Γεμάτη κόσμο ήταν χθες το απόγευμα η αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Βιβλιοθήκης. Η γιατρός Μαρία Καραδρακόντη και ο κλινικός ψυχολόγος Μηνάς Νιτσόπουλος προσκλήθηκαν από τη Φιλόπτωχο. Μίλησαν για την άνοια και τη νόσο αλτζχάϊμερ. Πρόκειται για σύγχρονες και «διαδεδομένες» ασθένειες, τις οποίες η Φιλόπτωχος συναντά συχνά στους ηλικιωμένους του γηροκομείου της. Πριν από τους δύο ομιλητές, χαιρετισμό απεύθυνε η πρόεδρος του δ.σ. της Φιλοπτώχου κ. Νικολαϊδου.
Στο κοινό είχαν ισχυρότατη παρουσία η γυναίκες. Ανάμεσα στις οποίες πολλές εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων. Τον Δήμο Καβάλας εκπροσώπησε ο Ηλίας Καλανταρίδης.
================================================================
Το συνέδριο της Κομοτηνής το παρακολουθήσαμε από απόσταση. Βοήθησαν σε αυτό τα δελτία τύπου που εκδόθηκαν, η γενικότερη προβολή του. Κυρίως η live μετάδοση της ομιλίας του Πρωθυπουργού. Πρωτοβουλίες που μείωσαν αλλά δεν εξαφάνισαν την προαναφερθείσα απόσταση.
Κατόπιν τούτου σχόλια και συμπεράσματα δεν διατυπώνονται με τρόπο κατηγορηματικό. Είναι η συνολικότερη εντύπωση που σχηματίσαμε, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αλήθεια. Μπορεί και όχι.
Καλώς ή κακώς ο πήχης είχε ανέβει αρκετά ψηλά. Το γεγονός λειτούργησε ως «μαγνήτης» και διαφήμιση. Πήγαν στο συνέδριο αρκετοί συμπολίτες, πολλοί περισσότεροι από αυτούς που είδαμε στο ακροατήριο την ώρα που μιλούσε ο κ. Τσίπρας. Όταν οι γνωστοί μας επέστρεψαν, τόνισαν ότι άξιζε τον κόπο. Η εμπειρία που απέκτησαν θα τους είναι χρήσιμη. Το παραδέχθηκαν αμέσως, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν – συμπαθούν την Κυβέρνηση.
Στη διάρκεια του συνεδρίου τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι Υπουργοί έμοιαζαν να κάνουν έναν αναλυτικό απολογισμό. Αυτών που αποφάσισαν- δρομολόγησαν- επηρέασαν. Όχι των έργων που ολοκληρώθηκαν και χρησιμοποιούνται. Τέτοια, ειδικά στο Ν. Καβάλας, δεν υπάρχουν. Ήταν να τελειώσουν αυτήν ή την προηγούμενη περίοδο. Τούτο δεν έγινε λόγω της κρίσης. Των παρατάσεων που εύκολα δόθηκαν, της κακοκαιρίας, της κακοτυχίας, των capital control κτλ.
Ο απολογισμός είναι χρήσιμος αλλά δεν είναι το παν. Ο απολογισμός δεν φέρνει ανάπτυξη. Ούτε φυσικά οι εξαγγελίες κι οι υποσχέσεις. Ανάπτυξη φέρνουν τα έργα που εκτελούνται, τα έργα που τελειώνουν και παραδίδονται προς χρήση. Τέτοια παραδείγματα δυστυχώς δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν σύντομα.
Οι της Κυβέρνησης προσπάθησαν μέσω του απολογισμού και των αρκετών «θα» να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας. Υποσχέθηκαν αρκετές νέες δράσεις, τις οποίες δεσμεύτηκαν να τις παρακολουθούν από κοντά. Να τις εποπτεύουν ώστε να βρουν το σίγουρο δρόμο που πάντα αναζητούν. Δυστυχώς τα έργα που μας περιέγραψαν με παραστατικό τρόπο είναι έργα που ούτε καν δημοπρατήθηκαν. Ούτε καν μελετήθηκαν. Ως εκ τούτου πρέπει να διαθέτουμε μπόλικη υπομονή. Πολύ περισσότερη από αυτή που είχαμε ως τώρα.
Η υπομονή είναι χάρισμα για αυτόν που την έχει. Την υπομονή ,υπό της συνθήκες της κρίσης, δεν την έχει σχεδόν κανένας. Όλοι βιαζόμαστε επειδή πιεζόμαστε. Δεν μπορούμε λοιπόν να συμφωνήσουμε με την ικανοποίηση και τη χαρά τους. Δεν γίναμε σοφότεροι ακούγοντας τους. Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ. Μόνο έναν τύπο που μοιάζει να έρχεται να μας συναντήσει. Έτσι, με μια πρώτη ματιά (όπως τον βλέπουμε από απόσταση) φαίνεται να έχει συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Είναι ο Κυριάκος ή μήπως κάνουμε λάθος;
Ένας καλός δημοσιογράφος θα άφηνε οτιδήποτε άλλο κάνει προκειμένου να ψάξει και να μας παρουσιάσει αναλυτικά την ιστορία του έργου «Σιδηροδρομική Σύνδεση νέου Λιμανιού με τους Τοξότες». Πόσα χρόνια περιμένουμε τις μελέτες να ολοκληρωθούν; Πόσα χρόνια και πόσες κυβερνήσεις μας υπόσχονται το ίδιο έργο;
Όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μελέτες που τέλειωσαν και σε αυτές που τώρα θα δημοπρατηθούν, χαμογέλασε. Ήταν φανερή η ικανοποίηση του για μια υπόθεση που τάχα εξελίσσεται. Δεν είναι έτσι τα πράγματα αγαπητέ Αλέξη. Αυτό το έργο η Καβάλα το άκουσε πρώτη φορά στη δεκαετία του 90. Από τότε το περιμένει. Σήμερα, Νοέμβρης του 2017, το έργο είναι ακόμη στη φάση των μελετών…
Ένας καλός δημοσιογράφος θα είχε ήδη ρωτήσει τους Εμμανουηλίδη- Μορφίδη- Παπαφιλίππου σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης του. Προσοχή, του έργου και όχι των μελετών. Αυτοί λογικά θα δήλωναν πλήρη αδυναμία προκειμένου να απαντήσουν. Ποιος τολμά να προβλέψει κάτι τόσο μακρινό;
Ακόμη κι αν σε λίγα χρόνια τελειώσουν οι μελέτες, το έργο θα πρέπει να δημοπρατηθεί. Αμέσως μετά να εγκατασταθεί ο ανάδοχος που δεν μπορεί, θα έχει 1-2 χρόνια στη διάθεση του να το ολοκληρώσει.
Μιας λοιπόν κι ασχολούμαστε τόσο πολύ με την σιδηροδρομική σύνδεση (όραμα όπως ακούσαμε αυτής της Κυβέρνησης) ας μελαγχολήσουμε λίγο. Θα ζούμε άραγε όταν ο σιδηρόδρομος φθάσει στο νέο λιμάνι; Δεν είναι βέβαιο. Μάλλον τούτη την χαρά θα την έχουν τα παιδιά μας. Στα οποία εμείς οι μεγαλύτεροι οφείλουμε να διηγηθούμε αναλυτικά την ιστορία… Πονεμένη επί μακρόν, με αίσιο άλλα όχι χρονικά προσδιορισμένο τέλος.
Υπάρχει τέλος η αναφορά στην εκκρεμότητα της ΒΦΛ. Δεν ξέχασε το πρόβλημα ο Α. Τσίπρας. Μίλησε σύντομα για αυτό αλλά δεν ανέφερε πουθενά το όνομα του Λ. Λαυρεντιάδη. Κατ’ ουσία επανέλαβε όσα τους προηγούμενους μήνες είπαν ή περιέγραψαν οι Νεφελούδης- Χαρίτσης. Με συνεντεύξεις και δελτία τύπου.
Η Κυβέρνηση επανήλθε στην προσπάθεια της να λύσει το θέμα με τον δύσκολο τρόπο. Εξυγίανση και νέος επενδυτής. Αυτά τα σενάρια υφίσταντο προ έτους. Στην πορεία ξεχάστηκαν για έναν απλό λόγο. Η Κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα. Θα το κάνει τώρα;
Μας απαντά ο κ. Παπαφιλίππου. Χθες το πρωί δήλωσε ότι άμεσα θα γίνουν αυτά που είπε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει το «άμεσα». Στην καθημερινότητα μας αυτός ο χρονικός προσδιορισμός σημαίνει εντός λίγων ημερών. Άντε το πολύ εβδομάδων. Αυτό εννοεί η Κυβέρνηση; Θα περιμένουμε για να δούμε…
Σχετικά με τη ΒΦΛ ακούμε (εκτός όλων των άλλων) δύο ακόμη ονόματα. Του κ. Φλαμπουράρη (δεν ήταν στο συνέδριο) και του κ. Δραγασάκη (ήταν στο συνέδριο). Με τη συνδρομή και των δύο και τη γνωστή βούληση των κυβερνόντων κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει για να λήξει η εκκρεμότητα. Πέρασε καιρός μπόλικος, ήταν μόνο λόγια. Θα δούμε τι θα συμβεί τώρα.
Η κ. Δήμητρα Τσανάκα πήρε αγκαζέ την Κατερίνα Παπανάτσιου, επισκέφθηκε μαζί της όλα όσα ο Δήμος ζητά να του παραχωρηθούν από το δημόσιο. Οι βουλευτές έτρεχαν να προλάβουν τις δύο γυναίκες. Τα κατάφεραν στο Τελωνείο. Δεν τις πρόλαβαν στο παλιό νοσοκομείο, στην παλιά μεραρχία και στο παλιό δικαστήριο.
Η κ. Παπανάτσιου ήταν πολύ συγκρατημένη. Ή ασχολούνταν πρώτη φορά ή δεν είχε «φρεσκάρει» στο μυαλό της όσα για τα ίδια θέματα την είχαν απασχολήσει στο γραφείο της. Τότε που της έθεταν τα ίδια ζητήματα οι βουλευτές, η Δήμαρχος κι ο πρόεδρος του ΟΛΚ.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής χρήσιμης περιήγησης ήταν ένα «θα δούμε…». Δυστυχώς τίποτα περισσότερο. Υποθέτουμε ότι η Υπουργός δεν έχει μπροστά μπροστά στην ατζέντα της όσα της ζητά ο Δήμος Καβάλας. Ας πούμε ότι το καταλαβαίνουμε. Από εδώ και πέρα θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν αποφασίσει. Άμεσα, που λέει κι ο Πρωθυπουργός για τη ΒΦΛ…
Η ΕΡΤ και η ΕΡΑ Καβάλας θα είναι χορηγοί επικοινωνίας στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων που ετοιμάζει ο Δήμος Θάσου. Οι εκδηλώσεις έχουν τίτλο «Το νησί του Άη Βασίλη».
Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν την ομιλία του Πρωθυπουργού στο συνέδριο της Κομοτηνής ήταν και ο Καπλάνης Ιωσηφίδης. Πρόκειται για μια παρουσία με νόημα, σε σχέση με όσα γράφαμε χθες για το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης τόσο για την Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης όσο και για τον οικισμό «Ακόντισμα».
Δεν έχουν τέλος τα καταστήματα take away καφέ που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στην πόλη. Η πιο πρόσφατη επένδυση που ετοιμάζεται βρίσκεται σε κατάστημα στην 7ης Μεραρχίας, κοντά στο «σίγμα».
Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού του Κίμωνα Παπαδόπουλου απουσίαζαν το βράδυ της Τρίτης από τηλεοπτική εκπομπή με θέμα τις εκλογές στο Επιμελητήριο. Εκείνη την ώρα είχαν σύσκεψη (όλοι οι υποψήφιοι) και δεν υπήρχε διαθέσιμος…