• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρακολουθώντας πρόσφατα τις περιοδείες της Δημάρχου Καβάλας στα ΚΑΠΗ, εκεί όπου έκοψε τις βασιλόπιτες για το νέο έτος, είχαμε την ευκαιρία να ξαναδούμε από κοντά όλες τις δομές που αναφέρονται στους συμπολίτες- άτομα τρίτης ηλικίας. Σε ένα από τα ΚΑΠΗ της πόλης, εντοπίσαμε στη βιβλιοθήκη που αυτό διαθέτει ένα βιβλίο αφιερωμένο στο Sex! Πέραν του ότι δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να υπάρχουν σε ΚΑΠΗ βιβλία με τέτοιο περιεχόμενο, το συγκεκριμένο βιβλίο μοιάζει να έχει και συλλεκτική αξία. Πρόκειται για έκδοση του 1975, γραμμένο από τον Νίκο Ζακόπουλο.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα περαιτέρω έρευνας, το βιβλίο πωλείται στην Αθήνα μόνο μεταχειρισμένο (σε παλαιοπωλείο) στην τιμή των 16 ευρώ! Όπως διαβάζουμε πρόκειται για «…εικονογραφημένο σεξ – λεξικό που έχει την πρόθεση να προσφέρει την πρώτη, άμεση, απλή και σωστή ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα της σχέσεως των δύο φύλων».
Στη βιβλιοθήκη του ΚΑΠΗ θα βρέθηκε μάλλον από δωρεά, αμφιβάλλουμε αν κάποτε διαβάστηκε ή έστω ξεφυλλίστηκε. Στα ΚΑΠΗ άλλωστε άνδρες και γυναίκες προσέρχονται για άλλους λόγους και όχι για να διαβάσουν, πολύ περισσότερο να λάβουν απαντήσεις σε θέματα σεξουαλικού περιεχομένου.
Ο συγγραφέας του βιβλίου (πέθανε το 1997) δεν είναι κάποιος τυχαίος. Το απόσπασμα ενός σύντομο του βιογραφικού του αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Ο Νίκος Ζακόπουλος γεννήθηκε στη Μεσσήνη της Πελοποννήσου. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Παθολογίας και εργάστηκε ως γιατρός. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίατρος και τιμήθηκε με το μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του Ε.Α.Μ., δράση για την οποία διώχτηκε και φυλακίστηκε. Διετέλεσε αρχηγός της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών της Κέρκυρας και της Σχολής Χημικού Πολέμου. Δημοσίευσε και εξέδωσε ιατρικές και λογοτεχνικές μελέτες, ενώ συνεργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος και χρονικογράφος με έντυπα όπως η Ελευθεροτυπία, τα Νέα, η Βραδυνή και λογοτεχνικά περιοδικά. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1963 με το ταξιδιωτικό κείμενο».

===================================================================

Από καιρό ο Αντώνης Μιτζάλης- πρόεδρος του Συνδέσμου των Ξενοδόχων της Καβάλας- μιλούσε αορίστως για την δουλειά που ετοιμάζει, για τις ανακοινώσεις που επίκεινται σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία τουριστικής κίνησης στην πόλη. Χθες η ευχάριστη έκπληξη ολοκληρώθηκε. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα έγκυρα νούμερα διανυκτερεύσεων όλου του προηγούμενου έτους.

 

Οι ξενοδόχοι παραδέχθηκαν ότι: Η συγκέντρωση των στοιχείων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν ανταποκρίθηκαν όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. Οι αριθμοί είναι αξιόπιστοι κι η αύξηση που προκύπτει φαίνεται μικρή αλλά δεν είναι. Δεν είναι καθόλου.

 

Ταυτόχρονα υποσχέθηκαν να επανέλθουν. Δήλωσαν ότι αυτά τα νούμερα βοηθούν και τους ίδιους. Είναι επιπλέον και ισχυρά επιχειρήματα για την επίτευξη των στόχων τους, πολλοί από τους οποίους έχουν σχέση με την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους από φορείς και υπηρεσίες.

 

Ο κ. Μιτζάλης δήλωσε ότι για μια πόλη όπως η Καβάλα δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να υπάρχουν τόσο αναλυτικά στοιχεία διανυκτερεύσεων. Τέτοια- σημείωσε- υπάρχουν μόνο για τις λίγες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η Καβάλα λόγω της τουριστικής της προοπτικής, καλύπτει το κενό κι έτσι είναι ακόμη πιο έτοιμη να μοιάσει ιστορικούς και παραδοσιακούς προορισμούς της χώρας.

 

Όση αξία έχει η τουριστική προβολή του Χειμώνα, άλλη τόση και μεγαλύτερη έχουν αυτά που μάθαμε χθες. Όση σημασία έχει η τουριστική κίνηση το Καλοκαίρι, τόση και μεγαλύτερη έχει η ανάλυση των στοιχείων που επίσης παρουσίασαν χθες οι ξενοδόχοι. Ωριμάζουμε. Βελτιωνόμαστε. Προοδεύουμε, οργανωνόμαστε. Αν όχι όλοι, σίγουρα όλο και πιο πολλοί.

 

Σχολιάζουμε θετικά την πρωτοβουλία των ξενοδόχων, τους συγχαίρουμε κι ευχόμαστε η δράση τους να παρασύρει σε ίδιες πρωτοβουλίες κι όλους τους άλλους. Από καιρό γνωρίζουμε ότι για τα επόμενα χρόνια όλος ο Νομός θα στηρίζει την οικονομία του στον τουρισμό. Με τη βοήθεια των ξενοδόχων θα μαθαίνουμε (μία ή περισσότερες φορές το χρόνο) τις επιδόσεις μας.

 

Τα αποτελέσματα της τουριστικής δραστηριότητας θα είναι ο κατάλληλος σύμβουλος μας για αυτά που θα διορθώνουμε, για αυτά στα οποία θα στοχεύουμε, για όσα θα περιμένουμε. Προτρέπουμε τους ξενοδόχους της Θάσου να μιμηθούν τους συναδέλφους τους στο χερσαίο τμήμα του Νομού. Η αύξηση που προκύπτει (από ένα πρώτο δείγμα στοιχείων) πιστεύουμε ότι θα είναι μεγαλύτερη αν συγκεντρωθούν όλες οι διανυκτερεύσεις όλων των διαθέσιμων καταλυμάτων.

 

Καθώς η Χειμερινή περίοδος αρχίζει να τελειώνει, είναι βέβαιο ότι μας ανοίγει η όρεξη. Η αισιοδοξία επανέρχεται, τα φιλόδοξα επαγγελματικά – επιχειρηματικά πλάνα το ίδιο. Σύντομα- με την πρώτη μυρωδιά της Άνοιξης- θα αρχίσουν να έρχονται πάλι οι πιο κοντινοί μας. Ας ετοιμαστούμε να υποδεχθούμε την κίνηση, να την εξυπηρετήσουμε. Ας γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες στον τουρισμό. Κι ας κάνουμε κάθε μέρα σχετικά και απαραίτητα μαθήματα. Άλλοτε μόνοι μας κι άλλοτε με τη βοήθεια των φορέων.

 

Πολύ ωραία ατμόσφαιρα και συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Καβάλας. Ένας ένας οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων προσήλθαν χαμογελαστοί. Ανταποκρίθηκαν οι αιρετοί, ήταν εκεί οι καλεσμένοι από την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Η κρίση νικιέται με ενότητα, κοινή προσπάθεια, συνεργασία. Η κρίση θα ξεπεραστεί όταν η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, ελιχθεί κατάλληλα και διορθώσει χρόνιες παθογένειες.  Προχθές βράδυ απλοί άνθρωποι και επαγγελματίες συμβούλευσαν σχετικά τρεις κυβερνητικούς βουλευτές. Ζήτησαν συγκεκριμένη κι ανέξοδη βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πλέον η αγορά δεν διαμαρτύρεται μόνο. Έχει την υποδομή να προτείνει. Ξέρει τι να προτείνει. Αν οι αρμόδιοι ακούσουν τους εκπροσώπους της, τότε μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο ένα σωρό πράγματα.

 

Θα πρέπει να συγχαρούμε κι αυτόν τον πρόεδρο. Τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Ο Γιάννης Παναγιωτίδης ξανάφερε τη ζεστασιά στην Ομοσπονδία. Επανασύνδεσε τον φορέα με τους επαγγελματίες, με όλα τα σωματεία. Έπεισε ανθρώπους του μεροκάματου να υπολογίζουν μια ιστορική Ομοσπονδία που δημιουργήθηκε όχι τυχαία στην πόλη μας προ πολλών δεκαετιών. Μια Καβαλιώτικη προσπάθεια που είναι πάντα εδώ. Να στηρίζει τα συμφέροντα του τόπου.

 

Την ίδια ώρα, προχθές το απόγευμα, στο περικυκλωμένο από σίδερα και κλειδωμένες πόρτες διοικητήριο ήταν να συναντηθεί η διοίκηση της τοπικής ΑΔΕΔΥ με τις διοικήσεις των17 πρωτοβάθμιων σωματείων της. Δεν πήγε κανείς. Ίσως γιατί οι προσκεκλημένοι ψάχνουν ακόμη και τώρα τρόπο να προσεγγίσουν το Διοικητήριο… Το σημείο της συνάντησης!

 

Ανοιχτή μόνο η είσοδος από τη νότια πλευρά, από το Λούνα Πάρκ. Όλα τα άλλα κλειστά, θαρρείς κι είναι τράπεζα κι όχι διοικητήριο. Τα έχουμε γράψει κι άλλη φορά, σε σχέση και με το ΚΕΠ που λειτουργεί κάθε απόγευμα. Ο πολίτης δοκιμάζει να πλησιάσει από την Ερυθρού Σταυρού. Κλειδωμένα. Ψάχνει από την πλευρά του πάρκινγκ. Το ίδιο. Αναζητά δίοδο από τη Δαγκλή. Τίποτα.

 

Όσοι επιμένουν, μόνο αυτοί βρίσκουν το σωστό το μονοπάτι… Τα πράσινα κάγκελα τύπου φρουρίου ήταν εξ αρχής μια υπερβολή. Η σημερινή διοίκηση τα χρησιμοποιεί με τρόπο τέτοιο ώστε τις απογευματινές ώρες το Διοικητήριο να είναι κάτι σαν το ανατολικό Βερολίνο τον καιρό του ψυχρού πολέμου!

 

Η νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ περίμενε υπομονετικά αλλά κανένα από τα σωματεία δεν εμφανίστηκε. Καταλάβαμε λοιπόν ότι άλλο πράγμα Ομοσπονδία Επαγγελματιών, άλλο πράγμα ξενοδόχοι κι άλλο πράγμα δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτοί οι τελευταίοι, από το μεσημέρι και μετά βρίσκονται αλλού!

 

Σε ένα από τα πρόσφατα επεισόδια του τηλεοπτικού παιχνιδιού Master Chef (τηλεοπτικός σταθμός Star) είδαμε την αποχώρηση από το διαγωνισμό μαγειρικής του συμπολίτη δικηγόρου Κώστα Θεοδωρίδη. Κατόπιν τούτου η συγκεκριμένη δοκιμασία τέλειωσε νωρίς. Εμπρός για τις επόμενες.

 

Λίγη ώρα μετά την αθώωση του στο Μονομελές Καβάλας, ο Βασίλης Ξουλόγης άρχισε να στέλνει sms από το κινητό του τηλέφωνο. Δεν πρέπει να έστειλε λίγα. Σε επιλεγμένους αποδέκτες, στους οποίους γνωστοποίησε τη θετική έκβαση της υπόθεσης. Αυτή η αθώωση (του) δεν έμεινε κρυφή.  Φαίνεται να είναι η βάση της αντεπίθεσης που ετοιμάζει.

 

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μακάριος Λαζαρίδης νοίκιασε κατοικία στην πόλη μας. Στη συνοικία του Αγίου Λουκά, ακούσαμε, σε μικρή απόσταση από το σπίτι του Γιώργου Καλαντζή. Με τον οποίο εκτός όλων των άλλων είναι και γείτονες!

 

Την εκδήλωση της Κυριακής με ομιλητή τον γραμματέα της ΝΔ Λευθέρη Αυγενάκη, προετοιμάζει τόσο η ΝΟΔΕ Καβάλας όσο και η ΔΗΜΤΟ. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί μάλλον αύριο και συνέντευξη τύπου. Ο κ. Αυγενάκης, που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Καβάλα λόγω των συχνών του επισκέψεων, θα είναι στην ΑΜΘ από την Παρασκευή. Πρόκειται να μιλήσει σε εκδηλώσεις που θα γίνουν σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

 

Η εκδήλωση κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ και της ΔΗΜΤΟ θα γίνει στις 11 το πρωί της Κυριακής, στην μεγάλη αίθουσα του Λούσυ. Αίθουσα που η ΝΟΔΕ προτιμά για την πρώτη εκδήλωση κάθε νέου έτους. Μια μέρα νωρίτερα προγραμματίζεται κοινωφελής δράση που απευθύνεται στις γυναίκες της περιοχής.

 

Διαβάστε επίσης