• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην Υπουργός και πρώην Δήμαρχος Πάρου Γιάννης Ραγκούσης μίλησε χθες (τηλεφωνικά) στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Η συνέντευξη που παραχώρησε είχε ως βασικό της θέμα την εκλογή προέδρου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η διαδικασία θα γίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα αρχές Νοέμβρη, μία από τις 10 υποψηφιότητες είναι του κ. Ραγκούση.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Καβάλα άμεσα. Όπως είπε η επίσημη προεκλογική του επίσκεψη στην πόλη και τον Νομό προγραμματίζεται για τον Οκτώβρη. Είπε επίσης ότι μεταξύ των πολιτών που υπέγραψαν και προτείνουν την υποψηφιότητα του είναι και Καβαλιώτες. Επιβεβαίωσε με λίγα λόγια τη δυναμική που έχει η υποψηφιότητα του και στο Νομό μας. Γενικά φάνηκε να είναι αισιόδοξος για την προσπάθεια του, επιμένοντας ότι η εκλογή νέου προέδρου της ΔΗ.ΣΥ. πρέπει να γίνει και με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Για τον Καλλικράτη, τον οποίο ως Υπουργός Εσωτερικών εισηγήθηκε το 2009, δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για μνημονιακό μέτρο.
Σε ερώτηση για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν, ο κ. Ραγκούσης μεταξύ άλλων είπε: «Και οι 10 υποψήφιοι πρόεδροι υπογράψαμε ένα χαρτί στο οποίο ουσιαστικά και οι 10 αποδεχόμαστε ότι φτιάχνουμε ένα νέο και ενιαίο κόμμα. Όσον αφορά τα παλιά κόμματα –αν και δεν υπάρχει η προϋπόθεση να διαλυθούν- μην έχετε καμία αμφιβολία. Από την ώρα που τόσοι άνθρωποι θα ψηφίσουν για τον πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. , αμέσως μετά συνέδριο, όργανα κτλ αυτό σταδιακά θα επιφέρει εκ των πραγμάτων (με τρόπο βελούδινο) την ενσωμάτωση όλων των επιμέρους κομμάτων στο νέο φορέα. Είναι κάτι που θα το κάνει η ίδια η ζωή, αργά ή γρήγορα.».
(Η φωτογραφία προέρχεται από την επίσκεψη του κ. Ραγκούση στην Καβάλα, την ομιλία του σε εκδήλωση του τοπικού ΠΑΣΟΚ, την Άννοιξη του 2009).

 

Αυτή είναι η εικόνα που χθες το πρωί παρουσίαζε η είσοδος του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Σκουπίδια πεταμένα στο έδαφος από έναν πεσμένο κάδο. Έργο ανθρώπου, ασυνείδητου σίγουρα.

 

=====================================================================

 

Εξ αρχής τα δεδομένα δεν ήταν θετικά, δεν ήταν τα συνηθισμένα. Καθώς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας συγκεντρώνονταν για να συνεδριάσουν, ακούστηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες. Ήταν του αντιδημάρχου Δημοσθένη Τουλκίδη. Είχε μόλις πληροφορηθεί ότι ο μισθός του μειώνονταν κατά 100 ευρώ λόγω νέας κράτησης υπέρ του ΕΦΚΑ.

 

Αμέσως μετά ο αντιδήμαρχος Ζήσης Μπόνιας του θύμισε τα χειρότερα. Για το διάστημα που ήταν αντιδήμαρχος χωρίς μισθό, το κράτος αποφάσισε να του περιορίσει το ποσό της σύνταξης! Δικαιολογημένο παράπονο (όπως και όλων των χωρίς αντιμισθία συνταξιούχων αντιδημάρχων) που ο κ. Μπόνιας είχε την δυνατότητα να θέσει υπόψη και του Υπουργού Εσωτερικών. Τότε- που επισκέφθηκε το Δημαρχείο- ο κ. Σκουρλέτης έδωσε δίκιο στον κ. Μπόνια. Του υποσχέθηκε διόρθωση. Οι μήνες πέρασαν και το άκρως ελληνικό φαινόμενο και μέτρο ισχύει ακόμη.

 

Με αυτά τα παράπονα και σχόλια τα μέλη της επιτροπής έκατσαν στις θέσεις τους προκειμένου να αρχίσει η συνεδρίαση. Θέμα πρώτο και έκτακτο. Η πλατεία του Ζυγού δεν θα ονομαστεί πλατεία «Σίμου και Βασίλη Ζαχόπουλου». Τις παλαιότερες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων δεν ενέκρινε η Αποκεντρωμένη. Ο Δήμος Καβάλας οδήγησε την υπόθεση στο δικαστήριο αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο!

 

Στην περίπτωση που εξετάζουμε «ξενοδόχος» είναι το τοπικό συμβούλιο Ζυγού που πρόσφατα αποφάσισε ότι δεν πρέπει να επιμείνει ο Δήμος Καβάλας στην αλλαγή του ονόματος της πλατείας του χωριού. Η φερόμενη ως ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου δυστυχώς επεκτείνεται και στην ουσία του θέματος, με κάτι ανόητα και περίεργα υπονοούμενα που άλλοι είναι αρμόδιοι να διερευνήσουν.

 

Η Επιτροπή αποφάσισε να δεχθεί την απόφαση του τοπικού συμβουλίου κι ο Μάκης Παπαδόπουλος δήλωσε την διαφωνία του, επιμένοντας ότι η πλατεία του Ζυγού πρέπει να ονομαστεί «Σίμου και Βασίλη Ζαχόπουλου».

 

Εντάξει, το θέμα δεν είναι … μεσανατολικό. Πρόκειται για μια εσωτερικής φύσεως υπόθεση που πρωτίστως αφορά τους κατοίκους του Ζυγού. Όσοι πάντως γνωρίσαμε τον Σίμο Ζαχόπουλο, όσοι ζήσαμε λίγο ή πολύ μαζί του δεν αμφιβάλλουμε σε τίποτα για τον βίο και τον χαρακτήρα του. Κάθε αντίθετη άποψη καλό είναι να διατυπώνεται ευθέως και χωρίς μισόλογα. Ειδικά όταν προέρχεται από συγχωριανούς του.

 

Τον συγκεκριμένο … κάβο η συνεδρίαση τον ξεπέρασε γρήγορα. Ακολούθησε ο επόμενος. Ποιος διαπίστωσε πρώτος ότι ο αγωγός ΤΑΡ δεν δύναται να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από ιαματικές πηγές; Ο Μάκης Παπαδόπουλος θύμισε ανακοίνωση του. Υποστήριξε ότι αυτός αφύπνισε και την Δημωφέλεια και τον Δήμο Καβάλας. Του αντέδρασαν. Τον διέψευσαν και τελικά εξήγησαν (Ιωσηφίδου και Καλανταρίδης) ότι ναι μεν επισήμως έδρασαν μετά, ήξεραν ωστόσο την σχετική νομοθεσία από πολύ πιο νωρίς.

 

Το … ντέρμπι έληξε περίπου ισόπαλο κι έτσι ήρθε η ώρα των κάδων. Εδώ ο Μάκης Παπαδόπουλος κατάφερε να βγει εκτός θέματος (ημερήσιας διάταξης), στόχευσε σε κάτι που από καιρό επιμένει. Στο γνωστό γεγονός της 5ης Ιουνίου όπου κατεστραμμένοι κάδοι που βρίσκονταν στο στρατόπεδο Κωτσάλου απομακρύνθηκαν από ιδιώτη. Ο οποίος τους ανακύκλωσε προς όφελος του.

 

Εκείνες τις μέρες η διοίκηση είχε απαντήσει ότι επρόκειτο για μια νόμιμη διαδικασία που επιβάλλονταν να γίνει για λόγους υγιεινής. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν πείσθηκε, κατέθεσε γραπτό ερώτημα στο οποίο χθες επανήλθε. Όπως φάνηκε αμφισβητεί τις απαντήσεις της διοίκησης, την οποία προκαλεί. Ζητά κι άλλα στοιχεία αφού είναι φανερό ότι έχει άλλα στο νου του.

