• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην κορύφωση μιας έντονης και κουραστικής προεκλογικής προσπάθειας σε όλο το Νομό, το τοπικό ΠΑΣΟΚ είχε παρουσία την Κυριακή στα σχολεία της πόλης. Εκεί όπου υπήρχαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα. Ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης, ο Κώστας Χατζηαναστασίου, ο Χάρης Σεϊτανίδης και η Ευστρατία Χριστοδούλου στο 6ο Λύκειο. Ο Αρχέλαος Γρανάς με τη Λία Ασλανίδου στο Φλωρέξ. Ο Λεωνίδας Παππάς και ο Κώστας Παπαδόπουλος στο 12ο του Άη Γιάννη (φωτογραφία). Βέβαια οι περισσότεροι εκπρόσωποι κόμματος στα εκλογικά τμήματα της Καβάλας δεν ήταν του ΠΑΣΟΚ. Ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν του ΚΚΕ.

 


 

Η πτώση της ΝΔ ήταν ίδια σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλη παντού. Οφείλεται στην κυβερνητική της πολιτική, στα νομοσχέδια που ψήφισε και στην τακτική της συνολικά. Γενικά και ειδικά. Σημαντικό ρόλο παίζει η ακρίβεια. Την οποία δεν μπορεί να σταματήσει. Ταυτοχρόνως και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτή η πτώση δεν γίνεται υπέρ των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο κόσμος θεωρεί ότι ούτε αυτά έχουν κάτι ουσιαστικό να προτείνουν, πολύ περισσότερο να κάνουν. Κι επιλέγει να μην ψηφίσει. Ή αν ψηφίσει, να «μοιραστεί» σε διάφορα μικρά και άγνωστα κόμματα. Θεωρώντας αυτό ως την καλύτερη αντίδραση.

 

Το να ψηφίζεις μικρό κόμμα είναι κάτι. Το να μην προσέρχεσαι και να μη ψηφίζεις, είναι το χειρότερο όλων. Μήπως άραγε πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτά τα μεγάλα ποσοστά αποχής; Από τα κόμματα εξαρτάται. Όσο πείθουν, ο κόσμος θα μετέχει στις εκλογές. Όσο δεν πείθουν, η αποχή θα μεγαλώνει. Ακόμη κι εδώ, στην Ελλάδα. Εδώ απ’ όπου ξεκίνησε η δημοκρατία.

 

Με αυτά τα αποτελέσματα στο Ν. Καβάλας, η ΝΔ θα πρέπει να ξεχάσει τους 3 και πολύ περισσότερο τους 4 βουλευτές. Υπάρχει φυσικά χρόνος, 3 έτη ως τις εθνικές εκλογές του 2027. Το προχθεσινό αποτέλεσμα παρόλα αυτά υπενθυμίζει ότι η κατανομή των βουλευτικών εδρών στο Νομό μας θα είναι κάπως αλλιώς την επόμενη φορά. Όση δράση κι αν αναπτύξουν και οι 4 βουλευτές που εκλέχθηκαν όλοι με τη ΝΔ.

 

Η Ελληνική Λύση στο Νομό Καβάλας οφείλει την καλή της επίδοση στις ψήφους που έλαβε στους Δήμους Νέστου και Παγγαίου. Εκεί είχε τα καλύτερα της ποσοστά. Αντίθετα τόσο στην Καβάλα όσο και στη Θάσο η κατάσταση ήταν πιο προβλεπόμενη. Για το κόμμα Σώρρα υπάρχει αύξηση ψήφων (σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών πέρσι). Πάλι όμως το ποσοστό είναι πολύ μικρό. Το σημειώνουμε το γεγονός επειδή ειδικά στο Νομό μας η προεκλογική δράση του κόμματος και η παρουσία του γενικότερα ήταν για καιρό αρκετά έντονη.

 

Η υποψηφιότητα του Θόδωρου Ζαγοράκη βοήθησε το ΠΑΣΟΚ στο Ν. Καβάλας. Το βοήθησε πολύ. Φαίνεται από την πρωτιά του Ζαγοράκη, από την επίδοση του στα εκλογικά τμήματα του Νομού. Η επιτυχία του Γιώργου Αυτιά στο Νομό, πρώτος σε σταυρούς στη ΝΔ, έχει σχέση με την τηλεοπτική του παρουσία και τίποτα πέραν αυτού. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι έβλεπαν πόσο δύσκολα κινούνταν σε όλο το Νομό μας. «Μουδιασμένα» πράγματα, επηρεασμένα και από την αλλαγή προέδρου και από τη διάσπαση. Στο Νομό μας ο ΣΥΡΙΖΑ «μίκρυνε» κι άλλο, περισσότερο σε σχέση με το πανελλαδικό του ποσοστό.

 

Στις προχθεσινές εκλογές η Τάνια Ελευθεριάδου δεν είχε κάποια κομματική αποστολή ή κομματική επιφυλακή. Μετείχε της διαδικασίας ως δικαστική αντιπρόσωπος. Σε εκλογικό τμήμα του 12ου Δημοτικού.

 

Η επόμενη μέρα των εκλογών ήταν μια ήσυχη μέρα. Μια ήσυχη Δευτέρα. Αρκετοί πήγαιναν για ύπνο το πρωί, ξενύχτηδες λόγω αποτελεσμάτων. Άλλοι συζητούσαν αναλυτικά το αποτέλεσμα, με εκτιμήσεις και συμπεράσματα. Πιο παλιά υπήρχαν και πανηγύρια των νικητών. Χθες Δευτέρα, επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, τίποτα στην Καβάλα δεν ήταν όπως παλιά. Ήταν, γεγονός καθόλου τυχαίο, μια συνηθισμένη Δευτέρα. Τίποτα περισσότερο…

 

Στην αρχή της οδού Ομονοίας και μπροστά από τις Καμάρες οι ειδικοί πρότειναν κατασκευή και λειτουργία κυκλικού κόμβου. Επιστήμονες τον μελέτησαν, συμφώνησαν και τον σχεδίασαν που ακριβώς θα γίνει. Κι όμως, ακόμη και τώρα υπάρχει μια επιφύλαξη για την συγκεκριμένη αλλαγή. Σε σημείο που η κατασκευή του κόμβου να είναι πιθανότερο να μετατεθεί για το Φθινόπωρο. Ο λόγος είναι απλός. Άπαντες διστάζουν λόγω των κυκλοφοριακών συνεπειών που θα υπάρξουν. Ειδικά στην περίοδο της προσαρμογής. Με λίγα λόγια δεν είναι σίγουροι ότι θα υπάρξει επιτυχία και βελτίωση των δεδομένων.

 

Σε όλον τον κόσμο οι κυκλικοί κόμβοι είναι η σύγχρονη πρόταση των συγκοινωνιολόγων ώστε η κίνηση των αυτοκινήτων να γίνεται καλύτερα και χωρίς καθυστερήσεις. Στην Καβάλα έχουμε παραδείγματα αλλά όχι πολλά. Κάτι η πορεία προς το άγνωστο, κάτι η αυξημένη κίνηση του Καλοκαιριού μαζί με τα υπόλοιπα εκτελούμενα έργα στο κέντρο καθιστούν την υπόθεση ριψοκίνδυνη. Οπότε από αναβολή σε αναβολή, μήπως και τον Οκτώβρη είναι καλύτερα….

 

Μέχρι και προχθές υπήρχε μια συγκεκριμένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση βασικών έργων εντός του μήνα. Πλέον μπήκαμε στο δεύτερο 10ήμερο του Ιούνη κι η αισιοδοξία έχει υποχωρήσει αρκετά. Τόσο για τις εργασίες στην πλατεία Καπνεργάτη όσο και για αυτές στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Αυτά που θα τέλειωναν τον Ιούνιο μοιάζουν να οδεύουν για Ιούλιο. Ή μήπως για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη; Μεσολαβούν οι καλοκαιρινές άδειες, οι ζέστες κτλ. Είναι αυτό που λέει συχνά ο λαός. Φάγαμε τον γάϊδαρο κι έμεινε η ουρά του. Μια ουρά μεγαλύτερη του αναμενομένου όπως δείχνουν τα πράγματα…

 

Συμπολίτης κάλεσε χθες το τηλέφωνο της ΔΥΠΑ Καβάλας (πρώην ΟΑΕΔ) για να μάθει πληροφορίες. Αφού για ώρα καλούσε και δεν απαντούσε κανείς, τελικά κάποιος απάντησε. Μας διηγείται ο συμπολίτης την εμπειρία του. «Εξήγησα τι ήθελα και μου είπαν: Καλέστε σε 15 λεπτά. Κι αμέσως έκλεισαν το τηλέφωνο». Σχολιάζει αρνητικά τη διαδικασία και προσθέτει ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου ή δια ζώσης. Κάποια πράγματα σημειώνει, πρέπει να μας τα διευκρινίσουν από το τηλέφωνο. Πράγμα δύσκολο, όπως φαίνεται.

 

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας (πρώην Οικονομική Επιτροπή) συνεδρίασε ταχύτατα χθες στις 9 το πρωί, χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης. Τα θέματα εγκρίθηκαν αμέσως κι η ιστορία προχώρησε. Έτσι κι αλλιώς τα σημαντικά της χθεσινής μέρας στο Δήμο αφορούσαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα. Με την αντιπολίτευση παρούσα.

 

Τα μπάνερ που τοποθετήθηκαν στην παραλιακή οδό Ερυθρού Σταυρού μας καλούν σε εκδήλωση- συναυλία που θα γίνει στο Πόρτο Λάγος τις επόμενες ημέρες. Δεν μας έφθαναν τα δικά μας, συναυλίες και εκδηλώσεις, έχουμε και των γειτονικών Νομών…

 

 

 

Διαβάστε επίσης