• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Λέγεται ότι τα μπάνερ κι οι αφίσες της ΚΝΕ στο κέντρο της πόλης αλλά και στις εισόδους αυτής, είναι πολλά προκειμένου η εκδήλωση να γίνει αντιληπτή κι από τον Πρωθυπουργό. Μπορεί όντως να έβαλαν επίτηδες παραπάνω υλικό λόγω της επίσκεψης Τσίπρα στην πόλη μας!

===============================================================

Το μεγάλο και πραγματικά σημαντικό για τον τόπο μας σχέδιο της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας» πρόκειται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει σε 10 χρόνια από σήμερα! Πότε άραγε θα είναι έτοιμη η σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού με τους Τοξότες; Το έργο είναι υπό μελέτη περίπου δέκα χρόνια τώρα!

Δεν υποτιμούμε όλα όσα ετοιμάζονται να γίνουν για το καλό μας, για την ανάπτυξη μας. Τα σιδηροδρομικής φύσεως έργα ωστόσο αργούν πολύ. Πάρα πολύ. Κατά συνέπεια μέχρι αυτά να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν, πρέπει να δούμε τι άλλο θα αλλάξουμε. Για να βελτιώσουμε τα δεδομένα στην πόλη και το Νομό. Επειδή προτεραιότητα μας είναι η τουριστική ανάπτυξη, συμφωνούμε απόλυτα με όσα ζήτησε την περασμένη Παρασκευή στη Θάσο  ο κ. Γιάννης Μουζενίδης (εκπρόσωπος της Ellinair). Έργα υποδομής.

Αυτά για ποικίλους λόγους προέχουν. Φυσικά αργούν κι αυτά αλλά όπως ελπίζουμε, αργούν σε… φυσιολογικά πλαίσια και σίγουρα όχι τόσο πολύ όσο ο σιδηρόδρομος.

Στη χθεσινή τους συνέντευξη τύπου οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν σε παράλληλο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας έργο. Αυτό του Εμπορευματικού Κέντρου που θα γίνει στο νέο λιμάνι. Το ίδιο έργο ανέφερε πρώτη φορά σε προηγούμενη επίσκεψη του στην Καβάλα ο κ. Σπίρτζης. Ο οποίος κακά τα ψέματα, την έχει την πόλη και το Νομό μας σε βασική προτεραιότητα.

Η προχθεσινή, πρώτη Φθινοπωρινή, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ως βασική της είδηση τα περί έκδοσης ψηφίσματος υπέρ της υποψηφιότητας του αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου για την κενή θέση του Μητροπολίτη ΦΝΘ. Η αντιπολίτευση φαίνεται να συμφωνεί στην ιδέα, η διοίκηση δείχνει να το σκέπτεται.

Υπερβάλλον ζήλος από αυτούς που θέλουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ιερά Σύνοδο. Καημός μεγάλος υπέρ του συγκεκριμένου αρχιμανδρίτη. Επιμονή που βάζει σε σκέψεις. Καλές και κακές. Δυστυχώς αυτή η υπόθεση (της επιλογής του διαδόχου του μακαριστού Προκόπιου) δεν θα κριθεί μέσα στα γεωγραφικά όρια του Νομού. Ούτε με τα ψηφίσματα και τις δηλώσεις υπέρ του συγκεκριμένου Αρχιμανδρίτη. Άλλοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού…

Το καταλάβαμε και χθες όταν διαβάσαμε κείμενο θρησκευτικής ιστοσελίδας. Έγραψε ότι με την επιλογή του νέου Μητροπολίτη στην Καβάλα «δοκιμάζονται» οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκο. Το ίδιο κείμενο αναφέρθηκε σε δύο βασικούς διεκδικητές. Τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος Δαμασκηνό Κιαμέτη και τον πρωτοσύγκελο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτη Στέφανο Τόλιο. Το κείμενο δεν είχε πουθενά το όνομα του στενού συνεργάτη του Αρχιεπίσκοπου Συμεών Βολιώτη.

Πρόσωπα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο χαρούμενος πατέρας των διδύμων και πεθερά του. Η Κορίνα Χιώτη Πρασσά κέρασε όλον τον κόσμο γλυκά. Ο Μπάμπης Κουφατζής δέχονταν συνεχώς συγχαρητήρια.

Κι όταν τέλειωσε η κουβέντα για τα αδέσποτα σκυλιά, ήρθε η ώρα και των εισιτηρίων διαρκείας του ΑΟΚ. Αγόρασαν αρκετοί. Και γυναίκες. Η Δήμαρχος, η Κορίνα Χιώτη Πρασσά και η Κατερίνα Ιωαννίδου. Η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού «Τόπος της Ζωής μας»  κ. Ιωαννίδου βοηθά συνεχώς τον ΑΟΚ αφού ανέλαβε κι η ίδια να διαθέσει εισιτήρια διαρκείας της ομάδας. Μπράβο της.

Δεν περνά απαρατήρητο το ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν τους απολυμένους της ΒΦΛ αυξάνονται. Πλέον υπάρχουν τουλάχιστον 5 αποφάσεις που κρίνουν μη νόμιμες τις ενέργειες που αποφάσισε ο κ. Λαυρεντιάδης κι υλοποίησαν πολλοί άλλοι. Οι αποφάσεις θα αυξηθούν, στο τέλος θα δικαιωθούν όλοι οι απολυμένοι. Αυτή θα είναι η αρχή μιας προσπάθειας που συνεχίζεται προκειμένου 180 άνθρωποι να αποκατασταθούν ηθικά και επαγγελματικά.

Όσο οι αποφάσεις τους δικαιώνουν, τόσο οι παράγοντες και φορείς του τόπου πρέπει να επανέρχονται στο πλευρό αυτών των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται 1,5 χρόνο τώρα. Πλέον δεν είναι λόγια. Τα λόγια τους σε σχέση τα λόγια του. Είναι αποφάσεις δικαστηρίων, μέρος των οποίων πρέπει να εκτελεστούν αμέσως.

Τρία συνολικά άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο τη Δευτέρα το μεσημέρι, στο περίεργο και πρωτοφανές τροχαίο εντός κι εκτός του πρατηρίου της Shell στο Περιγιάλι. Τα δύο εντελώς προληπτικά αφού εκτός από το σοκ δεν είχαν πάθει το παραμικρό. Το τρίτο άτομο (γυναίκα από την Τουρκία) είχε τραυματιστεί ελαφρά στο χέρι. Κι αυτή είχε υποστεί σοκ από τα όσα είχαν προηγηθεί.

Τέλη Νοέμβρη θα γίνουν οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο. Ο σημερινός πρόεδρος δεν θα είναι υποψήφιος. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Γιώργου Γραμμένου. Όπως λέγεται είναι το φαβορί. Από εκεί και μετά το… χάος. Πολλές συζητήσεις αλλά σίγουρο απολύτως τίποτα. Ακούγεται το όνομα του Σωτήρη Αδαμαντίου. Εντύπωση προκαλεί το γενικότερα περιορισμένο ενδιαφέρον για την αναμέτρηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και λιγότερους απ’ ότι συνήθως υποψήφιους προέδρους.

Ρώτησαν τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο αν θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ κι αυτός απάντησε ότι θα βρίσκεται στην έκθεση κατά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ! Αμέσως μετά έπλεξε το εγκώμιο Κ. Μητσοτάκη και των όσων πρεσβεύει, όλων αυτών που προτείνει.

Αν ο κ. Μαρκόπουλος ήταν κομματικό στέλεχος τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας που για δικούς του λόγους παρουσιάζει τελευταία ακόμη πιο έντονο «γαλάζιο» προφίλ. Ναι μεν ξέρει τι κάνει (σε σχέση με το πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις του με τον κ. Μέτιο) αλλά κακά τα ψέματα. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο…. Νέα Δημοκρατία.

Είναι κι η ανάρτηση Θανάση Μήττα. Ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο έγραψε για τον φίλο του « Κάποιοι περιμένουν με αγωνία την επόμενη σου κίνηση για να χαράξουν τη δική τους». Αυτό το περίεργο κείμενο ανέκυψε στα τέλη Αυγούστου. Κατά κάποιο τρόπο στο επίμαχο των σεναρίων χρονικό διάστημα.

