• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η κινητικότητα που διαπιστώθηκε χθες το πρωί στην στέγη του Κολυμβητηρίου, φαίνεται στη φωτογραφία, δείχνει την ουσία του πράγματος. Το έργο για την αποκατάσταση της ζημιάς θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Χθες έγινε ακόμη μία αυτοψία. Θυμίζουμε το ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι όσο διαρκούν οι εργασίες ο χώρος θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

 


 

Μια ακόμη δύσκολη κατάσταση. Μια ακόμη δυσάρεστη στιγμή. 55χρονος συμπολίτης έτρεχε στο βουνό όταν και βρήκε τραγικό θάνατο χτυπημένος από κεραυνό! Σοκ στην τοπική κοινωνία. Γεγονός από αυτά που τα χαρακτηρίζουμε- και είναι- απίστευτα. Κι όμως… Σήμερα που γίνονται τόσα πολλά, είναι εύκολο να γίνουν ακόμη περισσότερα. Ακόμη κι αυτά που δεν τα χωρά ανθρώπου νους.

 

Δεν υπάρχουν σήμερα πράγματα- γεγονότα- πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν. Δεν υπάρχει το «αποκλείεται» και το «με τίποτα»… Όλα είναι πιθανά. Όλα. Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί γιατί όντως υπάρχουν πολλές (και όχι μία) κακές στιγμές. Από τις οποίες πρέπει να προφυλαγόμαστε.

 

Προς επιβεβαίωση αυτής της σκληρής πραγματικότητας κι ότι έγινε προ ημερών στο Ηράκλειο. Έπεσε ένα δέντρο, πλάκωσε και τελικά σκότωσε οδηγό δικύκλου. Αν το περιέγραφες ως πιθανό γεγονός, κανείς μα κανείς δεν θα πίστευε. Να όμως που έγινε κι αυτό. Όπως –δυστυχώς- τόσα άλλα….

 

Κάπου εδώ παρεμβαίνουν πολλές φωνές. Όλες φωνάζουν το ίδιο πράγμα. Άχαρο, ενοχλητικό αλλά πραγματικό. Η ζωή- σου λένε- συνεχίζεται. Κι έχουν απόλυτο δίκιο. Η ζωή συνεχίζεται, έχει τους δικούς της ρυθμούς και τους δικούς της κανόνες. Ότι κι αν συνέβη πρέπει γρήγορα να βρεις το κουράγιο να το ξεπεράσεις. Κοιτάς μπροστά αφού άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Κοιτάς μπροστά, κάτι σαν φάρμακο για να βγεις από τη δύσκολη θέση στην οποία ξαφνικά βρέθηκες. Πάμε λοιπόν. Στα  επόμενα!

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσει επί της ουσίας (και της… πλατείας) το έργο στου Καπνεργάτη. Δεν το βλέπουμε. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα λύθηκαν και λύνονται αλλά θέλουν κι άλλο χρόνο. Χθες υπήρξε μια κινητικότητα στο τμήμα της Κασσάνδρου που είναι υπό κατασκευή από το τέλος Απριλίου.

 

Σήμερα ή αύριο θα γίνει ασφαλτόστρωση Στην αυλή σχολείου. Ειδικότερα του 12ου δημοτικού. Έτσι η με νέα διαμόρφωση αυλή του σχολείου θα φανεί ακόμη περισσότερο. Στο 12ο δημοτικό συνεχίζουν να τρέχουν για να προλάβουν το άνοιγμα, να δώσουν σύνθημα στους μαθητές να επανέλθουν για να γίνει στο σχολείο τους (από το οποίο καιρό απουσιάζουν) ο καθιερωμένος αγιασμός.

 

Χθες το πρωί στο λιοπύρι του Περιγιαλίου έγινε συγκέντρωση και μεταφορά κομμένων ξύλων! Είναι ξύλα- κορμοί δέντρων, από αυτά που ξηλώθηκαν για να ανοίξουν οι νέοι δρόμοι της συνοικίας. Κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να τα μαζεύουν αφού έρχεται Χειμώνας που θα είναι δύσκολος. Η δουλειά δεν ήταν απλή. Ήταν πολύ δύσκολη. Πάντως έγινε μιας και υπάρχει όπως φαίνεται ανάγκη (και αρκετά ξύλα για το τζάκι και τη σόμπα).

 

Η άλλη πλευρά των συναυλιών και των Καλοκαιρινών μουσικών γεγονότων είναι αυτή των αναβολών και των ματαιώσεων. Χθες ματαιώθηκαν δύο συναυλίες. Των Active Member (Cosmopolis) και της Τάνιας Τσανακλίδου (Φεστιβάλ Φιλίππων). Γιατί και σε αυτόν τον τομέα δεν είναι όλα ρόδινα και όλα καλώς καμωμένα. Υπάρχουν και ατυχίες.

 

Ο Δήμος Καβάλας απομάκρυνε χθες πολλά χόρτα και κομμένα κλαδιά από την είσοδο του Βερούλειου. Με μια γενικότερη παρέμβαση, η περιοχή έγινε πιο καθαρή. Απομακρύνθηκε επίσης μεγάλο έπιπλο επί της οδού Σκρα. Δίπλα στο 3ο Γυμνάσιο. Τελειώσαμε; Φυσικά και όχι. Παλιά έπιπλα συνεχίζουν να υπάρχουν στην οδό Κωνσταντινουπόλεως με Υψηλάντου. Ανάμεσα τους (όλα στο πεζοδρόμιο) και μια παλιά οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Συλλεκτικό κομμάτι…

 

Η έως τώρα ιστορία των απολυμένων των Λιπασμάτων είναι απλά φοβερή. Απολύθηκαν, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Δικαιώθηκαν. Επανήλθαν. Απολύθηκαν πάλι. Προσέφυγαν πάλι στη δικαιοσύνη. Χθες δικαιώθηκαν δεύτερη φορά. Κάτι παρόμοιο προφανώς και δεν έχει ξαναγίνει. Η δε χθεσινή τους δικαίωση μπορούμε να ισχυριστούμε και ότι από πολλούς δεν αναμένονταν. Π.χ. η άλλη πλευρά και από νομικής πάντα πλευράς, ήταν σίγουρη για το ακριβώς αντίθετο!

 

Η ίδια ιστορία προφανώς και συνεχίζεται. Σύμφωνα με την απόφαση θα ξαναγυρίσουν στην εργασία τους και βλέπουμε… Εν των μεταξύ υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις. Πρώτα πρώτα η ανάρτηση του αντιδημάρχου και δικηγόρου Λεωνίδα Παππά: «Απόφαση «σταθμός» για τους απολυμένους των λιπασμάτων! (Ξανα)δικαιώθηκαν και ακυρώθηκαν εκ νέου οι απολύσεις τους! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους που άντεξαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρά τις αντιξοότητες και επιστρέφουν ξανά στις δουλειές τους. Συγχαρητήρια στους νομικούς παραστάτες των απολυμένων και ιδιαίτερα στη συνάδελφο και φίλη Τάνια Ελευθεριάδου. Η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί και προσωπική δικαίωση για την Τάνια! Σοβαρά εκτεθειμένη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης που πολιτικά ανέχτηκαν και ενθάρρυναν την έγκριση των ομαδικών απολύσεων».

 

Στη συνέχεια και του Κώστα Μορφίδη, γραμματέα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και πρώην βουλευτή του ίδιου κόμματος: «Δικαστική απόφαση σήμερα καταργεί τις ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας. Ξηλώνεται στην πράξη ο νόμος Χατζηδάκη. Δικαίωση γι’ αυτούς που αγωνίζονται και δεν τα παρατάνε». Να μην ξεχνάμε επίσης ότι στη συζήτηση της αγωγής τον περασμένο Μάη (αγωγή η οποία τελικά έγινε δεκτή), στο δικαστήριο της Καβάλας παραβρέθηκαν προς συμπαράσταση εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- ΜΕΡΑ25 και ΚΚΕ. Του ΚΚΕ ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπας.

 

Μια άλλη πλευρά του ίδιου θέματος αφορά τους απολυμένους των Πετρελαίων. Απολύθηκαν για άλλους λόγους και υπό διαφορετικές συνθήκες. Ταυτόχρονα οι δύο περιπτώσεις έχουν και αρκετές ομοιότητες. Χρονικά και διαδικαστικά οι απολύσεις των Πετρελαίων έχουν δρόμο μπροστά τους μιας και η σχετική προσφυγή στη δικαιοσύνη θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Απόφαση θα περιμένουμε πριν το τέλος του έτους.

 

Χθες που οι απολυμένοι των Πετρελαίων έμαθαν τα νέα, χάρηκαν σα να ήταν αυτοί που δικαιώθηκαν. Είναι φανερό ότι πλέον ελπίζουν ακόμη περισσότερο μιας και θεωρούν ότι στη δική τους περίπτωση συντρέχουν περισσότεροι λόγοι προκειμένου οι απολύσεις να ακυρωθούν. Επ’ αυτού δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.

 

Από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΑ Ορεστιάδας μαθαίνουμε τα νέα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης. Κι αμέσως τα συγκρίνουμε με τα λιγότερο ευχάριστα του αεροδρομίου της Καβάλας: Αυξημένη συνεχίζει να καταγράφεται η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, που ήδη από το πρώτο μισό της χρονιάς «έδειξε» ότι πάει για έτος ρεκόρ, με τα στοιχεία να παρουσιάζουν αύξηση που ξεπερνά και το 2019. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη, Στέλιο Ζαντανίδη, είναι οι 3.000 περισσότεροι επιβάτες, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, που εξυπηρετήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Εν τω μεταξύ, μετά από τριετή απουσία, φέτος επανήλθαν οι τσάρτερ πτήσεις από τη Γαλλία, ενώ υψηλά ποσοστά πληρότητας παρουσιάζουν και οι πτήσεις που συνδέουν Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης