μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρόσφατη υποδοχή και ενθρόνιση του Μητροπολίτη Στέφανου.

========================================================

Δεν είναι απλό πράγμα να ετοιμάσεις, να πραγματοποιήσεις ιστορικό συνέδριο. Δυστυχώς δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Είναι πολλά περισσότερα. Τα οποία κάθε φορά οι διοργανωτές δυσκολεύονται να αντιληφθούν. Εξασφαλίζουν μια πετυχημένη τελετή έναρξης, βολεύονται με αυτήν κι αμέσως μετά το συνέδριο καταλήγει σε μια συνάντηση λίγων. Ελαχίστων.

 

Κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα δύο πρόσφατα ιστορικά συνέδρια στη Χρυσούπολη και την Ελευθερούπολη. Είχαν λαμπρή έναρξη όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο. Στην πορεία η αίθουσα άδειαζε. Ως που άδειασε εντελώς. Την κάθε εισήγηση συχνά παρακολουθούσαν οι συγγενείς και φίλοι των ομιλητών, οι προηγούμενοι ομιλητές και οι επόμενοι! Μόνοι αυτοί.

 

Τα κοντινά μας συνέδρια οργανώνονται με τρόπο ξεπερασμένο. Με όρους προηγούμενων δεκαετιών. Η θεματολογία τους αναφέρεται σε λεπτομέρειες των λεπτομερειών. Τα συνέδρια ως εκ τούτου επιτυγχάνουν μόνο στα λόγια. Δεν προσελκύουν ενδιαφέρον. Ξεχνιούνται γρήγορα. Τα πρακτικά των συνεδρίων (όπου υπάρχουν) μπαίνουν σε πολυτελείς βιβλιοθήκες απλώς για να γεμίσουν τα έπιπλα.

 

Ένα τέτοιο φαίνεται να οργανώνει κι ο Δήμος της Καβάλας. Αντιγραφή των προηγούμενων. Ετοιμάζοντας το ακολούθησε την πεπατημένη οδό. Η περίοδος με την οποία ασχολείται ενδιαφέρει λίγους κι έτσι η πραγματοποίηση του συνεδρίου φαίνεται ότι δεν θα περιλαμβάνει ευχάριστες εκπλήξεις.

 

Στην εποχή του διαδικτύου όλα οφείλουν να αλλάξουν. Και τα ιστορικά συνέδρια. Όσοι δεν το τόλμησαν (άγνωστο για ποιους λόγους) θα μείνουν με τη δική τους χαρά, με τη δική τους γνώση. Δεν θα καταφέρουν να πείσουν το κοινό να τους πλησιάσει για να τους ακούσει. Αυτό που έχουν να πουν θα πάει (κατά πάσα πιθανότητα) χαμένο.

 

Προ λίγων σχετικά ετών ο τότε γραμματέας του Δήμου Καβάλας Νίκος Καραπιπερίδης έκανε μια όντως διαφορετική προσπάθεια. Πιο απλά πράγματα, απέφυγε τους βαρύγδουπους τίτλους. Αμέσως μετά προσπάθησε να συνδέσει το περιεχόμενο των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν με το σήμερα. Κοίταξε προς τα σχολεία, τα οποία προκάλεσε.

 

Τότε κάτι ουσιαστικό είχε συμβεί. Η προσπάθεια δεν ήταν εκ των προτέρων χαμένη. Ο κ. Καραπιπερίδης προσπάθησε να μιλήσει για το χθες με όρους του σήμερα. Υπήρξε μια ανταπόκριση. Υπήρξε μια θετική αντίδραση. Κάτι τέτοιο έπρεπε να έχουν κατά νου όσοι χθες μας παρουσίασαν το συνέδριο που αρχίζει την Παρασκευή το απόγευμα.

 

Όπως ακούσαμε η τελετή έναρξης θα είναι μια ευκαιρία απόδοσης τιμής στο Νίκο Ρουδομέτωφ. Ο οποίος διέκοψε την προσπάθεια διοργάνωσης συνεδρίων για οικονομικούς λόγους. Αυτό έγινε το 2010. Από τότε έως τον πρόσφατο θάνατο του δεν βρήκε τους πόρους για τα συνέδρια που ήθελε να πραγματοποιήσει.

 

Εδώ υπάρχει είδηση. Ο Νίκος Ρουδομέτωφ ποτέ δεν έκανε κάτι μόνο με τα λεφτά των άλλων. Τα ζήτησε, τα είχε αλλά σε αυτά τα ποσά πρόσθετε πάντα την δική του συμμετοχή. Η οποία από ένα σημείο και μετά ήταν ηρωική. Κι ενώ οι αιρετοί χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τα λεφτά των άλλων για χίλιες δυο εκδηλώσεις, στον Νίκο Ρουδομέτωφ δεν έδωσαν αυτά που χρειάζονταν για το επόμενο συνέδριο. Το οποίο τελικά δεν έγινε ποτέ.

 

Είναι περίεργο. Από το 2010 και μετά πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα φεστιβάλ και φεστιβάλ. Σόου και σόου. Αγώνες και αγώνες. Λαϊκά πανηγύρια και λαϊκά πανηγύρια. Το ίδιο διάστημα δεν έγινε ούτε ένα ιστορικό συνέδριο. Αυτός που το προσπάθησε δεν κατάφερε να βρει τους πόρους.

 

Όσοι του αρνήθηκαν την επιχορήγηση είναι (με την ευρεία έννοια) αυτοί που μεθαύριο θα τον τιμήσουν. Είναι αυτοί που ζήτησαν και ξαναζήτησαν το αρχείο του αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση. Με αυτήν την αφορμή ξαναλέμε ότι ο τρόπος που μοιράζονται τα χρήματα στα διάφορα πολιτιστικά και σχεδόν πολιτιστικά γεγονότα δεν είναι σωστός.

 

Πρώτον, αποκλείονται προσπάθειες όπως αυτή του Ρουδομέτωφ. Δεύτερον, γίνονται με πολλά χρήματα εκδηλώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με αρκετά λιγότερα. Όλες οι διοικήσεις είχαν αυτό το κουσούρι. Περισσότερο συχνά ωστόσο βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις στη σημερινή.

 

Ο απολογισμός του συνεδρίου που αρχίζει την Παρασκευή το απόγευμα, πρέπει να είναι αντικειμενικός. Δίκαιος. Αναλυτικός. Αφού το οργανώνουν ας φροντίσουν μετά το τέλος του να μας πουν σε ποιους απευθύνθηκαν. Σε ποιους και πόσους.

 

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες προερχόμενες από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» οι διαμένοντες εκεί έχουν σταθερό νούμερο. Είναι περίπου 353. Τα παιδιά υπολογίζονται λίγο περισσότερα από 100.

 

Κατά την πρόσφατη του επίσκεψη στο ΤΕΙ Καβάλας ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου είπε και κάτι διαφορετικό για την προοπτική της συγχώνευσης. Ενώ συζητούσε για τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το ΔΠΘ (κάτι που μπορεί να προχωρήσει συγκεκριμένα από τον Μάη και μετά), προέτρεψε τους εκπροσώπους του ιδρύματος της πόλης να εξετάσουν συγχώνευση με το ΤΕΙ των Σερρών!

 

Η ιδέα ακούστηκε πρώτη φορά κι εκείνη την ώρα δεν τη σχολίασε κανείς. Αντίθετα, αμέσως μετά την αποχώρηση του Υπουργού την σκέφθηκαν όλοι. Εκτίμησαν ότι ο Υπουργός δεν εκφράστηκε τυχαία προς αυτήν την κατεύθυνση. Επί του παρόντος στο ΤΕΙ Καβάλας μελετούν μόνο συγχώνευση με το Δ.Π.Θ. Τα σενάρια με το ΤΕΙ των Σερρών δεν τα προσεγγίζουν καθόλου. Τα θεωρούν εξωπραγματικά.

 

Αθόρυβα ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του για τα Χριστούγεννα. Ακούμε ότι στο πάνω μέρος της πλατείας θα υπάρξουν τα γνωστά σπιτάκια, τα οποία θα διατεθούν μόνο για φιλανθρωπικούς συλλόγους και οργανώσεις. Αρχικά υπήρξε η σκέψη να μην μπουν καθόλου σπιτάκια στο πάνω μέρος της πλατείας.

 

Χθες το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κ. Στέφανος επισκέφθηκε τη Δήμαρχο στο γραφείο της. Ήταν μια φιλική και σε άριστο επίπεδο κουβέντα, κάτι σαν απολογισμός για όσα προηγήθηκαν. Στη μικρή απόσταση από τη Μητρόπολη ως το Δημαρχείο ο νέος Μητροπολίτης δέχθηκε τις ευχές των πολιτών που έτυχε να συναντήσει.  Ο Μητροπολίτης Στέφανος επισκέφθηκε χθες και το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης ενώ το μεσημέρι γευμάτισε στο τραπέζι της αγάπης.

 

Ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Άγγελος Τσατσούλης δίνει σήμερα συνέντευξη τύπου απολογιστικού χαρακτήρα. Συνέντευξη τύπου που την χαρακτηρίζει κι αποχαιρετισμό. Μετά το τέλος της θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των δημοσιογράφων. Πρόθεση του κ. Τσατσούλη είναι να μιλήσει για όσα έγιναν επί των ημερών του, από το 2006 έως σήμερα. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και λίγα.

 

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ.  Δημήτρης Παπουτσής παρακολούθησε από πολύ κοντά την πορεία προς την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Προσπάθησε για την επιτυχία της σε τοπικό επίπεδο. Η ανάρτηση του έγινε όταν όλα είχαν τελειώσει: «Στη χθεσινή ημέρα (την Κυριακή) δεν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι. Θερμά συγχαρητήρια στη Φ. Γεννηματά, τόσο για την πρωτιά, όσο και για την όλη επιτυχία στο ξεκίνημα αυτής της νέας κοινής προσπάθειας. Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη και στους άλλους υποψηφίους, για την τόσο σημαντική συμμετοχή τους σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια. Συγχαρητήρια στην επιτροπή υπό τον Νίκο Αλεβιζάτο και τους εθελοντές που οργάνωσαν με υποδειγματικό τρόπο αυτή την δημοκρατική διαδικασία σε όλη την επικράτεια. Η όλη προσπάθεια μόλις ξεκίνησε. Πολύτιμη δύναμη μας οι δύο και πλέον εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που πήραν μέρος σ’ αυτή και που δεν πρέπει να τους διαψεύσουμε. Καλό επιτυχία σε όλους λοιπόν…».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης