• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάποτε στην Ελλάδα υπήρχε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Ο οποίος παρά την ιστορία του, στο πλαίσιο των μνημονίων καταργήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες. Οι αρμοδιότητες του μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ κι η κατασκευή εργατικών σπιτιών στη χώρα μας «πάγωσε» για τα καλά.

Χθες ήταν στην Καβάλα ο κ. Μάριος Μουζάλας (αδελφός του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής- αρχιτέκτονας), σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας για θέματα πρώην ΟΕΚ. Μίλησε σε περίπου 40 διαμένοντες σε εργατικές κατοικίες. Τους υπενθύμισε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπάρχουν από το Καλοκαίρι στον ΟΑΕΔ. Τους είπε ότι αν τις εκμεταλλευτούν τότε θα πληρώσουν το δημόσιο ώστε να αποκτήσουν και τίτλο ιδιοκτησίας της κατοικίας που χρησιμοποιούν.  Την ενημέρωση του κοινού παρακολούθησαν οι βουλευτές Εμμανουηλίδης- Παπαφιλίππου, ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Μπόνος και ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Σωτηριάδης.

Ο κόσμος άκουγε με προσοχή. Οι ρυθμίσεις είναι όντως ευνοϊκές αλλά όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Καβάλα δεν προχώρησαν ιδιαίτερα. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

Νέες εργατικές κατοικίες στο Νομό μας δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα, οι υφιστάμενες βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της πόλης. Στην Ελευθερούπολη και στη Θάσο.

Ο κ. Μάριος Μουζάλας είπε χθες ότι 750 οικογένειες διαμένουν σε εργατικές κατοικίες στο Νομό. Από αυτές μόνο οι 300 κατάφεραν και πλήρωσαν για τα σπίτια, ξόφλησαν το δημόσιο. Οι υπόλοιπες παραδέχθηκε ότι δυσκολεύονται. Μόνο 50 από αυτές που έχουν ρυθμίσει το χρέος τους, το παρακολουθούν.

 

========================================================

 

Ο ΤΑΡ πλήρωσε το Euronews προκειμένου αυτό να ετοιμάσει και να προβάλει βίντεο που θα διαφημίζει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το βίντεο ετοιμάστηκε, το είδαμε κυρίως στο διαδίκτυο. Αμέσως μετά άρχισαν τα προβλήματα και οι γκρίνιες. Σε λίγο το ζήτημα που ανέκυψε θα απασχολήσει ακόμη και το Υπουργείο των Εξωτερικών!

 

Ο λαός λέει ότι συχνά πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Στην προκειμένη περίπτωση είμαστε έτοιμοι να «πνιγούμε» σε ένα βίντεο 4 λεπτών. Λες και δεν μπορεί να υπάρξει άλλο, δεύτερο , τρίτο κτλ. Δε μειώνουμε τη σημασία των παρατηρήσεων. Γράψαμε και χθες ότι το περιεχόμενο του δεν είναι κι ότι καλύτερο. Όλα αυτά δεκτά. Δεν είναι όμως δυνατόν αυτό το βίντεο να γίνεται επί μέρες το κορυφαίο ζήτημα συζήτησης στο Νομό. Μήπως τούτο βολεύει όσους βρίσκουν ευκαιρία να ξεφύγουν των βασικών τους υποχρεώσεων;

 

Δεν είναι όλη μας η ζωή αυτό το βίντεο, ούτε όλη η τουριστική προβολή αυτή η συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό. Αφού λοιπόν ειπώθηκε ότι ήταν να ειπωθεί, αφού κι οι αρμόδιοι παραδέχθηκαν και έμαθαν από το λάθος τους ας κοιτάξουμε τώρα όλα τα άλλα. Είναι πολλά, πιο σημαντικά και αρκετά δύσκολα.

 

Με την ευκαιρία πληροφορηθήκαμε ότι στις συνεδριάσεις της ΝΟΔΕ συζητούνται και τέτοιου είδους θέματα. Πιστεύαμε, οι αφελείς, ότι η νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχολείται κυρίως με τα βασικά πολιτικά ζητήματα. Όπου και όταν αυτά επηρεάζουν τους κατοίκους του Νομού. Μάλλον όμως κάναμε λάθος.

 

Δεν είναι μόνο ο Μακάριος Λαζαρίδης. Αρκετές ομοιότητες παρουσιάζει και η περίπτωση της κ. Μαίρης Χατζηκωνσταντίνου. Όπως ο Μακάριος έτσι κι η Μαίρη επιθυμεί να είναι μπει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις προσεχείς εκλογές. Ο Μακάριος κινείται πολύ συχνά στην πόλη και τον Νομό, η Μαίρη το ίδιο. Προχθές μάλιστα προκάλεσε κι εκδήλωση. Την πρώτη εκδήλωση που έκανε στην πόλη μας ο οργανισμός «Κάνε μια ευχή Ελλάδας».

 

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη κι η κ. Χατζηκωνσταντίνου εμφανίστηκε μία εκ των εθελοντών. Η σύμπτωση είναι προφανής. Ο δρόμος για να μπει κάποιος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ περνά μέσα από διάφορα γεγονότα, κοινωνική δραστηριότητα κτλ.

 

Εδώ και αρκετούς μήνες έπαψε να λειτουργεί το γνωστό καφενείο που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι από το Εργατικό Κέντρο. Το κατάστημα άδειασε κι όπως ακούγεται εκεί θα λειτουργήσει επιχείρηση γυμναστηρίου.

 

Στη Βουλή μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Παρά το ότι συζητούνταν νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βρήκε ευκαιρία να μνημονεύσει τον Ξιφία. Το κλείσιμο της τοπικής εταιρίας το απέδωσε στην πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

 

Εμμαννουηλίδης, Μορφίδης, Λασκαρίδης και άλλοι ήταν πάλι στο γήπεδο. Είδαν το ματς του ΑΟΚ, τη νίκη του 4-0 επί της Δόξας Νέου Σιδηροχωρίου. «Όσο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο γήπεδο, ο ΑΟΚ θα νικά» σχολίασε άλλος φίλαθλος της ομάδας. Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή, στο ματς με την ομάδα του Διδυμοτείχου.

 

Στο ΚΚΕ Καβάλας γίνονται νέες σκέψεις συμμετοχής στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Εντός των ημερών θα παρθεί η τελική απόφαση. Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Πάντως όπως ήδη έχουμε γράψει, αν υπάρξει υποψήφιος πρόεδρος τότε αυτός θα είναι ο Θόδωρος Κοντογεωργίου.

 

Λύνεται το πρόβλημα της φύλαξης του δικαστικού μεγάρου. Έγινε (αρκετά γρήγορα) νέος διαγωνισμός, από τον οποίο προέκυψε ιδιώτης που θα διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό σεκιούριτι. Τις ημέρες που το μέγαρο δεν είχε κάλυψη από την ιδιωτική εταιρία, φυλάγονταν από την Ελληνική Αστυνομία.

 

Θα αργήσει όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο του Υπουργείου των Εσωτερικών για τις αλλαγές στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρχικά το περιμέναμε για το διάστημα που διανύουμε. Το Σάββατο σε συνέντευξη του ο Υπουργός μετέθεσε την κατάθεση του στη Βουλή για το τέλος του έτους. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που καθιερώνει την απλή αναλογική και στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

 

Σε αντίθεση με την προεκλογική περίοδο του Επιμελητηρίου, αυτή στο ΤΕΙ ήταν και παραμένει ιδιαίτερα ήσυχη. Κάποιοι μάλιστα είναι απόλυτα σίγουροι ότι η ίδια ησυχία θα συνεχιστεί ως το τέλος. Ως την ψηφοφορία για την εκλογή πρύτανη και αντιπρυτάνεων. Ημερολογιακά πρώτα θα γίνουν εκλογές στο ΤΕΙ. Μετά στον Δικηγορικό Σύλλογο και αρχές Δεκέμβρη στο Επιμελητήριο.

 

Αύριο το απόγευμα στο café bar «180» ο Κίμωνας Παπαδόπουλος πρόκειται να συναντήσει τους δημοσιογράφους για να τους παρουσιάσει την κίνηση «Για Εσένα». Πρόκειται για συνδυασμό (και όχι φυσικά για κίνηση) που θα λάβει μέρος στις εκλογές του Επιμελητηρίου της Καβάλας. Όπως διαβάζουμε στην πρόσκληση στη συνέντευξη τύπου «… θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές και αξίες, οι στόχοι και τα οράματα για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη επαφή του επιμελητηριακού θεσμού με τους επιχειρηματίες καθώς και οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο».

 

Χθες το πρωί η Δήμαρχος Καβάλας βρέθηκε στα δημοτικά κοιμητήρια. Είδε από κοντά τη μεγάλη εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού που οι δημοτικές υπηρεσίες έκαναν στον χώρο των τάφων των Εβραίων που γεννήθηκαν και έζησαν στην πόλη μας. Το δημοτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μάλλον έχει σχέση με τη συνεδριακή συνάντηση που θα γίνει στην πόλη μας 20 με 23 Οκτώβρη και θα έχει τίτλο «Αφιέρωμα στη μνήμη των Εβραίων από την κατεχόμενη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

 

Ούτε χθες τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας άλλαξαν δρομολόγιο, προκειμένου να αποβιβάσουν πιο κοντά στο σχολείο τους μαθητές του 2ου Λυκείου- 7ου Γυμνασίου. Ο κ. Τσεντεμεϊδης του ΚΤΕΛ μας είπε ότι αυτό θα γίνει μόλις λάβει αντίγραφο της θετικής γνωμοδότησης για τροποποίηση του δρομολογίου. Εννοεί τη γνωμοδότηση ομόφωνα θετική του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Το πρόβλημα εδώ και έναν περίπου μήνα αφορά 100 και πλέον μαθητές. Η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος δεν μπορούν να το λύσουν. Δεν είχαν ούτε προνοητικότητα, ούτε αποτελεσματικότητα. Αλλά τι ψάχνουμε τώρα; Όλοι αυτοί που θα έπρεπε να ασχολούνται με το πρόβλημα κάθε μέρα, βλέπουν και ξαναβλέπουν το περίφημο βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού Euronews. Που καιρός για άλλα…

 

Όσο για τη ΝΟΔΕ Καβάλας (και τις άλλες νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων στην πόλη μας), ξέρει να περνά από το «μικροσκόπιο» της το βίντεο. Για όλα τα άλλα τοπικά προβλήματα (ένα εκ των οποίων είναι το συγκεκριμένο) δεν λέει κουβέντα!

Διαβάστε επίσης