• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όσοι γνωρίζουν καλά και τα πρόσωπα και τις διαδικασίες, δεν κρύβουν την απόλυτη έκπληξη τους επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος γνωστοποίησε τις προτιμήσεις του ανάμεσα σε αυτούς που ενδιαφέρονται να εκλεγούν νέοι Μητροπολίτες τόσο στην Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων όσο και σε αυτή των Φιλίππων. Εννοούν τη δήλωση Ιερώνυμου που έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Επειδή αυτοί ξέρουν άριστα τα της εκκλησίας, θα πρέπει να παραδεχθούμε το ορθό της αντίδρασης τους.

 

Ταυτόχρονα θα δηλώσουμε την πλήρη δικαίωση της στήλης που καιρό τώρα έγραφε αυτά που όλο και πιο συγκεκριμένα παρακολουθούμε. Ενώ εμείς είχαμε τα δικά μας, στην Αθήνα υπήρχε μια άλλη συζήτηση. Μια άλλη ονοματολογία. Η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα επικρατεί. Γράψαμε προ λίγων ημερών για το μεγάλο ψάρι που τρώει το μικρό. Γράψαμε για το ισχυρό σύστημα, το οποίο στο τέλος πάντα επικρατεί σε σχέση με όλα τα άλλα. Τα περιφερειακά και μικρότερα.

 

Όλα τα υπόλοιπα φαίνεται απλώς ότι έρχονται. Έρχονται και στην Καβάλα. Όσο για τον Αρχιεπίσκοπο, από τη μια προκύπτει μια ξαφνική του ειλικρίνεια. Από την άλλη μια επιλογή με κριτήρια που κανείς στην Καβάλα δεν θα καταλάβει ποτέ. Οι πιστοί –που φυσικά τον αποδέχονται μετά του απαραίτητου σεβασμού- σκύβουν το κεφάλι και τον ευχαριστούν. Έκανε την επιλογή του κι αυτήν μας την είπε δημόσια.

 

Υπάρχουν φυσικά κι αυτοί που τον σέβονται, τον αγαπούν, τον εκτιμούν μόνο όσο υπάρχουν ελπίδες οι απόψεις του να είναι κοντά στις δικές τους. Μόλις αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε το αλλάζουν το πράγμα… Τα αισθήματα τους διαφοροποιούνται τόσο πολύ, που δεν τους αναγνωρίζουμε! Δηλαδή τι περίμεναν; Περίμεναν να γίνει …θαύμα και να αλλάξει η εκκλησία επειδή της προέκυψε η κενή θέση στη Μητρόπολη των Φιλίππων;

 

Γράψαμε επίσης ότι είναι πολλά τα λεφτά. Πάρα πολλά. Ποτέ κανείς δεν θα παραδεχθεί ότι έχει τη σημασία της κι αυτή η παράμετρος. Η συζήτηση που θα επακολουθήσει θα έχει ένα σωρό άλλες αναφορές. Χωρίς τούτο να σημαίνει ότι τα λεφτά δεν παραμένουν πολλά…

 

Όπως ο μακαριστός Προκόπιος ήρθε στην Καβάλα άγνωστος μεταξύ αγνώστων, έτσι κι ο νέος Μητροπολίτης θα μας έρθει άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Γνωστός θα είναι μόνο σε όσους θα τον προτιμήσουν. Θα τον ψηφίσουν. Η ψήφος του Αρχιεπίσκοπου έπαψε να είναι μυστική κι αυτό (20 μέρες προ της εκλογής) είναι μια πρόοδος…

 

Για τα συντηρητικά δεδομένα της Εκκλησίας της Ελλάδας, πολύ μεγάλη. Δεν αποκλείεται το παράδειγμα του να ακολουθήσουν κι άλλοι, ως εκ τούτου να ξεχωρίσουν λίαν συντόμως τα φαβορί…. Στην περίπτωση που εξετάζουμε ισχύει σίγουρα η ευχή «κι ο Θεός βοηθός».

 

Την Κυριακή η εκδήλωση- μνημόσυνο για τους δασοκομάντος άργησε 45 λεπτά επειδή προηγούνταν εκδήλωση για τον ξεριζωμό των ελλήνων της Μικράς Ασίας. Την νύφη την πλήρωσαν οι συνεπείς της εκδήλωσης των δασοκομάντος. Ήταν στην ώρα τους παρόντες, μετά έψαχναν σκιά για να περιμένουν. Οι διοργανωτές γνώριζαν για την καθυστέρηση αλλά αποκάλυψαν το… μυστικό τελευταία στιγμή.

 

Ο συντονισμός είναι το άλφα και το ωμέγα μιας εκδήλωσης, μιας δράσης κτλ. Όταν αυτός προκύπτει τόσο καθυστερημένα, τότε ανακύπτουν ποικίλα προβλήματα. Επιτέλους ας μάθουμε να συντονιζόμαστε και να συνεννοούμαστε έγκαιρα. Μια εβδομάδα ήταν γνωστό ότι η μια εκδήλωση (δασοκομάντος) «πέφτει» πάνω στην άλλη (Μικρά Ασία).

 

Δεν λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό οι τουαλέτες της πλατείας. Οι περαστικοί (ντόπιοι και τουρίστες) ψάχνουν τρόπο να εξυπηρετηθούν. Πολλές φορές αυτό γίνεται στις τουαλέτες των καταστημάτων της περιοχής! Ο Δήμος Καβάλας «βασανίζει» τους ανθρώπους μιας και κάποιος σοβαρός λόγος να είναι κλειστές οι τουαλέτες της πλατείας δεν φαίνεται να υπάρχει.

 

Σε κυριακάτικη συνέντευξη του σε εφημερίδα των Αθηνών ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ρωτήθηκε σχετικά με την ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. «Μεταφέρονται για το Φθινόπωρο του 2019;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου. «Αυτή είναι μια προσωπική μου πρόταση» αρκέστηκε να απαντήσει ο Υπουργός. Με τα σημερινά δεδομένα οι εκλογές θα γίνουν τον Μάη του 2019. Αν όμως η πρόταση του Υπουργού γίνει δεκτή τότε θα γίνουν Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη του ίδιου έτους.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάνος Σκουρλέτης μοίρασε 780.000 ευρώ σε 5 δήμους της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα λειψυδρίας. Κι αυτήν την φορά αγνοήθηκαν οι Δήμοι της ΑΜΘ αν και γεωγραφικά ο Υπουργός «πλησίασε» την περιφέρεια μας. Στους Δήμους που επιχορηγούνται περιλαμβάνεται ένας του Ν. Σερρών.

 

Πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Θάσο τα πρώτα ρεπορτάζ για το επικείμενο αφιέρωμα της ΕΤ3 στο νησί. Εξ αυτού του λόγου υπήρξε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Δήμος Θάσου προτίθεται να φιλοξενήσει την εκπομπή “Κάθε Τόπος και Τραγούδι” της ΕΡΤ-3, με σκοπό να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική ιστορία του νησιού της Θάσου. Στην εκπομπή, θα συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού, οι οποίοι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές της Θάσου θα χορέψουν στους παραδοσιακούς θασίτικους ρυθμούς, αναδεικνύοντας την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Θάσου. Για την ιστορία του τόπου, τη μουσικοχορευτική του παράδοση καθώς και την εν γένει πολιτισμική του πορεία μέσα στο χρόνο, θα τοποθετηθούν και διακεκριμένοι Θάσιοι. Η εκπομπή θα συμβάλει και στην τουριστική προβολή του νησιού. Τα δύο πρώτα μέλη του συνεργείου από την εκπομπή “Κάθε Τόπος και Τραγούδι” θα βρίσκονται στη Θάσο το απόγευμα της Παρασκευή 15/9, ενώ το υπόλοιπο τετραμελές συνεργείο θα αφιχθεί το Σάββατο 16/9. Το μουσικό σχήμα “Εμπειροτέχνες” προτείνεται-μετά από υπόδειξη της εκπομπής- για να καλύψει, μουσικά, τα γυρίσματα της εκπομπής, την Κυριακή 17/9».

 

Χθες το απόγευμα οι Εθελοντές Αιμοδότες της Καβάλας υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία την φλόγα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Λίγες μέρες νωρίτερα οι ίδιοι άνθρωποι βοήθησαν τον σύλλογο της Δράμας να υποδεχθεί την ίδια φλόγα στην γειτονική μας πόλης. Διότι η δράση των εθελοντών αιμοδοτών της Καβάλας ξεπερνά τα όρια του νομού.

 

===========================================================

Περί των εκδηλώσεων

Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής «ανεβάζει» συνεχώς τους τόνους της αντιπολιτευτικής του τακτικής, της κριτικής του περί της διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Την Κυριακή συνέχισε να ασχολείται με τις εκδηλώσεις και το κόστος τους γράφοντας τα ακόλουθα:

«Παραδείγματα υπερβολικής χρηματοδότησης: Η συνάντηση των Μουσικών Σχολείων κόστισε πάνω από 100.000€. Ένα φεστιβάλ παιχνιδιών πάνω από 20.000€. Ο φετινός εορτασμός των 60χρονων του Φεστιβάλ Φιλίππων εκτίναξε τον προϋπολογισμό στις 150.000 (ενώ τα τελευταία χρόνια το ΦΦ κόστιζε παγίως 70.000€). Οι ενδιαφέρουσες συμπληρωματικές εκδηλώσεις που απευθύνονταν, όπως αποδείχθηκε, σε ελάχιστους θεατές θα μπορούσαν να ενταχθούν στον ετήσιο κύκλο παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο ο Δήμος χρηματοδοτεί με άλλες 400.000€ ετησίως για να μας δείχνει δικές του ή ξένες θεατρικές παραστάσεις. Έτσι θα εξοικονομούνταν 70.000€.
Μια αθλητική διήμερη διοργάνωση με τρία αθλήματα κόστισε στον Δήμο γύρω στις 4.000€ και ένας αγώνας δρόμου μια βδομάδα μετά τον επιβαρύνει με 20.000€. Η διαφορά είναι περίεργη. Τι έφταιξε;
Το τουρνουά ράγκμπι είναι θεαματικό αλλά αφορά λίγους. Κι όμως κοστίζει 20.000€.
Το “Κοσμόπολις” αγαπιέται από τον κόσμο. Το κόστος του πέρσι ανήλθε σε 215.000€, δηλαδή 53.750€ κάθε μέρα. Φέτος τα ίδια πάλι.Έγιναν προσπάθειες να χαμηλώσουν οι δαπάνες; Θυμίζω πως τα χορευτικά συγκροτήματα φιλοξενούνται δωρεάν στις Σπουδαστικές Εστίες του ΤΕΙ (εκτός από τα έτη 2009 και 2010, που γινόταν συντήρηση των κτηρίων, οπότε δεν είχαμε “Κοσμόπολις”).
Μια συναυλία τοπικών συγκροτημάτων έγινε φέτος για την ενίσχυση φιλανθρωπικού σωματείου (από τα εισιτήρια). Ο Δήμος έδωσε 20.000€ και οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 2.500€. Έγινε κάτι λάθος; Όχι. Απλά βρήκαν εύκολα λεφτά και τα ξοδεύουν.  Σε πρόσφατη εκδήλωση κάποιοι πωλούσαν το “χρωματιστό” υλικό παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές χρηματοδοτήθηκαν από τη Δημωφέλεια.  Το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου κόστιζε περίπου 12.000€ κάθε φορά. Το 2015 και το 2016 ο λογαριασμός ξεπέρασε τις 80.000€ συνολικά. Φέτος εντελώς αναίτια το Φεςτιβάλ δεν έγινε χωρίς να φταίει το οικονομικό. Άρα κακός σχεδιασμός που πετά στα σκουπίδια τις προσπάθειες και τα έξοδα των προηγούμενων ετών.

Στα χρήματα που ξοδεύονται για τις εκδηλώσεις θα πρέπει να προσθέσουμε την εργασία του προσωπικού του Δήμου. Εκατοντάδες εργατοώρες και υλικά καταναλώνονται για το στήσιμο των εξεδρών, για την ηλεκτροδότηση των χώρων, για την καθαριότητα πριν και μετά. Την ίδια στιγμή τα σχολεία αφέθηκαν φέτος χωρίς συντηρήσεις και εργασίες, όπως παραπονούνται οι διευθυντές τους».

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φωτεινή Κόγια.  Αρχικά ρώτησε τον πρώην δήμαρχο: «Πόσο κόστισε η απευθείας σύνθεση με την όπερα της Ν.Υόρκης με το κινηματοθέατρο Όσκαρ , πόσες φορές αλήθεια έγινε η απευθείας μετάδοση και αλήθεια πόσοι την παρακολούθησαν και ποιοι;». Στη συνέχεια του απάντησε: «Οι εκδηλώσεις φέτος ήταν οι καλύτερες μετά απο τουλάχιστον 10 χρόνια και επιτέλους υπήρξε υπάρχει και θα υπάρχει εξωστρέφεια και διαφάνεια. Όσον αφορά τις σπατάλες Δημοσίου χρήματος ψάξτε αλλού».

Διαβάστε επίσης