μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Μακάριος Λαζαρίδης πρώτη θέση στην εκδήλωση του Χρήστου Μέτιου, την Τετάρτη στην Κομοτηνή. Η φωτογραφία τον δείχνει σε αγκαλιά (δείγμα της άριστης σχέσης και συνεργασίας) τον βουλευτή Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο.

 

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ κ. Μάκης Κρεμύδας με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Οι δύο πλευρές έχουν άριστη συνεργασία που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει.

 

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ συζήτησαν και φωτογραφήθηκαν οι δύο δήμαρχοι. Της Καβάλας και του Νέστου.

=============================================================

Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας  μεταδίδονται εδώ και αρκετό καιρό και από το ίντερνετ. Σύγχρονη ενέργεια του Δήμου Καβάλας που όπως φαίνεται διευκολύνει τα μέσα ενημέρωσης της πόλης, κάποιους ακόμη (λίγους) ενεργούς πολίτες. Το «προϊόν» δεν είναι ελκυστικό αν και θα έπρεπε. Κατόπιν τούτου εφημερίδες- τηλεοράσεις-ιστοσελίδες και ραδιοφωνικοί σταθμοί αναλαμβάνουν να αξιολογήσουν μια συζήτηση 3 και πλέον ωρών. Να προβάλλουν τα κυριότερα σημεία της.

 

Αν οι πολίτες είχαν χρόνο. Αν είχαν ενδιαφέρον κι ενημερώνονταν αναλυτικά, τότε όλοι (οι πολίτες) θα ήταν πιο χρήσιμοι. Για την πόλη στην οποία ζουν. Δυστυχώς υπάρχουν χιλιάδες δικαιολογίες περί του αντιθέτου. Ο κόσμος δεν λέει μόνο ψέματα στους αιρετούς, όπως γράφαμε χθες. Γενικώς απουσιάζει από τα κοινά κι έτσι συχνά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Αυτό το γεγονός περιορίζει αισθητά τις πιθανότητες να τις επηρεάσει.

 

Τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο αντιπεριφερειάρχης κι οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Είναι όλος αυτός ο κόσμος που έχει βολευτεί στον καναπέ. Όλος αυτός ο κόσμος που ιεραρχεί διαφορετικά τις ασχολίες του. Πολλές φορές έχει δίκιο. Άλλες φορές έχει εντελώς άδικο.

 

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα έργων του 2018. Η διοίκηση είπε την αλήθεια (είναι της μόδας), η αντιπολίτευση έκανε την προβλεπόμενη κριτική (είναι σταθερή συνήθεια- ισχυρή παράδοση). Το συμπέρασμα είναι το εξής: Τα δημοτικά έργα είναι λίγα. Κι αυτά τα λίγα αργούν. Αργούν πολύ. Στο τέλος η καθυστέρηση είναι τόσο μεγάλη που μοιάζει να ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε θετική ενέργεια.

 

Η διοίκηση ως συνήθως προβάλει τα επιχειρήματα της. Ποτέ δεν θα καταλάβει ότι η Καβάλα (και η κάθε Καβάλα) έχει τις ανάγκες της. Τελικά όλα τα έργα θα αργούν, όλα τα έργα ταλαιπωρούν, όλα τα έργα θα παίρνουν παρατάσεις τη μία πίσω από την άλλη. Κι όταν τα έργα κάποτε τελειώνουν, τότε κανείς δεν θα τα σχολιάζει θετικά. Αυτή η αλλαγή δεν είναι σημερινή. Προκλήθηκε και από την κρίση. Από την εποχή των capital control.

 

Δεν υπάρχει διαφορετική εξέλιξη όταν τα έργα δεν είναι του τεχνικού προγράμματος αλλά του ΕΣΠΑ. Ίσα ίσα που τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ αργούν και ταλαιπωρούν περισσότερο. Ο τελικός απολογισμός είναι αρνητικός κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ. Αφορά μια γενικότερη κατάσταση που «απλώνεται» σε όλη την Ελλάδα.

 

Εξ αυτού του λόγου οι αιρετοί εκτονώνονται στις εκδηλώσεις. Μπας και δικαιωθούν με αυτές. Κι όταν κάποτε έρθει η ώρα του απολογισμού, αυτός θα είναι απολογισμός εκδηλώσεων. Στο μεταξύ ο πήχης έπεσε πάρα πολύ. Ζητούμενο δεν είναι η εποχή Αθανασιάδη. Αυτή πέρασε και δεν θα επιστρέψει. Βολευόμαστε με κάτι μικρότερο, αλλά ούτε αυτό έχουμε.

 

Φέτος τον Σεπτέμβρη η διοίκηση Τσανάκα συμπλήρωσε 3 χρόνια στο Δήμο Καβάλας. Πασχίζει να τελειώσει τα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Από πλευράς νέων έργων έκανε ελάχιστα. Τώρα τελευταία φαίνεται να ξυπνά. Προς αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν τα έργα 1) Οδός Αγίου Τρύφωνα 2)Κατασκευή πεζοδρομίων στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη. Οι δε παιδικές χαρές που ανακαινίστηκαν, άργησαν κι αυτές κι είναι μόνο 6 στις 70 ή και 90 που υπάρχουν στην πόλη.

 

Καταλαβαίνοντας το πρόβλημα, συνέταξαν ένα ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα με πλήθος μικροπαρεμβάσεων. Όλες είναι απαραίτητες αλλά πότε θα γίνουν; Καλώς εχόντων των πραγμάτων τα έργα του τεχνικού προγράμματος θα ξεκινήσουν τέλος Άνοιξης- αρχή Καλοκαιριού. Επειδή πρόκειται για έργα με δημοπρασίες, ουδείς είναι σίγουρος για το χρονοδιάγραμμα τους.

 

Δεν είναι ότι δε θέλουν. Θέλουν και με το παραπάνω. Ειδικά τώρα που οι επόμενες δημοτικές εκλογές είναι ορατές. Έρχονται. Η διαφορά (μεγάλη διαφορά κατά γενική ομολογία) αφορά την ικανότητα να κάνουν πράξη αυτό που θέλουν. Δεν τα καταφέρνουν. Είναι δυνατόν για αυτήν την αποτυχία τους να ευθύνονται μόνοι οι άλλοι; Το βλέπουμε αδύνατο.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι Μάκης Παπαδόπουλος- Άρης Βέρρος- Κορίνα Χιώτη Πρασσά υποστήριξαν με τρόπο κατηγορηματικό ότι ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ δεν έχει άδεια και δεν θα την λάβει σύντομα. Με αυτόν τον τρόπο απάντησαν στους πανηγυρισμούς περί της πρόσφατης ΑΕΠΟ.

 

Η κ. Δρακονάκη που μόνη της υπερασπίστηκε τη δουλειά που έγινε και συνεχίζεται , ζήτησε όχι μόνο κριτική αλλά και προτάσεις. Προτάσεις δεν ακούστηκαν. Είναι τόσο μπλεγμένο το θέμα του ΧΥΤΑ που χώρος για προτάσεις μάλλον δεν υπάρχει. Είναι τέτοια η φύση του προβλήματος που εκ του μπερδέματος καλό είναι να επωφεληθούμε. Είναι κάτι που στην Ελλάδα συνηθίζεται. Στην περίπτωση που εξετάζουμε συμβαίνει ήδη.

 

Η διοίκηση έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι για τον  ΧΥΤΑ κάνει αυτή τώρα όλα όσα δεν έκαναν τόσοι και τόσοι προηγούμενοι. Αυτός ο ισχυρισμός είναι φανερό ότι άλλους τους καλύπτει, κι άλλους όχι.

 

Το τελευταίο σχόλιο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ανάρτησε το ίδιο βράδυ ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης: « Όταν σε κάποια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είπα ότι κάποιοι έρχονται μόνο για την φανφάρα και μετά φεύγουν, και ότι η γενιά μου -μη μιλήσω για τις επόμενες- γι αυτό έχει σιχαθεί τη πολιτική και του πολιτικούς, έπεσαν να με φάνε… Σήμερα (προχθές βράδυ) στην αίθουσα ώρα 21:10, βρίσκονται (προς τιμήν τους) μόνο 4 άτομα από την μειοψηφία: η παράταξη του κ Παπαδοπούλου και ο κ Ποτόλιας. Όλοι οι υπόλοιποι προφανώς έχουν πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν από το να εκπροσωπήσουν τους δημότες που τους ψήφισαν! Εύγε».

 

Ο κ. Τουλκίδης παρέλειψε να σημειώσει ότι ο Άρης Βέρρος και ο Σωτήρης Σωτηριάδης δεν έφυγαν όπως οι άλλοι αδικαιολόγητοι, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για απόφαση του προέδρου κ. Γιώργου Γραμμένου.

 

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σε εκδήλωση στη Δ. Βιβλιοθήκη το νέο βιβλίο του συνταξιούχου τυπογράφου (πιεστή) Παναγιώτη Αναστασιάδη. Η εκδήλωση διήρκεσε 35 λεπτά. Εκτός από σύντομη ήταν άκρως περιεκτική. Να τα βλέπουν αυτά όλοι οι άλλοι (κυρίως σύλλογοι) που ντε και καλά οι εκδηλώσεις τους επιθυμούν να είναι «μαραθώνιες». Με αυτό τον τρόπο φέρνουν σε δύσκολη θέση το κοινό, που όταν βαρεθεί δεν ξέρει από και πώς να αποχωρήσει…

 

Μόνο ο Χρήστος Ποτόλιας διαφώνησε με τη δαπάνη των 12.000 ευρώ για τα έξοδα της τελετής ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη. Όλοι οι άλλοι «μούγκα». Της διοίκησης το ποσό δεν της κακοφάνηκε, έχει ξοδέψει πολύ περισσότερα σε άλλες (λιγότερο σημαντικές) ευκαιρίες. Η αντιπολίτευση έμοιαζε να δίνει εξετάσεις. Συμφώνησε με την εισήγηση κι έτσι θα λάβει καλό βαθμό…

 

Θυμίζουμε ότι το ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης είναι γεμάτο, όπως μάθαμε τις ημέρες του θλιβερού γεγονότος. Κι όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πληρώσει κι αυτή τη φορά. Πρώτη και καλύτερη. Πληρώνει πρόθυμα λες και πρόκειται για χρήματα δικά της κι όχι για χρήματα προερχόμενα από τις τσέπες των πολιτών.

 

Από την εποχή του Παπακοσμά και του Γερομάρκου καταβάλλεται προσπάθεια ο εκάστοτε αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού να είναι επικεφαλής διεύθυνσης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Πέρασαν πολλά χρόνια ώστε οι επόμενοι να καταλάβουν το σφάλμα των προηγούμενων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 

Η προσπάθεια των εκπροσώπων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στη ψηφοφορία της Κυριακής «σκοντάφτει» (ως προς το Ν. Καβάλας) στα 8 εκλογικά τμήματα. Κατά γενική ομολογία είναι λίγα. Απ’ την άλλη όταν η δουλειά είναι εθελοντική, πώς να απαιτήσεις τουλάχιστον δύο ακόμη;

 

Συζητήθηκε στο δ.σ. του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας η πρόταση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Κομοτηνή. Το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία αρνητικά. Κατά συνέπεια δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του Νομού δεν θα «υποδεχθούν» τον Α. Τσίπρα.

 

Διαβάστε επίσης