μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάποιοι το έβαλαν στο σημάδι… Έγραψαν και ξαναέγραψαν συνθήματα μπροστά του. Μουτζούρωσαν την επιγραφή που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται στο γνωστό σημείο της πόλης. Κι όπου υπάρχει αυτή η αρνητική νυχτερινή δράση, υπάρχει και η προβλεπόμενη αντίδραση. Ο Δήμος Καβάλας μία ακόμη φορά χθες έσβησε τα συνθήματα κι αποκατέστησε τη σωστή εικόνα του αγάλματος του Ακρίτα του Πόντου. Ελπίζοντας ότι αυτό που έγινε (αρκετές φορές ως τώρα) δεν θα ξαναγίνει. Θα δούμε αν θα μείνουμε με την ελπίδα ή όχι…


 

Επιθυμία του Δήμου Καβάλας είναι να αλλάξει τις συνήθειες του κόσμου, να επηρεάσει το κοινωνικό σύνολο ώστε να κινείται διαφορετικά εντός της πόλης. Η προσπάθεια αυτή αρχίζει σήμερα μέσω των πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Κινητικότητας». Η οποία μάλιστα είναι Ευρωπαϊκή ιδέα και πρωτοβουλία. Πρώτη φορά στα χρονικά θα επιχειρηθεί οργανωμένα κάτι τόσο δύσκολο. Κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει από τώρα να προβλέψουμε την αποτυχία του.

 

Στο παρελθόν και πολλές φορές φορείς και αυτοδιοίκηση επιχείρησαν το ίδιο. Κάποια στιγμή ο Δήμος Καβάλας πλήρωνε ακόμη και το εισιτήριο του Αστικού λεωφορείου. Για να κατεβαίνουν με το λεωφορείο οι πολίτες στο κέντρο. Κι εκείνη η προσπάθεια είχε αποτύχει μιας και το «στραβό» των Ελλήνων δεν αλλάζει με τίποτα. Ούτε στην Καβάλα, ούτε αλλού. Στο κάτω κάτω της γραφής είναι και θέμα εκπαίδευσης. Είναι θέμα νοοτροπίας και βόλεψης.

 

Ας δούμε τις εικόνες που σήμερα εισπράττουν τα περισσότερα παιδιά. Με το αυτοκίνητο ή με τα αυτοκίνητα της οικογένειας θα πάνε στο σχολείο κι από το σχολείο στο σπίτι. Με το αυτοκίνητο θα πάνε στο φροντιστήριο, στον αθλητικό χώρο. Παντού ένα αυτοκίνητο είναι άμεσα διαθέσιμο προκειμένου να τους διευκολύνει.

 

Αν κάποιος επισκεφθεί τα αθλητικά σωματεία και δει την προπόνηση των Ακαδημιών (δηλαδή των τμημάτων των μικρών και πολύ μικρών παιδιών) θα μείνει άφωνος. Τα μισά και παραπάνω είναι υπέρβαρα! Συνέπεια της προαναφερθείσας διαδικασίας αλλά και του έτοιμου φαγητού. Που επίσης προσφέρεται συνεχώς. Επειδή είναι και εύκολο.

 

Αυτή είναι σήμερα όχι η Καβάλα, όλη η Ελλάδα. Μπορείς λοιπόν αυτούς τους Έλληνες (τους μικρούς και τους μεγάλους) να τους αλλάξεις; Μπορείς να τους πείσεις να περπατήσουν; Να τρέξουν; Να προστατεύσουν είτε την υγεία τους, είτε το περιβάλλον; Το βλέπουμε πολύ δύσκολο. Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια έχει τα δικά της στοιχεία. Είναι μια απαραίτητη εμπειρία, μια διαδικασία μέχρι να φθάσεις στο τελικό συμπέρασμα. Σε κάτι γνωστό, ισχυρό και πάνω απ’ όλα γνήσια Ελληνικό. Και Καβαλιώτικο φυσικά.

 

Παραμένουν στις θέσεις τους αρκετά από τα μπάνερ, αρκετά από τα πανό που χρησιμοποίησε η ΚΝΕ Καβάλας για να διαφημίσει το πρόσφατο φεστιβάλ της. Τα μέλη της οργάνωσης έδειξαν τη γνωστή σπουδή στο να προβάλλουν την εκδήλωση τους, με τρόπους απλώς ξεπερασμένους, αλλά δεν επανήλθαν. Αυτήν την δουλειά την άφησαν σε άλλους…

 

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε ακόμη και σήμερα τις αφίσες και τα πανό σε διάφορα σημεία της Καβάλας. Ευτυχώς είναι μόνο αυτά. Γιατί αν δεν υπήρχε η γνωστή σχετική απαγόρευση, την οποία σέβονται όλοι οι άλλοι, θα χρειάζονταν μια ολόκληρη δημοτική υπηρεσία για να βγάζει όσα θα υπήρχαν ως … ενθύμια σε διάφορα κεντρικά σημεία της Καβάλας.

 

Υπάρχουν ταυτόχρονα και κάποια άλλα, καλά παραδείγματα. Όπως αυτό που έγινε χθες στον κεντρικό δρόμο της Παναγίας. Συμπολίτης είχε για πέταμα έπιπλα. Αντί να τα βγάλει στο πεζοδρόμιο και να τα εγκαταλείψει δίπλα σε κάδο, ενημέρωσε το Δήμο Καβάλας. Πλήρωσε το παράβολο (από 30 έως 100 ευρώ, ανάλογα με τον όγκο των παλαιών αντικειμένων) κι ο Δήμος με όχημα και προσωπικό του τα φόρτωσε και τα μετέφερε εκεί που πρέπει. Απλά πράγματα. Κυρίως σωστή διαδικασία.

 

Κάτι ακόμη για τον κεντρικό δρόμο της Παναγίας. Χθεσινό κι αυτό. Ο Δήμος αποδέχθηκε το αίτημα του Στρατού, βρέθηκε με συνεργείο του στην αυλή των στρατιωτικών κατοικιών κλαδεύοντας δέντρο. Το έφερε σε μια καλή κατάσταση προκειμένου να μην ενοχλεί και κυρίως να μην είναι επικίνδυνο.

 

Ούτε χθες τέλειωσε η διαδικασία παραλαβής αιτήσεων για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Αποφάσισαν να περιμένουν αιτήσεις και σήμερα. Μήπως υπάρξουν κάποιες ακόμη με το ταχυδρομείο. Έως χθες οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση ήταν 7. Θα δούμε αν θα αυξηθούν ως το μεσημέρι. Από βδομάδα αρχίζει το υπόλοιπο και ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας για την επιλογή του καταλληλότερου.

 

Στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ ήταν το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση του Βελίδειου. Παρακολούθησαν από κοντά την ομιλία του προέδρου κ. Νίκου Ανδρουλάκη και τον χειροκρότησαν θερμά. Επέστρεψαν στην Καβάλα ικανοποιημένα, από όσα είδαν και άκουσαν. Στις σχετικές φωτογραφίες που γρήγορα αναρτήθηκαν είδαμε τον Δημήτρη Παπουτσή, τον Μιχάλη Τιμοσίδη, τον Χάρη Σεϊτανίδη, τον Κώστα Παπαδόπουλο, τον Ιορδάνη Χοροζίδη, την Μαρία Τσίλογλου, τον Μιχάλη Σκαρτούλη, τον Λάκη Τζιτζιό κτλ.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου παραβρέθηκε στον αγιασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πολύστυλου. Της Ασπίδας, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε συνεργασία της με τον Παναθηναϊκό. Πρώτον, η κ. Ιωσηφίδου φαίνεται να άρχισε μια πιο ουσιαστική προεκλογική προσπάθεια. Δεύτερον, με την ευκαιρία είδε από κοντά τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια του γηπέδου του Πολύστυλου και όσα αντίκρυσε δεν της άρεσαν καθόλου. Δέχθηκε τα παράπονα των εκπροσώπων της ίδιας ομάδας. Ζήτησαν – της είπαν- μπογιά να βάψουν τους χώρους του γηπέδου, αλλά ο Δήμος Καβάλας τους έδωσε ελάχιστη! Τα υπόλοιπα και σχετικά με το ίδιο θέμα θα τα ακούσουμε από την ίδια. Μάλλον στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ο αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Σταυρίδης ρωτήθηκε για την απόφαση του Δήμου να στηρίξει την ιδέα παρουσίας ναυαγοσώστη και στην παραλία της Νέας Καρβάλης. Κάτι που τελικά θα γίνει από το Καλοκαίρι του 2023. Όπως είπε φέτος η παραλία είχε πολύ κόσμο αφού «… ο τουρισμός στην περιοχή της Νέας Καρβάλης αυξήθηκε».

 

Εξ αιτίας των έργων για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου, η εταιρία τοποθέτησε μεταλλικές πλάκες επί του οδοστρώματος ώστε όταν διακόπτονται οι εργασίες η κίνηση των αυτοκίνητων να συνεχίζεται κανονικά. Αυτό έγινε –τουλάχιστον- προχθές βράδυ στο Περιστέρι. Συνέπεια της ενέργειας της ήταν το γνωστό πρόβλημα. Η κάθε διέλευση οχήματος προκαλούσε τον ίδιο εκνευριστικό θόρυβο. Άραγε κοιμήθηκαν εκείνο το βράδυ οι περίοικοι; Το βλέπουμε αρκετά δύσκολο.

Διαβάστε επίσης