μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Γνωρίζοντας την αυξημένη κίνηση στο μνημείο των Εβραίων Καβαλιωτών, ο Δήμος Καβάλας επανέφερε τις μεγάλες φωτογραφίες από το παρελθόν της πόλης. Τις τοποθέτησε κοντά στο μνημείο προκειμένου να κρυφτεί η ασχήμια της συνεχούς αφισοκόλλησης στη βιτρίνα του παρακείμενου ανοίκιαστου καταστήματος.

Αυτό που άλλαξε (φαίνεται στην φωτογραφία) είναι σαφώς προτιμότερο από αυτό που συμβαίνει όσο καιρό το κατάστημα παραμένει άδειο. Σύντομα οι μεγάλες φωτογραφίες θα αποσυρθούν αφού ο χώρος είναι μεν κοντά στο μνημείο αλλά ταυτόχρονα είναι ιδιωτικός. Ας μην ανησυχούν όσοι τα βράδια κολλούν αφίσες. Σύντομα θα επανέλθουν στην περιοχή….

 

================================================================

 

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Ζησίμου ενέπλεξε στην προεκλογική περίοδο τη ΝΟΔΕ Καβάλας επειδή: Όπως ισχυρίζεται και οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι προέρχονται από το συγκεκριμένο κόμμα. Έχει  πληροφορίες (όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του)ότι οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ευνοούν έναν συγκεκριμένο αντίπαλο του.

 

Αμέσως του απάντησε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δράκος. Πέραν όλων των άλλων τον προετοίμασε για μια συγκεκριμένη ανακοίνωση, στην οποία μπορεί και να δοθεί στήριξη σε έναν από τους τρεις! Ο δημόσιος διάλογος συνεχίζεται και δε ξέρουμε που αλλού θα φθάσει. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι Κίμωνας Παπαδόπουλος και Μάρκος Δέμπας σιωπούν.

 

Άρα δέχονται ως σωστές τις παρατηρήσεις Ζησίμου ότι είναι Νεοδημοκράτες, δέχονται ως θετική εξέλιξη στην υπόθεση τις απαντήσεις του κ. Δράκου. Κι όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με εθνικές εκλογές αλλά με εκλογές του Επιμελητηρίου. Όποια κι αν είναι η κομματική προέλευση των υποψηφίων, μένει στην άκρη αφού άλλο είναι το διακύβευμα.

 

Ο κ. Ζησίμου θα έπρεπε να ζητήσει από τη ΝΟΔΕ να μην εμπλακεί στις εκλογές. Τίποτα επιπλέον. Είναι δικαίωμα του να αυτοπροσδιορίζεται ως Νεοδημοκράτης. Πόσο αυτό μπορεί να το κάνει για τους άλλους; Τι σημαίνει η σιωπή τους; Τι αλήθεια σημαίνει η φράση του δελτίου τύπου «από τις εκλογές απουσιάζουν άλλοι κομματικοί συνδυασμοί»;

 

Καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Ζησίμου προσπαθεί να αμυνθεί από συγκεκριμένα περιστατικά. Καταλαβαίνουμε ότι επιθυμεί η άμυνα του να έχει επιθετικά χαρακτηριστικά. Στο φινάλε μας μπερδεύει αρκετά αφού οι εκλογές του Επιμελητηρίου δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να έχουν σχέση με κανένα κόμμα. Κανένα απολύτως. Κι αν κάπου προσωρινά το κομματικό επικρατεί, δεν είναι ο κανόνας. Είναι η εξαίρεση.

 

Οι κύριοι Ζησίμου, Παπαδόπουλος και Δέμπας οφείλουν να αποσυνδέσουν οτιδήποτε κομματικό και «γαλάζιο» από την προσπάθεια που ξεκινούν. Η ΝΔ δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα εκτός από μια ξεφτισμένη και ανεπίσημη αυτοπεποίθηση. Τα μέλη του Επιμελητηρίου (το κοινό στο οποίο απευθύνονται) θα τους καταψηφίσουν αν καταλάβουν στενές σχέσεις είτε με τη ΝΔ, είτε με οποιοδήποτε κόμμα.

 

Τώρα που η προεκλογική προσπάθεια ξεκινά, τώρα είναι η ώρα και οι τρεις να αποκλείσουν τα κόμματα. Να τα αφήσουν να παρακολουθούν από απόσταση. Οι εποχές άλλαξαν. Τα Επιμελητήρια όπου προόδευσαν το έκαναν χάρη στην ανεξαρτησία και στην αυτονομία τους. Οι δε πρόεδροι που ξεχώρισαν είναι αυτοί που όσο διοίκησαν τα Επιμελητήρια υποστήριζαν αυτά και όχι το κόμμα από το οποίο ξεκίνησαν ή προέρχονται.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου του Δήμου Καβάλας «Αλληλεγγύη» ικανοποίησε δύο αιτήματα τοπικών συμβουλίων. Κατόπιν τούτου στο κτίριο του ΚΑΠΗ της Νέας Καρβάλης θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει ΑΤΜ ενώ το ΚΑΠΗ του Χαλκερού θα λειτουργήσει το Σάββατο για να πραγματοποιηθεί εκεί η εκδήλωση για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

 

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας εγκαταστάθηκε από χθες ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, συναντά τοπικούς φορείς προετοιμάζοντας ακόμη καλύτερα το αναπτυξιακό συνέδριο της Κυβέρνησης που θα γίνει στην Κομοτηνή στα μέσα του Νοέμβρη.

 

Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την επίσκεψη Τρύφωνα Αλεξιάδη στην Καβάλα τέτοιες μέρες το 2015. Όλα τότε ήταν διαφορετικά κι ο κυβερνητικός παράγοντας υποσχέθηκε παντού βοήθεια. Ήθελε το ξέρουμε. Δεν κατάφερε ωστόσο παρά ελάχιστα πράγματα.

 

Σε κοινοβουλευτικό ταξίδι στη Ρωσία βρίσκεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης. Προορισμός του η γνωστή μας από άλλα ταξίδια εκπροσώπων μας, πόλη της Αγίας Πετρούπολης. Επιστροφή του κ. Μορφίδη στην Ελλάδα το Σάββατο. Θα προλάβει την παρέλαση;

 

Οι δίκες για τις οικονομικές εκκρεμότητες της ΒΦΛ είναι σύνηθες γεγονός στα πολιτικά δικαστήρια της πόλης. Τις προάλλες συζητήθηκαν 3 υποθέσεις αγωγών με τις οποίες πρώην εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ζητούν από την εταιρία τα χρήματα του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Υπέρ της εταιρίας κατέθεσε ο οικονομικός της διευθυντής κ. Καμπούρης. «Αυτήν την στιγμή στην ELFE (ΒΦΛ) εργάζονται 15 άτομα» είπε.

 

Κατά πάσα πιθανότητα όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε γραφεία στην Αθήνα. Είναι δηλαδή πάρα πολύ πιθανό η μητρική εταιρία να μην έχει ούτε έναν εργαζόμενο στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης! Το γεγονός προκλήθηκε από τις διάφορες εταιρίες που ο κ. Λαυρεντιάδης ίδρυσε, οι οποίες «απορρόφησαν» τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

 

Μιλώντας προ δύο ημερών στο Ράδιο Πρωινή ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κ.Α.Π. κ. Μανώλης Κελαϊδάκης (κάνοντας απολογισμό της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα) είπε ότι η διοίκηση του Δήμου ξεχωρίζει για την ατολμία της και την έλλειψη σταθερής άποψης.

 

Παράδειγμα έφερε τις απαντήσεις της κ. Τσανάκα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης να υπάρξει στήριξη ή ενδιαφέρον σχετικά με την τύχη του Οσμάν Καβάλα. Όντως η Δήμαρχος αρχικά απέφυγε να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια. Στη συνέχεια δέχθηκε αρκεί όπως είπε ότι γίνει να είναι προσεκτικό και μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

 

Προς Θεού, κανείς δεν θέλει να προκαλέσει έναν… Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Πρόκειται για το εύλογο ενδιαφέρον της πόλης στην οποία γεννήθηκε ο Οσμάν Καβάλα. Ενδιαφέρον κυρίως ανθρώπινο, αφού με τον κ. Καβάλα υπάρχουν στενοί δεσμοί και συνεργασία. Οι ανησυχίες της Δημάρχου ήταν υπερβολικές και καλώς κάμφθηκαν.

 

«Στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αποφασίσαμε ομόφωνα να μη γίνει δεκτή η συγχώνευση των δύο νηπιαγωγείων» είπε στην ίδια συνεδρίαση η επικεφαλής της επιτροπής δημοτική σύμβουλος Μαρία Κλωνάρη. Δυστυχώς το πρακτικό της απόφασης της επιτροπής δεν περιείχε αυτά που είπε.

 

Ήταν προχειρογραμμένο κείμενο, χωρίς καμία αναφορά σε απόφαση! Ευτυχώς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πολύ συγκεκριμένα, σε ένα πρακτικό που ήδη αναρτήθηκε κι έχει ξεκάθαρο περιεχόμενο.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής παραπονέθηκε επειδή στις φωτογραφίες στη σελίδα του Δήμου Καβάλας στο Facebook συνήθως εμφανίζεται μόνο η Δήμαρχος και οι συνεργάτες της. Και λίγα είπε. Στην σημερινή εποχή η σελίδα του Δήμου στο διαδίκτυο πρέπει να φιλοξενεί και τις απόψεις της αντιπολίτευσης ενώ το ίδιο πρέπει να γίνεται και στη σελίδα του Δήμου στο Facebook. Δεν είναι δηλαδή θέμα φωτογραφιών μόνο. Είναι κάτι περισσότερο.

 

Η εθελοντική αιμοδοσία του τοπικού συλλόγου άλλαξε ημερομηνία. Θα γίνει 10 και 11 Νοέμβρη στη Λέσχη Αξιωματικών. Αρχικά είχε οριστεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Η αλλαγή οφείλεται στη δυνατότητα του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου να την εξυπηρετήσει.

 

Η προεκλογική περίοδος στο ΤΕΙ ήταν από την αρχή ως το τέλος της ήρεμη. Ευχάριστη εικόνα η χθεσινή, την ώρα της ψηφοφορίας όλοι οι υποψήφιοι μαζί. Συζητούσαν μεταξύ τους, αστειεύονταν κτλ.  Παρά την ισχυρή ελληνική παράδοση όπου κάθε προεκλογική περίοδος είναι ένας «πόλεμος», είναι πολύ πιο ωραίο να συζητάς ήρεμα με τον «αντίπαλο». Είναι σύγχρονο και πολιτισμένο.

 

Είδηση που αφορά τη Σαμοθράκη, η οποία κάτι (χειρότερο από τα δικά μας) θυμίζει: Ακινητοποιημένο θα είναι για τη χρονική περίοδο από 6 Νοεμβρίου 2017 έως 6 Ιανουαρίου 2018 το Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ για την υλοποίηση γενικής επισκευής του πλοίου. Όπως ενημερώνει η SAOS FERRIES, έχει δηλώσει την ακινησία του πλοίου και έχει ενημερώσει το Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αντικατάστασης πλοίου για το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να μείνει το νησί χωρίς συγκοινωνία, προμήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά για δύο μήνες, και με έγγραφό του ζήτησε από τη πολιτεία αντικατάσταση με άλλο πλοίο.

 

Διαβάστε επίσης