Αν ήμασταν στη θέση του κ. Μαρκόπουλου θα ανταποδίδαμε αμέσως. Θα γράφαμε στο facebook πόσο απαραίτητη είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Καβάλας η συμμετοχή της Βάσως Παπουτσή. Με την έκταση που έλαβε η περί του ψηφοδελτίου κουβέντα, όλοι χρειάζονται βοήθεια.

 

Αν και από χθες τα πράγματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυσκόλεψαν.. Το δείχνει η απόφαση του προέδρου (απόφαση αλλά Μέτιου στην περίπτωση Αμοιρίδη) κι η άμεση αντίδραση ανάρτηση του Ν. Παναγιωτόπουλου. Γράφει ο βουλευτής της ΝΔ: «Να τελειώνουμε με την παραφιλολογία των ονομάτων. Δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας όποιος προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του Προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του Κόμματος».

Από το πρωί χθες υπήρχε κινητικότητα στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου στην Παναγία. Η αστυνομία έβαλε ενημερωτικά σημειώματα για απαγόρευση στάθμευσης πλησίον του Ιμαρέτ όπως επίσης και αρκετές οδικές πινακίδες. Στο ξενοδοχείο έμπαινε κι έβγαινε κόσμος αφού και η επιχείρηση ετοιμάζονταν να υποδεχθεί τους δύο πρωθυπουργούς.

Το καλύτερο απ’ όλα ήταν το δρομολόγιο αυτοκινήτου Ταξί. Φόρτωσε ταψιά με κρέατα κι από το ξενοδοχείο, τα μετέφερε σε φούρνο. Δια το απαραίτητο ψήσιμο. Αν –λέμε αν- ήταν το φαγητό των Πρωθυπουργών, τότε αυτό ετοιμάστηκε στην κουζίνα του ξενοδοχείου αλλά ψήθηκε σε εξωτερικό και παραδοσιακό φούρνο της πόλης.

Μιλώντας χθες στο ράδιο Πρωινή ο Κωστής Σιμιτσής διαφώνησε με την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στο Περιγιάλι. Όπως επίσης διαφώνησε για το ίδιο έργο να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό της Δημωφέλεια.

Θυμήθηκε ότι το κράτος είχε στείλει 250.000 ευρώ στον Δήμο Καβάλας για τα απαραίτητα έργα στο γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Αυτό έγινε τον καιρό που η Ένωση εξασφάλισε την άνοδο της στην Α1. Έκτοτε η συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης αγνοείται…

Οριστικοποιήθηκε χθες η απόφαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου με την οποία δίδεται ποσό 500 ευρώ στο τραπέζι της αγάπης, στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Προκόπιου.

Ο Γιώργος Καλαντζής έχει χιούμορ. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το ότι στην ανακοίνωση του με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα, αναλαμβάνει –μεταξύ άλλων- να τον καλωσορίζει στην πόλη μας; Και ο πρώην βουλευτής είναι κάτοικος Αθηνών (από πολύ καιρό) και ο Πρωθυπουργός το ίδιο. Θα παραδεχθούμε πάντως ότι ο κ. Καλαντζής επισκέπτεται την Καβάλα συχνότερα απ’ ότι ο Πρωθυπουργός.

Χαρούμενη στη χθεσινή πολύ μεσημβρινή συνέντευξη τύπου (με θέμα τις Γιορτές Αγοράς) η πρόεδρος της Δημωφέλεια Αναστασία Ιωσηφίδου. Αμέσως εξήγησε τον λόγο. «Αναχωρώ για σύντομες διακοπές» είπε στους δημοσιογράφους. Ένας από αυτούς δεν έχασε την ευκαιρία, «…να πάτε στην Ινδία για διακοπές» πρότεινε. Η κ. Ιωσηφίδου απάντησε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει που θα κάνει διακοπές. Θα επιδιώξει όπως είπε να συνδυάσει τις διακοπές με επαφές, σχετικές με τη θέση της στην τουριστική επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Η οποία δυστυχώς έχει να συνεδριάσει πολλούς μήνες.

 

Διαβάστε επίσης