• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το μεγάλο έργο της ανακαίνισης της δημοτικής καπναποθήκης στην πλατεία Καπνεργάτη ολοκληρώθηκε εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Τμήμα του κτιρίου υπέστη ζημιά από την πυρκαγιά του 2007. Κι εκεί το έργο (έγινε από την αρχή) έχει προ πολλού ολοκληρωθεί. Ο Δήμος Καβάλας δεν λειτουργεί την ανακαινισμένη καπναποθήκη επειδή αναμένει να ολοκληρωθεί το έργο της επίπλωσης και της προμήθειας φωτιστικών. Το έργο αυτό θα τελειώσει (εκτός απροόπτου) αρχές του 2018.

Που και που ο Δήμος Καβάλας χρησιμοποιεί τα πολλά τετραγωνικά μέτρα της καπναποθήκης. Ας πούμε ότι αυτό συμβαίνει μία φορά κάθε χρόνο, σε έκτακτες και διαφορετικές περιπτώσεις. Τη Δευτέρα λίγος κόσμος ξαναμπήκε στη Δ. Καπνποθήκη. Με το ασανσέρ βρέθηκε στον 4ο όροφο όπου διεξήχθη η ημερίδα για την ανακύκλωση.

Ακόμη κι αν το κτίριο αποκτήσει επίπλωση και φωτισμό (εσωτερικό), δεν θα χρησιμοποιηθεί όπως οραματιζόμαστε. Πάλι θα περιμένουμε. Αυτήν την φορά για να ολοκληρωθούν οι μουσειολογικές μελέτες, να παρθούν οι αποφάσεις για το πώς και τι θα λειτουργήσει. Ξέρουμε ότι μεγάλο μέρος της καπναποθήκης θα στεγάσει το Δημοτικό Μουσείο Καπνού. Υποθέτουμε ότι στον χώρο που θα απομείνει θα επανέλθει για να λειτουργήσει σωστά το δημοτικό λαογραφικό μουσείο. Αυτό που προ 10 και πλέον ετών υφίστατο στο δημοτικό ακίνητο επί της οδού Φιλίππου.

Κι άλλη φορά έχουμε διηγηθεί την ιστορία για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης καπναποθήκης. Το πρώτο έργο ανακαίνισης ξεκίνησε επί Αθανασιάδη. Κι ενώ τα υποτιθέμενα δύσκολα βήματα τέλειωσαν, ακόμη περισσότερα προέκυψαν. Κάποια μας περιμένουν στη… γωνία.

Δημοσιεύουμε σήμερα μια φωτογραφία από το εσωτερικό του κτιρίου. Έτσι, για να δείξουμε πόσο έτοιμοι είναι οι χώροι του. Περιμένουν έπιπλα και μουσειακά αντικείμενα πολύ καιρό. Στο τέλος το αντικείμενο του βασικού και αρχικού έργου θα αρχίσει να παρουσιάζει φυσιολογικές φθορές. Πέρασαν χρόνια από τότε που συντηρήθηκαν τα δοκάρια, κατασκευάστηκαν τα νέα πατώματα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε μια ζωή να τελειώσει αυτό που η πόλη έχει μεγάλη ανάγκη. Δεν δεχόμαστε αναμονή μέχρι τα «βαθιά» γεράματα για κάτι που έπρεπε να έχει προ πολλού τελειώσει. Κι εν πάση περιπτώσει διατυπώνουμε το απλό ερώτημα: Πότε το μεγάλο και κεντρικό κτίριο θα χρησιμοποιηθεί όπως αναφέρουν τόσα και τόσα σχέδια;

Δεν περιμένουμε απάντηση γιατί απάντηση δεν υπάρχει. Ατυχίες, γραφειοκρατίες, ακόμη και σφάλματα δεν καθυστερούν απλώς την παράδοση του κτιρίου. «Φρενάρουν» την ανάπτυξη της πόλης. Όπως αρκετές φορές έχουμε σημειώσει ίδια αργή είναι η εξέλιξη και άλλων δημόσιων έργων στον τόπο μας. Αυτή όμως η καθυστέρηση με την δημοτική καπναποθήκη φαίνεται να έχει ξεπεράσει και την κατασκευή του γεφυριού της Άρτας…

Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα ο συνδυασμός «Επιχειρηματική Πρωτοβουλία» του Μάρκου Δέμπα. Σκοπός της είναι η παρουσίαση νέων μελών. Νέων υποψηφίων. Όσο για την λίστα των μελών του φορέα που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του Δεκέμβρη, θα οριστικοποιηθεί με απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα. Αμέσως μετά αντίγραφο του καταλόγου θα έχουν στη διάθεση τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με τον Δήμο Καβάλας θα έχουμε μπόλικο κόσμο στην πόλη μας το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ο λόγος είναι η πραγματοποίηση κολυμβητικών αγώνων, τους οποίους οργανώνει ο ΟΘΑΚ: «Η πόλη της Καβάλας φιλοξενεί ακόμη μία σπουδαία αθλητική διοργάνωση. Αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μαζί με προπονητές και συνοδούς, θα αγγίξουν τα 1000 άτομα. Η Καβάλα μας είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί. Συμμετέχουμε όλοι για να στηρίξουμε τους αθλητές, αλλά και την πόλη μας».

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε χθες τους ξεχωριστούς νικητές του Σκράτς την προηγούμενη εβδομάδα. Ένας από αυτούς βρέθηκε στην πόλη μας: «Μεταξύ των νικητών ήταν και ένας τυχερός από την Καβάλα που κέρδισε 750 ευρώ το μήνα για 12 μήνες στο παιχνίδι του ΣΚΡΑΤΣ «12 Μήνες Τύχη», αξίας 1 ευρώ».

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΚ αποφάσισε (ως συνήθως) να βεβαιώσει στην εφορία χρέη προς αυτόν, προερχόμενα (τα περισσότερα) από επαγγελματίες. Τα ποσά είναι σχετικά μικρά, αφορούν απλήρωτα τέλη τραπεζοκαθισμάτων. Ξεχωρίζει χρέος 100.000 ευρώ. Προέρχεται από εταιρία που συνεργάζεται με τον ΤΑΡ, όπως φαίνεται αποθηκεύει τους σωλήνες σε χερσαία έκταση στο νέο λιμάνι. Το χρέος φέρεται να αφορά το διάστημα Γενάρης- Μάης του τρέχοντος έτους.

Ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου ρωτήθηκε χθες (στη διάρκεια συνέντευξης του στο ράδιο Πρωινή) για το τι θα ψηφίσει ως δικηγόρος, στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Απέφυγε να απαντήσει ευθέως λέγοντας ότι είναι μέλος ομάδας, η οποία πρόκειται να πάρει απόφαση πριν φυσικά την εκλογική διαδικασία στον σύλλογο.

Δεν οργανώθηκε καλά η προχθεσινή εκδήλωση με τον Γιάννη Ραγκούση. Δεν υπήρξε κομματική κινητοποίηση, δεν έγιναν όσα γίνονται συνήθως. Ο Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου προσπάθησε μόνος του κι η ανταπόκριση (υπό όλες αυτές τις συνθήκες) κρίνεται ικανοποιητική.

Περιμένοντας την άφιξη του Γιάννη Ραγκούση (που κατά γενική ομολογία άργησε) οι συζητήσεις για την εκλογή προέδρου της ΔΗ.ΣΥ. ήταν πολλές. Ο Μιχάλης Τιμοσίδης εκτιμά ότι όσοι θα προσέλθουν και θα λάβουν μέρος στη ψηφοφορία θα είναι περισσότεροι από 150.000!

Συνεδριάζει το απόγευμα η διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας. Κατά τους «ειδικούς» κυριότερο θέμα της συνεδρίασης είναι το νούμερο 10 της ημερήσιας διάταξης. Η ενημέρωση επί της έκθεσης ορκωτών λογιστών για το έτος 2014. Για τους γνωρίζοντες κυριότερο και κρισιμότερο θέμα είναι το πρώτο. Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής προμήθειας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Κάποιες άλλες εποχές, μακρινές, όσον αφορά τον ορισμό των δρομολογίων στη γραμμή του Πρίνου θυμάται και αναζητά ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής. Γράφει με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, τα εξής: «Αυτή η περιπέτεια με τα δρομολόγια Καβάλας- Πρίνου πρέπει να τελειώσει . Στο παρελθόν επιτροπή με συμμετοχή του Λιμενάρχη εισηγούνταν στο Νομάρχη που εξέδιδε απόφαση . Τοπική υπόθεση . Φαίνεται πως είχαν πρόβλημα οι πλοιοκτήτες και πίεσαν να μεταφερθεί η αρμοδιότητα στο Υπουργείο . Να επανέλθει η αρμοδιότητα . Δεν αφορά μόνο τους Θασίους αλλά και την αγορά της πόλης».

 

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις»

Από τον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Παναγιώτη Μοδούρα λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

Κύριε Γενικόπουλε , ορμώμενος μιας αναφοράς σας στη στήλη «Μικρά Πρωινά» της 1ης Νοεμβρίου πως στην επιχειρηματικότητα τα κόμματα δεν υπάρχουν , επιτρέψετε να σας καταθέσω τις σκέψεις μου.

Τα κόμματα στον συνδικαλισμό και τους φορείς όχι απλά υπάρχουν αλλά ο ρόλος τους είναι καταλυτικός στην διαμόρφωση άποψης τους και δράσης τους , και κυρίως αδράνειάς τους .Κόμματα με βαθιές ρίζες σε μηχανισμούς είναι τα πλέον πετυχημένα σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα αναζητώντας δάφνες μετά από την όποια εκλογική επιτυχία τους , που δεν είναι απαραίτητα χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο . Κόμματα που στελέχη τους έχουν δικτυωθεί μέχρι και στον μικρότερο πολιτιστικό σύλλογο και το μικρότερο αθλητικό σωματείο.

Πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Δράκου προέδρου της ΝΟΔΕ το επιβεβαιώνουν .Να μη πλεονάζουμε με σειρά εμφανίσεων σε σχηματισμούς ανθρώπων που θεωρούν την παρουσία τους απαραίτητη σε μια φωτογραφία .Στα πλαίσια του παραδοσιακού συνδικαλιστικού σκηνικού και η φωτογραφία που έδωσε την λαβή στα σχόλια σας .Καταστάσεις χρόνιες που χειραγωγούν την ψήφο είτε ως ψήφο αλλότριων σκοπών , είτε με το υποκριτικό προκάλυμμα του «αφήνουμε τις κομματικές ταυτότητες έξω από τα συμφέροντα του κλάδου».

Τα συμφέροντα του κλάδου επιτάσσουν πέντε μήνες μετά να εμφανιστούν για τα κόκκινα δάνεια;  Υπάρχει κάποια πρότερη δράση , παρέμβαση που ξέχασαν να αναφέρουν στην συνέντευξή τους επί του θέματος πέραν αναφορών σε κλειστές συσκέψεις με αφηρημένους στόχους;  Την εποχή που στην αγορά της πόλης που νοιάζονται και πονούν δεν βλέπουν την δυσχερή συγκοινωνία των Θάσιων που επιθυμούν να επισκεφτούν την αγορά μας .Άλλωστε και πέρυσι τα Χριστούγεννα δεν είχε Θάσιους η αγορά και ξαναψηφιστίκαν .Ή δεν είναι καιρός τώρα να έχουμε τριβές με την περιφέρεια εν όψη εκλογών και αναμονής χρισμάτων;

Όσο για τον συμβολισμό της φωτογραφίας όπως την σχολιάζετε ο καθένας έχει τις δικές του σκέψεις , από το 89 καλά κρατεί και ότι ανάμεσα ή το αφομοιώνουμε ( θα βρεθούν κάποιοι πρόθυμοι ) ή το τελειώνουμε . Αυτά λοιπόν είναι τα αποτελέσματα όπως τα ρεπορτάζ σας δείχνουν .Από τους 15.000 οι τρεις χιλιάδες μόνο είναι τακτοποιημένοι και δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αποτέλεσμα κρίσης η απαξίωσης του θεσμού .Με τις μέχρι τώρα αναφορές των τριών δεξιών υποψηφίων δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψηφίσει κάποιος για το επιμελητήριό του , πάλι βλέπω άλλους να σώζουν την παρτίδα .Και το ξέρουν .Και παραμένει το ζητούμενο που εναγωνίως αναμένουν κάποιοι κύκλοι , θα βολέψουμε κάποιον να κατέβει εξ αριστερών για ξεκάρφωμα της τριαδικής μονοκρατορίας .Πρέπει να υπάρχει φόβητρο .Πολλά μηνύματα έστειλε η φωτογραφία λοιπόν . Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Μοδούρας Παναγιώτης 

Διαβάστε επίσης