μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα … «βουνό» από αλάτι. Έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Καβάλας σε περίπτωση κακοκαιρίας- χιονόπτωσης- παγωνιάς. Το «βουνό» βρίσκεται στις δημοτικές αποθήκες και περιμένει. Προς το παρόν ο καιρός δεν ευνοεί τη χρησιμοποίηση του. Κάπου κάπου πολίτες ζητούν μικρές ποσότητες, τις οποίες και παίρνουν προκειμένου αν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν στη δουλειά τους ή στην οικία τους.
Είναι φανερό ότι η αυξημένη ετοιμότητα οφείλεται στα περσινά γεγονότα. Τα οποία όπως φαίνεται (χωρίς τίποτα να είναι απολύτως σίγουρο) δεν θα επαναληφθούν φέτος. Ευτυχώς το συγκεκριμένο αλάτι δεν έχει ημερομηνία λήξης. Άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιους από τους επόμενους Χειμώνες και όχι μόνο σε αυτόν που «τρέχει».

 

Την Κυριακή –στην πίτα των κατοίκων της Παναγίας- η Δήμαρχος υποσχέθηκε ειδική πινακίδα στην αρχή της οδού Πιπίνου, για να προστατεύονται τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων της περιοχής. Την επόμενη μέρα η πινακίδα τοποθετήθηκε (φωτογραφία). Στην τοπική αυτοδιοίκηση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων υπάρχουν κάποια πράγματα που ακόμη και σήμερα γίνονται «εδώ και τώρα». Όσο περισσότερα είναι, τόσο το καλύτερο για αιρετούς και πολίτες.

 

===============================================================================

Δύο πράγματα είχε στις αποσκευές του, ταξιδεύοντας στην πόλη μας, ο Ανδρέας Νεφελούδης. Ειλικρίνεια και μετριοπάθεια. Και τα δύο επηρέασαν τα λόγια του παντού. Στο κόμμα, στη συνέντευξη τύπου, στην ομιλία του προς του εργαζόμενους. Μας βοήθησε με αυτόν τον τρόπο να τον καταλάβουμε, ήταν χρήσιμος αφού προσπάθησε να αναφερθεί μόνο στις αλήθειες. Τις υπερβολές που συνήθως προτιμά ο πολιτικός κόσμος, τις απέφυγε. Τούτο ήταν μια έκπληξη. Μια ευχάριστη έκπληξη.

 

Στα περισσότερα απ’ όσα είπε έγινε απόλυτα κατανοητός. Παραδέχθηκε ότι η αρχική συμφωνία έχει προβλήματα, για τα οποία όπως τόνισε η προσπάθεια συνεχίζεται. Σε ένα μόνο σημείο μας μπέρδεψε. Όπως σημείωσε επίκειται η γνωστοποίηση του αναλυτικού σχεδίου για την εξυγίανση της ΒΦΛ. Συμπλήρωσε ταυτόχρονα ότι έχει εντολή να συνεχίσει την προσπάθεια για να βρεθεί νέος επενδυτής.

 

Συγνώμη αλλά τούτο είναι αρκετά δύσκολο. Ή θα αποδεχθείς για να υλοποιήσεις (σε ότι σε αφορά) την εξυγίανση της σημερινής κατάστασης ή θα την προσπεράσεις αφού στόχο έχεις την αλλαγή. Την αλλαγή του ιδιοκτήτη, με νέους και περισσότερο φερέγγυους.

 

Ο κ. Νεφελούδης παραδέχθηκε ότι συνομιλεί και με την εταιρία. Άρα με εκπροσώπους του κ. Λαυρεντιάδη. Ναι μεν δεν ανακαλεί τις κατά του Λαυρεντιάδη δηλώσεις, τώρα όμως είναι σα να συζητά μαζί του αφού συζητά με τους εκπροσώπους του.

 

Θέλουμε να πούμε ότι αυτό που φαίνεται πιθανό να είναι αυτό που τελικά θα γίνει. Η εταιρία υποχώρησε κι επαναπροσέλαβε τους 180. Σε αντάλλαγμα αυτής της πρωτοβουλίας θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα εγκριθεί και θα υποστηριχθεί από την κυβέρνηση. Το σχέδιο εξυγίανσης θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους, με ευνοϊκούς φυσικά όσους.

 

Στην επιχειρηματικότητα η κάθε συμφωνία είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Η Κυβέρνηση πήρε για λογαριασμό των 180 όλα όσα αυτοί ζητούσαν. Φαίνεται ότι έδωσε κι άλλο χρόνο στον κ. Λαυρεντιάδη. Έδωσε την ευκαιρία του σχεδίου της εξυγίανσης αν και ταυτόχρονα αναζητείται νέος επενδυτής. Μήπως ο νέος θα είναι στο τέλος ο γνωστός μας παλιός;

 

Αν συμβεί κάτι τέτοιο (που ως τώρα φαίνεται το πιθανότερο) τότε οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν και από τον κ. Νεφελούδη θα έχουν γίνει αντικείμενο μιας ακόμη κολοτούμπας. Δεν είναι και τόσο κακό όσο φαίνεται. Είναι κάτι που μάλλον έρχεται, το οποίο ως ειλικρινής και μετριοπαθής ο κ. Νεφελούδης φανταζόμαστε ότι θα το παραδεχθεί. Όταν και αν γίνει.

 

Επί της επίσκεψης Νεφελούδη και της συμφωνίας στη ΒΦΛ, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας επανέλαβε χθες: « Έγιναν πράγματα που εμείς τα λέγαμε πριν από δύο χρόνια». Η αλήθεια είναι ότι η ΝΟΔΕ Καβάλας έκανε μια προσπάθεια να στηρίξει τους απολυμένους. Στην πορεία, για πολλούς λόγους, αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε. Ίσα ίσα που τελικά υπήρξε από την πλευρά της ΝΟΔΕ η γνωστή και δίκαια παρεξηγήσιμη «ουδετερότητα». Ως εκ τούτου η δήλωση του Μπάμπη Δράκου είναι μια δήλωση τουλάχιστον ατυχής.

 

Η ιστορία των λιπασμάτων της Καβάλας είναι πολύ μεγάλη, αρχίζει κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Συγνώμη αν αδικήσουμε τους σημερινούς εργαζόμενους (ίσως στην ίδια κατηγορία να είναι όλοι όσοι εργάστηκαν εκεί), αλλά δεν βλέπουμε να συνδέθηκε η αξιοκρατία με την παραγωγική δραστηριότητα. Στα λιπάσματα δούλεψαν και δουλεύουν άνθρωποι που για να προσληφθούν πέρασαν (οι περισσότεροι) από κάποιο πολιτικό γραφείο.

 

Εσχάτως άρχισαν να προσλαμβάνονται τα παιδιά, οι συγγενείς των παλαιότερων κτλ. Όταν οι 180 απολύθηκαν, έγιναν σειρά μη αξιοκρατικών προσλήψεων. Αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να μελετήσει τον πίνακα προσωπικού, θα έβρισκε και ονόματα (πολλά ονόματα) γνωστά. Καθόλου τυχαία.

 

Επί σειρά ετών η ΒΦΛ ήταν κρατική. Τότε το ρουσφέτι πήγε «σύννεφο». Όταν ιδιωτικοποιήθηκε, το πράγμα μετριάστηκε. Αρκετά. Πάντα οι προσλήψεις στη ΒΦΛ ήταν (οι πιο πολλές) μη αξιοκρατικές. Το δε εποχιακό προσωπικό περνούσε πάντα από τα γραφεία βουλευτών ή πρώην βουλευτών. Τώρα που το πρόβλημα των απολύσεων έληξε, πρέπει να παραδεχθούμε τούτο το ρεκόρ της Καβάλας.

 

Σκεφτόμαστε όλους αυτούς, που τελικά είναι οι περισσότεροι, που δεν είχαν την ευκαιρία. Δεν ήταν στα κόμματα, δεν έτρεχαν πίσω από τα πολιτικά πρόσωπα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ελπίδα. Δεν δούλεψαν και δε θα δουλέψουν ποτέ στο εργοστάσιο.

 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να συμφωνήσουμε για το αυτονόητο. Η αξιοκρατία πρέπει να επικρατήσει παντού. Το ΑΣΕΠ πρέπει να απλώσει «πλοκάμια» παντού όπου το ρουσφέτι και το μέσο αντέχει. Μόνο έτσι οι άξιοι, οι κατάλληλοι και οι πολλά υποσχόμενοι νέοι επιστήμονες δεν θα φεύγουν στο εξωτερικό. Τελικά δεν είναι μόνο η κρίση. Είναι και οι προσλήψεις από το… παράθυρο. Πληγή για τη χώρα, τη χώρα που επιτέλους πρέπει να αλλάξει.

 

Συνάντηση και συνεννόηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχε χθες στα γραφεία του κόμματος ο πρώην δήμαρχος Κεραμωτής κ. Μαρινάκης. Ήταν εκεί ως εκπρόσωπος της κοινωνίας της Κεραμωτής προκειμένου να γίνει με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας προσπάθεια να διατηρηθεί το ιατρείο του Δήμου στην Κεραμωτή.

 

Ο Δήμος Καβάλας θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην ιστορική και υποβαθμισμένη περιοχή της πλατείας Μακέδου (ακριβώς πίσω από το ΕΥΚ). Για αυτό και ζητά από το δημόσιο την καπναποθήκη όπου λειτουργούσε το ΕΛΚΕΠΑ. Στο κτίριο λειτούργησε η υπηρεσία του διορισμένου περιφερειάρχη, σήμερα εξυπηρετεί το κοινό υπηρεσία της Αποκεντρωμένης. Δεν είναι καθόλου κακή η ιδέα. Αρκεί να βρεθεί άκρη με το δημόσιο.

 

Δεν υπάρχουν νεότερα για το αεροπορικό σόου αν και οι μέρες περνούν. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ετοιμάζουν μία ακόμη σύσκεψη φορέων, η οποία εκτός απροόπτου θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Επί της αρχικής καθυστέρησης έναρξης των προετοιμασιών προκύπτει νέα. Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του Πάνου Γεωργιάδη.

 

Βασιλόπιτα παρουσία δύο βουλευτών κόβει τη Δευτέρα η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Η εκδήλωση θα γίνει στο γραφείο της νομαρχιακής. Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι θα παραστούν οι βουλευτές Δράμας και Σερρών Κεφαλίδου και Τζελέπης.

 

==============================================================================

Ευτυχώς μίλησε ο γενικός διευθυντής

Την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ για τα πρόσφατα περιστατικά στο Βιολογικό Καθαρισμό του Δάτου την υπογράφει ο πρόεδρος κ. Νίκος Ξανθόπουλος. Παρατηρούμε τα λάθη και τις ανακρίβειες του κειμένου. Χθες η Πρωινή έγραψε ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης είναι οι μισές αλήθειες όσων έγιναν. Χαρακτηρισμός δυστυχώς επιεικής.

Πρώτα πρώτα η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτα για την ουσία. Επί 48 περίπου ώρες ανεπεξέργαστο λύμα έπεφτε σε αρδευτικό κανάλι της περιοχής. Διαβάζουμε αντίθετα αναφορά από τα όσα προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι, για την τύχη του επεξεργασμένου λύματος. Λες και αυτό είναι το θέμα μας!

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι μνημείο κουκουλώματος μιας σημαντικής ζημιάς και των συνεπειών της στο περιβάλλον. Γραμμένη προφανώς από υποχρέωση, κρύβει ένα σωρό σημαντικές λεπτομέρειες. Για τις οποίες ευτυχώς μίλησε χθες ο γενικός διευθυντής κ. Τσακίρης. Οι καλοί λογαριασμοί με τους πολίτες γίνονται όταν λες ή γράφεις αλήθειες. Κάθε τι άλλο το βρίσκεις σύντομα μπροστά σου. Έτοιμο να σε εκδικηθεί.

Διαβάστε επίσης