• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με το συγκεκριμένο τμήμα της οδού Κασσάνδρου έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές, πάντα με τον ίδιο τρόπο. Σχολιάζοντας αρνητικά την σταθερή εικόνα του εδώ και μήνες. Από το τέλος του περασμένου Απρίλη! Κι ενώ «πέρασαν» και «ξαναπέρασαν» του κόσμου τα δίκτυα, αυτές οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Χθες για την ακρίβεια. Γράψαμε για την αργοπορία του αναδόχου. Για τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στη μελέτη. Γράψαμε πολλά και διάφορα. Πλέον περιμένουμε να γράψουμε για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του ίδιου τμήματος (και πρώην δρόμου) σε πεζόδρομο. Απ’ ότι ακούμε και κυρίως απ’ ότι βλέπουμε, είναι κάτι που αργεί. Ας σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή υπάρχει η Δ. Βιβλιοθήκη, υπάρχουν δημοτικές υπηρεσίες και αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις. Ζουν μήνες τώρα με τις συνέπειες αυτής της ακαταστασίας. Κάτι χειρότερο κι από το … γεφύρι της Άρτας!

 


 

Ένας από τους νέους αγρότες της Δ.Ε. Ελευθερών, ο πρώην πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Περάμου κ. Μάκης Ζουμπλιός, μίλησε χθες στην Πρωινή. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα περί της μη εξαγωγής φέτος των σταφυλιών. «Τα αμπέλια ξηλώνονται. Αγρότες τα παρατάνε. Αλλάζουν καλλιέργεια ή νοικιάζουν τα χωράφια τους και γίνονται εργάτες. Εργάτες γης» είπε με τρόπο απόλυτα σαφή.

 

Περιέγραψε την φετινή ως κομβική χρονιά αφού και τα σταφύλια δεν πωλούνται και οι ζημιές από κακοκαιρίες δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Όσο για τις ζημιές από την κακοκαιρία του περασμένου Ιούνη, προέβλεψε πληρωμή το 2023! «Κι όσοι καταφέρουν να αποζημιωθούν τότε…» σημείωσε. Τα περί αποζημιώσεων με διαδικασία fast track φυσικά και είναι από αυτούς που πλέον δεν τα πιστεύουν. Καθόλου.

 

Το Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων (του Υπουργείου Δικαιοσύνης) ενέκρινε επιτέλους δαπάνη 3.000 ευρώ. Απαραίτητη φυσικά. Τα χρήματα αφορούν την αντικατάσταση της κεντρικής πόρτας του δικαστικού μεγάρου Καβάλας. Η οποία λειτουργούσε ξεχαρβαλωμένα εδώ και πολύ καιρό.

 

Λάβαμε διαμαρτυρία συμπολίτη για την περιοχή πλησίον του Βερούλειου. Διαμαρτύρεται για τις σταθμεύσεις των αυτοκινήτων των γονέων των μικρών ποδοσφαιριστών. Πρόκειται για τα τμήματα ακαδημιών. Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά στο Βερούλειο, παρακολουθούν όλη την προπόνηση τους. Που τελικά γίνεται κάθε μέρα.

 

Ο συμπολίτης που όπως φαίνεται είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής, γράφει: « Σχεδόν κάθε μέρα στο Βερούλειο έχουν προπόνηση μικρά παιδιά. Και τα Σαββατοκύριακα ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις των ίδιων ομάδων. Όλοι παρκάρουνε στους γύρω δρόμους. Κοντά στη μικρή πόρτα που υπάρχει για να μπουν στο γήπεδο. Κλείνουνε τις πόρτες των σπιτιών μας και τους γύρω δρόμους. Συχνά γίνονται ακόμη και καβγάδες και μεταξύ των οδηγών. Αν κάτι συμβεί, κάτι έκτακτο, ένα όχημα ασθενοφόρο- της Πυροσβεστικής κτλ δεν θα μπορεί να περάσει. Ας βρεθεί μια λύση. Να αφήνουνε τα αυτοκίνητα τους (οι γονείς των μικρών ποδοσφαιριστών) παρακάτω».

 

Τουλάχιστον τρεις μέρες τώρα οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο είναι σταθερά 9. Οι ίδιοι; Κάποιοι άλλοι που πάντα είναι στο σύνολο 9; Κάτι τέτοιο ή κάτι ενδιάμεσο. Περαιτέρω μείωση ασθενών ως χθες δεν υπήρξε. Χθες Τετάρτη το εργαστήριο του Νοσοκομείου Καβάλας έκανε 70 τεστ στον κορωνοϊό κι εντόπισε μόνο 4 νέα περιστατικά. Τα πράγματα στα τεστ πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο.

 

Όσο για τα κρούσματα από την επαναλειτουργία των σχολείων, κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών, φυσικά και υπάρχουν. Η διαδικασία στο μεταξύ άλλαξε γενικώς. Το βασικότερο όλων είναι ότι πλέον έπαψαν να καταγράφονται και κυρίως να μετριούνται. Κάθε θετικός (μαθητής, μαθήτρια, εκπαιδευτικός κτλ) μένει σπίτι 5 μέρες τουλάχιστον. Μετά και με αρνητικό τεστ, επιστρέφει στο σχολείο.

 

Συνεδρίασε προχθές η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Είδηση καμία. Συνεδριάζει δια περιφοράς σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα γήπεδα και τους αγώνες των ομάδων. Τα σπουδαία αφορούν την επόμενη κανονική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Αν γίνει τη Δευτέρα, που είναι το πιθανότερο, θα το μάθουμε σήμερα. Θα μάθουμε επίσης τι είδους συνεδρίαση θα είναι. Δια ζώσης; Με τηλεδιάσκεψη ή μικτή; Η αντιπολίτευση πιέζει για τουλάχιστον μικτή συνεδρίαση.

 

Μικροί και μεγάλοι περνάνε την ώρα τους το απόγευμα στην όμορφη αυλή του 12ου Δημοτικού. Οι μικροί παίζουν (και μπάσκετ), οι μεγάλοι συζητούν ευρισκόμενοι στους κατάλληλους χώρους που η αυλή διαθέτει. Αυτή είναι η άλλη – χρήσιμη φυσικά- διαδικασία επιστροφής του σχολείου στη λειτουργία της πόλης. Και της περιοχής. Όσο για τα φώτα της αυλής, κάποια στιγμή αργά το βράδυ σβήνουν. Για λόγους οικονομίας όπως φαίνεται. Όπως σβήνουν αργά το βράδυ και τα φώτα που φωτίζουν εξωτερικά το Φρούριο.

 

Λίγο καιρό μετά την αποχώρηση του από τη Νομαρχία –τότε, σήμερα ΠΕ Καβάλας- ο Θόδωρος Καλλιοντζής είχε βρεθεί κατηγορούμενος στο δικαστήριο. Επειδή δεν κατέθεσε σε σωστό χρόνο δήλωση πόθεν έσχες. Η δίκη στην Καβάλα ήταν μακρά. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε, παρά το ότι κατέθεσε τη δήλωση εκπρόθεσμα. Χωρίς μάλιστα να προκύπτει οποιαδήποτε αλλαγή της περιουσιακής του κατάστασης. Αυτό έγινε προ 10 και πλέον ετών.

 

Χθες 3 πρώην αιρετοί – όλοι του Ν. Καβάλας- ήταν κατηγορούμενοι στο Μονομελές για την ίδια παράβαση. Τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Μέσα σε 5 λεπτά και με πολύ λίγα λόγια αθωώθηκαν άπαντες. Δηλώνοντας μόνο ότι κατέθεσαν έστω εκπρόθεσμα τις δηλώσεις που δεν έκαναν όταν έπρεπε. Αν και δεν είναι ακριβώς ίδιες οι υποθέσεις, η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Παίζει ρόλο το κλίμα της εποχής, η παράβαση που τότε ήταν πολύ πρόσφατη και άγνωστη σε όλους. Εν τω μεταξύ κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα το να καταθέσεις εκπρόθεσμα μια τέτοια δήλωση ε δεν είναι και το σημαντικότερο αδίκημα του κόσμου…

 

Ο φετινός Σεπτέμβρης ανήκει στους συνοικιακούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Όλοι μα όλοι επανέρχονται δριμύτεροι. Τις ανακοινώσεις τους για τα τμήματα που θα λειτουργήσουν, δεν τις προλαβαίνουμε! Φανερή η χαρά τους, η όρεξη τους και η σπουδή τους να γυρίσουν εκεί που ήταν. Περίπου στο Φθινόπωρο του 2019 ή στους πρώτους μήνες του 2020. Μετά ήρθε η πανδημία. Και τους … «διέλυσε». Έκαναν πολλές Φθινοπωρινές προσπάθειες επανόδου. Και το 2020 και το 2021. Απέτυχαν ή δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φέτος το Φθινόπωρο όμως όλα είναι όπως παλιά. Όπως πριν τον κορωνοϊό. Καλή επιτυχία με πολλές εγγραφές σε όλους.

 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κανίογλου υπάρχει ζημιά στα αποδυτήρια των ΑμΕΑ στην παραλία της Νέας Περάμου. Το κείμενο του, μετά των σχετικών φωτογραφιών, αναφέρει: «365 ημέρες κατά των ΑμΕΑ. Εδώ και ένα μήνα κάποιοι βάνδαλοι ξέσπασαν στα ειδικά αποδυτήρια των ΑμΕΑ, ενίοτε το χρησιμοποιούν κάποιοι ελεεινοί και σαν wc.

Αποκατάσταση. Ναι μπορούν και οι πολίτες».

 

Κυκλοφοριακή αναστάτωση μεσημβρινές ώρες χθες στην οδό Τενέδου. Λίγο πριν τα φανάρια της Καλαμίτσας. Λάδια χύθηκαν στο οδόστρωμα και ήταν πολλά. Ύποπτο φαίνεται να είναι μηχάνημα έργων που πέρασε από την περιοχή. Ευτυχώς το περιστατικό έγινε σε… βολική ώρα. Έσπευσαν και έκαναν αμέσως τις προβλεπόμενες ενέργειες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης