• 8 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας διοργάνωσε χθες απογευματινή συνάντηση με τα μέλη του. Η συνάντηση έγινε στο καφέ Σοκολά, στο εμπορικό κέντρο. Αρκετά μέλη του συλλόγου ανταποκρίθηκαν. Πέρασαν ένα ωραίο απόγευμα. Στην υποδοχή ήταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ο Σύλλογος ετοιμάζει στα μέσα Δεκέμβρη την Χριστουγεννιάτικη του γιορτή, όπου θα εμφανιστεί η πολύ καλή χορωδία της Νέας Περάμου. Η εκδήλωση θα γίνει στο Αμφιθέατρο. Αρχές του νέου έτους είναι προγραμματισμένες εκλογές για νέο διοικητικό συμβούλιο.

==============================================================

Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πια ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Κάποιοι το προσεγγίζουν ηπιότερα, πιο ευγενικά. Λένε ότι από τη χρεοκοπία μέχρι σήμερα έγιναν κάποια βήματα ανάκαμψης. Πρόκειται για τους αισιόδοξους της υπόθεσης. Οι ίδιοι είναι που ισχυρίζονται ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια!

Η ευθύνη της Κεντροαριστεράς για την χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δεδομένη. Μεγάλη. Εξ αυτού του λόγου το μεγάλο ΠΑΣΟΚ έπεσε στα χαμηλά. Η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της γνωστής κολοτούμπας έγινε μία ακόμη πολιτική απάτη.

Θύμωσε ο κόσμος με τις προοδευτικές δυνάμεις. Τις καταψήφισε. Κι είχε απόλυτο δίκιο. Στα δύσκολα όχι μόνο δεν έδωσαν το καλό παράδειγμα αλλά πρωτοστάτησαν σε ένα χωρίς προηγούμενο πλιάτσικο επί του δημόσιου χρήματος.

Επειδή ωστόσο έχει ο καιρός γυρίσματα, δύο πρόσφατες Κυριακές απλοί πολίτες (κεντροαριστεροί) ψήφισαν για το νέο φορέα. Προσέγγισαν τη διαδικασία από την ιδεολογική της πλευρά, μάλλον συγχώρεσαν. Κι αν δεν συγχώρεσαν, είναι έτοιμοι. Αρκεί να γεννηθεί η ελπίδα που περιμένουν και προσδοκούν.

Αυτό το στοιχείο είναι το ενδιαφέρον των εκλογών που τέλειωσαν την Κυριακή το απόγευμα. Η ιδεολογική βάση επί της οποίας στηρίχθηκε η μεγάλη προσέλευση, η πίστη ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος έπαθε και έμαθε. Συνήλθε. Ρόλο έπαιξε η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, επί της ουσίας η μοναδική ενός νέου στην ηλικία ανθρώπου.

Ο Ανδρουλάκης μπορεί να μην κέρδισε τη Φώφη. Βοήθησε με τη συμμετοχή του στη ψηφοφορία, να κερδίσει έδαφος η δημοκρατική παράταξη. Να συνέλθει, να ορθοποδήσει. Θα σημειώσουμε ότι η διαδικασία είναι στην αρχή της. Χρειάζεται να συμβούν πολλά ακόμη προκειμένου να οριστικοποιηθεί ότι σήμερα είναι αρκετά πιθανό. Με την εκλογική διαδικασία και την ανταπόκριση έγινε μια καλή αρχή. Για τα υπόλοιπα βλέπουμε…

Σε όλα αυτά που έγιναν και θα γίνουν στην Κεντροαριστερά φυσικά και έχει ρόλο να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον η αφετηρία είναι ιδεολογική, οι δυνάμεις της ΔΗ.ΣΥ. θα συναντηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ σύντομα. Με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί και ζητά ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Τον καταλαβαίνουμε ως προς την πικρία του. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος.

Πολλοί ακόμη έχασαν τα … «κεκτημένα» επειδή το 2012 και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι γνωρίζει καλά τον άλλο δρόμο. Τελικά χάθηκε χρόνος αφού η εκλογική του νίκη δεν άλλαξε την ουσία. Χάθηκαν «καρέκλες» για καλομαθημένους Κεντροαριστερούς μόνιμους υπουργούς. Εξαπατήθηκε μία ακόμη φορά το εκλογικό σώμα. Παρόλα αυτά στην ιδεολογική κουβέντα και προσέγγιση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδί της ίδιας οικογένειας.

Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν θα εξελιχθούν όπως τα προβλέπει και τα προσδοκά η Κυβέρνηση. Δεν θα ξεμπερδέψουμε τόσο εύκολα με την κρίση. Δεν τελειώνουν το Καλοκαίρι τα μνημόνια. Ωστόσο είναι σαφώς προτιμότερη μια Κεντροαριστερή κυβέρνηση (που όμως θα είναι κοινωνικά δίκαιη) από μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα κάνει τους λίγους ισχυρούς, ακόμη ισχυρότερους.

Αυτό φάνηκε να πιστεύει ο κόσμος που ψήφισε, ο κόσμος που δήλωσε την παρουσία και την ιδεολογική προτίμηση του. Το ρεύμα που δημιουργείται θα δυναμώσει περισσότερο μόνο όταν υπάρξουν προτάσεις. Συγκεκριμένες προτάσεις που θα πείσουν ότι θα αποκαταστήσουν τις αδικίες των μνημονίων. Διορθώσουν τα λάθη. Φέρουν μια ισορροπία στην κοινωνία. Αυτό ιστορικά συμβαίνει ευκολότερα με την Κεντροαριστερά. Η οποία επιτέλους πρέπει να πάψει να εκφράζεται με όσους είχαν την ευκαιρία τους αλλά την έχασαν.

Το 1981 επικράτησε με το σύνθημα της Αλλαγής. Σήμερα αυτή που πρωτίστως χρειάζεται και ανανέωση και αλλαγή είναι η Κεντροαριστερά. Οι πρόσφατες εκλογές ήταν ένα βήμα. Το πρώτο βήμα. Ίσως το δυσκολότερο. Αν γίνουν γρήγορα και σωστά τα επόμενα, τότε το ξανασυζητάμε.

Ασφαλιστικό γραφείο λειτουργεί σε ισόγειο χώρο επί της οδού Βενιζέλου. Σούπερ μάρκετ ετοιμάζεται να λειτουργήσει κοντά στην Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Εκεί όπου υπήρχε αλλά μετακόμισε, επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τέλος ένα ακόμη καφέ ετοιμάζεται στην αγορά του Αγίου Νικολάου, προς την πλευρά της οδού Κουντουριώτου.

Ακούστηκε ότι το γεύμα το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν κάτι σαν απαγορευμένη περιοχή για τα μέσα ενημέρωσης. Εννοούμε το πολυσυζητημένο γεύμα στο ξενοδοχείο Λούσυ, αμέσως μετά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη. Φέρονται να απαγορεύτηκαν φωτογραφίες και πλάνα για ευνόητους λόγους.

Αμ το άλλο; Η Κυβέρνηση δεν είχε κανέναν εκπρόσωπο της στην υποδοχή και την ενθρόνιση. Τάχα ήταν να έρθει η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης αλλά τελικά δεν τα κατάφερε…

Σε λίγες μέρες τελειώνει κι ο Νοέμβρης αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα για το επόμενο αεροπορικό σόου. Ή δεν θα υπάρξει επόμενο ή οι τοπικοί φορείς εκτιμούν ότι οι προετοιμασίες μπορούν να αρχίσουν λίγο ή πολύ αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τον κ. Π. Γεωργιάδη τον ενημέρωσαν;

Σήμερα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Την Κυριακή οι γιορτές συνεχίζονται με τον εορτασμό της ημέρας της εθνικής αντίστασης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει (στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου) η διευθύντρια του Λυκείου του Λιμένα κ. Αρετή Κώτση.

Την Κυριακή πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Λυδία» που βρίσκεται στον Αμυγδαλεώνα. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο παρά τις ατυχίες που μεσολάβησαν είναι πια σε φάση λειτουργίας.

Ποσό 200 περίπου ευρώ συγκεντρώθηκε την Κυριακή στην Καβάλα από τους ψηφοφόρους για τον πρόεδρο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, για να ενισχύσουν τους κατοίκους της Μάνδρας στην Αττική.

«Ψηφίζω κάτι νέο. Όχι ΠΑΣΟΚ» έγραφε ένα από τα άκυρα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στις ίδιες κάλπες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία όλα εξελίχθηκαν πιο γρήγορα από την πρώτη Κυριακή. Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν κι αυτήν την φορά από την κάλπη στην Γαληψό του Παγγαίου.

Ο Σύλλογος Πνοή δεν ξεχνά έναν άνθρωπο που τόσο πολύ βοήθησε τις προσπάθειες του. Τον Τηλέμαχο Βελισσαρίδη. Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν αυτήν την περίοδο από το θάνατο του. Στην ιστοσελίδα του συλλόγου αναρτήθηκε φωτογραφία του με το ακόλουθο κείμενο: «Δύο ολόκληρα χρόνια που έφυγε από κοντά μας ο Τηλέμαχος Βελισσαρίδης. Είναι όμως κάθε ημέρα στην σκέψη μας. Οι προτάσεις του και οι ενέργειες για την υλοποίησή τους είναι καθημερινά μπροστά μας. Βασική του προτεραιότητα η ευτυχία και η προστασία των παιδιών και φυσικά αυτό σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται όταν η οικογένειά τους μπορεί να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τα προβλήματα που προκύπτουν στην μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε. Μας λείπει παράλληλα και ο πολύ καλός φίλος γιατί μέσα στην ΠΝΟΗ είμαστε φίλοι, πραγματικά μια οικογένεια και αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην όλη δράση μας. Μας άφησε όμως έναν εξαιρετικό αντικαταστάτη, τον γιό του Νίκο. Σε κάθε ανάγκη μας είναι παρών και αποτελεσματικός όπως ο πατέρας του».

Από το μεσημέρι της Παρασκευής έως νωρίς το πρωί του Σαββάτου αρκετές τράπεζες στην πόλη μας κατέβασαν τα στόρια τους για το φόβο επεισοδίων από την πορεία των αναρχικών για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ταλαιπώρησαν τους πελάτες τους που δεν μπορούσαν να κάνουν ανάληψη αφού τα ΑΤΜ δεν λειτουργούσαν. Λόγω βροχής δεν έγιναν στην Καβάλα ούτε πορείες, ούτε επεισόδια.

Μικρή προσέλευση κόσμου χθες το απόγευμα στη Δ. Βιβλιοθήκη. Ήταν μια εκδήλωση για την ημέρα των δικαιωμάτων των παιδιών που διοργάνωσε η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Την εκδήλωση παρακολούθησαν λίγοι εκπαιδευτικοί.

 

 

 

Διαβάστε επίσης