μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Επειδή χθες το πρωί ο συγκεκριμένος τοίχος ήταν πεντακάθαρος και φρεσκοβαμμένος, πιθανόν να μην τον αναγνωρίσατε. Είναι ο τοίχος στην ανατολική πλευρά της τράπεζας Alpha, στην περιοχή της πλατείας (πρώην Εμπορική τράπεζα). Για πόσο ακόμη θα αντέξει έτσι καθαρός; Μια δύο νύχτες το πολύ… Άρα η φωτογραφία είναι συλλεκτική. Ένα ντοκουμέντο, για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε.

 

==================================================================

 

Υπάρχει μια κατηγορία αιρετών που είναι μόνο για τα πανηγύρια και τις βασιλόπιτες. Τι θα κάνουν τώρα που οι βασιλόπιτες τελειώνουν; Θα συνεχίσουν με τα πανηγύρια, αφού αυτά δεν σταματούν ποτέ. Όπως και τα προβλήματα του κόσμου. Αλλά ειδικά με τα προβλήματα, οι συγκεκριμένοι αιρετοί δεν ασχολούνται. Είτε γιατί δεν… προλαβαίνουν, είτε γιατί έχουν αποδεχθεί ότι με τα προβλήματα δεν τα καταφέρνουν!

 

Τους παρακολουθούμε να τρέχουν. Άλλοτε κυριολεκτικά κι άλλοτε μεταφορικά. Τρέχουν να προλάβουν όσο το δυνατό πιο πολλές βασιλόπιτες. Μοιάζουν αυτές οι εκδηλώσεις να είναι το οξυγόνο τους. Βιάζονται να παραβρεθούν παντού. Χαμογελούν και φωτογραφίζονται ενώ παραλαμβάνουν τα κομμάτια τους. Και … συλλογή να έκαναν, τέτοιος ζήλος και πρεμούρα δεν θα υπήρχε!

 

Ο καιρός περνά. Το Καλοκαίρι μας πλησιάζει, κάθε μέρα περισσότερο. Τα στοιχεία για τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων του 2018 δεν αλλάζουν. Δυστυχώς οι επιβεβαιωμένες αφίξεις είναι ως τώρα μόνο 3. Η πρώτη τον Αύγουστο. Αν διατηρηθεί το νούμερο (έστω κι αν αυξηθεί ελαφρώς), οδεύουμε σε αρνητικό ρεκόρ αφίξεων. Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στο λιμάνι της Καβάλας αρχίζει και φαίνεται κάθε Φθινόπωρο (της προηγούμενης χρονιάς), οριστικοποιείται το πολύ τον μήνα Μάρτιο.

 

Ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα τμήμα της οδού Κομνηνών, από την οδό Βελισσαρίου έως την οδό 7ης Μεραρχίας. Η διασταύρωση της οδού Κομνηνών με την οδό 7ης Μεραρχίας είναι πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά για τα αυτοκίνητα που από την οδό Κομνηνών στρίβουν αριστερά προς την κάθοδο της 7ης Μεραρχίας.

 

Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μαζί με την αυξημένη κίνηση βάζουν σε μπελάδες όσους βγαίνουν από την Κομνηνών. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να επαναφέρει επί της 7ης Μεραρχίας τα κολωνάκια. Υπήρχαν ως που άγνωστοι τα ξήλωσαν, λίγο μετά την πρώτη τους τοποθέτηση. Η ενέργεια αυτή είναι το λιγότερο. Μπας και περιοριστούν τα αυξημένα τροχαία στη διασταύρωση.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα στολίστηκε αποκριάτικα η κεντρική πλατεία και η οδός Ομονοίας. Η Αλφαβητοπαρέλαση μετατέθηκε για να γίνει την προσεχή Κυριακή. Αν γίνονταν την προηγούμενη, θα κινδύνευε με αναβολή αφού προχθές ο καιρός δεν ήταν καλός. Ελπίζουμε σε ηλιοφάνεια την Κυριακή αφού αν η Αλφαβητοπαρέλαση δεν γίνει αυτήν την Κυριακή δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία. Θυμίζουμε ότι είναι η 13η Αλφαβητοπαρέλαση. Ας ελπίσουμε όχι κακότυχη.

 

Συνάντηση με τους συμβολαιογράφους της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έκαναν χθες το απόγευμα στην Κομοτηνή οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ Καβάλας. Θέμα της συνάντησης οι πλειστηριασμοί κι οι υπαρκτοί κίνδυνοι οικονομικά αδύναμοι πολίτες να χάσουν την πρώτη τους κατοικία.

 

Ο πρώην βουλευτής Καβάλας Ηλίας Ιωαννίδης είπε πριν τη συνάντηση: « Με τα έως τώρα δεδομένα και στοιχεία στο Νομό Καβάλας δεν προκύπτει πλειστηριασμός πρώτης και μόνης κατοικίας. Είμαστε σε επιφυλακή αφού κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να υπάρξει στο προσεχές μέλλον».

 

6 λεωφορεία ξεκίνησαν ξημερώματα Κυριακής από την Καβάλα με τελικό προορισμό το συλλαλητήριο των Αθηνών για τη Μακεδονία. Τα μισά ήταν γεμάτα με κόσμο από την πόλη. Ένα προέρχονταν από τη Θάσο, δύο από το Παγγαίο. Στο συλλαλητήριο ήταν μεταξύ άλλων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Μαρίνα Φιλιππίδου αλλά και η Ντόρα Καλαντζή.

 

Ένα ακόμη πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, πρόστιμο που επέβαλλε ο Δήμος Καβάλας, οριστικοποίησε με χθεσινή απόφαση του ο συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Και αυτήν την φορά η επιχείρηση παρέλειψε να γνωστοποιήσει στο Δήμο το ότι άρχισε να λειτουργεί. Έγινε έλεγχος της αστυνομίας, επιβλήθηκε το πρόστιμο. Η επιχείρηση λίγη ώρα μετά τον έλεγχο κάλυψε την παράλειψη της αλλά η Αποκεντρωμένη απέρριψε όπως αναμένονταν την προσφυγή. Το πρόστιμο δυστυχώς ισχύει. Με τη νέα νομοθεσία κάθε νέα επιχείρηση πρέπει απλώς να καταθέτει μια γνωστοποίηση για την έναρξη της λειτουργία της.

 

Η εταιρία ENACT AE αναλαμβάνει, όπως δείχνει η διαδικασία στο Δήμο Παγγαίου, την αποκομιδή των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες Ορφανού, Ελευθερών και Πιερέων. Χθες το πρωί με απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παγγαίου ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού. Πιο μπροστά η ανάδοχος εταιρία κατέθεσε- όπως ήταν υποχρεωμένη- 33 διαφορετικά δικαιολογητικά! Ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, δήλωσε και πάλι την παρουσία του.

 

Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε πρόσφατα ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον των Ρώσων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι δεδομένο. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει: “Έχουμε γενικά ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη. Μόλις ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το λιμάνι, θα ενημερώσουμε τα αρμόδια υπουργεία και θα εξεταστεί το θέμα. Είναι ένα θέμα για τη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας εδώ, δεν είναι κυβερνητικό. Αν έχουν ενδιαφέρον οι επιχειρηματίες θα έρθουν”. Τα παραπάνω δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μ. Μάσλοβ, μετά τη συνάντησή του στην Αλεξανδρούπολη με τον δήμαρχο της πόλης, Βαγγέλη Λαμπάκη.

 

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Κώστας Τσακίρης είχε προβλέψει τη ζημιά στο βιολογικό καθαρισμό του Δάτου κοντά στο ποσό των 50.000! Φαίνεται ότι δικαιώνεται αν και ο τελικός λογαριασμός δεν έγινε ακόμη. Ο βιολογικός παραμένει εκτός συστήματος ΔΕΔΔΗΕ, με λίγα λόγια συνεχίζει να λειτουργεί με γεννήτρια. Η οποία όπως φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 15 ημέρες ακόμη.

 

Πρώτη έκθεση από αυτές των Βαλκανικών χωρών αυτή της Σόφιας. Αρχίζει την ημέρα των ερωτευμένων. Η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ αναφέρει: Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στο πλαίσιο της προβολής και ενδυνάμωσης του τουριστικού αλλά και του παραγωγικού δυναμικού της, θα συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Holiday & Spa” που πραγματοποιείται στη Σόφια Βουλγαρίας από 14 έως 16 Φεβρουαρίου 2018. Για το λόγο αυτό καλεί του ενδιαφερόμενους να αποστείλουν υλικό τουριστικής προβολής για την παραπάνω έκθεση, το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί το αργότερο έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 9 Φεβρουαρίου 2018.Το υλικό πρέπει να είναι κατά προτίμηση ηλεκτρονικής προβολής σε DVD ή κάρτα αποθήκευσης και λίγα έντυπα. Σε περίπτωση συμμετοχής με φυσική παρουσία στο περίπτερο της Περιφέρειας επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο κ. Οδυσσέα Μπογιατζή τηλ.2541350143. Τόπος παράδοσης του υλικού είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Διοικητήριο, Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Ξάνθης. Το έντυπο υλικό θα πρέπει να είναι συσκευασμένο και να αναγράφεται εμφανώς ο αποστολέας, καθώς και η έκθεση προορισμού.

Διαβάστε επίσης