μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μόλις χθες ρωτήθηκε ο Κώστας Ζουράρις για τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας γενικότερα. Απάντησε επιφυλακτικά. Με λίγα λόγια είπε ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να καταλάβουμε –εμείς οι καλοί γείτονες- τι ακριβώς συμβαίνει. Σαν μια πρώτη πρόβλεψη πάντως συμπλήρωσε τα εξής: Ότι και να συμβαίνει, είναι καλό για την Ελλάδα. Κι έφερε ως πρώτο παράδειγμα τον τουρισμό. Ο ελληνικός θα ευνοηθεί, ο τουρισμός στην Τουρκία όχι. Εφόσον βέβαια αυτά τα επεισόδια συνεχιστούν. Κάτι που επί του παρόντος δεν είναι και τόσο σίγουρο.

 

Χθες το απόγευμα ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφο της χώρας του ότι με το ζόρι κρατά τους υποστηρικτές του να μην βγουν κι αυτοί σε διαδηλώσεις. Προ λίγων μόνο ημερών είχε θυμίσει (πάλι στους δημοσιογράφους) πόσο άνετα επικράτησε στις προηγούμενες και πρόσφατες σχετικά εθνικές εκλογές. Διαθέτει ως εκ τούτου την λαϊκή δύναμη προκειμένου όταν αυτός το κρίνει σκόπιμο να αντεπιτεθεί. Αυτή τη φορά όχι με την αστυνομία αλλά με τους δικούς του οπαδούς.

 

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν τον Ερντογάν. Αυτό λέγεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πρόσφατα επιτεύχθηκε η γνωστή συμφωνία με τον Οτσαλάν. Προ ετών ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποστήριζε επίσης τον Ερντογάν. Με το ισχυρό επιχείρημα ότι ο Ισλαμιστής πολιτικός προσέχει περισσότερο τις μειονότητες σε σχέση με τους ευρωπαϊστές τούρκους. Αυτά έτσι, για να βάλουμε στη σκέψη όλων μας δεδομένα που ίσως να έχουμε ξεχάσει.

 

Τις προηγούμενες μέρες (και νύχτες) ήταν στην Πόλη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής. Καλεσμένος όχι των διαδηλωτών αλλά του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πέρασε από την πλατεία Ταξίμ, πήρε μυρωδιά των δακρυγόνων. Συμπτωματικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι Τούρκοι επισκέπτες της Καβάλας δεν ήταν τόσο πολλοί. Αν οι αφίξεις τους στην περιοχή επηρεαστούν από τα γεγονότα στην πατρίδα τους είναι κάτι που θα το ξέρουμε λίαν συντόμως.

 

Κι ενώ η κατάσταση σε όλη την Τουρκία παραμένει συγκεχυμένη, οργανώνονται ήδη στην δική μας πατρίδα οι πρώτες συγκεντρώσεις συμπαράστασης. Στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα ακόμη και στην Κομοτηνή. Θολό το τοπίο για τον πραγματικό λόγο των γεγονότων, εμείς πάντως δεν χάνουμε χρόνο να δηλώσουμε υποστήριξη στους διαδηλωτές. Σε αυτούς που με βάση τις τηλεοπτικές εικόνες, τρώνε μπόλικο ξύλο από τα Ματ του Ερντογάν.

 

Παρένθεση. Πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα γεγονότα στην Τουρκία υποστήριξε χθες ότι πραγματικά αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Συνέκρινε δε τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη με τα γεγονότα στην Αθήνα την εποχή της δολοφονίας του νεαρού μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

 

Οι ακτές της Καβάλας προσπαθούν να βρουν ρυθμό. Στην πραγματικότητα Καλοκαιρινό καιρό. Τώρα που οι νοτιάδες τέλειωσαν, τώρα οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες απλώνονται όπως κάθε Ιούνιο. Περιμένουν κολυμβητές και κολυμβήτριες. Κι ενώ επίκειται η άφιξη των λουόμενων, ξαφνικά αντί για αυτούς έρχεται κάτι άλλο. Βροχές. Δυνατές βροχές. Πέφτει η θερμοκρασία. Ψάχνεις να βρεις μπουφάν. Κλείνεις τις πόρτες και τα παράθυρα. Αντί να προχωράμε μπροστά, γυρίζουμε πίσω. Διαδρομή (προς τα πίσω) κατά τα άλλα συνηθισμένη…

 

Οι φωτογραφίες με τα νερά στους δρόμους της πόλης (και όχι μόνο) δείχνουν ότι το μπάνιο είναι όντως πιθανό. Όχι στη θάλασσα (που κατά τα άλλα μας περιμένει) αλλά στις λίμνες που δημιουργεί η βροχή. Λίμνες λόγω κακοτεχνιών, βουλωμένων φρεατίων και άλλων συνηθισμένων ελληνικών προβλημάτων. Πλέον δεν είναι είδηση που στη κάθε δυνατή βροχή τα καπάκια της ΔΕΥΑΚ δεν αντέχουν κι «ανατινάζονται».

 

Χθες το πρωί πάντως δεν έβρεχε. Έκανε κρύο αλλά δεν έβρεχε. Οι άνθρωποι βγήκαν έξω, όπως το συνηθίζουν. Κάποιοι πήγαν και στη θάλασσα. Πολλοί όμως πήγαν στη ΔΕΗ, στην Ιχθυόσκαλα. Ουρά μεγάλη. Αναμονή το ίδιο. Τα δεδομένα εκεί άλλαξαν. Πριν πληρώσεις τον λογαριασμό περνάς από το λογιστήριο για διακανονισμό. Αφού ξεπεράσεις την πρώτη ουρά, του διακανονισμού και των δόσεων, πηγαίνεις στην δεύτερη. Να πληρώσεις. Παλιά δεν ήταν έτσι. Η ουρά ήταν μία κι εξυπηρετούνταν σύντομα.

 

Παλιά στη ΔΕΗ υπήρχαν δύο και τρεις υπάλληλοι στα ταμεία. Τώρα αν βρεις έναν, είσαι πολύ τυχερός. Η επιχείρηση δεν κάνει προσλήψεις. Κάπως έτσι οι πελάτες της ΔΕΗ κάνουν υπομονή, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν από τον μοναδικό υπάλληλο του ταμείου.

 

Αρνητικά απάντησαν στο αίτημα Λαυρεντιάδη Εισαγγελέας και Ανακριτής. Ο ιδιοκτήτης της ΒΦΛ θα παραμείνει προφυλακισμένος. Πόσο ακόμη δεν ξέρουμε. Ουδείς πάντως περίμενε ότι θα έρχονταν αυτή η εποχή. Που ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θα προφυλακίζονταν, δύο δε αιτήσεις του να αποφυλακιστεί θα απορρίπτονταν! Στα γραφεία τους (στο ισόγειο του ΕΥΚ) οι συνταξιούχοι της ΒΦΛ τον έχουν φωτογραφίες από τις παλιές καλές περιόδους. Τότε που επισκέπτονταν το εργοστάσιο. Τότε που όλα πήγαιναν καλά.

 

Και οι δύο εκδηλώσεις (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν χθες στις 7.30 το απόγευμα. Το ΠΑΣΟΚ τήρησε το έθιμο. Άρχισε με 40 λεπτά καθυστέρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε ακόμη και την ώρα ΠΑΣΟΚ. Άρχισε την ημερίδα του για τα απορρίμματα με 50 λεπτά καθυστέρηση. Μίλησε κανείς για συνέπεια;

 

Έξω από το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου ήταν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι από όμορους νομούς, εκπρόσωποι φορέων κτλ. Ξεχώρισε η συμπαθητική φιγούρα της βουλευτίνας κ. Διώτη. Δεν ήταν μόνη της. Μαζί της ήταν ο σύζυγος της και στο καροτσάκι το 5 μηνών παιδάκι τους. Είναι φανερό ότι από πολύ μικρό μπήκε στα βάσανα της πολιτικής και της ανάγκης μαμά και μπαμπάς να περιοδεύουν για κομματικούς λόγους.

 

Τουριστικής προβολής συνέχεια: Στην Καβάλα, τη Θάσο αλλά και τη Δράμα, είναι αφιερωμένο δημοσίευμα στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο πράσινος βορράς της Ελλάδας». Παρουσιάζονται η παλιά πόλη της Καβάλας – με τα παραδοσιακά σοκάκια και σπίτια που ανάγονται στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – το Βυζαντινό Κάστρο, το επιβλητικό υδραγωγείο του 15ου αιώνα, η κατοικία όπου γεννήθηκε ο πασάς της Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλί, τα εργοστάσια καπνού, ενώ γίνεται αναφορά στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, από όπου ξεκίνησε την εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος, και στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, της πρώτης χριστιανής.Όσον αφορά τη Θάσο, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, το γραφικό λιμάνι, το αρχαιολογικό μουσείο, οι ανθισμένοι κήποι των σπιτιών, καθώς, επίσης, το ορεινό χωριό Παναγιά με τα εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια και τα σοκάκια του. Επίσης, στο αφιέρωμα τονίζεται ότι την εικόνα του νησιού ως μοναδικού τουριστικού προορισμού, συνθέτουν οι όμορφες παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά τους αλλά και η παραδοσιακή κουζίνα.

 

Πάει για την άλλη εβδομάδα ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας. Ίδια κατάσταση σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Όλα περιμένουν διοικήσεις. Κι ενώ η αναμονή είναι μεγάλη, η καθυστέρηση αδικαιολόγητη, μας προκύπτουν ερωτήσεις βουλευτών όπως αυτή του κ. Ουζουνίδη (Ανεξάρτητοι Έλληνες) για το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης: «Κύριε Υπουργέ,Δραματική και άκρως επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση που διαμορφώνεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης καθώς η έλλειψη Διοίκησης εδώ και περίπου τρεις μήνες δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, ωθώντας τους εργαζομένους σε διαδοχικές στάσεις εργασίας (16/05, 30/05).Η ανάλγητη και μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του βασικότατου ανθρώπινου δικαιώματος της Υγείας που αποτελεί βασικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.Σύμφωνα με ανακοίνωσή σας στις14/03/2013 επρόκειτο να καλυφθούν 87 θέσεις διοικητών και 93 θέσεις αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων στα πλαίσια της προκήρυξης του Υπουργείου Υγείας με καταλυτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στις 27/03/2013. Ωστόσο, δύο μήνες μετά το Π.Γ.Ν.Α. παραμένει ακέφαλο με την παραφιλολογία να οργιάζει.Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης των πινάκων νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων;».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης