μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δίκυκλα που κατέσχεσε τις προηγούμενες εβδομάδες η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας μεταφέρονται (μία ακόμη φορά) στον γνωστό χώρο του στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Εκεί λειτουργεί ένα άτυπο γκαράζ τρακαρισμένων- κατασχεμένων- άχρηστων οχημάτων, το οποίο συνεχώς εξαπλώνεται. Στο τέλος τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα θα «πνίξουν» το Περιγιάλι.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο αφού άλλο κατάλληλο οικόπεδο εντός πόλης δεν υπάρχει. Ουδείς διαμαρτύρεται και το Υπουργείο κάνει άριστα τη δουλειά του, χωρίς να πληρώνει κανέναν.

Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα σχετικά με την αξιοποίηση των εκτάσεων του στρατοπέδου. Δημιουργούνται τετελεσμένα. Χωρίς να μας εξηγήσουν τον λόγο, μετατρέπουν μια έκταση, για την οποία έχουμε άλλα σχέδια,  σε «διαλυτήριο» οχημάτων. Μα καλά, για ότι γίνεται δεν χρειάζονται άδειες και εγκρίσεις; Επειδή πρόκειται για την Αστυνομία, αυτή έχει δικαίωμα να κάνει περίπου ότι θέλει;

 

============================================================

 

Η διοίκηση της κ. Τσανάκα μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντα της στον Δήμο Καβάλας. Ο κ. Σιμιτσής είχε μόλις αποχωρήσει κι είδηση «έσκασε» σα βόμβα. Την είχαν ανακοινώσει οι καινούργιοι, στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Η ΕΕΤΑΑ- είχαν πει- βάζει πρόστιμο 500.000 ευρώ στον Δήμο Καβάλας επειδή αυτός δεν εφήρμοσε σωστά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ σχετικά με τα βρέφη και νήπια στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

 

Ξαφνιάστηκε ο Σιμιτσής. Προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν είναι πρόστιμο. «Βάφτισε» τη διαδικασία «δημοσιονομική διόρθωση». Όλοι τον κοιτούσαν με μισό μάτι. Ήταν τέτοιες οι εποχές και οι στιγμές που τα λόγια του δεν τα πίστευε κανείς! Όλα αυτά έγιναν στην Καβάλα το Φθινόπωρο του 2014.

 

Λίγο αργότερα μάθαμε ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή τα παιδιά προσέρχονταν σε άλλον παιδικό σταθμό από τον αυτόν που είχαν εγγραφεί. «Οι αλλαγές γίνονταν για να ικανοποιηθούν οι γονείς. Να πηγαίνουν τα παιδιά σε παιδικό σταθμό κοντά στο σπίτι τους» είπαν όσοι τότε … απολογούνταν.

 

Ο Δήμος Καβάλας είχε (και έχει;) πάντα τον κίνδυνο να πληρώσει το πρόστιμο ή την δημοσιονομική διόρθωση. Ως που από πέρσι (Καλοκαίρι του 2016) το ίδιο πρόγραμμα άλλαξε. Πέρσι αλλά και φέτος, οι γονείς διαλέγουν τον παιδικό σταθμό που θα στείλουν το βρέφος ή το νήπιο. Κι όπως είναι φυσικό διαλέγουν αυτόν που είναι κοντά στο σπίτι τους. Κατά συνέπεια ότι γίνονταν επί Σιμιτσή όχι μόνο δεν είναι για πρόστιμο αλλά όπως αποδεικνύεται ήταν κάτι σωστό, το οποίο το πρόγραμμα υιοθέτησε δύο χρόνια μετά.

 

Όλες αυτές οι εξελίξεις βάζουν επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους. Δυστυχώς δεν προβάλλονται όπως πρέπει προκειμένου να διορθώνονται και οι εντυπώσεις. Κανονικά ο κ. Σιμιτσής έπρεπε να ενδιαφερθεί και να μιλήσει για μια (κατά κάποιο τρόπο) δικαίωση του. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μέσα σε αυτήν την δύσκολη καθημερινότητα, τα πάντα φαίνεται να καλύπτονται από τη φράση «περασμένα ξεχασμένα».

 

Αύριο το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης δίνει συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσει για την νέα ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας αλλά και για το πενταψήφιο τηλεφωνικό νούμερο για την άμεση επικοινωνία των δημοτών.

 

Φανερή είναι η ικανοποίηση στο τοπικό ΚΚΕ για την επιτυχία του πρόσφατου φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. Για την διοργάνωση δούλεψαν εθελοντικά ένα σωρό άνθρωποι. Αποζημιώθηκαν από την ανταπόκριση και την συμμετοχή που υπήρξε. Λένε στο ΚΚΕ ότι ήταν το καλύτερο φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγινε στην Καβάλα τα τελευταία χρόνια. Έχουν απόλυτο δίκιο.

 

Όσο για τις εκλογές στο Επιμελητήριο, εξετάζεται η συγκρότηση του ψηφοδελτίου και η συμμετοχή σε αυτές. Από την μια θέλουν να τηρήσουν την ισχυρή παράδοση. Πάντα το ΚΚΕ κάνει την προσπάθεια του στον φορέα. Από την άλλη υπάρχουν προϋποθέσεις τεχνικού χαρακτήρα που πρέπει να καλυφθούν. Αν υπάρξει συμμετοχή, αυτό θα αποφασιστεί εντός των ημερών, θα είναι με επικεφαλής τον Θόδωρο Κοντογεωργίου.

 

Το όνομα του Κωνσταντίνου Χατζηγιαννάκη ακούγεται όλο και πιο συχνά για τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Ο κ. Χατζηγιαννάκης είναι έτοιμος να επιστρέψει στον φορέα αλλά δεν έχουμε μάθει με ποιον από τους συνδυασμούς. Για περισσότερες και οριστικές ψηφοφορίες θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ακόμη ημέρες.

 

Ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το σώμα. Πρόκειται για τον κ. Σπύρο Τσιφτσή που όπως ακούγεται αφήνει την Πυροσβεστική για χάρη ερευνητικής εργασίας στο ΤΕΙ, παράρτημα Δράμας. Ο κ. Τσιφτσής αν και νέος στην ηλικία, έχει μεγάλη εμπειρία αφού πολλές φορές ως υποδιοικητής της Καβάλας κλήθηκε αυτός να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Καλή επιτυχία στο νέο του έργο.

 

Με καθυστέρηση αναχώρησε χθες για την Αγία Πετρούπολη η κ. Δήμαρχος. Η αλλαγή των ωρών των πτήσεων την ανάγκασε να «πετάξει» από Θεσσαλονίκη για Μόσχα χθες το βράδυ και όχι το πρωί. Εξ αυτού του λόγου η κ. Δρακονάκη πρόλαβε και ήταν παρούσα στους αγιασμούς που έγιναν στους παιδικούς σταθμούς.

 

Και χθες ήταν απαράδεκτη η κατάσταση μπροστά από το κτίριο του Διοικητηρίου Καβάλας. Τα νερά από τα κλιματιστικά έτρεχαν στο πεζοδρόμιο, το οποίο πολλές φορές ήταν επικίνδυνο για τους πεζούς. Κάποιοι γλίστρησαν και κόντεψαν να πέσουν! Το πρόβλημα ήταν οξύ στην είσοδο του ΚΕΠ, όπου μαζεύονταν τα περισσότερα νερά των κλιματιστικών.

 

Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Μαρκόπουλο για τις συνέπειες της λειτουργίας των κλιματιστικών. Ως την επόμενη λειτουργία τους επιβάλλεται να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Είναι ντροπή στο 2017 που βρισκόμαστε, να ανακύπτουν τέτοια προβλήματα κι η διοίκηση της Π.Ε. Καβάλας να προσποιείται ότι δεν τα βλέπει. Η ζωή δεν είναι μόνο Via Egnatia. Η διοίκηση δεν είναι μόνο χαρές και πανηγύρια. Δεν είναι μόνο καταγγελίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να περνά κάποιος τις κομματικές εξετάσεις που αισθάνεται ότι καθημερινά πρέπει να δίνει….

 

Κι επειδή το Διοικητήριο είναι από μόνο του μια ολόκληρη ιστορία, κάποιος δεν πρέπει επιτέλους να δράσει ώστε να το καθαρίσει και να το οργανώσει καλύτερα; Στους εσωτερικούς διαδρόμους υπάρχουν σκουπίδια κι άχρηστα υλικά. Από την δυτική πλευρά, κοντά στη δεύτερη σκάλα, υπάρχει μια άνευ προηγουμένου βρωμιά. Η κάθε υπηρεσία αναζητά και βρίσκει χώρο για να εγκαταλείψει ότι της είναι άχρηστο. Το καλύτερο; Περιμένοντας χθες τη συνέντευξη τύπου Αντωνιάδη- Ιωσηφίδου (στον 4ο όροφο) βρήκαμε ακόμη και παρατημένες πινακίδες που προβάλλουν έργα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης!

 

Αντίθετα με όλα αυτά τα θλιβερά, τα γραφεία του κ. Μαρκόπουλου και των συνεργατών του είναι πεντακάθαρα και λαμπερά. Η θερμοκρασία άριστη. Αυτή η εικόνα είναι αντίθετη σε σχέση με όλο το υπόλοιπο κτίριο. Για το οποίο όπως φαίνεται δεν ενδιαφέρεται κανείς. Για να αλλάξουν όλα αυτά, μία ελπίδα υπάρχει. Η επόμενη εκδήλωση Via Egnatia να γίνει στο εσωτερικό του Διοικητηρίου….

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τραϊφόρος και ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Άγγελος Σμυρλόγλου συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα Καμίνη για την ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ.  Απευθύνονται σε πολίτες της πόλης, οι οποίοι είναι γνωστοί για την κεντροαριστερή τους προτίμηση.

 

Σύγχυση δημιούργησε στο Δημαρχείο η είδηση της ενοικίασης του καταστήματος της Δ. Αγοράς, το οποίο χρησιμοποιούσε το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ακόμη και η Δήμαρχος φέρεται να δήλωσε την έκπληξη και ενόχληση της επειδή με αυτήν τη συμφωνία χάθηκε ο χώρος που αν χρειάζονταν θα είχε στο κέντρο της πόλης το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η Δημωφέλεια ισχυρίζεται ότι ανταποκρίθηκε σε ενδιαφέρον επιχειρηματία κι λύση βρέθηκε γρήγορα.

 

Αν παραστεί ανάγκη το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργήσει στο διαθέσιμο κατάστημα του πρώην Δημοτικού Κοινωνικού Φαρμακείου. Αρκεί να μην το νοικιάσουν κι αυτό…

=====================================================

Δήλωση Χρήστου Ποτόλια για την εκκλησία και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα για τον διάδοχο του μακαριστού Προκόπιου. Όπως εξήγησε, υπήρχαν λόγοι ανωτέρας βίας.

Χθες ρωτήθηκε για το θέμα από το ραδιόφωνο της Πρωινής. Απάντησε ως εξής: « Τι δουλειά έχει το δημοτικό συμβούλιο να παρεμβαίνει στα της εκκλησίας; Την οποία φυσικά πρέπει να εμπιστεύεται. Δηλαδή δεν την εμπιστεύεται και θέλει (με το ψήφισμα) να τη συμπληρώσει; Το ζήτημα έχει ως εξής: Ξεχωριστά κράτος με την εκκλησία. Εμείς θα υπερασπιστούμε την πίστη του καθενός ακόμη και με τη ζωή μας, αρκεί όμως να μην έρχεται στα εγκόσμια. Δυστυχώς η εκκλησία, ιδιαίτερα ο ανώτερος κλήρος, είναι εργαλείο αυτής της τάξης πραγμάτων που έχουμε. Αυτής της εξουσίας των μονοπωλίων. Κάνει τα πάντα ώστε η εξουσία αυτή να διαιωνίζεται. Όλοι αυτοί που κάνουν μεγάλους σταυρούς, αν δεν είχαν σταυρουλάκια από τους μεγάλους σταυρούς όχι μόνο δεν θα έκαναν τους σταυρούς αλλά ούτε έξω από τις εκκλησίες δεν θα περνούσαν».

 

Διαβάστε επίσης