μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ΔΕΠΑ το χαβά της!

Επισήμως και ουσιαστικώς ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου αποδοκίμασε την περασμένη Πέμπτη τη πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη να έρθει στη Καβάλα για μια πρώτη ενημέρωση (αόριστη ωστόσο) για το πλωτό LNG. Αυτό έγινε όταν τυχαία ο κ. Παπαγεωργίου ενημερώθηκε για την επίσκεψη Σαχίνη στην Καβάλα από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Καλαντζή. Οι επιπτώσεις αυτής της αποδοκιμασίας δεν είναι ακόμη γνωστές. Ξέρουμε αντίθετα ότι ο κ. Σαχίνης φεύγοντας από την Καβάλα υποσχέθηκε ότι η ενημέρωση (και η πίεση;) για το πλωτό LNG θα συνεχιστεί. Τίποτα άλλωστε από την πλευρά της ΔΕΠΑ δεν γίνεται τυχαίο. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια ετών, προσπάθεια που εκδηλώθηκε μέσα από συνέδρια και εκδηλώσεις. Σε κάθε τέτοια ευκαιρία οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ περιέγραφαν το σχέδιο τους για τον κόλπο της Καβάλας.

Στα μέσα Ιουνίου η ΔΕΠΑ έλαβε μέρος σε συνέδριο στην Αθήνα όπου πάλι αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της το Aegean LNG. Το οποίο φυσικά και είναι το δικό μας (;) LNG. Αρκεί κάποιος να διαβάσει προσεκτικά το σχετικό δελτίο τύπου με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2013: Για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώθηκε στη χώρα μας το “2013 Mediterranean Oil & Gas Conference”, στις 12 & 13 Ιουνίου, στην Αθήνα. Σκοπός του ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον στον τομέα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επικεφαλής των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών ενέργειας και φυσικού αερίου, παρουσίασαν τις θέσεις τους για τις μελλοντικές αναπτυξιακές επενδύσεις και την προοπτική ενίσχυσης της ασφάλειας προσφοράς φυσικού αερίου στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Κασπίας, της Κεντρικής Ασίας και της περιοχής του Κόλπου. Τη ΔΕΠΑ εκπροσώπησε με ομιλία-παρουσίαση ο κ. Δημήτριος Μανώλης, Διευθυντής Παρακολούθησης Διεθνών Έργων.Ο κ. Μανώλης επεσήμανε ότι μεταξύ των στόχων της ΔΕΠΑ είναι η ανάληψη ενός ηγετικού ρόλου στην περιοχή, αναπτύσσοντας τις απαραίτητες υποδομές για την προμήθεια φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές σε ανταγωνιστικές τιμές.Η ΔΕΠΑ είχε και έχει ενεργή συμβολή στη διαδικασία ανοίγματος του Νοτίου Διαδρόμου και έμπρακτη απόδειξη αποτελεί η προώθηση συσχετιζόμενων έργων όπως: ο Ελληνοϊταλικός αγωγός IGI, ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, το Τερματικό ΥΦΑ Β. Ελλάδος Aegean LNG και ο αγωγός East Med από την Ανατολική Μεσόγειο.Ειδικότερα, ο αγωγός IGB αποτελεί βασική διασύνδεση και έχει αναγνωριστεί ως έργο εθνικής σημασίας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Βουλγαρία, ενώ η σπουδαιότητά του έχει αναγνωριστεί και από την Ε.Ε. η οποία έχει δεσμεύσει 45 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της για την υλοποίησή του. Το έργο έχει δυνατότητες ισχυρών συνεργιών με τον αγωγό TAP, τόνισε ο κ. Μανώλης, προς όφελος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και οι συνεργίες αυτές θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιδιωχθούν.Η απόφαση των εταίρων της Κοινοπραξίας Shah Deniz 2, η οποία αναμένεται στα τέλη του μηνός, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά σε ανταγωνιστικές τιμές, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη της αγοράς, θα βασίζονται δηλαδή στις πραγματικές τιμές της αγοράς. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μανώλης υπογράμμισε πως η ΔΕΠΑ δεσμεύεται να ενισχυθεί περαιτέρω η συμβολή του Νοτίου Διαδρόμου για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και δηλώνει ενεργά παρούσα στις εξελίξεις.

 

Περιμένοντας τον Διοικητή

Αυτό πραγματικά δεν το περίμενε κανείς. Ότι θα φθάναμε στον Ιούλιο αλλά ακόμη δεν θα έχουμε διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. Πέρασε ακόμη και το συνέδριο της ΝΔ μα εξέλιξη στην Αθήνα δεν υπάρχει. Τώρα η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπόσχεται ονόματα και διορισμούς εντός του τρέχοντος μηνός. Ποιος όμως πιστεύει ότι θα ισχύσει το νέο αυτό χρονοδιάγραμμα; «Πρώτα πρέπει να φύγει η τρόικα και μετά θα δούμε το θέμα των διοικητών και των αναπληρωτών τους» ισχυρίζονται σύμβουλοι του Υπουργού. Η τρόικα θα φύγει αυτή την εβδομάδα. Άραγε τώρα που η τρόικα φεύγει, οι διοικητές των Νοσοκομείων έρχονται;

 

Καθυστέρηση

Απόλυτη ησυχία στο ισόγειο του Επιμελητηριακού κτιρίου. Το Public δεν φαίνεται και δεν ακούγεται. Παρόλα αυτά λένε ότι προετοιμάζεται. Ως και την προηγούμενη εβδομάδα φάκελος δεν είχε κατατεθεί στη Πολεοδομία. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου δεν ανησυχεί. Εκπρόσωποι της ισχυρίζονται ότι ο φορέας άρχισε ήδη να εισπράττει τα ενοίκια από το πολυκατάστημα. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει καμία αλλαγή δεδομένων. Μόνο αυτό το συνηθισμένο στην Ελλάδα. Καθυστέρηση (από την πλευρά της επιχείρησης).

 

Ο αντιπρόεδρος

Στην Αθήνα ήταν την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης. Στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο των πλωτών εξεδρών τον εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Τσοκτένογλου. Ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής διότι αν δεν εμφανίζονταν στο γραφείο Γρανά τίποτα δεν άρχιζε. Με μικρή καθυστέρηση ο κ. Τσοκτένογλου προσήλθε στη συνάντηση, του προσφέρθηκε θέση δίπλα στον Περιφερειάρχη ώστε να έχει κι αυτός (αλλά και ο ΟΛΚ) την απαραίτητη προβολή. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Τσοκτένογλου επέστρεψε μετά από καιρό στο… τόπο του εγκλήματος. Στο γραφείο που επί 12 χρόνια μπαινόβγαινε, όσο δηλαδή αυτός ήταν νομαρχιακός σύμβουλος κι ο Θόδωρος Καλλιοντζής Νομάρχης.

 

Τηλεδιάσκεψη

Βρήκε τρόπο να κάνει τα πράγματα πιο απλά ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος. Οι συνεδριάσεις της περιφερειακής επιτροπής της οποίας προεδρεύει γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Χωρίς δηλαδή μετακινήσεις στη Κομοτηνή και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Η Επιτροπή Ανάπτυξης με πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη συνεδρίασε στις 21 Ιουνίου με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε επί μιας μεγάλης σειράς θεμάτων. Τα δε μέλη της επιτροπής το ευχαριστήθηκαν αφού συμμετείχαν στη συνεδρίαση κάθε ένας από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας από την οποία προέρχεται.

 

«Βαγγέλη δε μπορώ να σε ψηφίσω»

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων έντονων διαβουλεύσεων στην δημοτική παράταξη «Ώρα για Έργο» έγιναν πολλά. Άλλα αναμενόμενα άλλα όχι. Ξεχωρίζουμε τις δηλώσεις σε υψηλούς τόνους του Ιορδάνη Παπαντίδη. «Βαγγέλη δεν μπορώ να σε ψηφίσω. Είμαι αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ κι εσύ δεν είσαι μέλος του κόμματος» φώναζε προς τον Βαγγέλη Παππά ο συνδικαλιστής και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος. Η τελετή ορκωμοσίας της Αναστασίας Ιωσηφίδου θα γίνονταν σήμερα Δευτέρα αλλά ξαφνικά έγινε την Πέμπτη. Έτσι ώστε η νέα δημοτική σύμβουλος να μπορεί να ψηφίσει στην ψηφοφορία (έγινε το βράδυ της Πέμπτης) για τον νέο επικεφαλής. Η δε Δήμητρα Τσανάκα που συχνά απουσιάζει από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τώρα ως επικεφαλής του συνδυασμού πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση. Θα τα καταφέρει; Συχνά επικαλείται αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στις οποίες προστέθηκαν οι υποχρεώσεις που ανέλαβε ως εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Ώρα για Έργο».

 

Οι ζημιές

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας συνεχίζει την καταγραφή των ζημιών από την εμπρηστική επίθεση τη πυλωτή του Διοικητηρίου την προηγούμενη εβδομάδα. Ζητούμενο είναι ένα. Που θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις. Ο Αρχέλαος Γρανάς ξέρει ότι το ταμείο της Περιφέρειας δεν μπορεί να δώσει λύση. Ζητά λοιπόν τα χρήματα για τις ζημιές να προέλθουν από το κράτος και την Πολιτική Προστασία ειδικότερα. Αυτός ο στόχος διευκολύνεται τώρα που οργάνωση αναρχικών ανέλαβε την ευθύνη του γεγονότος. Αυτό θα θεωρηθεί τρομοκρατική επίθεση κι έτσι το δημόσιο θα υποχρεωθεί να πληρώσει την Π.Ε. Καβάλας.

 

Ενθουσιασμός

Ενθουσιασμένος ο Κώστας Παπακοσμάς, υποστηρίζει θερμά την προοπτική της μαρίνας στο κεντρικό λιμάνι. Με αφορμή την υπογραφή σύμβασης του έργου των πλωτών εξεδρών γράφει χαρούμενος: Εδώ και χρόνια υποστηρίζω σε δημόσιες τοποθετήσεις ότι η πρόοδος και αναγέννηση αυτού του τόπου θα ρθει από την θάλασσα , το Λιμάνι ήταν, είναι, και θα είναι ο μοχλός ανάπτυξης . Η Καβάλα έχει ορίζοντα την θάλασσα , το Αιγαίο . Η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης η σύνδεση της με τον αστικό ιστό μπορεί να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών αλλά και κόμβος θαλασσίων διαδρομών. Το έργο της κατασκευής των πλωτών εξεδρών στο Λιμάνι είναι μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για την επίτευξη των στόχων της πόλης.

 

Διαβάστε επίσης