• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εφημερίδες των Αθηνών δημοσίευσαν χθες πολλές και μεγάλες φωτογραφίες από την εκδήλωση- φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παραδόξως το ίδιο θέμα δεν «έπαιξε» πολύ στο διαδίκτυο. Κατάμεστη η αίθουσα του Μεγάρου της Μουσικής. Ήταν εκεί όλος ο καλός ο κόσμος… Μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας. Σε απόσταση ασφαλείας τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ήταν –καταλαβαίνουμε- το πολιτικό γεγονός τούτης της εβδομάδας. Για δύο λόγους. Πρώτον τιμήθηκε (μία ακόμη φορά) ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το έργο του. Δεύτερον και βασικότερο, σε αυτή τη τιμητική εκδήλωση παρέστη και μίλησε ακόμη κι ο Αλέξης Τσίπρας!

 

Δεν γνωρίζουμε (ακόμη) αν η συμμετοχή του κ. Τσίπρα στο γεγονός προκάλεσε εσωτερικούς τριγμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το αποκλείουμε. Περιμένουμε να διαβάσουμε σχετικά σχόλια (παραπολιτικά) στις εφημερίδες. Να ακούσουμε σχετικές ειδήσεις στο ραδιόφωνο. Να δούμε αναλυτικά ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Κι αν πάλι δεν γίνει τίποτα από όλα αυτά, δεν τρέχει δα και κάτι το ιδιαίτερο. Η είδηση παραμένει είδηση.

 

Τελευταία ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε πολλά που ουδείς τα περίμενε. Όχι τόσο το ταξίδι στην Αργεντινή και την Βραζιλία όσο το ταξίδι στην Αμερική. Το ταξίδι στην Γερμανία. Τις προάλλες η αναφορά του στον ριζοσπάστη Καραμανλή, που φυσικά θεωρείται ως ο μέγας συντηρητικός πολιτικός αυτής της χώρας. Κι αυτή είναι μόνο μια ήπια προσέγγιση του πολιτικού του βίου. Ναι αλλά μας έβαλε στην ΕΟΚ, θα προλάβει κάποιος να διορθώσει το σχόλιο. Μας έβαλε στην ΕΟΚ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- καμία διαφωνία- αλλά να που φθάσαμε. Αυτό στο οποίο ο Καραμανλής μας έβαλε, να μας… μπαίνει κάθε μέρα και πιο βαθιά.

 

Όχι ως ευρωπαϊκή ένωση και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Ως χαράτσια. Ως περικοπές και μειώσεις μισθών. Ως ανεργία και οικονομική αποτυχία μιας μεγάλης σειράς μικρομεσαίων. Θύματα όλοι τους της πολιτικής του διαδόχου του Καραμανλή. Αντώνη Σαμαρά του Καλαματιανού.

 

Η Ελλάδα που απέτυχε παταγωδώς, η Ελλάδα που χρεοκόπησε είναι η Ελλάδα και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι η Ελλάδα του Ανδρέα, του «Τσοβόλα δώστα όλα», του Μητσοτάκη (μετά της θυγατέρας του), του Σημίτη, του Κώστα Καραμανλή και φυσικά του μοναδικού και ανεπανάληπτου πρωθυπουργού. Του Γιώργου. Επειδή όμως ουδείς έβαλε μυαλό, σπεύδουν όλοι να δοξάσουν αυτούς που άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο προκάλεσαν την καταστροφή των ελλήνων. Αφιερώματα επί αφιερωμάτων. Ομιλίες επί ομιλιών. Κι αν κάποιος προσπάθησε να βγει από το μαντρί, να κινηθεί αντίθετα στο ρεύμα, κι αυτός αντιμετωπίστηκε κατάλληλα από το σύστημα.

 

Προχθές ήταν ένας εκ των ομιλητών αυτής της εκδήλωσης, η οποία δεν ήταν πολιτική όπως προβάλλεται. Ήταν ένα lifestyle από αυτό που στις μέρες μας προοδεύουν. Κινούνται συνεχώς κι ασταμάτητα γύρω μας προσφέροντας στους έλληνες τηλεθεατές (δηλαδή σε όλους τους έλληνες πολίτες) άρτο και θέαμα.

 

Είναι μετά κι η άλλη πολύ πρόσφατη μόδα. Η αναφορά στον Ούγκο Τσάβες. Λίγο ακόμη και θα εκδήλωνε την συγκίνηση της για τον θάνατο του κι η Χρυσή Αυγή! Μια ακόμη σημαία αυτών των ημερών. Τώρα που ο Τσάβες πέθανε, τώρα τον λάτρεψαν ακόμη κι οι πιο φανατικοί του εχθροί. Ο οποίος Τσάβες –προοδευτικός και μεταρρυθμιστής δεν λέμε- άλλαξε το σύνταγμα της χώρας του προκειμένου να καταφέρει να μείνει στην εξουσία 14 συναπτά έτη. Όχι θα κάτσει να σκάσει…

 

Λέγανε και λέγαμε χαριτολογώντας ότι … πίσω από τις λέξεις είναι ο Αλέξης. Εννοώντας τον Αλέξη Τσίπρα. Λάθος και μάλιστα μεγάλο. Πίσω από τις λέξεις, τις εικόνες, τις ειδήσεις, τα ρεπορτάζ, τις διαδόσεις και τις φήμες είναι πάντα το ίδιο πράγμα. Η μεγάλη και πανίσχυρη αλήθεια. Ουδείς όμως συνεχίζει ως το τέλος την προσπάθεια ώστε να φθάσει σε αυτήν. Άλλος σταματά νωρίς. Άλλος συνεχίζει λίγο περισσότερα.Σταματά στη μέση της διαδρομής. Κι άλλος πιστεύει ότι έφθασε στο τέλος, πανηγυρίζει. Πάλι όμως είναι αρκετά μακριά από τον πραγματικό, έναν και μοναδικό στόχο.

 

Διάφορα πράγματα γύρω μας, δίπλα και πολύ κοντά μας δημιουργούν συνεχώς καταστάσεις απαισιοδοξίας. Κι επειδή δεν την αντέχουμε άλλο αυτή τη κατάσταση, στρεφόμαστε στα τοπικά μπας και βρούμε παρηγοριά. Αμ δε. Δείτε με προσοχή αυτό το τελευταίο παράδειγμα. Τον κίνδυνο το ΤΕΙ Καβάλας να υποβαθμιστεί, να μικρύνει με το «διορθωμένο» σχέδιο Αθηνά. Αναζητούμε τις λεπτομέρειες, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Και μαθαίνουμε τι; Ότι εκ των έσω κινούμενοι κάποιοι έφθασαν στο σημείο για να διασώσουν το τομάρι τους να πλήξουν συνολικά το ίδρυμα!

 

Χθες ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης το είπε καθαρά. Ότι το πρόβλημα που ανέκυψε προκλήθηκε από μέσα από το ΤΕΙ της Καβάλας. Μένεις άφωνος. Μα είναι δυνατόν; Ναι, είναι δυνατόν σου απαντά ο βουλευτής. Που κάτι θα ξέρει για να επιμένει. Πριν τα λόγια του βουλευτή πάψουν να ακούγονται στα αφτιά σου, το ίδιο πράγμα εξομολογείται κι άλλος αιρετός. Κι αυτός καλά ενημερωμένος. Οπότε όπως η γενικότερη επικαιρότητα, έτσι κι η τοπική καταλήγει να είναι το ίδιο πράγμα. Σκέτη απογοήτευση.

 

Στεναχωρημένος κι απογοητευμένος είναι κι ο Σουλεϊμάν. Αυτό το διάστημα … έχασε την μάνα του. Πικράθηκε ο άνθρωπος. Δάκρυσαν μέχρι κι οι διαφημίσεις του Αντένα. Επηρεάστηκαν οι παρουσιαστές των ειδήσεων, των πρωινών ενημερωτικών εκπομπών. Ήταν μια νέα γυναίκα που έφυγε νωρίς… Όταν έμαθε ότι ο γαμπρός της απάτησε την θυγατέρα της.

 

Η τηλεόραση. Αυτή η τόσο μικρή(;) οθόνη και τόσο θαυματουργή ταυτόχρονα. Αυτή είναι το μοναδικό φάρμακο της εποχής. Σε κάνει να τα ξεχνάς όλα. Σε παρασύρει αιώνες πίσω. Άλλοτε σε πάει αιώνες μπροστά. Η τηλεόραση πάντως σπάνια σε απογοητεύει. Όλα τα άλλα, καθημερινά.

 

Αντιγράφουμε από το διαδίκτυο μια άλλη και ευχάριστη είδηση. Αξίζει τον κόπο: Η χορωδία “συνΩΔΗποροι”, του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών της Καβάλας, ταξιδεύει, το τριήμερο 8,9,10 Μαρτίου 2013, στη Κωνσταντινούπολη, υπό τον μαέστρο της Κώστα Κατιώνη και τη συνοδεία μουσικών, για να συμμετέχει στις 8/3/2013, στο 4ο φεστιβάλ χορωδιών του Ζωγραφείου Λυκείου της Kωνσταντινούπολης, στο οποίο, φέτος, θα λάβουν μέρος και άλλες ένδεκα χορωδίες. Το φετινό φεστιβάλ, είναι αφιερωμένο λόγω της ημέρας στις γυναίκες. Θα διαρκέσει 4 ώρες. Την επόμενη μέρα η χορωδία θα ξεναγηθεί σε ιστορικά μνημεία της Βασιλεύουσας και στις 4 το απόγευμα θα γίνει δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εκεί θα ψάλει εκκλησιαστικούς ύμνους, αποσπάσματα από το φετινό της ρεπερτόριο.

 

Συγχαίρουμε ένα σωρό δημοσίους υπαλλήλους που όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε όλη την Ελλάδα γιόρτασαν χθες την Τσικνοπέμπτη. Εντός του ωραρίου εργασίας. Δεν το έκαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το έκαναν αρκετοί. Κατά τις 12 το μεσημέρι (άντε 1) άφησαν στην άκρη ότι έκαναν. Κινήθηκαν προς το βάθος του γραφείου τους. Κι αν δεν υπήρχε βάθος, θα υπήρχε άλλος κατάλληλος χώρος. Ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι. Έδρασαν αποτελεσματικά. Τίμησαν ως όφειλαν την ελληνική παράδοση. Οι μυρωδιές από τις δημόσιες υπηρεσίες πλημμύρισαν την Καβάλα. Νίκησαν ακόμη και την «τζακίλα». Κάποιοι άλλοι (του ιδιωτικού τομέα) γιόρτασαν μόνο με αυτές. Και του χρόνου…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης