• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η είδηση που συζητήθηκε περισσότερο απ’ όλες χθες είναι αυτή της έναρξης του προγράμματος απομάκρυνσης από κεντρικούς και συνοικιακούς δρόμους παλιών αυτοκινήτων και δικύκλων. Από τη μια είναι περίεργο (με τόσο πλούσια λοιπή επικαιρότητα), από την άλλη δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «καθημερινότητα». Για όλα αυτά τα πολλά και μικρά προβλήματα του τόπου, τα οποία υπό άλλες συνθήκες ο Δήμαρχος (ούτε καν ο αντιδήμαρχος) κάποτε έλυνε πολύ γρήγορα.

 

Εκείνες οι εποχές της άμεσης δράσης (που στην Καβάλα ταυτίστηκαν με τις θητείες κυρίως του Αθανασιάδη) πέρασαν και πίσω δεν γυρίζουν. Ο κόσμος πάντα τις θυμάται. Κι αν οι νεότεροι δεν έχουν τέτοιες αναμνήσεις, έχουν σίγουρα περιγραφές και μαρτυρίες από τους μεγαλύτερους. Τότε δεν υπήρχε καθημερινό πρόβλημα που θα άντεχε παραπάνω από 48 ώρες!

 

Χθες, μετά από μια μεγάλη διακοπή κάθε ενέργειας, «βγήκε» στους δρόμους ιδιωτικός γερανός προκειμένου να μαζέψει όσα παλαιά οχήματα του υπέδειξε η δημοτική αστυνομία. Κατά κάποιο τρόπο επρόκειτο για το αυτονόητο. «Τσαλακωμένο» από μπόλικη γραφειοκρατία. Καθυστερημένο από διαδικασίες που αφορούν γραφεία δημοτικών υπηρεσιών, στα οποία τα έγγραφα είναι τόσα πολλά που κρύβουν ακόμη και τους υπαλλήλους!

 

Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις ο κάθε Δήμος διαθέτει τον δικό του γερανό και με δικές του άμεσες ενέργειες δρα όποτε χρειάζεται. Στην Ελλάδα κανένας Δήμος δεν έχει γερανό. Κι αν κάπου υπάρχει, δεν θα υπάρχει οδηγός- χειριστής!

 

Πολλές φορές έχουμε γράψει ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι αιρετοί επιθυμούν, προσπαθούν να επιστρέψουν σε εκείνα τα καλά τα χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικά οι εκλεγμένοι, ειδικά όταν βρίσκονται στο πρώτο διάστημα της θητείας τους. Κάνουν ότι μπορούν. Γρήγορα καταλαβαίνουν ότι τα δεδομένα άλλαξαν, οι εποχές που ακολούθησαν επηρέασαν προς το χειρότερο τους πάντες και τα πάντα.

 

Δεν είναι δηλαδή θέμα προθέσεων, είναι ζήτημα καταστάσεων. Χθες απομακρύνθηκαν αυτοκίνητα που κάποιοι παράτησαν προ πολλών μηνών, ίσως και ετών. Μόλις τώρα ξεκίνησε ένα έργο που έχει μπόλικο δρόμο μπροστά του. Αν κάποιος εγκαταλείψει σήμερα το αυτοκίνητο του, αυτό θα απομακρυνθεί σε άγνωστο χρονικό διάστημα. Σίγουρα όχι άμεσα.

 

Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό και φυσικά όχι μοναδικό. Η τοπική αυτοδιοίκηση άλλαξε κι αυτή, ο κόσμος άλλοτε κουράζεται να ζητά κι άλλοτε όχι. Στο μυαλό των πολιτών είναι πάντα το σωστό. Στο μυαλό των αιρετών το ίδιο. Διανύουμε μέρες (πάρα πολλές μέρες) κρίσης. Γραφειοκρατίας, οικονομικής «αγκύλωσης» κι έτσι χρειάζεται να διαθέτουμε μπόλικη υπομονή. Ακόμη και για την ικανοποίηση του απλούστερου, του δικαιότερου αιτήματος μας.

 

Πριν από λίγες μέρες διαπιστώθηκε ότι ένα παγκάκι δεν αρκεί στη στάση των αστικών λεωφορείων μπροστά από το Επιμελητήριο. Ο κόσμος που περιμένει το λεωφορείο κάθεται όπου βρει. Ταλαιπωρείται. Αν ακούσαμε καλά ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καζανίδης έγινε γνώστης του προβλήματος, προώθησε την ιδέα τοποθέτησης ενός ακόμη σημείου ανάπαυσης (παγκάκι) εκεί που έπρεπε. Η καθημερινότητα που λέγαμε…

 

Κάποια ακόμη παραλειπόμενα από την επίσκεψη Τσίπρα. Στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ που φιλοξένησε την Ελληνοβουλγαρική συνάντηση έγινε τεράστια δουλειά προκειμένου όλα να λειτουργήσουν άψογα, προσαρμοσμένα στις υψηλές απαιτήσεις του πρωτόκολλου. Η Άννα Μισσιριάν, ο Θόδωρος Μουριάδης και πολλοί άλλοι έχασαν τον ύπνο τους αλλά στο τέλος τα κατάφεραν περίφημα.

 

Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς των δύο κρατών, παρέστη και ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Θόδωρος Μπόνος. Ήταν επίσης δύο φίλοι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Σιαματάς και η Ευγενία Ζαχαροπούλου.

 

Στη σύντομη συνάντηση της με τον Αλέξη Τσίπρα η Δήμαρχος του έκανε ένα συμβολικό δώρο. Ένα πακέτο με αποξηραμένο καπνό. Προϊόν του Μουσείου Καπνού. Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να κατάλαβε τον συμβολισμό, σίγουρα γνωρίζει για την Καβάλα- Πόλη του Καπνού.

 

Φεύγοντας από το Ιμαρέτ οι δύο Πρωθυπουργοί σταμάτησαν μπροστά σε ένα γκρουπ Βούλγαρων τουριστών. Μετά τη Θάσο, επισκέπτονταν την Καβάλα. Βάδιζαν στον κεντρικό δρόμο της Παναγίας. Μαζί τους μίλησε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός. Ο Τσίπρας παρακολουθούσε. Στο τέλος ο κ. Τσίπρας είπε στον Βούλγαρο συνάδελφο του: «Του χρόνου κι εσύ να κάνεις διακοπές στη Θάσο».

 

Έκτακτο πρόβλημα στη ΝΟΔΕ Καβάλας. Εντελώς τυχαία εκπρόσωπος της ανακάλυψε ιστοσελίδα στο facebook, στα στοιχεία της Νομαρχιακής Επιτροπής. Κανείς δεν γνώριζε το παραμικρό ως που το μυστήριο λύθηκε. Η Αθήνα- γραμματεία οργανωτικού του κόμματος- έφτιαξε την ιστοσελίδα μα στον άμεσα ενδιαφερόμενο δεν είπε το παραμικρό! Λέγεται (είναι άραγε αλήθεια;) ότι όταν εκπρόσωπος της ΝΟΔΕ ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει, η Αθήνα απάντησε «…αν θέλετε,  σας κάνουμε συνδιαχειριστές της σελίδας».

 

Λογικό είναι στη δραστήρια ΝΟΔΕ Καβάλας να επήλθε μια κατάσταση μικρού σοκ αφού δεν είναι συνηθισμένο ότι την αφορά άμεσα να αποφασίζεται και να γίνεται στην Αθήνα. Αντίδραση μάλλον δεν θα υπάρξει λόγω του φόβου (κομματική πειθαρία) που δυστυχώς υπάρχει. Άρα πιθανότερο είναι να δεχθούν να γίνουν συνδιαχειριστές της σελίδας. Από την οποία δεν αποκλείεται να μαθαίνουν τα νέα τους…

 

Οι υποστηρικτές του Σώρρα στην Καβάλα επανέρχονται. Ο επικεφαλής είναι καταζητούμενος αλλά τίποτα δεν τους σταματά! Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται εκδήλωση την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη. Αυτή προετοιμάζεται να γίνει στο λιμάνι, στην «πλατεία Κανάρη» ως επικράτησε να ονομάζεται η περιοχή στους φοίνικες.

 

Αναστάτωση στο κέντρο της πόλης χθες το μεσημέρι, με την πορεία των μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού. Της πομπής προηγούνταν δικυκλιστές της Τροχαίας Καβάλας. Κάπου εκεί έγινε παρεξήγηση.  Πιτσιρίκια που τυχαία κινούνταν στην οδό Ερυθρού Σταυρού κοντοστάθηκαν αφού κατάλαβαν ότι κάτι σημαντικό τους πλησίαζε. «Έρχεται ο Τσίπρας» είπε ο ένας στον άλλον! Τελικά δεν ήταν ο Τσίπρας αλλά κάτι διαφορετικό.

 

Εφημερίδα της Ξάνθης προτείνει τον Μιχάλη Αμοιρίδη υποψήφιο βουλευτή με τη ΝΔ. Το κείμενο αναρτήθηκε και δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην ανάγκη ανανέωσης του ψηφοδελτίου του γειτονικού νομού, θυμίζει πόσο πετυχημένος αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ήταν ο κ. Αμοιρίδης.

 

Βρέθηκε ιδιώτης για την καθαριότητα των λιμανιών «Απόστολος Παύλος», «Φίλιππος Β’», Ελευθερών (στη Νέα Πέραμο). Κατά σύμπτωση το έργο θα το αναλάβει η ίδια ιδιωτική και τοπική εταιρία. Η οποία έχει θετικό παρελθόν στα λιμάνια και στα δημόσια κτίρια.

 

Ο Μάρκος Δέμπας ρωτήθηκε χθες για τα εκλογικά θέματα, ως προς τις εκλογές του Επιμελητηρίου που πλησιάζουν. Όπως είπε ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του μήνα. Προβλέπει- απαντώντας στην σχετική ερώτηση- ακόμη 2-3 υποψήφιους προέδρους.

 

 

Διαβάστε επίσης