• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Θ. Μαρκόπουλος διαψεύδει αλλά…

Ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος διέψευσε με χθεσινή του ανακοίνωση δημοσίευμα εφημερίδας της Δράμας σύμφωνα με το οποίο συμμετείχε σε προσπάθεια αμφισβήτησης του κ. Μέτιου. Το δημοσίευμα εμπλέκει σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις ακόμη και τον Ε. Στυλιανίδη. Ο κ. Μαρκόπουλος διαψεύδει το σενάριο κατηγορηματικά, όπως προ λίγων ημερών έκανε με επιστολή του και στην εφημερίδα της Δράμας.

Οι πληροφορίες από την Κομοτηνή αναφέρουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που επιχειρήθηκε. Ο κ. Μαρκόπουλος φέρεται να έχει πολιτικά απομονωθεί από τον κ. Μέτιο. Βρίσκεται με λίγα λόγια σε δυσμένεια. Ωστόσο επίσημα ο Περιφερειάρχης δεν έχει πει το παραμικρό.

 

=======================================================

 

Μέσω του διαδικτύου είδαμε κι ακούσαμε την Τετάρτη το απόγευμα τη νέα συζήτηση για τα διόδια, η οποία έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.  Στην έναρξη της συνεδρίασης του. Επίκειται η λειτουργία των διοδίων της Μέστης, με αυτήν την αφορμή οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας ΑΜΘ ανησυχούν και με το παραπάνω. Τι αλήθεια μπορούν να κάνουν τώρα, όταν για καιρό όλοι τους ήταν μόνο λόγια;

 

Την παρατήρηση την διατύπωσε ευθέως ο προερχόμενος από το ΚΚΕ περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Τρέλλης. Όλοι κατάλαβαν ότι μίλησε απολύτως σωστά, με τη σιωπή τους παραδέχθηκαν ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Επί του θέματος των άδικων νέων διοδίων έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα.

 

Ο «πόλεμος» στα διόδια (παλιά και νέα) δεν είχε πουθενά στην Ελλάδα νικητή είτε τους πολίτες, είτε τους εκπροσώπους τους. Ίσως γιατί πουθενά δεν έγιναν εξ αρχής όλα όσα θα έπρεπε. Ο κόσμος είναι κλεισμένος σε ένα εντυπωσιακά συντηρητικό καβούκι, βρίσκεται καθισμένος σε έναν βολικό καναπέ από τον οποίο παρακολουθεί κάθε μέρα τηλεόραση. Άλλοτε με το τάμπλετ στο χέρι σερφάρει στο διαδίκτυο.

 

Τα διόδια που αυξάνονται είναι σοβαρός λόγος γενικής κινητοποίησης. Δυστυχώς ακόμη και στην περίπτωση των διοδίων στην Παράκαμψη,  όσοι βρέθηκαν στα δύο ραντεβού ήταν λίγοι. Σε αντίστοιχες διαδηλώσεις στη Θράκη ακόμη λιγότεροι. Άρα ο κόσμος δεν είναι πρόθυμος για «επαναστατική γυμναστική». Αυτό ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι ξαφνικά ετοιμάζουν την μαχητική τους αντίδραση.

 

Η Κυβέρνηση οριστικά καλύπτει και με το παραπάνω την αύξηση των διοδίων. Υποστηρίζει το συγκεκριμένο σχέδιο κι αν χρειαστεί θα στείλει τα ΜΑΤ προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν. Η αντίδραση με λίγα λόγια της «κοιμισμένης» κοινωνίας είναι μια δύσκολη υπόθεση, θα επιχειρηθεί σε συνθήκες που δεν είναι υπέρ της.

 

Παρόλα αυτά πάντα υπάρχει η ευκαιρία. Η αρχή. Η έκπληξη. Απλώς οι της Περιφέρειας (διοίκηση κι αντιπολίτευση) είναι γνήσιοι εκπρόσωποι ενός κόσμου που έχει μάθει να χάνει. Να σκύβει το κεφάλι. Δεν μπορούν οι άνθρωποι. Δεν το έχουν… Περισσότερο πιθανό είναι να αποδεχθούν τα διόδια μετά καταγγελιών στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά να τα σταματήσουν.

