μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με την ευκαιρία λήξης της φετινής κολυμβητικής και Καλοκαιρινής περιόδου θα πρέπει να σχολιάσουμε κάποια πράγματα που αφορούν την Καλαμίτσα. Μία ακόμη φορά και παρά τα γνωστά της προβλήματα, κέρδισε την εμπιστοσύνη των λουόμενων. Όλο το Καλοκαίρι είχε κόσμο. Αν και με αφορμή μεμονωμένο (και σοβαρό) περιστατικό συκοφαντήθηκε. Για αυτόν και για άλλους λόγους γράφτηκαν φέτος πολλά αρνητικά για την Καλαμίτσα. Υπερβολικά και αβάσιμα τα περισσότερα. Ίσως και όλα. Το ότι η προσέλευση συνεχίστηκε πολύ μεγάλη, δείχνει το πόσο σημαντική παραμένει για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Σχετικά με τη συμφωνία του Δήμου Καβάλας με την ΕΤΑΔ, προκειμένου ο Δήμος Καβάλας να αναλάβει όλη την Καλαμίτσα, δεν υπάρχουν νεότερα. Εδώ και καιρό. Το ενδιαφέρον του Δήμου είναι διαρκές. Η καθυστέρηση στη συμφωνία, συμφωνία που «έρχεται», οφείλεται στην ΕΤΑΔ. Εκτός απροόπτου και πολύ πριν το Καλοκαίρι του 2023, η παραλία θα ξαναγίνει δημοτική. Με τους γνωστούς όρους. Η διοίκηση Μουριάδη τους δέχεται, άλλοι όχι.

 


 

Οι πολίτες του Νομού Καβάλας, αλλά και γενικότερα οι περισσότεροι Έλληνες, δεν ασχολούνται με τις εκλογές. Παρά το ότι οι τοπικές θα γίνουν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα κι οι εθνικές (βουλευτικές) σε λιγότερο από έναν χρόνο. Αρνούνται. Έχουν άλλες και σημαντικότερες προτεραιότητες. Η βασικότερη της οποίας είναι οικονομική, αφορά τον Χειμώνα που έρχεται. Σχετίζεται δε με την ενεργειακή κρίση. Φαίνεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη στάση τους δεν θα αλλάξει. Τουλάχιστον ως την προσεχή Άνοιξη.

 

Διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση ίσως και αδιαφορίας περί των επικειμένων εκλογών, η οποία προβληματίζει. Κυρίως αυτούς που θα είναι υποψήφιοι. Κι ενώ οι υποψήφιοι ήδη περιοδεύουν και γενικά δρουν προεκλογικά, αντιλαμβάνονται ότι το κοινωνικό σύνολο δεν ανταποκρίνεται. Δεν συμμετέχει.

 

Προκύπτουν έτσι πολλά και διάφορα προβλήματα. Τα οποία καθώς θα εξελιχθούν – και στην πορεία μάλλον δεν θα λυθούν- καταλήγουν να είναι πλήγματα ακόμη και στην δημοκρατία. Στη λειτουργία της. Γίνονται εκλογές χωρίς «ζωηρή» και «θερμή» προεκλογική περίοδο; Γίνονται εκλογές χωρίς νέα πρόσωπα, χωρίς νέους υποψηφίους και χωρίς τον γνωστό θόρυβο;

 

Κι όμως προς κάτι τέτοιο οδεύουμε. Το χειρότερο όλων είναι κάτι που επίσης διαφαίνεται. Η σημερινή στάση άρνησης συμμετοχής σε οποιαδήποτε συζήτηση περί των εκλογών μπορεί και να σημαίνει αύξηση του ποσοστού της αποχής από αυτές. Στο τέλος δηλαδή πολλοί ούτε καν θα ψηφίσουν!

 

Είναι κάτι που ισχύει στο εξωτερικό. Ισχύει σε μικρό ωστόσο βαθμό στην Ελλάδα. Στις διαδοχικές εκλογές που έρχονται ίσως το συναντήσουμε και στην πατρίδα μας. Δεν εννοούμε την συνηθισμένη αποχή από τις κάλπες. Εννοούμε κάτι μεγαλύτερο, συνέπεια και αυτό μιας γενικότερης κατάστασης που επηρεάζει τις εκλογές αλλά αφορά τα οικονομικά. Σχεδόν κάθε πολίτη και σχεδόν κάθε οικογένεια.

 

Ο Χειμώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι όντως διαφορετικός. Η θέρμανση που ήταν αυτονόητη και απλή σχετικά ως διαδικασία, κινδυνεύει. Μπορεί και να μην υπάρχει όπως την ξέραμε. Υπό αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι πολίτες προσπαθούν από τώρα να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, εμπλέκονται σε μια διαδικασία που τους αλλάζει. Τους κάνει να επικεντρώνονται σε αυτήν λες και γύρω τους δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Δεν υπάρχουν ούτε καν εκλογές!

 

Στο Νομό Καβάλας κινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πέρα από το επίσημο πρόγραμμα του, συμμετοχή σε εκδηλώσεις που έγιναν στο Ν. Καβάλας, είχε και τις ιδιωτικές του συναντήσεις. Λογικό. Βράδυ Παρασκευής συνέφαγε στη Ν. Πέραμο με παρέα αγροτική και αυτοδιοικητική. Συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μαζί του ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Πριονίδης, ο Κώστας Παπαμερής. Στην ίδια παρέα συμμετείχε, εδώ ίσως είναι η είδηση, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

 

Ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επέλεξε να ανακοινώσει την επίλυση προβλήματος που είχε σχέση με τις μετακινήσεις μαθητών του Δήμου Παγγαίου: «Οριστική λύση δόθηκε στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν εδώ και χρόνια μαθητές και γονείς της Γεωργιανής, του Αγ. Χριστόφορου και άλλων περιοχών για τη μεταφορά τους προς το σχολείο τους. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις μου προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα εκδόθηκε Κ.Υ.Α. που επανακαθορίζει την ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση που πρέπει να έχει η κατοικία του μαθητή από το σχολείο του για να δικαιούται δωρεάν μεταφορά».

 

Δύο βουλευτές του ΚΚΕ, οι Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, κατέθεσαν νέα ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις αγροτικές ζημιές στο Παγγαίο. Που όλοι ξέρουμε ότι έγιναν στο τέλος Ιουνίου. Σημειώνουν- στη νέα τους ερώτηση- ότι επαναλαμβάνουν την αρχική τους (30/6) καθώς ενώ πέρασαν σχεδόν 3 μήνες, αυτή δεν απαντήθηκε. Και δεν κάνουν λάθος. Την ίδια τύχη είχαν όλες οι ερωτήσεις εκείνης της εποχής για το ίδιο θέμα. Καμία δεν απαντήθηκε!

 

Ίσως απαντηθούν τώρα. Τώρα που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον ΕΛΓΑ υπόσχονται προκαταβολές αποζημιώσεων ως το τέλος του έτους, με αρχή το τέλος Οκτώβρη. Τώρα που ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπόσχεται και ανακοινώνει ακόμη και έκτακτη στήριξη των σταφυλοπαραγωγών με συνολικό ποσό 2 εκ ευρώ.

 

Χωρίς προσωπικό της Τροχαίας Καβάλας ήταν για αρκετή ώρα το περασμένο Σάββατο το κεντρικό παζάρι, στο Διοικητήριο. Αυτός ήταν ο λόγος του κυκλοφοριακού προβλήματος σε όλη την οδό Ερυθρού Σταυρού. Πολλοί οδηγοί παρκάριζαν για … λίγο στην άκρη του δρόμου και με αλάρμ. Ανενόχλητα. Κάποιος μάλιστα έπραξε το ίδιο για να επισκεφθεί τα ουρητήρια του Πάρκου Φαλήρου και να κάνει την ανάγκη του! Αυτά και άλλα πολλά είναι όσα δημιουργεί γενικώς η έλλειψη αστυνόμευσης. Τα βλέπουμε κάθε μέρα στο κέντρο της πόλης. Φαίνεται ότι πρέπει να τα συνηθίζουμε και τα Σάββατα στο παζάρι.

 

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να συγχαρούμε την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας για την γρήγορη σχετικά εξιχνίαση της δολοφονίας στη Χρυσούπολη. Ο δράστης ήταν πρόσωπο πέρα κάθε υποψίας. Γεγονός που μόνο προσωρινά δυσκόλεψε την πρόοδο των ερευνών. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι μια ακόμη ανθρώπινη ζωή χάθηκε για ασήμαντη αφορμή. Κι αυτό είναι το χειρότερο όλων.

 

Το προσεχές Σάββατο 1 Οκτώβρη θα γίνει εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης υλοποίησης της επένδυσης της εταιρίας ΕΔΕΜ ΑΒΕΕ. Η εταιρία θα κατασκευάσει μονάδα εμφιάλωσης νερού, στην περιοχή του Παράδεισου Νέστου. Το νερό που θα εμφιαλώνεται και θα πωλείται είναι φυσικά των πηγών του Παράδεισου. Η επένδυση ήταν σε διαδικασία ωρίμανσης επί σειρά πολλών ετών. Ίσως και δεκαετιών! Πλέον είναι έτοιμη να μπει σε φάση υλοποίησης και γρήγορης όπως φαίνεται λειτουργίας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Περαστικοί ξαφνιάστηκαν όταν περπατώντας προς το κέντρο της πόλης είδαν άνδρα να κοιμάται στο πεζοδρόμιο. Περιοχή Φαλήρου. Είναι άστεγος και έχει ανάγκη; Την ερώτηση θα πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι. Που οφείλουν να ασχοληθούν και να ερευνήσουν το περιστατικό. Ήδη προβάλλεται από πολλούς, με το συνήθη τρόπο. Στο facebook.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης