• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συμπολίτης στο πλαίσιο της Κυριακάτικης βόλτας του, περπάτησε προ ημερών στο περιαστικό δάσος. Πλησίον του Σανατορίου κοντοστάθηκε, κοίταξε το ιστορικό κι εγκαταλειμμένο ακίνητο. Δεν φοβήθηκε τα συμπαθητικά και φιλικά αδέσποτα σκυλιά που τον «υποδέχθηκαν». Μελαγχόλησε για τα χάλια του κτιρίου, το οποίο ρημάζει επί σειρά αρκετών ετών. Μια περιουσία καταστρέφεται κι ουδείς ενδιαφέρεται…
Όλες αυτές οι παρατηρήσεις του είναι σωστές, κι ας επαναλαμβάνουν τα αυτονόητα. Δυστυχώς έτσι απομακρυσμένο που βρίσκεται κοντά στο βουνό, το ξεχνάμε ευκολότερα. Κι όταν κάτι το ξεχνάς, σύντομα παύεις να το έχεις!
Η υπόθεση του Σανατορίου εκκρεμεί στα δικαστήρια ανάμεσα στην Ιατρική Εταιρία Καβάλας και το δημόσιο. Και οι δύο το διεκδικούν. Όσο περιμένουμε μια τελεσίδικη απόφαση, στο Σανατόριο συντελείται μια βλάβη ανεπανόρθωτη. Όλα αυτά έχει σημασία να τα «φρεσκάρουμε» στη μνήμη ας αφού όσο ξεχνάμε και «χάνουμε» το Σανατόριο, επιμένουμε να διεκδικούμε άλλα. Άλλα ακίνητα, τάχα για να τα αξιοποιήσουμε.
«Κανονικά έπρεπε να έχουμε αρχίσει ήδη από το Σανατόριο» μας λέει ο συμπολίτης. «Έτσι, για να δείξουμε μεταξύ άλλων, τις προθέσεις που έχουμε για τα παλιά δικαστήρια, το παλιό νοσοκομείο, τη παλιά Μεραρχία κτλ».

Φοβερή κι η χθεσινή δίκη για το αρσενικό στο νερό του Παγγαίου. Είχε διάρκεια, στιγμές έντασης και μια απόφαση που οι μηνυτές δεν περίμεναν. Αθώωση του κατηγορούμενου.
Την υπεράσπιση του Βασίλη Ξουλόγη ανέλαβε η δικηγόρος Δέσποινα Αθανασιάδου. «Στις εκλογές του 2014 ήσασταν υποψήφιος με αντίπαλο συνδυασμό του κ. Ξουλόγη;» ρώτησε τον μάρτυρα Φραγκίσκο Σοφτά. «Ήταν» απάντησε πριν τον μάρτυρα, κάποιος από το ακροατήριο. Επρόκειτο για την Μαρία Τσίλογλου, που παρακολούθησε τη διαδικασία με φανερή αγωνία. Ο Ανδρέας Καλλινικίδης που επίσης κατέθεσε μάρτυρας, έλεγε (πριν καταθέσει) ότι έχει τις διαφορές του με τον πρώην δήμαρχο αλλά όχι για την υπόθεση του αρσενικού.
Στη φωτογραφία ο Χρήστος Παπαδόπουλος της Δ. Υγείας με το Χρήστο Μποσμπότη συζητούν (για την υπόθεση φυσικά), ενώ περιμένουν να έρθει η ώρα τους να καταθέσουν.

 

=============================================================================

Γύρισαν χθες στην εργασία τους 180 πρώην απολυμένοι της ΒΦΛ. Με αυτό το γεγονός διαψεύστηκαν ένα σωρό Κασσάνδρες που για καιρό έλεγαν και ξαναέλεγαν ότι οι 180 έκαναν λάθος που δεν συμβιβάστηκαν. Η επιστροφή αυτών των ανθρώπων στο εργοστάσιο είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη επαγγελματική τους αποκατάσταση.

 

Ακόμη κι αν όσα συνάντησαν δεν είναι αυτά που άφησαν και είχαν (ως τον Μάη του 2016), σίγουρο είναι ότι γύρισαν με ψηλά το κεφάλι. Κάτι περισσότερο εξασφάλισαν απ’ όσους πρόθυμα και νωρίς νωρίς υποχώρησαν φοβούμενοι. Για τη δικαίωση τους (μικρή- μεσαία ή μεγάλη, ο χρόνος θα το δείξει) σημαντικό ρόλο έπαιξε η στάση της Κυβέρνησης. Όπως επίσης η φύση του προβλήματος.

 

Καλώς ή κακώς ότι έγινε με τους 180 δεν φαίνεται να είναι ο κανόνας. Πρόκειται μάλλον για την εξαίρεση που τον επιβεβαιώνει. Κάπου στην Ελλάδα, αραιά και που, υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις που δείχνουν ότι στην εποχή των μνημονίων γίνονται μικρά θαύματα. Αρκεί να το πιστεύεις, να το δουλεύεις συστηματικά και φυσικά να τηρούνται οι νόμοι. Απ’ όσους τους ψηφίζουν.

 

Στη διάρκεια της αναταραχής και της κοινωνικής ανωμαλίας υπήρξαν αρκετά περιστατικά εμφυλίου πολέμου. Εργαζόμενοι κατά εργαζομένων. Συνάδελφοι κατά συναδέλφων. Αφετηρία όλων (ή των περισσότερων) η αγωνία των απολυμένων να κρατηθούν «ζωντανοί». Αυτοί λοιπόν πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα για την επανασύνδεση. Όσο σοβαρό κι αν είναι το γεγονός που μεσολάβησε, γρήγορα θα ξεπεραστεί. Αρκεί να γίνει το πρώτο βήμα.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η εργοδοσία θα επιδιώξει την ομαλότητα και τη σύσφιξη των σχέσεων. Την πρόοδο του εργοστασίου θα την φέρουν οι εργαζόμενοι αν είναι ενωμένοι. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να συμμετάσχουν οι παλιοί που δεν έφυγαν ποτέ, οι παλιοί που έγιναν συνδικαλιστές στα νέα σωματεία των καινούργιων εταιριών. Μέσα από τη δύσκολη καθημερινότητα στη ΒΦΛ θα ξαναγίνουν οικογένεια μια κι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα απ’ όσα μέχρι πρόσφατα τους χώριζαν. Καλή τύχη σε όλους.

 

Τώρα περιμένουμε την ιδιοκτησία. Αναμένουμε το σχέδιο της εξυγίανσης αφού κάποια ζητήματα (όπως π.χ. τα χρέη) υφίστανται. Έχουμε και την ανθρώπινη περιέργεια να δούμε τι έλαβε η άλλη πλευρά. Δεν μπορεί, κάπου θα ωφεληθεί κι άλλη πλευρά.

 

Άλλαξε η ιστοσελίδα στο Facebook. Από απολυμένοι, έγιναν εργαζόμενοι στη ΒΦΛ! Για τη χθεσινή επιστροφή τους γράφουν: «Σήμερα (χθες), μετά από 19 μήνες αγώνα, περάσαμε την πύλη του εργοστασίου και επιστρέψαμε στην εργασία μας, βάσει των όσων είχαν συμφωνηθεί στο Υπουργείο Εργασίας. Η σημερινή (χθεσινή) πρώτη μέρα ήταν καθαρά διαδικαστική, αφού μας έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα, το ωράριο εργασίας και την ενσωμάτωσή μας σε βάρδιες, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα».

 

Στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη ήταν την Κυριακή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το έκανε γνωστό ο ίδιος με ανάρτηση του στο Facebook. Μαζί με σχετική φωτογραφία. Αμέσως «άνοιξε» διάλογος, με πολλούς φίλους του βουλευτή να του δίνουν συγχαρητήρια.

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έγραψε για τα όσα έχασε (στην Καβάλα και στην Ήπειρο), επιλέγοντας να βρίσκεται στο συλλαλητήριο: «Οι (εύκολες) ψήφοι ήταν στις Κυριακάτικες πίτες της Καβάλας. Και οι προσωπικές δημόσιες σχέσεις ήταν στις Κυριακάτικες κομματικές εκδηλώσεις της Ηπείρου, όπου είχα οριστεί να παρευρεθώ ως “εκπρόσωπος κτλ”… Άρα είχα δύο σοβαρές προφάσεις/δικαιολογίες να μην πάω στο συλλαλητήριο.. Επέλεξα να δώσω το παρόν εντελώς ενσυνείδητα και εντελώς αβίαστα, πιστεύοντας ότι απλά κάνω το σωστό. Η υποδαυλιζόμενη σύγχυση του απλού πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό είναι ατυχέστατη».

 

Ο Δήμος Νέστου προετοιμάζει εκδήλωση για να τιμήσει τους συνταξιούχους καθηγητές γυμνασίων και λυκείων της περιοχής. Στην ίδια εκδήλωση που θα γίνει εντός των ημερών, θα τιμηθεί για το βιβλίο που εξέδωσε με την εγγονή του ο κ. Αργύρης Κολιός. Το βιβλίο που ήδη παρουσιάστηκε στην Καβάλα έχει τίτλο «Εργαστηριακές ηλεκτρολογικές ηλεκτρονικές εφαρμογές».

 

Χαρούμενος και συγκινημένος ο Γιώργος Καλαντζής επειδή στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του συλλόγου των Εβριτών έτυχε το τυχερό νόμισμα. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή το απόγευμα στη Λέσχη Αξιωματικών. Ο ίδιος σύλλογος την προσεχή Κυριακή έχει εκλογές για νέα διοίκηση.

 

Την πίτα του για το νέο έτος έκοψε την Κυριακή το σωματείο συνταξιούχων δημοτικών υπαλλήλων Καβάλας.  Στο σωματείο γίνεται μια νέα προσπάθεια προκειμένου αυτό να αναπτύξει ποικίλη δράση. Για σειρά ετών ήταν –κατά κάποιο τρόπο- σε αδράνεια.

 

Βασιλόπιτας συνέχεια. Το βράδυ του Σαββάτου στην πίτα Δυτικομακεδόνων- Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων συμμετείχε και η ομάδα των Παραμυθάδων. Χθες έκοψαν μαζί πίτα το Λαϊκότροπο με την Κρητική Αδελφότητα. Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Λαϊκότροπο φέρεται να παραπονέθηκε (όχι πρώτη φορά) επειδή ο σύλλογος είναι ίσως ο μοναδικός που δεν διαθέτει χώρο γραφείου στο κτίριο του Πυθαγόρα. Εκεί βρίσκεται μόνο όταν έχει στη διάθεση του τη μεγάλη αίθουσα για να κάνει πρόβα η χορευτική του ομάδα.

 

12 και 13 Φεβρουαρίου προετοιμάζεται η επίσκεψη στην Καβάλα του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Καθώς το πρόγραμμα διαμορφώνεται από τώρα, όλα δείχνουν ότι θα περιλαμβάνει επίσκεψη και στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο.

 

Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση επί της αγωγής της μοναδικής εργαζόμενης στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Όπως ήταν φυσικό η υπόθεση κερδήθηκε από την εργαζόμενη. Σύντομα, όταν η απόφαση καθαρογραφτεί, η εργαζόμενη θα επιδιώξει να πληρωθεί τα χρήματα που της αναγνωρίζει το δικαστήριο. Βιοτεχνικό Πάρκο δεν υφίστανται, κι αν υφίστανται δεν έχει χρήματα, άρα η εργαζόμενη θα κινηθεί κατά της Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του δικτύου του Κόκκινου, Κρήτης, Νάξου, Ρόδου και Καβάλας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζομένους που απολύθηκαν στον κεντρικό ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Αθήνας, δεν πραγματοποίησαν χθες τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές τους.

 

15 ήταν τα λεωφορεία που προχθές μετέφεραν κόσμο από το Νομό Καβάλας στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο. Μέχρι την Παρασκευή είχαν εξασφαλιστεί τα μισά. Σάββατο και Κυριακή πρωί το ενδιαφέρον πολλαπλασιάστηκε (παρά την βροχή) κι έτσι κλήθηκαν κι άλλα λεωφορεία. Αυτά που αναχώρησαν από την πόλη, ξεκίνησαν από τον Δημοτικό Κήπο. Εκεί καλού κακού βρίσκονταν (μέχρι να φύγει και το τελευταίο λεωφορείο) ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Διαβάστε επίσης