεις και τόσο εύκολα. Πρέπει να δουλέψεις πολύ περισσότερο απ’ ότι νομίζεις προκειμένου να λύσεις τις παρεξηγήσεις, να εξαφανίσεις τα στραβά που βρίσκεις στο δρόμο σου.

Τα 2-3 τελευταία Καλοκαίρια ο τόπος μας έκανε άλματα στον τουρισμό. Αυτά οφείλονται στην φυσική ομορφιά των περιοχών που προτιμούν οι τουρίστες, στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια (η οποία μας ευνοεί), στην ένταξη χωρών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. και φυσικά στη διαφήμιση που κάνουν όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους όσοι πρώτη φορά βρίσκονται στο Νομό μας.

Αυτή η αλλαγή και τουριστική πρόοδος ας μη «πνιγεί» στη δικαιολογημένη δυσφορία που προκαλεί η συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική. Δεν ευθύνονται οι ξένοι για τα μέτρα αυτής και της προηγούμενης Κυβέρνησης. Οφείλουμε να τους υποδεχθούμε με χαμόγελο, να μην αμφισβητήσουμε τις προθέσεις τους, να τους εξυπηρετήσουμε σα να είναι σπίτι τους. Τα διάφορα ζητήματα που φυσιολογικά ανακύπτουν πρέπει να τα κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, σε σωστό χρόνο. Όχι τώρα. Τώρα απολαμβάνουμε τα καλά του τουρισμού, που σίγουρα υπάρχουν. Αν όχι για όλους, για τους περισσότερους.

Λίγο πριν το φετινό Καλοκαίρι τελειώσει είναι άδικο να το περιγράφουμε ως κάτι μέτριο κι αποτυχημένο. Είναι κρίμα να περιορίζουμε την επιτυχία μας, ας είναι επιτυχία των συναδέλφων μας. Σύντομα θα έρθει κι η δική μας σειρά. Επιμένουμε στα μηνύματα του τουρισμού. Γινόμαστε ακόμη καλύτεροι προκειμένου το Καλοκαίρι του 2018 όλα να είναι ακόμη πιο θετικά. Ο στόχος είναι εφικτός, ο δρόμος ανοιχτός και τα διάφορα… σκυλιά δεμένα. Στο κάτω κάτω της γραφής, με τα σημερινά δεδομένα στην πατρίδα μας, άλλη επιλογή εκτός από τον τουρισμό δεν έχουμε.

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια την παραμονή του 15Αυγουστου η ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ για τον ορισμό του Κώστα Τσακίρη στη θέση του γενικού διευθυντή της επιχείρησης. Συνοδευτικό της έγγραφο αυτό με τους παλαιότερους υπαλλήλους, ο δεύτερος των οποίων είναι ο κ. Τσακίρης. Η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη- λένε όσοι ξέρουν- για να τεθεί σε εφαρμογή. Ωστόσο ο κ. Τσακίρης ασκεί ήδη τα νέα του καθήκοντα.

Μάλλον είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ τα φρεάτια στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Δαγκλή (πίσω από το ξενοδοχείο Ωκεανίς). Πρέπει επειγόντως να καθαριστούν αφού μυρίζουν. Μυρίζουν και ενοχλούν.

Η Καθημερινή της περασμένης Κυριακής πρόβαλε μέσω σύντομης συνέντευξης τον συμπολίτη συγγραφέα Κοσμά Χαρπαντίδη. Στην ερώτηση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απάντηση του κ. Χαρπαντίδη ήταν η εξής (πολύ ενδιαφέρουσα):  «Οι σελίδες του Facebook δεν είναι ποτέ λευκές, για να τις γεμίσεις εσύ, αλλά πάντα γεμάτες με τα επιτεύγματα των άλλων. Οπότε το στοίχημα για μένα είναι να μη μένω για πολλή ώρα αιχμάλωτός τους».

Μαζί με τον Σεπτέμβρη «έρχονται» στη γειτονική Ξάνθη οι γνωστές «Γιορτές της παλιάς πόλης». Το πρόγραμμα ως συνήθως πλούσιο με ένα σωρό συναυλίες. Ο Νομός Καβάλας συμμετέχει κι εκπροσωπείται από τον σύλλογο Θρακιωτών Χρυσούπολης. Ο οποίος κάθε χρόνο τιμά τη διοργάνωση.

Στην Θάσο ήταν τις μέρες του 15Αυγουστου ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το πρωί της γιορτής της Παναγίας βρέθηκε στην εορτάζουσα εκκλησία του ομώνυμου χωριού της Θάσου. Εκεί ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Διακοπές στη Θάσο, από την οποία κατάγεται, κάνει ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου ενώ σύντομη επίσκεψη διακοπών στη Κρήτη έκανε ο άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης.

Συνέντευξη τύπου δίνει το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Θα μιλήσει αναλυτικά για τις δύο εκδηλώσεις Via Egnatia που πλησιάζουν. Μία αύριο Παρασκευή στο Πάρκο Φαλήρου και μία την Κυριακή στο Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης.

Η Ένωση Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου «Med Cruise» προβάλει κάθε εβδομάδα και διαφορετικό λιμάνι ως προορισμό των κρουαζιερόπλοιων. Η εβδομάδα που διανύουμε ανήκει στην Καβάλα. Η Ένωση στέλνει σχετικά e mail με πληροφοριακό υλικό για την πόλη μας (και το λιμάνι της) σε όλα τα μέλη της και όλες τις εταιρίες που κάνουν κρουαζιέρες στη Μεσόγειο. Το πληροφοριακό υλικό που η  «Med Cruise» χρησιμοποιεί προέρχεται από τον ΟΛΚ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα. Του θυμίζει τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Π.Ε. Δράμας, τα έξοδα που αυτή έκανε κτλ. Ο κ. Κυριαζίδης απορεί που το κράτος σε όλες αυτές τις δαπάνες δεν είχε καμία συμμετοχή και δεν επιχορήγησε την Π.Ε. Δράμας. Έχει απόλυτο δίκιο αν έτσι είναι τα πράγματα.

Διαβάστε επίσης