μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου διαπιστώθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα στην οδό Κουντουριώτου. Οδηγοί- επισκέπτες της Καβάλας ενώ «κατέβαιναν» προς το λιμάνι επιχειρούσαν να στρίψουν δεξιά. Πότε προς την οδό Ύδρας, πότε προς την οδό Βενιζέλου. Η είσοδος των συγκεκριμένων οχημάτων σε δύο μονόδρομους αποτρέπονταν την τελευταία στιγμή όταν πεζοί ή άλλοι οδηγοί ειδοποιούσαν αυτούς που ήταν φανερό ότι δεν γνώριζαν.
Μια επίσκεψη μας στην περιοχή έλυσε το μυστήριο των συχνών λαθών. Η απαγορευτική πινακίδα στην Ύδρας (από την πλευρά της Κουντουριώτου) έχει ξηλωθεί. Κάποιος την τοποθέτησε πάνω σε κολώνα αλλά με τέτοιο τρόπο που είναι ορατή μόνο από αυτούς που κινούνται στην οδό Ύδρας (φωτογραφία). Η δε απαγορευτική πινακίδα στην οδό Κουντουριώτου δεν υπάρχει καθόλου. Η παρέμβαση των αρμοδίων για να επαναφέρουν την προαναφερθείσα σήμανση είναι απαραίτητη.

 

============================================================

 

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας γνώριζε καλά τι είχε προηγηθεί. Καθώς μιλούσε στους δημοσιογράφους για τις εκδηλώσεις της ενθρόνισης είχε σίγουρα στο μυαλό του τις αντιδράσεις του κόσμου για τις σχετικές και δημοτικές δαπάνες. Προσέγγισε το ευαίσθητο θέμα με τρόπο κατάλληλο. Έκανε φιλότιμη προσπάθεια να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του Δήμου μα δε φαίνεται να κατάφερε και πολλά πράγματα.

 

Η σιωπηρή αλλά και φανερή υποστήριξη που του πρόσφεραν Τσανάκα και Μαρκόπουλος δεν έκανε καλύτερα τα πράγματα. Οι ερωτήσεις ήταν οι αναμενόμενες και οι απαντήσεις (ευγενικές πάνω απ’ όλα) το ίδιο. Δεν υπήρξε τίποτα το καινούργιο. Κατά συνέπεια για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη θα ξοδευτούν αρκετά χρήματα, παραπάνω από τα φυσιολογικά.

 

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτα απ’ όσα είναι ήδη γνωστά. Ευχόμαστε η νέα υπερβολή να αποδειχθεί μια παρένθεση και μόνο. Η οποία θα κλείσει πολύ σύντομα. Δεχόμαστε ότι ο νέος Μητροπολίτης είναι ένας σεμνός άνθρωπος. Με αυτόν τον τρόπο περιμένουμε να πορευτεί στα νέα του καθήκοντα. Από τη σεμνότητα ποτέ κανείς δεν βγήκε χαμένος.

 

Όσο για τα ιστορικά γεγονότα (όπως αυτό της ενθρόνισης), δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι κι ακριβά ταυτόχρονα. Σημασία έχει να μπορείς να γράφεις ιστορία ακόμη κι όταν περπατάς στα αγκάθια. Στην άσφαλτο ή στα πεζοδρόμια κατασκευασμένα από πλάκες Ακροβουνίου.

 

Εδώ και καιρό το κράτος προσπαθεί να βρει λύση προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στην Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Μαζί με αυτήν επιθυμεί να διασώσει τον παραδοσιακό οικισμό της Νέας Καρβάλης, το γνωστό «Ακόντισμα». Το σχέδιο έπρεπε να έχει υλοποιηθεί αυτές τις μέρες, έτσι ώστε η ανακοίνωση να γίνει από τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Σκόπευαν κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην ΑΜΘ να οργανώσουν επίσκεψη του στη Νέα Καρβάλη όπου ουσιαστικά θα ανακοίνωνε ότι το δημόσιο αναλαμβάνει και τη Στέγη Πολιτισμού και τον οικισμό «Ακόντισμα». Δυστυχώς το σενάριο δεν «βγήκε». Η προσπάθεια συνεχίζεται αλλά η ωρίμανση της δεν έγινε κατά τις ημέρες του συνεδρίου της Κομοτηνής.

 

Περιμένουμε νέα όταν υπάρξουν, ευχόμαστε η καθυστέρηση που ανέκυψε να μην σημαίνει ματαίωση όλων όσων έχουν δρομολογηθεί. Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια, η οποία προσωρινά ελπίζουμε ότι «σκόνταψε» σε οικονομικές εκκρεμότητες που στην πορεία διαπιστώθηκαν να υπάρχουν.

 

Θυμόμαστε την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Το Καλοκαίρι επισκέφθηκε τη Θάσο, ήρθε και στην Καβάλα. Μόλις την υποδεχθήκαμε στην πόλη, αμέσως αναχώρησε λόγω έκτακτης υποχρέωσης στην Αθήνα. «Θα ξανάρθω σε 15 μέρες» είπε χαμογελαστή. Δεν ξανάρθε ποτέ.

 

Όλα αυτά τα θυμόμαστε τώρα που ο συνάδελφος της Παναγιώτης Κουρουμπλής υποσχέθηκε σύσκεψη στο γραφείο του για τα δρομολόγια της γραμμής του Πρίνου. Όπως τόνισε αυτή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Άραγε θα γίνει ή θα αποδειχθεί κι αυτή η υπόσχεση «κούφια»;

 

Κατάντησε ανέκδοτο το επαναλαμβανόμενο αίτημα η απόφαση για τα δρομολόγια της Θάσου να λαμβάνεται στην Καβάλα και όχι στο Σ.Α.Σ. Το πρόσφατο παρελθόν απομυθοποιεί τα λόγια του αρμόδιου υπουργού. Όταν τον Μάρτιο του έθεσε το θέμα ο κ. Μαρκόπουλος, ο Υπουργός απάντησε ότι σε αυτό σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Πέρασε ο καιρός και δεν έγινε τίποτα.

 

8 μήνες μετά την πρώτη υπόσχεση Κουρουμπλή, ο Μαρκόπουλος τον ξανασυνάντησε και του έθεσε το ίδιο πράγμα. Ο Υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας. Απλώς περιέγραψε το αίτημα ως αίτημα για ένα τοπικό Σ.Α.Σ. Με αυτόν τον τρόπο το αποδυνάμωσε. Άλλο πράγμα το Σ.Α.Σ. που γνωμοδοτεί κι άλλο πράγμα τα δρομολόγια να αποφασίζονται στον τόπο στον οποίο θα εκτελούνται.

 

Ανέκδοτο δεν είναι το ότι επιμένουμε σε αυτό το αίτημα (αν και ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα). Ανέκδοτο είναι η στάση του Υπουργού. Του ευχόμαστε την επόμενη φορά να βρει το θάρρος να απαντήσει λέγοντας την αλήθεια. Η οποία δεν βλέπουμε να υπάρχει ούτε στην απάντηση του Μαρτίου, ούτε στην προχθεσινή.

 

Η δημοτική «Αλληλεγγύη» και η πρόεδρος της κ. Δρακονάκη αποφάσισαν να αγοράσουν ένα σιντριβάνι σοκολάτας!  Όπως καταλαβαίνουμε θα το χρησιμοποιήσουν στις εκδηλώσεις των παιδικών σταθμών, αρχής γενομένης από αυτές των Χριστουγέννων. Ε δεν μπορεί, κοντά στους μικρούς όλο και θα υπάρξει ευκαιρία να γλυκαθούν και οι μεγάλοι.

 

Παρατηρητικοί συμπολίτες μας αναφέρουν ότι τα φώτα του Σταυρού στο περιαστικό δάσος της πόλης δεν ανάβουν εδώ και μέρες. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να κοιτάξει προς το βουνό, να επιβεβαιώσει και κυρίως να λύσει το πρόβλημα.

 

Οι πρόσφατες εκλογές στην Καβάλα για τον επικεφαλής του πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς έδειξαν ότι η συμμετοχή σε αυτές ήταν εξίσου μεγάλη τόσο στην πόλη όσο και στον υπόλοιπο Νομό. Συνήθως στην πόλη ψήφιζαν οι διπλάσιοι από αυτούς που ψήφιζαν στον υπόλοιπο Νομό. Προχθές όσοι ακριβώς ψήφισαν στην Καβάλα, άλλοι τόσοι προσήλθαν στις «περιφερειακές» κάλπες.

 

Όλα αυτά έχουν σημασία τους ενόψει των εκλογών στο Επιμελητήριο. Στις προηγούμενες εκλογές του οποίου ίσχυσαν τα ίδια πάνω κάτω αριθμητικά δεδομένα. Τώρα υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις π.χ. για την προσέλευση στην κάλπη της Θάσου. Αυτήν την φορά οι υποψήφιοι από τη Θάσο είναι περισσότεροι, οι υποψήφιοι πρόεδροι την επισκέπτονται πιο συχνά. Γιατί λοιπόν να μην περιμένουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών από το νησί;

 

Στη Θάσο ήταν τη Δευτέρα ο Παύλος Ζησίμου, έλαβε μέρος σε συγκέντρωση κατοίκων του νησιού που ζητούν συχνότερα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Την ίδια πάνω κάτω ώρα ο Μάρκος Δέμπας είχε συνάντηση με τους υποψηφίους. Προσήλθαν τουλάχιστον 40, γεγονός που ευχαρίστησε τον υποψήφιο πρόεδρο.

 

Περί των επικείμενων εκλογών στο Επιμελητήριο υπάρχουν φήμες συνέντευξης τύπου του κ. Άγγελου Τσατσούλη. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει δηλώσει πρόθεση στη συνέντευξη τύπου που θα γίνει άμεσα να κάνει απολογισμό όσων έκανε το διάστημα που ήταν επικεφαλής του τοπικού φορέα.

 

Είναι οριστικό. Η ΔΕΥΑΚ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Δήμου Καβάλας από τον οποίο διεκδικεί 20.000 ευρώ περίπου. Ελπίζουμε οι δικαστές να κρατήσουν τη ψυχραιμία τους όταν βρεθούν μπροστά στην υπόθεση αφού δεν είναι καθόλου συνηθισμένο αυτό που θα διαβάσουν. Τι άλλο αλήθεια έχουν να δουν τα μάτια μας;

 

Με την υποτιθέμενη πρωινή πτήση από Αθήνα για Καβάλα ταξίδεψε χθες ο Πρωθυπουργός. Ήταν στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στις 11 το πρωί, αμέσως μετά κινήθηκε προς τη Θράκη. Εκεί ακολούθησε συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεων σε παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν κυρίως κοντά στη Ξάνθη.

 

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επιβεβαίωσε χθες στην Κομοτηνή την λειτουργία ενός ΤΟ.Μ.Υ. στην πόλη της Καβάλας. Το απόσπασμα της ομιλίας του είναι το ακόλουθο: «Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν σχεδιαστεί 17 ΤΟΜΥ και σύμφωνα με την εκτίμηση της 4ης ΥΠΕ μπορούν στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτά ( 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη , Ξάνθη και Καβάλα )».

 

Η επίσκεψη στην Καβάλα της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου δεν έγινε χθες. Χωρίς κανείς να ανακοινώσει το παραμικρό, η επίσκεψη της ή ματαιώθηκε ή μετατέθηκε για να γίνει σήμερα. Το τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει αν επισκεφθεί την Καβάλα, είναι εντελώς άγνωστο.

 

Διαβάστε επίσης