 

Ο κ. Καλανταρίδης απαντά ολίγον αόριστα, επικαλείται ιδιωτική συζήτηση του με τον κ. Παπαδόπουλο. Τον οποίο κατηγορεί ότι την χρησιμοποιεί όπως τον βολεύει. Ναι, περί του θέματος υπάρχουν «σκιές» κι αυτές οφείλονται στις μισές απαντήσεις της διοίκησης. Ας του απαντήσουν του κ. Παπαδόπουλου αναλυτικά για να τελειώνουμε…

 

Με αυτά και με αυτά η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τέλειωσε αργά χθες το μεσημέρι. Είναι μάλλον επιτυχία τους το ότι αποχώρησαν φιλικά και ήρεμα αν και στα 60 λεπτά που προηγήθηκαν δεν έλειψε ούτε η ανταλλαγή χαρακτηρισμών, ούτε οι μπηχτές. Με λίγα λόγια ήταν σα να συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο…

 

Ο στόχος των διοργανωτών του φετινού νυχτερινού αγώνα δρόμου εντός της πόλης (Night City Run) είναι από καιρό γνωστός. Περισσότερες από 1.000 συμμετοχές. Αυτός μάλλον επετεύχθη. Χθες η Δημωφέλεια (που στηρίζει τη διοργάνωση) παρήγγειλε σε επιχείρηση 1.300 μετάλλια για τον αγώνα. Άρα οι 1.000 συμμετοχές είναι εξασφαλισμένες.

 

Εντός των προσεχών ημερών (15 περίπου) θα λειτουργήσει πλησίον της Κ. Πλατείας (και της οδού Δοϊράνης) φούρνος. Οι εργασίες για το νέο κατάστημα είναι στα τελειώματα τους.

 

Από τους συνεργάτες της Δημάρχου διαψεύδεται κατηγορηματικά αυτό που γράψαμε χθες. Μας λένε ότι για το ραντεβού της με τον Αρχιεπίσκοπο δεν υπήρξε καμία μεσολάβηση του Μακάριου Λαζαρίδη.

 

Οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση στην πόλη μας της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Αυτή θα γίνει στις 28 Σεπτέμβρη. Κατά συνέπεια περιμένουμε στην Καβάλα και εκπροσώπους της Κυβέρνησης και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη διεξαγωγή της συνεδρίασης θα βοηθήσουν η Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ και ο Δήμος Καβάλας.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Επιτροπή θα συνεδριάσει σε χώρους του ξενοδοχείου Γαλαξίας ενώ στα σχετικά έξοδα θα συμμετέχει και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Για τους πρόσφυγες του «Ασημακοπούλου» και το Δήμο Καβάλας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» της Καβάλας ο κ. Κώστας Μορφίδης.  Αφορμή η συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Αντιγράφουμε κείμενο που ανάρτησε ο ραδιοφωνικός σταθμός για τα όσα ο βουλευτής είπε: «Ο βουλευτής αναρωτήθηκε «για ποιό λόγο δημιουργήθηκε θέμα εκεί που δεν υπάρχει», υπογραμμίζοντας ότι για τα περιστατικά παραβατικότητας των προσφύγων και μεταναστών που ανέφερε η δήμαρχος, «η Αστυνομία λέει πως πρόκειται για παραβατικότητα που κινείται στο πλαίσιο της καθημερινότητας, ενώ όσοι προκάλεσαν προβλήματα έχουν απομακρυνθεί».

Σχολιάζοντας την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε ότι «η δήμαρχος πέφτει σε ακόμη ένα λάθος, όπως και με το μνημείο των Εβραίων, για το οποίο γίναμε διεθνώς ρεζίλι. Θα βάλει την Καβάλα στις ανεπιθύμητες πόλεις της Ευρώπης. Διότι, αν ξεφύγει το πράμα, θα φανεί ότι η δήμαρχος θέλει να διώξει τους πρόσφυγες, γεγονός που θα προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο σε μια περίοδο που πήγαμε πάρα πολύ καλά στον Τουρισμό. Σκεφτείτε να δεχτούμε μια τέτοια δυσφημιστική καμπάνια, για την οποία θα φταίνε αποκλειστικά η δήμαρχος και οι συνεργάτες της, οι οποίοι επιμένουν να της βάζουν τρικλοποδιές, επειδή έχουν ακραίες, ρατσιστικές απόψεις».

Διαβάστε επίσης