• 6 Δεκεμβρίου 2023,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δευτέρα 3 Οκτώβρη χθες. Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, ο καιρός στην περιοχή διατηρήθηκε Καλοκαιρινός. Ειδικά τις μεσημβρινές ώρες. Κι έτσι οι Καβαλιώτες επανήλθαν στις παραλίες. Για ένα ακόμη μπάνιο στη θάλασσα. Χαρακτηριστική της μεγάλης προσέλευσης είναι η φωτογραφία. Χθες το μεσημέρι (περίπου στη 1) στην παραλία της Ραψάνης.

 


 

Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και χθες Δευτέρα επέμεναν να ασχολούνται με το τραγικό περιστατικό της Λεκάνης. Έδωσαν μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια κι έτσι ανέλυσαν τα πάντα. Όλα όσα είχαν σχέση με τον άνδρα, όλα όσα είχαν σχέση με την άτυχη μητέρα και το μόλις 11 μηνών αδικοχαμένο παιδί της.

 

Αναγνώστες και τηλεθεατές όσα περισσότερα άκουγαν και μάθαιναν, τόσο περισσότερο απογοητεύονταν. Μελαγχολούσαν και απορούσαν ταυτόχρονα. Αρκετές φορές η δημοσιογραφική έρευνα (κατά πολλούς κινούμενη και στα όρια της υπερβολής) έσφαλε. Τα λάθη άλλοτε διορθώνονταν κι άλλοτε όχι. Αλλά κι όταν διορθώνονταν, αυτό συνέβαινε με έναν περίεργο τρόπο. Διορθώνονταν ως πληροφορίες που κάποιος άλλος διέδωσε (ποιος άραγε;) και όχι ως βιαστική, πρόχειρη δημοσιογραφική δουλειά.

 

Τα έχει αυτά η ζωή. Ειδικά όταν αναζητάς νέα από απόσταση και από το τηλέφωνο. Είναι άλλο πράγμα να δουλεύεις στην Αθήνα και να ψάχνεις στη Λεκάνη κι είναι κάτι άλλο και δυσκολότερο να είσαι ταυτόχρονα στον τόπο του κάθε εγκλήματος. Όπως φυσικά παίζει ρόλο το πόσο θα επιμείνεις σε ένα θέμα που τελικά πήρε το δρόμο του. Δύσκολο και άδικο για πολλούς.

 

Όταν όμως δεν έχεις άλλα θέματα… Όταν δεν έχεις άλλη επιλογή… Τότε επιστρατεύεις ότι έχεις και δεν έχεις, αναλαμβάνεις το ρίσκο να κάνεις λάθος και μετά «όποιον πάρει ο χάρος…». Πάντα άλλωστε είσαι διαθέσιμος να επανέλθεις και να αποκαταστήσεις την αλήθεια. Αρκεί κανείς να μην επισημάνει ότι το λάθος που διορθώνεται είναι το δικό σου. Λάθος της … απόστασης και της βιασύνης. Κι όλα αυτά για χάρη της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας. Τελικά για χάρη των χρημάτων.

 

Για την ελληνική δημοσιογραφία του σήμερα αυτό δεν είναι το χειρότερο. Είναι κάτι συνηθισμένο αλλά όχι το πιο κακό. Το χειρότερο είναι να μην διασταυρώνεις. Αυτή είναι μια άλλη βιασύνη. Ότι ακούς, ας είναι φήμη ή κουτσομπολιό, το μεταδίδεις αμέσως. Το γράφεις με τα μεγαλύτερα γράμματα. Κι επειδή αυτό σου αρέσει ως δήθεν πληροφορία ή δήθεν είδηση, δεν περιμένεις. Και δεν ψάχνεις μήπως και δεν είναι αλήθεια.

 

Σε αυτήν την περίπτωση εκθέτεις τους ανθρώπους. Καμιά φορά και ανεπανόρθωτα. Κι αν εν πάση περιπτώσει το λάθος είναι πάρα πολύ μεγάλο, ξέρεις εσύ. Αλλάζεις θέμα και συζήτηση ώστε κάτι άλλο να κάνει τους αναγνώστες και τους ακροατές να ξεχάσουν το προηγούμενο. Αυτές οι καταστάσεις και οι διαδικασίες έκαναν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από τα πιο αναξιόπιστα της Ευρώπης. Κι οι εφημερίδες ειδικά και για αυτόν τον λόγο, πουλάνε σήμερα ελάχιστα. Τόσο πολύ μειώθηκαν οι πωλήσεις τους που δεν τις βρίσκεις ακόμη και σε παραδοσιακά σημεία πώλησης στην πόλη που ζεις και εργάζεσαι.

