• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε μια φυσιολογική και συνηθισμένη λειτουργία είναι από χθες το ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Παλιοί και νέοι φοιτητές του είναι στο μάθημα και χωρίς καθόλου μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Τα νέα… μέτρα είναι αυτά που έχουν σχέση με την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας. Κάπου εκεί φαίνεται να παραπέμπει η ανακοίνωση της φωτογραφίας, σε εμφανές σημείο έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας. Όσο για τις κλειδωμένες πόρτες, αυτό ισχύει και ισχύει από καιρό. Είναι η ασφάλεια που επίσης προέχει και η προστασία πάσης φύσεως εκπαιδευτικού υλικού.

 


 

Δύο ακόμη νέοι νοσηλευτές και νέες νοσηλεύτριες ανέλαβαν υπηρεσία σε κλινικές του Νοσοκομείου Καβάλας. Η ορκωμοσία τους έγινε χθες το πρωί. Ταυτόχρονα προχωρά αρκετά γρήγορα η διαδικασία για την επιλογή των νέων ιατρών στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης. Το προσεχές Σάββατο θα είναι στην Αθήνα, στο Υπουργείο Υγείας, τόσο ο διοικητής όσο και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου της Καβάλας. Η συνάντηση αφορά διοικητές δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας.

 

Τα καλά νέα του Νοσοκομείου ως προς την πανδημία υπήρξαν χθες το μεσημέρι. Με τα εξιτήρια που έγιναν, στην κλινική κορωνοϊού έμειναν μόνο 6 ασθενείς. Μετά από 4 περίπου μήνες οι ασθενείς είναι τόσο λίγοι. Η κατάσταση χαλαρή θυμίζει τα όσα γίνονταν στο Νοσοκομείο Καβάλας τον Μάη και στις αρχές του προηγούμενου Ιουνίου. Κι όλα δείχνουν ότι μείωση ασθενών και υποχώρηση της πανδημίας στο Νομό μας, θα συνεχιστούν. Μέχρι να Χειμωνιάσει. Για τον Χειμώνα κανείς δεν ξέρει…

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη εβδομάδα απέδειξε ότι η πλειοψηφία των μελών επιθυμεί μικτή συνεδρίαση. Για να μπορούν οι περισσότεροι να συνδέονται και να συνεδριάζουν από το σπίτι ή το γραφείο τους. Το συμπέρασμα δεν θα αρέσει στην παράταξη του κ. Βέρρου, η οποία επιμένει σε δια ζώσης μόνο συνεδριάσεις. Θα λέγαμε ότι είναι σωστό και φυσιολογικό αν εν τω μεταξύ η τεχνολογία δεν είχε κάνει την πρόοδο της.

 

Έστω και ως συνέχεια της δυσάρεστης και πρόσφατης πανδημίας, αυτές οι συνεδριάσεις (και από απόσταση) ήρθαν για να μείνουν. Στο τέλος να καθιερωθούν. Διευκολύνουν πολύ και δεν αφαιρούν παρά ελάχιστα πράγματα από την ουσία. Κατά συνέπεια να απέχει κάποιος επειδή ζητά συνεδριάσεις όπως παλιά είναι κάτι που ελέγχεται. Τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι άλλοι συμμετέχουν κανονικά.

 

Η αντιπολίτευση έχει δίκιο σε δύο άλλες παρατηρήσεις της προς τη διοίκηση του Δήμου. Όντως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάζει συχνότερα, μία φορά ανά 15 ημέρες.  Ο Δήμος Καβάλας εκτός από το ψήφισμα, πρέπει να δράσει πιο μαχητικά στην υπόθεση των νέων διοδίων. Οι βουλευτές του Νομού Καβάλας είναι ολοφάνερο ότι σιωπούν ακριβώς επειδή έψαξαν το θέμα αλλά δεν μπόρεσαν… Υπό την πίεση του Δήμου Καβάλας το αρμόδιο Υπουργείο (και η Κυβέρνηση γενικότερα) θα κάνουν κάτι. Η πίεση του Δήμου Καβάλας θα διευκολύνει τους βουλευτές ώστε να επανέλθουν.

 

Στο κάτω κάτω της γραφής τι ζητούν οι Καβαλιώτες; Μία ακόμη φορά ζητούν το αυτονόητο. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Καβάλας που εργάζονται εκτός Καβάλας και ανατολικά, να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην εργασία τους μέσω της Εγνατίας Οδού. Και χωρίς να πληρώνουν διόδια. Όπως αυτό γίνεται σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Με πιο γνωστή και πιο κοντινή μας αυτή του Δήμου Παγγαίου.

 

Θα επανέλθουμε στα της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να μνημονεύσουμε την πρώην Δήμαρχο. Η κ. Δήμητρα Τσανάκα βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης μετά από μια μικρή περιπέτεια με την υγεία της. Η ανάρρωση τελειώνει κι έτσι πολύ σύντομα θα την ξαναδούμε και θα την ξανακούσουμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Της ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη επάνοδο.

 

Κάποιο… θαύμα πρέπει να έγινε χθες το μεσημέρι. Πέριξ του κτιρίου του Τελωνείου, στο κεντρικό λιμάνι, δεν υπήρχε προς εκτελωνισμό ούτε μία νταλίκα. Ούτε μία! Ο χώρος ήταν ανοιχτός και ελεύθερος. Μόνο που χθες η κίνηση στο λιμάνι ήταν γενικότερα περιορισμένη. Ας είναι. Προτιμούμε το λιμάνι να μην έχει νταλίκες κι ας μην έχει γενικότερα κίνηση. Είτε προς τα νησιά του Β. Αιγαίου, είτε προς τη Θάσο.

 

Αυτό άλλωστε είναι το σωστό και το φυσιολογικό. Όταν υπάρχουν ουρές αυτοκινήτων, κυρίως το Καλοκαίρι, να είναι ουρές οχημάτων που θα εξυπηρετηθούν από τα πλοία. Και όχι ουρές για την υπηρεσία του Τελωνείου Καβάλας.

 

Στη διασταύρωση της οδού Εθνικής Αντίστασης με Αβέρωφ, μπροστά από το κτίριο του ΟΛΚ και του Λιμεναρχείου, υπάρχει «σαμαράκι». Καλώς ή κακώς υπάρχει. Κι ας μην είναι νόμιμο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Λόγω πολυκαιρίας η κατάσταση του δεν είναι κι η καλύτερη. Σε ένα ή και δύο σημεία του άρχισε να διαλύεται. Πρόβλημα. Πρόβλημα που όποιος τοποθέτησε το «σαμαράκι» θα πρέπει να σπεύσει να το διορθώσει. Αλλιώς θα γίνει παγίδα. Για αυτοκίνητα και πεζούς.

 

Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη λήγει η απογευματινή πεζοδρόμηση της οδού Εθνικής Αντίστασης. Από το απόγευμα του Σαββάτου 1η Οκτώβρη τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν κανονικά και το κυριότερο θα παρκάρουν κανονικά στην παραλιακή οδό. Το μέτρο που και φέτος πέτυχε, θα επανέλθει τον Μάη του 2023. Με αφορμή το επόμενο Καλοκαίρι.

 

Μόλις προ λίγων ημερών αποκαταστάθηκε πλήρως το πεζοδρόμιο στη γωνία Δαγκλή και Ερυθρού Σταυρού. Στο σημείο της εκτροπής του τζιπ και της πρόσκρουσης του στο ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ και στις τέντες του κλειστού περίπτερου. Κανείς δεν περίμενε το περιστατικό και τα όσα προκάλεσε. Αν και μεταξύ μας, όλα θα μπορούσαν να εξελιχθούν ακόμη χειρότερα.

 

Ο Χρήστος Τρέλλης ήταν από τους παλαιότερους περιφερειακούς συμβούλους της ΑΜΘ. Μέλλος του κόμματος, προερχόμενος από την Αλεξανδρούπολη. Ξαφνικά αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε. Τον λόγο δεν τον καταλάβαμε αλλά δεν πειράζει. Τα έχει αυτά το κόμμα. Ήταν συνεπής και αξιόμαχος κι ας μην μας «ενόχλησε» ως ΠΕ Καβάλας. Όταν χρειάζονταν λειτουργούσε και ως σύμβουλος της δικής μας Περιφερειακής Ενότητας.

 

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής αναχώρησαν από την Καβάλα τα μέλη της αποστολής των δύο Λυκείων Ελληνίδων. Της Καβάλας και της Ξάνθης. Σήμερα θα φθάσουν στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Φοβούνται είναι αλήθεια αλλά όχι τόσο. Όπως είπε χθες η κ. Μαρίνα Φιλιππίδου, έλαβαν διαβεβαιώσεις για τα θέματα ασφαλείας. Το «κονέ» το έκανε ο πρέσβης της Ελλάδας στην περιοχή. Γνωστός του Λυκείου των Ελληνίδων από την εποχή που ο ίδιος άνθρωπος υποδέχθηκε την αποστολή του Λυκείου στο αλησμόνητο ταξίδι στην Αυστραλία.

 

Μια άλλη και πετυχημένη εκδρομή έγινε το τριήμερο Παρασκευή έως Κυριακή από τη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Μέλη του συλλόγου και κάτοικοι της Νέας Καρβάλης προτίμησαν κάτι πιο κοντινό. Και πιο συνηθισμένο. Επισκέφθηκαν την Αθήνα. Με αρχηγό τον Καπλάνη Ιωσηφίδη επισκέφθηκαν διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, ανάμεσα στις οποίες και τη Βουλή. Εντός της οποίας ξεναγήθηκαν.

 

Οι υπόλοιπες εκδρομές επίσης συλλόγων, προγραμματίζονται για να γίνουν τον Οκτώβρη. Με έναρξη πολλών εκδρομών την ερχόμενη Παρασκευή. Και το ερχόμενο τριήμερο γενικότερα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης