μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Μικροεπεισόδιο δημιουργήθηκε χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, πέριξ του τραπεζικού καταστήματος της Εθνικής. Ηλικιωμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονταν έντονα και προς κάθε κατεύθυνση επειδή η πρόσβαση τους στην είσοδο της τράπεζας ήταν ένα σκέτο πρόβλημα. Πολλά δίκυκλα ήταν παρκαρισμένα στο πεζοδρόμιο. Ξαφνικά εμπόδια για όλους τους πεζούς. Για τους ηλικιωμένους πολύ περισσότερο. Φώναζαν οι άνθρωποι κι είχαν απόλυτο δίκιο. Φώναζαν αλλά δεν τους άκουγε κανείς. Κάλεσαν την Τροχαία αλλά μέσα στα επόμενα 10-15 λεπτά δεν εμφανίστηκε εκπρόσωπος της στο σημείο.

 

Υπάρχει θέμα στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας. Θέμα που σιγά σιγά μεγαλώνει. Γιγαντώνεται. Αυτό το θέμα αφορά την απουσία αστυνόμευσης. Τώρα που η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε, δεν υπάρχει κανείς που θα αναλάβει να κάνει τη δουλειά της. Κι αν η Τροχαία εμφανίζεται τα Σάββατα στη λαϊκή αγορά, όλες τις άλλες μέρες παραμένει άφαντη. Δικαιολογημένα; Αδικαιολόγητα; Αυτό μικρή σημασία έχει. Αντίθετα μεγάλη σημασία έχει το τι συμβαίνει καθημερινά στο κέντρο της Καβάλας, με θύματα τους πεζούς. Τους ηλικιωμένους ανθρώπους ειδικότερα.

 

Κι είναι άραγε μόνο αυτά που ήδη σημειώσαμε ή μήπως είναι κι άλλα, πολύ σοβαρότερα; Άτομα με ειδικές ανάγκες καταγγέλλουν όλο και πιο συχνά ότι οι ράμπες στα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί από πάσης φύσεως οχήματα. Μέχρι πρόσφατα αυτές οι ράμπες ήταν αρμοδιότητα (πρώτη μάλιστα) της δημοτικής αστυνομίας. Τώρα δεν υπάρχει κανείς να τις προσέχει, να είναι ελεύθερες ώστε να παίζουν τον ρόλο τους.

 

Όσο θα περνά ο καιρός και η απουσία αστυνόμευσης θα είναι εμφανέστερη, τόσο η παρανομία θα οργιάζει. Απλές καθημερινές συνήθειες θα μοιάζουν με απαγορευμένο καρπό. Όσο ξέρουμε η Τροχαία Καβάλας και να θέλει (που θέλει) δεν μπορεί να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό. Κατά συνέπεια στο κέντρο της Καβάλας θα κάνει ο καθένας ότι θέλει. Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για τον έλληνα οδηγό είτε αυτοκινήτου, είτε δικύκλου. Διαπιστώνουμε καθημερινά τις συνέπειες αυτής της νέας κατάστασης για τους πεζούς.

 

Μια και θυμηθήκαμε τους δημοτικούς αστυνομικούς ας θυμηθούμε και τους σχολικούς φύλακες. Κι αυτοί έγιναν αδίκως θύματα της πολιτικής των μνημονίων. Απολύθηκαν βιαίως. Προ έτους ο Δήμος Καβάλας «χρυσοπλήρωσε» τους σχολικούς φύλακες του επειδή στο μεταξύ δικαιώθηκαν δικαστικώς. Τους πλήρωσε με δάνειο που πήρε αφού τέτοια μαζική πληρωμή το ταμείο του δεν μπορούσε να την αντέξει. Πλήρωσε επιδόματα και μισθολογικές διαφορές προηγούμενων ετών. Αφού λοιπόν με τόσα ευρώ εξομαλύνθηκε μια κατάσταση (όπως επίμονα διεκδίκησαν οι φύλακες), ήρθε το κράτος να τους απολύσει.

 

Κι αν από την εργατική πλευρά η αποζημίωση των σχολικών φυλάκων ήταν κάτι επιβεβλημένο, από την οικονομική του πλευρά το θέμα μοιάζει με απίστευτο αυτογκόλ. Από τη μια το κράτος χορηγεί δάνειο στον Δήμο Καβάλας για να πληρώσει εργαζόμενους, από την άλλη το ίδιο κράτος τους απολύει. Μια τρύπα στο νερό. Κατά τα άλλα ρωτήστε τους υπεύθυνους του Δήμου Καβάλας να σας πουν πόσο φάνηκε και συνεχίζει να φαίνεται στο ταμείο τόσο το δάνειο όσο κι ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε.

 

Κανονικά αμέσως μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Πέμπτη 8/8) ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής πρέπει επίσημα να ανακοινώσει τον νέο αντιδήμαρχο Κυριάκο Σταυρίδη. Όπως ήδη σημείωσε η εφημερίδα μας θα έχει αρμοδιότητες στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Τομείς που έτσι κι αλλιώς τους ξέρει και τους ζει χρόνια. Πριν ακόμη ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Απίστευτα μεγάλη προσέλευση κόσμου (όλων των ηλικιών) σημειώθηκε προχθές το βράδυ στο Φρούριο, για χάρη της συναυλίας της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η επιτυχία του γεγονότος δεν ήταν αναμενόμενη άσχετα αν όλες οι έως τώρα Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο είχαν πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά. Κάτι έχει πάθει ο κόσμος. Κάτι καλό. Δεν χάνει παράσταση για παράσταση, συναυλία για συναυλία.

 

Ένα πραγματικό λαϊκό ξέσπασμα υπέρ του πολιτισμού. Υπέρ των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, αυτών που γίνονται στην πόλη. Δικαιούται να χαμογελά από ικανοποίηση ο Θοδωρής Γκόνης αλλά και ο Κωστής Σιμιτσής. Οι πολίτες λοιπόν που δεν προσέρχονται στις διαδηλώσεις, οι άνθρωποι που δεν απεργούν κι είναι «κατηγορούμενοι» ότι βρίσκονται στον καναπέ του σπιτιού τους, αυτοί οι άνθρωποι γεμίζουν σε κάθε ευκαιρία τον χώρο εκδηλώσεων του Φρουρίου.

 

Αφήνουν τον αναπαυτικό καναπέ και την τηλεόραση, αφήνουν την παραλία ή την καφετέρια κι ανεβαίνουν με τα πόδια τη συνοικία της Παναγίας. Ιδρωμένοι αλλά όχι κουρασμένοι φθάνουν στο ψηλότερο σημείο της συνοικίας όπου μένουν για 2 περίπου ώρες. Γιατί αλήθεια αυτός ο ενεργός πληθυσμός της Καβάλας ανταποκρίνεται με τον συγκεκριμένο τρόπο μόνο στα πολιτιστικά γεγονότα κι όχι και σε όλα τα άλλα; Αυτή την απορία καλούνται να την λύσουν οι συνδικαλιστές αλλά κι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εντάξει, ουδείς εξ αυτών μπορεί να μοιάσει στη Ρεμπούτσικα ή στον Μαρκουλάκη, κάτι όμως φταίει κι οι πλατείες παραμένουν άδειες όταν το Φρούριο είναι ασφυκτικά γεμάτο.

 

Ο δασικός χάρτης που αναρτήθηκε αλλά αποσύρθηκε εμφάνιζε δασικές τις εκτάσεις τόσο του Πουλίδειου Γηροκομείου Καβάλας όσο και του Σανατορίου. Τα δε κτίσματα σε αυτά τα οικόπεδα- καθώς βρίσκονταν σε δασική έκταση- προέκυπτε ότι ήταν αυθαίρετα!

 

«Συγκινητική» η αντίδραση στελεχών της τοπικής ΝΔ. Κάνουν την δική τους επανάσταση όταν μαθαίνουν ότι ένας νέος άνθρωπος του κόμματος (και πολλά υποσχόμενος όπως λέγεται) κινδυνεύει να «φαγωθεί» και στη θέση του να έρθει κάποιος άλλος. Πιο συνηθισμένος. Έγινε ολόκληρη κινητοποίηση προκειμένου να πεισθεί ο Άδωνις ότι πρέπει να στηρίξει ως το τέλος τον κ. Κοπατσάρη. Κι όπως λένε πρόσφατες πληροφορίες αυτό έγινε. Ο Άδωνις απάντησε σε όσους του τηλεφώνησαν ότι διοικητής στο Νοσοκομείο Καβάλας θα είναι ο Χρήστος Κοπατσάρης. Με μία διαφορά. Δεν είπε πότε θα ανακοινωθεί ο διορισμός αυτός…

 

Σημασία έχει να αποφασίζεις. Σημασία όμως έχει και να ανακοινώνεις όταν πρέπει την απόφαση σου. Στην περίπτωση που εξετάζουμε ο προηγούμενος υπουργός άργησε πολύ. Οπότε κάθε νέα καθυστέρηση που οφείλεται στον νέο υπουργό, όσο μικρή κι αν είναι, μοιάζει το ακριβώς αντίθετο. Τεράστια. Αν κάτι πρέπει να κάνει ο Άδωνις είναι επιτέλους να ανακοινώσει τον διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας κι ας είναι ο κι ο Μέσι!

 

Για τον διορισμό Κοπατσάρη στο Νοσοκομείο φέρονται να στεναχωρήθηκαν πολλοί και διάφοροι. Ανάμεσα τους κι ένας Πασοκτσής! Πως διάολο έγινε αυτό, κανείς δεν το γνωρίζει. Πάντως μέσα σε τόσο κλάμα που έπεσε για τον ενοχλητικό(;) Κοπατσάρη, ξεχωρίζουμε κάποια πολλά πράσινα δάκρια. Κατάσταση ανεξήγητη…

 

Στο ίδιο κλίμα κι όλα τα άλλα Νοσοκομεία της γειτονιάς. Ιστοσελίδα της Κομοτηνής (piazza dell popolo) έγραφε χθες για τους διοικητές της περιοχής: Σε σκληρό μπραντεφέρ, ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εξελίσσεται ο διορισμός του νέου Διοικητή και του αναπληρωτή του στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Κι αυτό, γιατί εδώ και λίγες ημέρες, το Υπουργείο Υγείας άρει τον περιορισμό της εντοπιότητας, προχωρώντας έτσι σε συμπληρωματική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Μετά από αυτή την εξέλιξη, τόσο ο Κώστας Ναλμπάντης, που προοριζόταν για το Νοσοκομείο της Ξάνθης, όσο και ο Ηρακλής Χατζηνέστωρος, που πληροφορίες μας τον ήθελαν για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, προαλείφονται για την θέση του Διοικητή στην Κομοτηνή.Ο Κώστας Ναλμπάντης, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης, έχει ένα μικρό προβάδισμα, καθώς το όνομα του βρίσκεται στην σχετική λίστα του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά ο νυν Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Ηρακλής Χατζηνέστωρος, έχει την καλή διαχειριστική θητεία των τελευταίων ετών. Η «μάχη» είναι και πολιτική, λένε κάποιοι, καθώς θα δούμε ποιος από τους Στυλιανίδη και Πεταλωτή θα μπορέσει να επιβάλλει τον «δικό του άνθρωπο». Εμείς πάντως δεν συνηγορούμε μ’ αυτούς.Νεότερα, στα τέλη του Αυγούστου,καθώς καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων στην συμπληρωματική πρόσκληση, ορίστηκε η 26η Αυγούστου!

 

Διαβάστε επίσης