μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε χθες το μεσημέρι η συνάντηση της νέας διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου με τους 4 βουλευτές του Νομού. Η κουβέντα άρχισε με προσεκτική και φιλική εισήγηση του Γιώργου Γραμμένου, ο οποίος ως πρόεδρος του συλλόγου είναι ακόμη καλύτερος σε σχέση με τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προσήλθε στο ραντεβού καθυστερημένος. Όπως εξήγησε, έπρεπε νωρίτερα να τελειώσει επισκέψεις του στα γηροκομεία της πόλης.
Το βασικότερο ζήτημα στο οποίο ο σύλλογος θέλει τη βοήθεια των βουλευτών, των κυβερνητικών ειδικότερα, είναι αυτό της αλλαγής έδρας του Ειρηνοδικείου της Θάσου. Την υπόθεση ανέλαβε ο Γιώργος Παπαφιλίππου. Και δικηγόρος είναι και Θάσιος.

=======================================================================

 

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε υπεύθυνη της έντασης και του καυγά μόνο την αντιπολίτευση. Από προχθές την… συναγωνίζεται (εμμέσως πλην σαφώς) η διοίκηση του Επιμελητηρίου. Χωρίς να καταλάβουμε τον πραγματικό λόγο, δόθηκε δημοσιότητα σε μια τυπική διαδικασία. Η παράδοση παραλαβή των οικονομικών στοιχείων, από τη μια διοικητική επιτροπή (αυτή που απήλθε) στην επόμενη.

 

Δημιουργήθηκε έτσι η ευκαιρία στον Άγγελο Τσατσούλη να απαντήσει και ταυτόχρονα να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ακόμη κι αν είχε δίκιο (σε ορισμένα σαφώς είχε), έπρεπε να το αποφύγει. Ο προηγούμενος πρόεδρος του φορέα πρώτα μας ξαναγύρισε σε μια προεκλογική περίοδο που θέλουμε να ξεχάσουμε, μετά κάλεσε το νέο δ.σ. να κοιτάξει μπροστά!

 

Όταν αποφασίζεις να κοιτάξεις μπροστά το κάνεις κιόλας. Το κάνεις αμέσως, χωρίς παρενθέσεις. Δυστυχώς επειδή και η αντιπολίτευση μοιάζει «κολλημένη» στο χθες, καταλαβαίνουμε ότι όλος αυτός ο καυγάς ήρθε για να μείνει. Ελπίζαμε ότι θα έφευγε μαζί με την προεκλογική περίοδο. Όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε το λάθος μας.

 

Κι ενώ το Επιμελητήριο Καβάλας επιμένει στην αδιέξοδη εσωστρέφεια του, τα της Θράκης έθεσαν ήδη νέους στόχους. Θέλουν την προεδρεία του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου. Δουλεύουν για να τα καταφέρουν. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Θράκης στο συμβούλιο υπερτερούν αυτών της Ανατολικής Μακεδονίας. Κάπως έτσι φαβορί για τη θέση είναι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. Το ενδιαφέρον του εκτός από υπαρκτό είναι και ζωηρό.

 

Πανηγυρίζουν τοπικά μέσα ενημέρωσης μαζί με τοπικές επιχειρήσεις. Η αεροπορική εταιρία Aegean στο νέο τεύχος του περιοδικού της (μοιράζεται στους επιβάτες των πτήσεων της) φιλοξενεί ένα ακόμη αφιέρωμα στην Καβάλα. Προβάλει τοπικά προϊόντα. Ε και;

 

Προς τι η χαρά κι η υπερβολή όταν: 1) Η ίδια εταιρία βλάπτει τα συμφέροντα του τόπου περικόπτοντας τα δρομολόγια από Καβάλα για Αθήνα και το αντίθετο 2) Τα λίγα δρομολόγια τα βάζει σε ώρες ακατάλληλες, μειώνοντας έτσι την ανταπόκριση του επιβατικού κοινού 3) Η Aegean πουλά προκλητικά ακριβά το εισιτήριο της πτήσης από Καβάλα (ή προς Καβάλα).

 

Όταν μια αεροπορική εταιρία δρα συστηματικά και με αυτόν τον τρόπο. Όταν εμμέσως πλην σαφώς ευνοεί άλλα αεροδρόμια και περιοχές. Μπορεί –μετά από όλα αυτά- να μας κάνει χαρούμενους με ένα αφιέρωμα στο περιοδικό της; Μα τα ίδια δεν κάνει στις σελίδες του περιοδικού για ένα σωρό άλλους προορισμούς της;

 

Η πληροφορία για 100 επιπλέον πρόσφυγες στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» δεν ήταν σωστή. Οι γνωρίζοντες γρήγορα τη διέψευσαν αφού στη δομή δεν υπάρχουν καθόλου κενοί χώροι! Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες στην Καβάλα έγιναν 400, δεν μπορούν να αυξηθούν. Δεν υπάρχουν κενά διαμερίσματα και κρεβάτια.

 

Αντίθετα υπάρχει μια μικρή προοπτική μείωσης. Δύο οικογένειες δήλωσαν έτοιμες να επιστρέψουν εκεί απ’ όπου έφυγαν (Ιρακ και Συρία) αφού αγανάκτησαν να περιμένουν να μεταφερθούν στην κεντρική Ευρώπη. Δεν θέλουν καθόλου να μείνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Καβάλα ειδικότερα. Άλλες οικογένειες θα αποχωρίσουν επίσης από το στρατόπεδο. Μετά από αναμονή μηνών έγινε δεκτό το αίτημα τους. Φεύγουν για την Ευρώπη.

 

Μόλις όλοι αυτοί αποχωρίσουν από το «Ασημακοπούλου», περίπου 30 άτομα, θα αδειάσουν χώροι. Τότε αυτοί θα καλυφθούν με νέους πρόσφυγες, που θα έρθουν από τα νησιά. Εν τω μεταξύ έργα σε νέες δομές ολοκληρώνονται. Μια τέτοια ετοιμάζεται να λειτουργήσει πρώτη φορά στην πόλη των Ιωαννίνων.

 

Όντως το βράδυ της Τετάρτης το πλοίο της γραμμής αποβίβασε στο κεντρικό λιμάνι πρόσφυγες, προερχόμενους από τα νησιά. Καμιά 100 άνθρωποι βγήκαν από το πλοίο, μπήκαν αμέσως σε δύο πούλμαν. Ταξίδεψαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Μάλλον κινήθηκαν δυτικά.

 

Εντυπωσιακός ο απολογισμός του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια του 2017 εξυπηρέτησε 400.000 εμπορευματοκιβώτια. Δηλαδή κοντέινερ. Το ίδιο διάστημα ελάχιστα κοντέινερ εξυπηρετήθηκαν και στο νέο λιμάνι της Καβάλας και σε αυτό της Αλεξανδρούπολης. Η Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε όλα τα εμπορευματοκιβώτια της Βόρειας Ελλάδας κι έτσι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ο ΟΛΘ με λίγα λόγια είναι έτοιμος να βρει τον ιδιώτη που τόσο καιρό ψάχνει!

 

Το Σάββατο (αύριο) εκτός από τον Αγιασμό των υδάτων στο κεντρικό λιμάνι, ίδια διαδικασία θα γίνει στο λιμανάκι των Σφαγείων. Θα γίνει επίσης στην ακτή της Ραψάνης (ενορία της Μεταμόρφωσης) αλλά και πλησίον της Ιχθυόσκαλας. Εκεί θα βρίσκονται οι ιεροί ναοί Αγίας Ειρήνης και Αγίας Παρασκευής.  Αυτές οι συνοικιακές θρησκευτικές τελετές συνήθως πραγματοποιούνται λίγο πριν αρχίσει ο κεντρικός αγιασμός των υδάτων.

 

Μετά το ταμείο του Δήμου Καβάλας, στο οποίο υπάρχει απόθεμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, και το Επιμελητήριο έχει σε τραπεζικούς λογαριασμούς ποσό 330.000 ευρώ. Φαίνεται ότι η κρίση όντως κάνει εξαιρέσεις. Εκτός αν οι συγκεκριμένες οικονομίες είναι κι αυτές αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής.

 

Δήμοι και Επιμελητήρια έχουν τους μηχανισμούς να εισπράττουν ευκολότερα όσα τους οφείλονται. Μηχανισμοί μνημονιακοί. Έχουν ταυτόχρονα δεσμεύσεις για τις αλόγιστες δαπάνες (δεσμεύσεις επίσης των μνημονίων) ενώ το έργο τους (διαφορετικού επιπέδου και περιεχομένου) είναι σίγουρα περιορισμένο. Αυτός ο περιορισμός έργων είναι μια άλλη συζήτηση, για το που οφείλεται.

 

Με χθεσινές της δηλώσεις η Δήμητρα Τσανάκα παρουσίασε τον γνωστό από το πρόσφατο παρελθόν στόχο της, επαναλειτουργίας το Καλοκαίρι του ανοιχτού κολυμβητηρίου. Νομίζουμε ότι κάνει λάθος αφού το νέο κολυμβητήριο είναι παντός καιρού και όλων των εποχών. Όταν αναβαθμιστεί ενεργειακά θα είναι ακόμη πιο έτοιμο για λειτουργία όλο το έτος.

 

Το ανοιχτό κολυμβητήριο θα πρέπει να εξεταστεί να παίξει έναν άλλο ρόλο. Πραγματοποίησης σε αυτό εκδηλώσεων. Γιατί οι εκδηλώσεις να γίνονται στους Φοίνικες ή στο πλακόστρωτο του Πάρκου; Υπάρχει έτοιμη η κερκίδα του κολυμβητηρίου, η οποία έχει υποδομή για να προστατεύει τους θεατές από βροχή. Υπάρχει η πισίνα, που αν καλυφθεί μπορεί άνετα να γίνει ο χώρος του θεάματος.

 

Το ανοιχτό κολυμβητήριο διαθέτει μικρά βοηθητικά κτίρια που μπορούν να γίνουν καμαρίνια, αναψυκτήριο, τουαλέτες κτλ. Έχει περίφραξη προκειμένου κάποιες από τις εκδηλώσεις να έχουν εισιτήριο. Είναι σε άριστο Καλοκαιρινό σημείο, δίπλα σε χώρο στάθμευσης κτλ. Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας οφείλει να αφήσει πίσω της το ανοιχτό κολυμβητήριο, αυτό έδωσε στην Καβάλα ότι είχε να δώσει. Τώρα μοιάζει να είναι άλλος ο ρόλος του. Όλα αυτά εξασφαλίζονται με ελάχιστα χρήματα.

 

Μπορεί με λίγα λόγια το ανοιχτό κολυμβητήριο να παίξει τον ρόλο του Απεντομωτηρίου για το ΔΗΠΕΘΕ, του Φρουρίου για ότι δεν μπορεί να ανέβει στα σοκάκια της Παναγίας, του Πάρκου Φαλήρου ακόμη και του Δημοτικού Κήπου.

 

Μεσημέρι Τετάρτης στο Νέμεσις στην παραλία μια μεγάλη παρέα γνωστών Νεοδημοκρατών. Ήταν, όπως ακούμε, πρωτοβουλία του Γιώργου Καλαντζή. Στο τραπέζι που λόγω της αθρόας προσέλευσης έμοιαζε με τραπέζι γάμου, παρακάθισαν: Γιώργος Καλαντζής, Μπάμπης Δράκος, Στέλλα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Τσοκτένογλου, Μίμης Χριστοφιλογιάννης, Σοφία Αθανασιάδου, Μένανδρος Μαρινάκης, Σωτήρης Τσιομπάνης, Κώστας Αντωνιάδης και άλλοι. Συζήτησαν θέματα πολιτικής.

 

Με απόφαση που υπέγραψε στις 3 Γενάρη η Δήμαρχος συγκροτείται δημοτική επιτροπή με συγκεκριμένη αποστολή, η οποία αφορά την Παναγία. Ο Δήμος Καβάλας σκοπεύει να προκηρύξει διαγωνισμό για να συγκεντρώσει ιδέες όσον αφορά χωροθέτηση υποδομών προσβασιμότητας στην συνοικία.  Στην επιτροπή μετέχει και ο Μιχάλης Λυχούνας. Είναι αναπληρωματικός εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Κάπως έτσι και εμμέσως, ο κ. Λυχούνας επιστρέφει στα θέματα του Δήμου Καβάλας.

 

Σύμφωνα με την απόφαση της Δημάρχου η επιτροπή, αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της Αρχαιολογίας, έχει έργο: Η συμβολή στη σύνταξη της διακήρυξης και του φακέλου του διαγωνισμού. Η συμβουλευτική υποστήριξη της διενέργειας του διαγωνισμού π.χ. η υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου στη διαδικασία απάντησης των ερωτημάτων των υποψηφίων.

 

Στις 29 Δεκέμβρη με μια σύντομη αλλά περιεκτική ανακοίνωση του ο Θανάσης Αθανασίου αποχαιρέτισε τους συναδέλφους του, αφού τέλειωσε η θητεία του ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Το κείμενο του αναφέρει: Επιφορτισμένος με τα καθήκοντα και την ευθύνη της προεδρίας και οπλισμένος με την εμπιστοσύνη σας για επτά σχεδόν χρόνια, ολοκληρώνοντας την 31-12-2017 την θητεία μου και μετά από 836 «ανώνυμες» ανακοινώσεις, εύχομαι με αυτή την τελευταία, καλή δύναμη στο νέο Πρόεδρο και στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλους εσάς τα καλύτερα για το 2018.

Διαβάστε επίσης