 

Το δικό μας παράδειγμα είναι ότι καλύτερο «κυκλοφορεί» σε όλη την Ελλάδα. Η Καβάλα δύο φορές ξεπέρασε τα προβλεπόμενα, τη μετριότητα και τον… ύπνο. Ασκήσαμε κριτική για την ανταπόκριση του κόσμου αλλά παντού αλλού όλα ήταν χειρότερα.

 

Τα διόδια της Μέστης θα αντιμετωπιστούν με οργάνωση, ενημέρωση των πολιτών, μεγάλη κινητοποίηση των αυτοδιοικητικών που επιτέλους πρέπει να αφήσουν την ασφάλεια των δροσερών και άνετων  γραφείων τους. Πρέπει να βγουν έξω στον κόσμο, τον οποίο με προσπάθεια θα πείσουν.

 

Μόνο με κάτι τέτοιες παράξενες για την εποχή μας προϋποθέσεις αξίζει να τολμήσουμε. Μόνο αν δημιουργήσουμε ένα πραγματικό κίνημα, όπως αυτό των πλατειών. Ηττημένοι από τη μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να πεισθούν ότι τα επιπλέον διόδια είναι κάτι που μοιάζει πολύ στον ΕΝΦΙΑ. Στις περικοπές μισθών, στις αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και σε τόσα άλλα άδικα μέτρα.

 

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα γνωρίζει επακριβώς το Επιμελητήριο το ενδιαφέρον των επαγγελματιών- επιχειρηματιών για τη φετινή έκθεση του. Μέχρι τώρα οι ενοικιάσεις περιπτέρων για τη Kavala Expo 2017 πάνε καλά. Πολλοί είναι αυτοί που θα δηλώσουν συμμετοχή τις επόμενες ημέρες. Όλα δείχνουν ότι όλα τα περίπτερα θα γεμίσουν.

 

Όσον αφορά τις συμμετοχές και τις επισκέψεις από το εξωτερικό, το ενδιαφέρον είναι δεδομένο. Αφορά Επιμελητήρια και εταιρίες από τις χώρες της Βαλκανικής κι ειδικότερα από τη Σερβία, την Βουλγαρία και φυσικά την Τουρκία.

 

Με ανακοίνωση που έκανε στο διαδίκτυο ο σύλλογος Πνοή ζητά δωρεές για οικογένειες που στηρίζει στα εξής είδη: Παιδικά καρότσια και μεταχειρισμένο ψυγείο. Ο σύλλογος Πνοή πέρασε τον Αύγουστο με κλειστό το γραφείο του αλλά αυτό από σήμερα 1η Σεπτέμβρη επαναλειτουργεί.

 

Ένας έμπειρος και βιαστικός οδηγός, με τη βοήθεια της Εγνατίας οδού, μπορεί να ταξιδέψει από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη σε μία ώρα. Παλιά το ταξίδι ήταν χρονικά μεγαλύτερο ενώ με την ολοκλήρωση της Εγνατίας η συμπρωτεύουσα ήρθε πιο κοντά στην πόλη μας.

 

Πόσο αλήθεια διαρκεί ένα ίδιο ταξίδι από την Καβάλα ως την Ελευθερούπολη; Τα λεωφορεία διανύουν την απόσταση σε 30 λεπτά. Όταν όμως υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα εντός της πόλης, χρειάζονται διπλάσιο χρόνο! Την περασμένη Τρίτη το βράδυ (που το πλοίο έφερε αυτοκίνητα, προκλήθηκε μποτιλιάρισμα κτλ) το λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ αναχώρησε από το πρακτορείο στις 9 το βράδυ κι έφθασε στο Πράβι μία ώρα μετά! Χρειάστηκε δηλαδή τόση ώρα, όση ένα ταξίδι από την Καβάλα ως τη Θεσσαλονίκη!

 

Ιδιαίτερα ήσυχη ήταν την Τετάρτη το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου. Έπαιξε ρόλο η Καλοκαιρινή περίοδος (και ραστώνη), η υποχρέωση του Δημάρχου να αποχωρήσει νωρίς από αυτή επειδή έπρεπε να προλάβει την πτήση για την Αθήνα.

 

Ο Χρήστος Πριονίδης δεν επανήλθε στη συνεδρίαση στο θέμα της εξασφάλισης στέγης στο Α.Τ. Νέας Περάμου. Θέμα που λόγω Θέρους παρουσιάζει στασιμότητα. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης συνεχίζει να προτείνει για την αστυνομία στη Νέα Πέραμο το ημιτελές κτίριο στην είσοδο του χωριού, που προορίζονταν για πολιτιστική χρήση.

 

Να μια επιτυχία του Γιάννη Πασχαλίδη. Ο πρώην βουλευτής αξιολογήθηκε από τον ΟΑΕΔ (διαδικασία που άρχισε τον Φεβρουάριο και τέλειωσε πρόσφατα) και κρίθηκε κατάλληλος για τη θέση του διευθυντή της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Καβάλας. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία αν και άπαντες είναι βέβαιοι ότι θα τα καταφέρει με τον καλύτερο τρόπο. Εκτός από τη δεδομένη γνώση, υπάρχει η πολυετής εμπειρία.

 

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ερατεινού, το κλειστό γυμναστήριο της Χρυσούπολης και του Αμυγδαλεώνα δεν έλαβαν άδεια λειτουργίας από την Αποκεντρωμένη. Υπάρχει πάντως η δυνατότητα άμεσου επανέλεγχου από την αρμόδια επιτροπή. Υπάρχει επίσης η αλλαγή αρμοδιότητας. Εντός των προσεχών εβδομάδων άδειες στα γήπεδα (τους) θα χορηγούν οι Δήμοι!

 

Συνεδριάζει αύριο στην Αθήνα η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή της «Ώρας Αποφάσεων». Δύο από τα τρία μέλη αυτής, προερχόμενα από την Καβάλα, θα παραστούν. Ειδικότερα στη συνεδρίαση θα βρίσκονται ο Απόστολος Αγελαράκης και ο Γιάννης Μούτλιας. Λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Αθήνα ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

 

Ανάρτηση ιστοσελίδας των Αθηνών, στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να ψάχνει αντικαταστάτη του Μακάριου Λαζαρίδη. Ο κ. Λαζαρίδης και με αυτήν την ευκαιρία, αναφέρεται ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής Καβάλας. Η ανάρτηση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δυστυχώς ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου απορρίφθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ως επιλογή είτε για το γραφείο Τύπου (στη θέση του Μακάριου Λαζαρίδη, ο οποίος θα κατέβει για βουλευτής στο νομό Καβάλας), είτε για τη θέση του εκπροσώπου».

 

Αυτήν την εποχή ο Γιώργος Καλαντζής μοιάζει με το συγγραφέα τη στιγμή που αυτός γράφει το νέο του βιβλίο. Ο πρώην Υπουργός με συγκεκριμένες ενέργειες (κυρίως δηλώσεις) «γράφει» βιβλίο με τίτλο «Πώς να αποφύγετε το τέλος της πολιτικής σας καριέρας». Βρίσκεται στο πρώτο κεφάλαιο: Η απαραίτητη σύναψη συμμαχιών -πάσης φύσεως- προκειμένου στη δύσκολη αυτή στιγμή και προσπάθεια ο ενδιαφερόμενος να μην είναι μόνος.

 

Εποχή Τσακίρη στη ΔΕΥΑΚ. Ο νέος γενικός διευθυντής ασκεί κανονικά και σε όλο τους το εύρος τα καθήκοντα του ενώ πολύ συχνά με τη ΔΕΥΑΚ ασχολείται η ίδια η Δήμαρχος. Φημολογούνται αλλαγές και μετακινήσεις προσωπικού την ώρα που η «χαρά της αντιπολίτευσης» απλώς προεδρεύει….

 

Το κλίμα στη ΔΕΥΑΚ δεν βελτιώθηκε αλλά τουλάχιστον δεν έγινε χειρότερο. Υπάρχουν τέλος πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πραγματικά η δικαιοσύνη άρχισε να ερευνά στην ουσία της την καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων. Κάποιοι έλαβαν ήδη σχετικές προσκλήσεις… Επί του θέματος θα υπάρξει άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια.

 

Διαβάστε επίσης