• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν η Ενεργειακή κι ο Μαθιός Ρήγας είχαν χρήματα (ως όφειλαν αφού ακόμη και τώρα ισχυρίζονται ότι είναι επενδυτές) τότε όλα τους τα προβλήματα με τους … κακούς εργαζόμενους θα είχαν από καιρό λυθεί. Χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα θα πλήρωναν αυτούς που 5 μήνες είναι απλήρωτοι. Ταυτόχρονα θα τακτοποιούσαν τις εκκρεμότητες στην τοπική αγορά, θα έκαναν ρυθμίσεις αξιόπιστες με τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και με το δημόσιο. Επειδή όμως χρήματα δεν υπάρχουν η όλη κατάσταση συνεχώς περιπλέκεται. Επικίνδυνα θα λέγαμε.

 

Χθες ο κ. Ρήγας ως έλληνας πολίτης, εκπρόσωπος του βασικού μετόχου της Καβάλα Όιλ, πήγε στην Αστυνομική Διεύθυνση. Εκεί ζήτησε αστυνομική προστασία αφού όπως είπε φοβάται για την σωματική του ακεραιότητα κατά τη διάρκεια της αυριανής συνέλευσης στο εργοστάσιο. Η Αστυνομία άκουσε το αίτημα του και θα διαχειριστεί καταλλήλως την όλη υπόθεση. Αρκεί φυσικά να λάβει τις προβλεπόμενες άδειες και εντολές. Τόσο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και από κάθε άλλη αρχή. Στην ίδια συνάντηση χθες ο κ. Ρήγας φέρεται να κατέθεσε και πρόβλεψη.

 

Ισχυρίστηκε (όχι για πρώτη φορά) ότι η συνέλευση την Τετάρτη δεν θα γίνει αφού ο μικρός μέτοχος της Καβάλα Όιλ έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να πάρει αναβολή. Το πολύ 1 μήνα. Αυτό λοιπόν για το οποίο ανησυχεί ο κ. Ρήγας δεν είναι το ουσιαστικό τόσο. Είναι το διαδικαστικό. Πως θα φθάσει στο εργοστάσιο, θα μπει μέσα για να βρεθεί στον χώρο της γενικής συνέλευσης. Τον καταλαβαίνουμε απόλυτα. Μήπως όμως έβαλε κι αυτός το χεράκι του για να φθάσουν τα πράγματα εδώ που έφθασαν;

 

Πριν η Ενεργειακή διακόψει τις σχέσεις της με την Καβάλα Όιλ επιχείρησε (λόγω της οικονομικής της αδυναμίας) να αλλάξει τα δεδομένα. Να μειώσει μισθούς, να περιορίσει γενικά το κόστος λειτουργίας. Δεν τα κατάφερε. Επέμενε παρόλα αυτά να θεωρεί τον εαυτό της επενδυτή. Ταυτόχρονα πέτυχε να αναφερθεί πρώτη φορά στην ανανεωμένη σύμβαση επί των υφιστάμενων κοιτασμάτων. Αν συνδέσουμε το ένα με το άλλο (και με πολλά ακόμη) καταλαβαίνουμε που το πήγαινε και που το πάει. Ας μη ξεχνάμε κάτι βασικό αυτής της ιστορίας.

 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ενεργειακή είχε άριστη σχέση και συνεργασία τόσο με την Καβάλα Όιλ όσο και με τους εκπροσώπους της. Σε όλα. Πως τα κατάφερε αλήθεια να φθάσει όλη αυτή την υπόθεση από το ένα άκρο στο ακριβώς αντίθετο, δεν ξέρουμε. Οφείλουμε πάντως να της δώσουμε συγχαρητήρια. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επιτυχία της. Έχει να κάνει δε με την σιγουριά της ότι πλέον είναι σε θέση να τα καταφέρει χωρίς αυτούς. Αυτούς με τους οποίους συνεργάζονταν τόσα χρόνια. Πρώτη η Ενεργειακή προσπάθησε να διαγράψει εντελώς την Καβάλα Όιλ. Κάτι που λογικό είναι η άλλη πλευρά να μην το δεχθεί.

 

Είναι φανερό ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί επί χάρτου δεν βγαίνουν. Δεν βγαίνουν καθόλου. Γιατί ακόμη κι αν το εργοστάσιο γίνει την Τετάρτη το πρωί «φρούριο», πάλι υπάρχει το ενδεχόμενο αναβολής της γενικής συνέλευσης. Η οικονομική στενότητα θα συνεχιστεί κι η αναμονή επίσης. Το βασικό πρόβλημα του κ. Ρήγα λοιπόν δεν είναι ούτε τα μέτρα ασφαλείας, ούτε οι ανησυχίες και οι φόβοι του. Βασικό του πρόβλημα είναι αυτό που ήταν πάντα. Το οικονομικό. Πρόβλημα που παρά την επιτυχία του στην κύρωση της ανανεωμένης σύμβασης στη Βουλή, δεν λύθηκε ακόμη. Κι ούτε θα λυθεί ποτέ όπως φαίνεται.

 

Σε αυτή του τη διαδρομή ο κ. Ρήγας έκανε κι άλλα λάθη. Συνεργάστηκε με εταιρία σεκιούριτι, έφερε στην Καβάλα ένα σωρό ξένους ανθρώπους για να τον προστατεύσουν σε συνέντευξη τύπου. Αναγκάστηκε, αυτό ισχυρίζεται. Εκτέθηκε, θα του απαντήσουμε. Τώρα μάλιστα ακούγεται ότι όλος αυτός ο «στρατός» ετοιμάζεται πάλι. Να προσεγγίσει, όσο θα του επιτραπεί, τον χώρο της γενικής συνέλευσης. Η οποία όμως θα αναβληθεί…

 

Ουδείς γνωρίζει αν μετά από όλα αυτά πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Ας γνωρίζει ο κ. Ρήγας ένα πράγμα. Δεν φταίνε μόνο και πάντα οι άλλοι. Κι ο ίδιος έχει τεράστιες ευθύνες στη διαχείριση μιας κατάστασης που αντί να λύσει τα βασικά του (οικονομικά) προβλήματα, τα έκανε ακόμη πιο μεγάλα. Αν ζούσε στην Καβάλα κι όχι στην Αθήνα, θα καταλάβαινε πόσο οι χειρισμοί του επηρέασαν αρνητικά όλη την τοπική κοινωνία. Η οποία μόνο ουδέτερη δεν είναι σε αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια της.

 

Να συμπληρώσουμε κάτι ακόμη για την αυριανή γενική συνέλευση. Προ μηνός κι όταν άρχισε να φαίνεται ότι η συνέλευση της Καβάλα Όιλ θα γίνει 10 Απριλίου, κατατέθηκε αίτημα αναβολής. Το κατέθεσε η Αστυνομία με το επιχείρημα ότι την ίδια μέρα θα έπρεπε να υλοποιήσει μέτρα για τους οπαδούς του Ηρακλή. Οι οποίοι με τα τότε δεδομένα αναμένονταν στην Καβάλα λόγω της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης με τον ΑΟΚ. Εκείνο το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

 

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί ο Γιώργος Καλαντζής συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Εκεί έμαθε ότι θα προταθεί από το κόμμα για Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει μάλλον την Πέμπτη. Η εκλογή του κ. Καλαντζή στην θέση του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής σημαίνει ότι ο βουλευτής Καβάλας δεν θα έχει καμία ανάμιξη στα σενάρια για τον επόμενο ανασχηματισμό. Από εδώ και πέρα θα είναι αντιπρόεδρος της Βουλής.

 

Δεν είχε μεγάλο ενδιαφέρον η κομματική συνάντηση της Κυριακής, στα γραφεία της ΝΕ ΠΑΣΟΚ. Ο Παντελής Κουκουλεκίδης ήταν γνωστός σε αρκετά τοπικά στελέχη. Επειδή όμως δεν είναι το «πρωτοκλασάτο» στέλεχος, δεν δημιούργησε κλίμα σπουδαίας συζήτησης. Αν και οι προσκλήσεις ήταν συγκεκριμένες, η προσέλευση πρέπει να θεωρηθεί μικρή. Κατά το ουσιαστικό ότι έγινε ήταν ελεύθερο να το παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε φίλος του κόμματος. Στο τέλος οι παρόντες ήταν αρκετά λίγοι.

 

Στην συνάντηση της Κυριακής ο πρώην γραμματέας Σάββας Κοσμίδης επανέλαβε ότι με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ασχοληθούν νέα πρόσωπα. Κατά την (γνωστή και παλαιά) πρόταση του, όλοι όσοι έτυχε να διαχειριστούν την κρίση πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με νέους ανθρώπους. Ο Σάββας Κοσμίδης ισχυρίζεται ότι όλοι αυτοί, ακόμη κι αν δικαιωθούν μελλοντικά (που δεν το βλέπουμε) δημιουργούν στο κόσμο αρνητικούς συνειρμούς. Ειπώθηκε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ για να βρει την απήχηση που είχε κι έχασε στην κοινωνία, πρέπει να πλησιάσει στην ιδρυτική του διακήρυξη. Η οποία φυσικά και πρέπει να επικαιροποιηθεί. Όλα αυτά τα ωραία ακούστηκαν την Κυριακή στο ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Έφτιαξαν μια εξίσου ωραία ατμόσφαιρα αλλά είναι ιδιαίτερα απίθανο να συμβούν στην πράξη.

 

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον Μάη (ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα). Την Κυριακή κανείς δεν είπε τίποτα για υποψηφιότητες και θέσεις. Άγνωστο είναι τι θα κάνει ο Νίκος Χατζηχρήστου. Με βάση παλαιότερες σκέψεις και δηλώσεις του, δεν θα είναι υποψήφιος καθόλου. Άρα το ΠΑΣΟΚ ψάχνει για τον … κλώνο του. Έναν άνθρωπο που θα προσπαθήσει να κρατήσει την οργάνωση του Νομού ζωντανή σε καιρούς κομματικά δύσκολους. Υπάρχει τέτοιος; Θα το γνωρίζουμε σύντομα.

 

Στο Υπουργείο Εξωτερικών έφθασε ο Βασίλης Λιόγκας. Ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας έλαβε μέρος χθες σε σύσκεψη που αφορά τα σκουπίδια όλης της Ελλάδας. Την σχετική είδηση (χωρίς φυσικά να αναφέρεται ο κ. Λιόγκας) την βρήκαμε στην σελίδα της ΕΡΤ: Σε ειδική σύσκεψη για το θέμα των παραβιάσεων του Ευρωπαικού δικαίου περιβάλλοντος στο ΥΠ.ΕΞ συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η χώρα μας απειλείται με βαριά πρόστιμα για τη λειτουργία ορισμένων ΧΥΤΑ ανάμεσα στους οποίους και αυτός του Τεμπλονίου. Συγκεκριμένα, στην ολιγόλογη ανακοίνωση της, η Αποκεντρωμένη διοίκηση αναφέρει ότι «συζητήθηκαν η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, οι περιβαλλοντικές παραβάσεις στις Θίνες Κυπαρισσίας, ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου, για τον οποίο έχει κατατεθεί προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε., καθώς και οι ΧΥΤΑ Κιάτου και Τεμπλονίου Κέρκυρας, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της αιτιολογημένης γνώμης». Στη σύσκεψη, στο Υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχαν εκτός από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλη Αγγελάκα και στελέχη από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης