μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η μόδα των καταλήψεων, ακόμη κι αυτή, υποχωρεί. Αυτό συμβαίνει διότι στις καταλήψεις έπαψε να πιστεύει η πλειοψηφία των μαθητών! Στη φωτογραφία το 6ο Λύκειο Καβάλας, η αιφνιδιαστική κατάληψη στο οποίο διήρκεσε μόνο μία μέρα. Είχαν προηγηθεί (την προηγούμενη εβδομάδα) σύντομες καταλήψεις σε λίγα ακόμη Λύκεια. Τόσο στην Καβάλα όσο και στην Ελευθερούπολη.

«Αν υπάρχει σοβαρός λόγος να κάνουμε κατάληψη. Αν δεν υπάρχει, δεν μπορούμε να τον ανακαλύψουμε» λένε τα περισσότερα παιδιά που ενοχλούνται από τους πιο ζωηρούς συμμαθητές τους που έχουν αντίθετη άποψη.

Αυτή η αλλαγή (μεγάλη πρέπει να παραδεχθούμε) δεν είναι άσχετη με ένα σωρό ακόμη που έγιναν και συνεχίζονται στην ελληνική κοινωνία. Αν οι αλλαγές είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά τώρα. Είναι κάτι που θα μας απασχολήσει αργότερα.

 

=================================================================

 

«Βασάνισαν» αρκετά το μυαλό τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να καταλάβουν το νόημα της πρωτοβουλίας της Δημάρχου να τους καλέσει και να τους μιλήσει προχθές το μεσημέρι στη Δ. Βιβλιοθήκη. Κάποιοι έμπειροι συνόψισαν σε δύο σκέψεις το βασικό τους συμπέρασμα: «Μας είπε με τον τρόπο της ότι θα τον αλλάξει τον πρόεδρο αλλά ταυτόχρονα μας προειδοποίησε να μην το παρατραβήξουμε».

 

Οι ίδιοι άνθρωποι μας ενημέρωσαν ότι στην έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου που επακολούθησε, αποφασίστηκε (κι εξουσιοδοτήθηκε σχετικά η διοίκηση αυτού) νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη! Αυτήν την φορά η μηνυτήρια αναφορά θα έχει σχέση με δηλώσεις του κ. Ξανθόπουλου που θεωρούνται μειωτικές για όλο το προσωπικό.

 

Συζητείται ειδικότερα και η αναφορά του σε υπαλλήλους της ΔΕΥΑΚ που εμφανίζονται κάθε 1η και 16η του μήνα μόνο για πληρωθούν το μισθό τους. Όπως ακούμε το ίδιο ζήτημα απασχόλησε την περασμένη Πέμπτη και τη συνεδρίαση της διοίκησης της επιχείρησης.

 

Κι αν όλα αυτά αφορούν τον σημερινό πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, υπάρχουν νέα και για τον προηγούμενο. Πρώτα πρώτα το χθεσινό δικαστικό ρεπορτάζ. Περίπου στις 11 το πρωί έληξε η συνεδρίαση του Μονομελούς Καβάλας. Οι υποθέσεις ήταν πολλές. Οι περισσότερες απλές και εύκολες, δεν έλειψαν οι αναβολές. Πολλές υποθέσεις αφορούσαν πολεοδομικές παραβάσεις. Οι οποίες στο μεταξύ είτε νομιμοποιήθηκαν, είτε οι κατασκευές κατεδαφίστηκαν από τους κατηγορούμενους προκειμένου να αθωωθούν.

 

Ενδιαφέρον είχε υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρη Καζανίδη. Η υπόθεση αναβλήθηκε για τον Μάη. Ο κ. Καζανίδης είναι κατηγορούμενος για λακκούβα σε δρόμο, μετά από εργασίες τεχνικών της επιχείρησης. Μέσα στη λακκούβα έπεσε πολίτης με το δίκυκλο του. Τραυματίστηκε ελαφρά, στη συνέχεια κατήγγειλε τη δημοτική επιχείρηση!

 

Σε συνεδρίαση του στις 24 Οκτώβρη το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης συζήτησε και ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα έργων του ίδιου δήμου για το 2018. Στη συζήτηση- σύμφωνα με τα πρακτικά- ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μανώλης Φανουράκης είπε: « Πριν λίγες μέρες παρακολούθησα το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Και πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ και η συνεννόηση και η ανταλλαγή απόψεων που είχε η δημοτική αρχή με όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης. Υπήρχε μια ομόφωνη απόφαση στο τεχνικό πρόγραμμα, υπήρχαν αποδεκτές ομόφωνες αποφάσεις και από την αντιπολίτευση και από τη συμπολίτευση κι αυτό φανερώνει μία υγεία και το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε ένα δήμο».

 

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Φανουράκη μιας και όσα δήλωσε δεν ευσταθούν. Μας εξήγησε ότι παρακολούθησε τη συνεδρίαση μέσω του διαδικτύου. Τελικά το θέμα που παρακολούθησε δεν ήταν το τεχνικό πρόγραμμα (αυτό συζητήθηκε μόλις προχθές). Ήταν ένα άλλο θέμα που του δημιούργησε θετική εντύπωση για τις σχέσεις της διοίκησης με την αντιπολίτευση.

 

Ο κ. Φανουράκης παραπλανημένος από μια στιγμή συνεδρίασης, μετέφερε στους συναδέλφους του της Ξάνθης μια εικόνα που τελικά δεν ισχύει για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Αν παρακολουθούσε π.χ. την προχθεσινή συνεδρίαση, θα καταλάβαινε πραγματικά τι συμβαίνει.

 

Η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας διαμαρτύρεται επισήμως και δημοσίως επειδή η αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης δεν δίδεται στις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων για τις εκδηλώσεις τους. Μόνο η ΛΑ.Ε. Καβάλας διαμαρτύρεται. Οι άλλες νομαρχιακές επιτροπές κάνουν τη δουλειά τους κάπου αλλού. Σε κάποια άλλη αίθουσα.

 

Ο γενικός αυτός όρος- η αίθουσα δεν παραχωρείται για κομματικές εκδηλώσεις – είναι παλιός αλλά και άδικος. Εκφράζει τη γενικότερη αρνητική διάθεση των πολιτών σε σχέση με όλους αυτούς που φέρονται υπεύθυνοι για τα μνημόνια και την κρίση. Οι πολίτες μοιάζουν να συμφωνούν. Κι όσο οι πολίτες συμφωνούν τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση αποκλείει…

 

Αν όλα τα κόμματα στο Νομό μας συνεννοηθούν και διαμαρτυρηθούν μαζί (πράγμα δύσκολο αλλά και λογικό) τότε μόνο η απόφαση θα αλλάξει. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη αίθουσα παραχωρείται παντού αλλού με τιμές λογικές. Αντίθετα οι λοιπές διαθέσιμες αίθουσες (ιδιωτικές οι περισσότερες) έχουν τιμές ακριβούτσικες.

 

Έρχεται ταυτόχρονα στο μυαλό μας εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καβάλας που έγινε στη Δ. Βιβλιοθήκη τον περασμένο Μάη. Τότε , φαίνεται, δεν ίσχυε η απόφαση. Εξ αυτού του λόγου η ΝΟΔΕ έκανε αυτό που ήθελε στην … απαγορευμένη για τα κόμματα αίθουσα.

 

Υπομονή μέχρι αύριο το μεσημέρι. Τότε θα λυθεί η απορία πολλών. Μετέχει στο ψηφοδέλτιο Ζησίμου η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ιωαννίδου ή ισχύει η πρόσφατη δήλωση του Μάκη Παπαδόπουλου σύμφωνα με την οποία η παράταξη του δεν θα αναμιχθεί στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία;

 

Ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης έρχεται αύριο στην πόλη μας. Ο κ. Σγουρίδης θα δώσει συνέντευξη τύπου στα νέα γραφεία της οργάνωσης Καβάλας που βρίσκονται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 25 (1ος όροφος). Η πρόσκληση αναφέρει ότι η συνέντευξη τύπου θα δοθεί με την ευκαιρία του κυβερνητικού συνεδρίου στην Κομοτηνή.

 

Κι ενώ τη Δευτέρα θα είναι σε εξέλιξη στην Κομοτηνή το περιβόητο και πολλά υποσχόμενο συνέδριο, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου θα βρίσκονται ένα σωρό καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Η ΕΛΜΕ Καβάλας μαζί με την ΟΛΜΕ οργανώνουν ημερίδα με θέμα το νέο λύκειο.

 

Μικρό είναι το ενδιαφέρον του κοινού για το βιωματικό εργαστήριο του ΔΗΠΕΘΕ με την Δέσποινα Παπάζογλου. Επειδή οι συμμετοχές ήταν λίγες, το σεμινάριο δεν άρχισε το περασμένο Σάββατο. Αν αυξηθούν τότε θα αρχίσει το Σάββατο 18 Νοέμβρη. Διαφορετικά δεν θα γίνει.

 

=============================================================================

Η ανανέωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ σε Κρήτη, Καβάλα και όλη την Ελλάδα

Η συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Χανίων πρόσφατα έδωσε την ευκαιρία στον πρώην Υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη να προειδοποιήσει την ηγεσία του κόμματος για τυχόν αποκλεισμό του από το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του Νομού. Όλα αυτά κάτι μας θυμίζουν. Πρώτα πρώτα τη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανανεώσει όλα τα ψηφοδέλτια των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Αυτό φαίνεται ότι θα γίνει σε όλη την Ελλάδα.

Η διαμαρτυρία Μαρκογιαννάκη μας θυμίζει ανάλογες περιπτώσεις στο Νομό, όπου κάποιος ή κάποιοι άλλοι από τώρα φέρονται «κομμένοι».

Το ρεπορτάζ το αναδημοσιεύουμε από την Εφημερίδα των Συντακτών, όπου δημοσιεύτηκε την Τρίτη:

«Στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Χανίων το απόγευμα της Κυριακής (5/11), η οποία πραγματοποιήθηκε και εν όψει του 4ου προσυνεδρίου, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλα στελέχη, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να εντοπίζεται στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του κόμματος στον νομό.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που φημολογείται ότι θα αποκλειστεί από τις λίστες του κόμματος, «έδειξε τα δόντια του» προς την Πειραιώς προσπαθώντας να επιβάλει ουσιαστικά την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές, παρουσία μάλιστα και του γραμματέα Οργανωτικού της Ν.Δ. Στέλιου Κονταδάκη.

«Μην επιχειρήσει κανείς να με εξευτελίσει […] Ο τυχόν δικός μου εξευτελισμός θα είναι εξευτελισμός και όλων εκείνων που με έχουν στηρίξει τόσα χρόνια, σας παρακαλώ πάρα πολύ, μέχρι εδώ και μη παρέκει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Αναφερόμενος ειδικά στη σύνθεση των ψηφοδελτίων του κόμματος στον νομό, ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε πως τάσσεται φανατικά υπέρ της ανανέωσης, ωστόσο χαρακτήρισε «βιασμό της λαϊκής βούλησης» την επιβολή των νέων έναντι κάποιων παλαιών στελεχών».

 

Επιστολή από τον Κωστή Σιμιτσή

Από τον πρώην Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

Στη στήλη «Μικρά Πρωινά» της 8.11.2017 δημοσιεύετε επικριτικό σχόλιο του αντιδημάρχου ΤΥ για τις αποχωρήσεις μελών της αντιπολίτευσης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Φαίνεστε πως συμφωνείτε, αφού κι εσείς χαρακτηρίζετε αδικαιολόγητες τις απουσίες. Παραβλέπετε όμως ότι μερικές φορές υπάρχουν αδήριτοι λόγοι που επιβάλλουν την παρουσία μας αλλού, ύστερα από στάθμιση της σοβαρότητας των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Πχ τη Δευτέρα το βράδυ εγώ προσωπικά ήμουν συναισθηματικά και ανθρώπινα υποχρεωμένος να παραβρεθώ στη βιβλιοπαρουσίαση του παλιού μου συνεργάτη

Παναγιώτη Αναστασιάδη. Πιο κάτω, σε άλλο σχόλιο, μέμφεστε πάλι την αντιπολίτευση για «μούγκα»

στο θέμα των εξόδων της υποδοχής του νέου μητροπολίτη μας. Αφού όμως απουσίαζε, πώς θα ήταν δυνατό να αντιδράσει;

 

Διαβάστε επίσης