• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι οδηγοί επισκέπτες της Καβάλας δίνουν μεγάλη προσοχή στις διαβάσεις, ας είναι ξεθωριασμένες. Τόσο που ορισμένες δεν φαίνονται. Τις σέβονται και σταματούν, ξαφνιάζοντας τους ντόπιους οδηγούς. Οι οποίοι έχουν μάθει να τις προσπερνούν. Οι διαβάσεις έξω από τις ακτές Περιγιαλίου- Ραψάνης (φωτογραφία) – Καλαμίτσας έχουν τα μαύρα τους τα χάλια. Οι συγκεκριμένες ακτές πολυσύχναστες, έπρεπε να έχουν συντηρημένες διαβάσεις. Αυτό ίσως γίνει τώρα. Κατόπιν εορτής!

============================================================

Ουδείς περίμενε ότι θα μαλώναμε μεταξύ μας ακόμη και στα θέματα του απολογισμού της τουριστικής κίνησης. Συμβαίνει κι αυτό όπως θα συμβούν πολλά ακόμη. Ο βασικός λόγος του καυγά (δημόσιος και με πολλά επεισόδια) έχει σχέση όχι τόσο με την ουσία όσο με την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε. Κάπως έτσι επικρατούν οι εντυπώσεις και όχι τα συμπεράσματα των αριθμών. Αφήστε που τα συγκεκριμένα επίσημα κοινά αποδεκτά στοιχεία, αυτά που είναι στη διάθεση μας, είναι ελάχιστα. Κατά συνέπεια η διαφωνία έχει μέλλον… «Σκοτεινό».

 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ακριβή απολογισμό της τουριστικής της κίνησης. Η Καβάλα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων δίνει στη δημοσιότητα κάποια νούμερα.  Αυτά αμφισβητούνται. Ή υιοθετούνται άμεσα. Ανάλογα ποιον συμφέρουν και ποιόν όχι…

 

Ο απολογισμός γίνεται σε συγκεκριμένες περιόδους αλλά βασικά στο τέλος της σεζόν. Αφορά πρωτίστως τις διανυκτερεύσεις. Την κίνηση αεροδρομίων και λιμανιών. Όλα τα άλλα αναφέρονται επικουρικά αν και έχουν μικρή σημασία. Φέτος ο αναλυτικός απολογισμός θα γίνει στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Όλοι μπορούν να προβλέψουν τι ακριβώς θα συμβεί…

 

Οι μέρες του Δεκαπενταύγουστου συνεχίζονται. Καλοκαιρινές και ήρεμες. Στην πόλη και τον υπόλοιπο Νομό. Οι τουρίστες ξοδεύουν, στηρίζουν την τοπική οικονομία αρκετά. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να «πιάσουμε»το βασικό μας στόχο. Η τουριστική περίοδος επιμηκύνθηκε. 15 και πλέον ημέρες. Αυτό έγινε με πολλούς και διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι από τους οποίους αφορούν τις διαθέσεις και τον προγραμματισμό των επισκεπτών. Εμείς στηρίζουμε αυτή την αλλαγή κι ευχόμαστε να συνεχιστεί. Να μεγαλώσει κι άλλο η σεζόν, η οποία ως την δεκαετία του ’90 τέλειωνε μόλις περνούσε η γιορτή της Παναγίας.

 

Θα γυρίσουμε λίγες μέρες πίσω. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Τα δεδομένα- κατά την άποψη μας- έχουν ως εξής: Η διοίκηση του Δήμου προσπάθησε να αμυνθεί σε σχέση με την πίεση που περίμενε ότι θα δεχθεί (και δέχθηκε) για το θέμα του ΤΑΡ. Σκέφθηκε να αλλάξει τη συζήτηση, να κάνει πάλι επίκαιρο το ζήτημα των προσφύγων στο Ασημακοπούλου.

 

Αυτή η συζήτηση (για τους πρόσφυγες) δεν πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συζήτηση για την όδευση. Έγινε με καθυστέρηση λίγων ημερών. Κι ενώ η αντεπίθεση ξεκίνησε κι υλοποιήθηκε όπως είχε σχεδιαστεί, ο Γιώργος Γραμμένος ξεπέρασε τα όρια. Δεν προστάτευσε τον εαυτό του, εξέθεσε (με τις ακραίες απόψεις του, με τους άδικους και υπερβολικούς του χαρακτηρισμούς) τη διοίκηση.

 

Αντί για καλό έγινε κάτι κακό (για τη διοίκηση του Δήμου). Υπεύθυνος για αυτό είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο οποίος λειτούργησε ως δημοτικός σύμβουλος, απελευθερωμένος όπως αισθάνονταν χαρακτήρισε την παράταξη Βέρρου «σκυλάκια της Μέρκελ». Μα καλά, δεν σκέπτεται τη δεύτερη Κυριακή;

 

Ακόμη κι αν τη σκέπτεται, δεν τη σκέπτεται όπως πρέπει. Ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά  την υπόλοιπη παράταξη. Κάπως έτσι η ομάδα βάζει πλώρη για τα ακροδεξιά… Δεν είναι συνειδητή επιλογή. Δεν είναι προς το συμφέρον της. Είναι κάτι που προκύπτει στην πορεία κι ουδείς έχει την προνοητικότητα να το σταματήσει.

 

Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση δένεται περισσότερο, ενώνεται και όλοι μαζί βάλλουν κατά της διοίκησης. Το συμβούλιο χωρίζεται στη μέση. Από εδώ η διοίκηση κι από εκεί όλοι οι άλλοι μαζί. Η πόλωση θα συνεχιστεί κι ο διαχωρισμός μοιάζει οριστικός. Άρα όταν έρθει η δεύτερη Κυριακή η παράταξη της κ. Τσανάκα θα χρειαστεί να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να πάρει αυτό που θα χρειάζεται. Κι όμως, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2014 όλα ήταν αλλιώς…

 

Μεσολάβησαν 4 χρόνια διοίκησης, στη διάρκεια των οποίων έγιναν σοβαρά λάθη. Κάποτε αυτά υπήρχε χρόνος να διορθωθούν. Τώρα και τα λάθη μεγάλωσαν και ο χρόνος δεν επαρκεί. Οι συνεργάτες της δημάρχου –καταλήγουμε στο συμπέρασμα- αντί να τη βοηθούν, της δημιουργούν προεκλογικά προβλήματα. Συμπεριφορές που έρχονται από το παρελθόν αφού σε αυτήν την παγίδα έπεσαν κι άλλοι πρώην Δήμαρχοι.

 

Στη Θάσο πέρασαν τον Δεκαπενταύγουστο ένα σωρό στελέχη της τοπικής ΝΔ. Τους είδαμε όλους μαζί στη γιορτή της Παναγίας, στο ομώνυμο χωριό. Διαβάσαμε επίσης τις αναρτήσεις τους. Η ομάδα Μέτιου πορεύεται όπως γνωρίζουμε. Με πολλά εσωτερικά προβλήματα.

 

Ο Περιφερειάρχης πιστεύει ότι θα τα αντιμετωπίσει με σωστό τρόπο, ισχυρίζεται ότι γνωρίζει από πού αρχίζουν. Συνεχίζει να ακολουθεί πρόγραμμα συναντήσεων χωρίς τον Θ. Μαρκόπουλο. Ο τελευταίος δεν μιλά. Δεν αντιδρά. Δεν λέει το παραμικρό! Αντίθετα αυτός που κριτικάρει είναι ο Μιχάλης Αμοιρίδης. Λες και δεν τον λένε Αμοιρίδη αλλά Μαρκόπουλο.

 

Τα σχόλια του κ. Αμοιρίδη είναι αναμενόμενα. Η σιωπή του κ. Μαρκόπουλου όχι. Ή βολεύεται από τα όσα γράφει στο facebook ο συνάδελφος του ή διστάζει. Διστάζει πολύ. Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο μαζί. Σε πολλές περιπτώσεις η σιωπή είναι χρυσός. Κάποιες άλλες… σιωπές δεν έχουν καμία σχέση με τον χρυσό. Απολύτως καμία.

 

Στη Θάσο ήταν επίσης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά κι ο Μακάριος Λαζαρίδης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πορεύεται προεκλογικά αλλά και χαλαρά. Ο κ. Λαζαρίδης ακολουθεί «επιθετική» τακτική. Μέχρι (της γνωστής) παρεξήγησης. Ακούμε ότι η ΝΟΔΕ ετοιμάζει εκδήλωση. Αρχές Σεπτέμβρη. Έτσι, για να τους δούμε όλους μαζί. Λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεφθεί τη ΔΕΘ. Όπου επίσης θα είναι όλοι παρόντες.

 

Διαβάστε επίσης