μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μία ακόμη εκδήλωση της δραστήριας Θασιακής Ένωσης. Ομιλητής ήταν ο αρχαιολόγος, με καταγωγή από τα Λιμενάρια της Θάσου, κ. Ματθαίος Κουτσομάνης. Εργάζεται στην αρχαιολογική υπηρεσία της Κομοτηνής.

Ο κ. Κουτσομάνης μίλησε για τις ανασκαφικές εργασίες στην Πλωτινούπολη, περιοχή κοντά στο Διδυμότειχο. Στην φωτογραφία ο κ. Κουτσομάνης με τον αντιπρόεδρο της Θασιακής Ένωσης Νίκο Τσιλογιώργη.

Στην εκδήλωση δεν είχε πολύ κόσμο. Ξεχώρισαν συνάδελφοι του ομιλητή, από την αρχαιολογική υπηρεσία της Καβάλας. Σημειώνουμε ότι ο κ. Κουτσομάνης είναι μέλος του συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων και της ένωσης των ευρωπαίων αρχαιολόγων. Από το 1996 είναι υπεύθυνος των ερευνών στο Διδυμότειχο.

 =================================================

 Τον Γενάρη του 2017 ο Νίκος Ρουδομέτωφ παρουσίασε ( σε συνεργασία με τη Θασιακή Ένωση Καβάλας) την πιο πρόσφατη έκδοση του Ι.Λ.Α.Κ. Ένα βιβλίο με θέμα τη Θάσο, την ιστορία της. Σα να γνώριζε ότι ήταν η τελευταία του εκδοτική προσπάθεια, μια από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις. Φανερά συγκινημένος είχε την ευκαιρία να κάνει τον απολογισμό του, στο τέλος του οποίου δήλωσε ότι για το αρχείο του υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Εννοούσε τον γιο του Βίκτωρα.

 

Στην ίδια εκδήλωση ο Νίκος Ρουδομέτωφ επανέλαβε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή του η αναφορά ήταν μια έμμεση απάντηση σε όλους αυτούς τους τοπικούς παράγοντες που και τότε τον πίεζαν, το υλικό που συγκέντρωσε να τους το εμπιστευτεί. Υποσχόμενοι του πολλά και διάφορα.

 

Τώρα που ο Νίκος Ρουδομέτωφ δεν ζει ανάμεσα μας ξανακούγονται μεγάλα λόγια. Κενά περιεχομένου. Έχει ήδη αρχίσει να δικαιώνεται η μη εμπιστοσύνη του στο δημόσιο. Πανηγυρικά. Δεν υπάρχει φυσικά αγωνία και απορία για το τι θα γίνει με το αρχείο του. Το άφησε στον γιο του. Ο οποίος γνωρίζουμε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του προκειμένου η προσπάθεια του πατέρα του να συνεχιστεί.

 

Οι προθέσεις των ανθρώπων είναι αυτές που αναφέρονται στα λόγια τους. Τους πιστεύουμε. Το τελικό  αποτέλεσμα μας βοηθά να καταλήξουμε σε άλλα συμπεράσματα. Οι πράξεις δεν ταυτίζονται με τα λόγια κι έτσι ο μεν Ρουδομέτωφ είχε απόλυτο δίκιο, όλοι οι άλλοι που εμπιστεύτηκαν το δημόσιο μάλλον το έχουν μετανιώσει. Αυτοί ίσως να ήταν δικαιολογημένοι αφού άλλη επιλογή δεν είχαν και δεν έχουν.

 

Όλα αυτά τα αναφέρουμε με αφορμή τις εξελίξεις περί του δημοτικού μουσείου καπνού. Παρά τα «μεγάλα» λόγια, τα τετραγωνικά μέτρα του μειώνονται αρκετά επειδή δίπλα του ντε και καλά πρέπει να λειτουργήσει μια δημόσια υπηρεσία. Αντί όσο περνά ο καιρός το μουσείο καπνού να μεγαλώνει, συμβαίνει το αντίθετο. Απογοητευμένος ακόμη κι ο Γιάννης Βύζικας αφού άλλα περίμενε κι άλλα συμβαίνουν.

 

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την ιστορία του Ναυτικού Μουσείου της Καβάλας, τότε ακόμη πιο συγκεκριμένα δικαιώνουμε τον Νίκο Ρουδομέτωφ. Καμία εμπιστοσύνη στο δημόσιο. Καλύτερα μόνος του ο κάθε ένας να κάνει λίγα αλλά καλά παρά να περιμένει τα σπουδαία του δημοσίου, που μέχρι να γίνουν (αν γίνουν) θα «χάσουμε» κι αυτά που διαθέτουμε.

 

Η κ. Τσανάκα προσπάθησε με δηλώσεις της χθες να μας εξηγήσει τι έχει συμβεί και το μουσείο καπνού θα λειτουργεί μικρότερο. Αν υποθέσουμε ότι κατά βάθος έχει δίκιο (όφειλε δηλαδή να παραχωρήσει στο Υπουργείο χώρο που του ανήκει), τότε θα ισχυριστούμε ότι υποχώρησε αμέσως και χωρίς να δώσει καμία «μάχη». Αν μάλιστα το επεδίωκε, γνωστοποιώντας τι ακριβώς συμβαίνει, τότε σε αυτήν την «μάχη» δεν θα ήταν μόνη της. Θα είχε μαζί της την τοπική κοινωνία.

 

Δυστυχώς η δήμαρχος πιέστηκε, διαπραγματεύτηκε, υποχώρησε εντελώς μόνη. Χωρίς δημοσιότητα το Υπουργείο πήρε ότι ήθελε. Η Καβάλα πρέπει τώρα να βολευτεί με ένα μικρότερο μουσείο καπνού. Ελπίζουμε και ευχόμαστε μέχρι να έρθει η ώρα της μετακόμισης στη καπναποθήκη, το μουσείο να υπάρχει. Όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας (πολλά από τα οποία τα μαθαίνουμε κατόπιν εορτής) αλλάζουν τα δεδομένα. Προς το χειρότερο.

 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Μάρκου Δέμπα παραβρέθηκαν στελέχη του συνδυασμού που επισήμως θα παρουσιαστούν αργότερα. Ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν από κοντά το γεγονός. Ανάμεσα στους άλλους θεατές και δημοσιογράφος ο Πέτρος Πετρόπουλος. Εμμέσως πλην σαφώς καταλαβαίνουμε ότι κι ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ στηρίζει Δέμπα.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας στην Κομοτηνή ο Χρήστος Μέτιος δίνει συνέντευξη τύπου. Θα κάνει απολογισμό για τα πεπραγμένα ενός περίπου έτους στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Δεν λειτουργούσαν χθες οι φωτεινοί σηματοδότες στη κεντρικότατη διασταύρωση Ερυθρού Σταυρού και Δαγκλή. Μία ακόμη φορά το σύστημα παρουσίασε βλάβη. Κι αν αυτό είναι φυσιολογικό, δεν είναι καθόλου φυσιολογική η απουσία από την περιοχή της Τροχαίας. Ειδικά νωρίς το πρωί που η κίνηση ήταν αυξημένη.

 

Με ανάρτηση του συμπολίτης σημειώνει την παραβατική συμπεριφορά δύο νεαρών προσφύγων που παρά το ότι δύο φορές συνελήφθησαν, συνεχίζουν να κλέβουν προϊόντα καταστημάτων στην αγορά. Πάντα εμφανίζονται ως πελάτες. Πάντα γίνονται αντιληπτοί, στο τέλος επιστρέφουν ότι έκλεψαν. Πληροφορούμαστε ότι οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα αλλά επειδή είναι ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Οι δύο πρόσφυγες εκθέτουν με τη συμπεριφορά τους κι όλους τους υπόλοιπους που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Μια ελάχιστη μειοψηφία δίνει δικαιώματα που γρήγορα γίνονται ευρύτερα αντιληπτά, σχολιάζονται αρνητικά στην πόλη.

 

Μια και το έφερε η κουβέντα. Ο φιλικός προς την Κυβέρνηση τύπος των Αθηνών γράφει και ξαναγράφει για τις «μετρημένες» μέρες του Γιάννη Μουζάλα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οδεύει προς αντικατάσταση, η οποία μπορεί να προκληθεί μέσω προαγωγής σε θέση ευρωπαίου επίτροπου. Ο κ. Μουζάλας δέχεται ισχυρή εκ των έσω κριτική. Κι εμείς τον περιμέναμε στην Καβάλα, να επισκεφθεί το «Ασημακοπούλου»…

 

Στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου την Τετάρτη εγκρίθηκε αίτημα συμπολίτη που θα κατασκευάσει με δικά του έξοδα και δικό του τεχνικό προσωπικό το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικεία του. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου απλώς θα επιβλέψει την παρέμβαση. Αυτού του είδους τα αιτήματα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα.

 

Αντί να περιμένουν τον Δήμο Καβάλας, όσοι βιάζονται κι έχουν την οικονομική δυνατότητα, διορθώνουν μόνοι τους το πεζοδρόμιο (φτιάχνουν σκαλάκια κτλ) προκειμένου να λύσουν ζητήματα που άλλοτε αφορούν το σπίτι τους κι άλλοτε το κατάστημα τους.

 

Παρακολουθεί από κοντά τα προσύνεδρια της ΝΔ ο Γιώργος Καλαντζής. Ακόμη κι αν με αυτόν τον τρόπο ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Αφού συμμετείχε στο 2ο προσυνέδριο της Πάτρας, πρόσφατα ήταν και στο 3ο που έγινε στα Γιάννενα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τήρησε την υπόσχεση του στους συνταξιούχος του ΙΚΑ Καβάλας, κατάθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων. Όπως έχει δηλώσει, η προηγούμενη του για το ίδιο θέμα δεν απαντήθηκε ποτέ!

 

Διήμερη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη άρχισε χθες ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου ζήτησαν συντονισμένα χρήματα για την κατασκευή ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου! Με αυτή τους τη δραστηριότητα μας θύμισαν το κλειστό γυμναστήριο που υποσχέθηκε για το Περιγιάλι ο Δήμος Καβάλας. Με χρήματα- θυμάστε; – από την αποζημίωση του ΟΛΚ στη Δημωφέλεια.

 

Πέρασε πολύς καιρός που για την ίδια υπόθεση δεν υπάρχουν καθόλου νέα. Περιμένοντας τα, αντιγράφουμε το ρεπορτάζ για το νέο κλειστό γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης: «Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα κατασκευής του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στην Αλεξανδρούπολη. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτροβιτς δήλωσε σχετικά ότι «…υπάρχουν 3,9 εκατ. ευρώ δεσμευμένα εδώ και δύο χρόνια από την Περιφέρειά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έργο αυτό. Ζητήσαμε τη συνδρομή του Υπουργείου στη σύνταξη της μελέτης, ώστε να προχωρήσει επιτέλους η κατασκευή, και να παραδώσουμε στο εγγύς μέλλον, σε απόλυτη συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, στους αθλούμενους και στους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής μας αυτό το έργο πνοής. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί λύση και μάλιστα εντός των επομένων ωρών. Επισημαίνεται ότι η μελέτη που έχει εκπονηθεί (κατά 85%) από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, έχει ήδη σταλεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προς έγκριση και εντός ολίγων εβδομάδων αναμένεται η ολοκλήρωσή της στο 100%».

 

Περιφερειακή συνάντηση στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής έγινε την Τρίτη στην πόλη μας. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα nextdeal. Gr: Την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, λίγο πριν την έναρξη των δυο τελευταίων παραγωγικών μηνών του έτους, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των Γραφείων Ζωής με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Αναστασίου. Το Galaxy Hotel της Καβάλας φιλοξένησε στην πλήρως εξοπλισμένη συνεδριακή αίθουσα “Παγγαίο” τους ασφαλιστικούς συμβούλους της εταιρίας, από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη καθώς και τον Συντονιστή-Ομαδάρχη, κο Κόλτσο Αθανάσιο. Στην τρίωρη συνάντηση, συζητήθηκαν τα πεπραγμένα του Οκτωβρίου, τέθηκαν προβληματισμοί αλλά και νέοι στόχοι. Αναπτύχθηκαν, επίσης, θέματα πωλησιακά, μάρκετινγκ με εστίαση τόσο στη διεύρυνση πελατολογίου, όσο και στη σωστή παροχή υπηρεσιών ώστε να παραμένει ικανοποιημένος ο πελάτης, από τους συνεργάτες και τα προϊόντα της εταιρίας.

 

Διαβάστε επίσης