 

Το βασικό επιχείρημα είναι το γνωστό. Το τι θέλει να ακούσει, να διαβάσει και κυρίως να δει ο κόσμος. Κι όσο οι μετρήσεις δικαιώνουν μια λάθος δημοσιογραφική εργασία (και επιλογή θεμάτων), τόσο αυτή θα δικαιώνεται. Γιατί- ισχυρίζεσαι- τελικά ο κόσμος φταίει. Αυτός επιλέγει να ζητά να μάθει για τα εγκλήματα και τα άλλα τραγικά περιστατικά. Ο κόσμος ζητά γρήγορα τα νέα κι ας είναι λάθος.

 

Τις προάλλες για την τραγική ιστορία της Λεκάνης, γράφτηκε παντού ότι ο ιερέας του χωριού δεν ήθελε να κάνει την κηδεία του 56χρονου. Δεν ήταν έτσι. Κάποτε ο ίδιος ο ιερέας εξήγησε τι είχε συμβεί. Τότε λοιπόν αντί τα μέσα ενημέρωσης να παραδεχθούν το λάθος τους και να προβάλλουν το σωστό, δηλαδή τις δηλώσεις του ιερέα, έκαναν μόνο το δεύτερο. Πρόβαλλαν τις δηλώσεις του ιερέα. Γιατί αυτά τα μέσα ενημέρωσης (ή έστω τα περισσότερα) λάθη δεν κάνουν σχεδόν ποτέ!

 

Γράφαμε τις προάλλες για τον πεζό που χτύπησε το κεφάλι του στον ανενεργό φωτεινό σηματοδότη, μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. Κάποιος αρμόδιος εντόπισε- επιτέλους- το πρόβλημα. Πήγε στο σημείο κι απλώς αφαίρεσε τον σηματοδότη. Την κολώνα, που επίσης δεν έχει νόημα να υπάρχει, την άφησε στη θέση της! Οι λεγόμενες μισές δουλειές.

 

Μια άλλη κολώνα, τούτη την φορά κολώνα φωτισμού, σάπισε στη βάση της κι έτσι είναι έτοιμη να πέσει. Τα γράφαμε και προ μηνός περίπου. Με αφορμή την εκδήλωση στη μνήμη των δασοκομάντος. Η περιοχή του μνημείου τους (περιοχή πλησίον της Ιχθυόσκαλας) έχει πολλές κολώνες φωτισμού. Μια από αυτές είναι στην επικίνδυνη προαναφερθείσα κατάσταση. Αλλά κι οι άλλες. Πρέπει να ελεγχθούν. Όσες είναι επίσης επικίνδυνες ή να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθούν.

 

Σήμερα το πρωί σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας θα γίνουν εκδηλώσεις με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1η του Οκτώβρη). Οι εκδηλώσεις, μια γιορτή για άνδρες και γυναίκες, ετοιμάστηκαν προσεκτικά από τη Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου Καβάλας. Στήριξε αυτά τα γεγονότα η εταιρία των αδελφών Τσατσούλη με μια χρήσιμη για την περίπτωση δωρεά.

 

Κι αυτήν την φορά οι Βούλγαροι που ζουν και εργάζονται στο Ν. Καβάλας είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της πατρίδας τους αν και είναι μακριά από αυτή. Εκλογικό κέντρο λειτούργησε την περασμένη Κυριακή (από το πρωί ως το απόγευμα) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Κι επειδή οι εκλογές στη Βουλγαρία είναι συχνές, αυτήν την φορά η προσέλευση στην ψηφοφορία δεν ήταν καθόλου μεγάλη. Αφήστε που για να πας ειδικά αυτές τις μέρες στη Δ. Βιβλιοθήκη πρέπει να περάσεις από «ναρκοπέδιο». Εννοούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το γνωστό τμήμα της οδού Κασσάνδρου.

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι τα ελληνικά σύνορα είναι απροσπέλαστα! Ίσως και να το πιστεύει. Μόνο που η αλήθεια είναι φυσικά εντελώς διαφορετική. Το μαρτυρούν όλα αυτά που ζουν το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι των «ορεινών» συνοικιών της Καβάλας και των ορεινών χωριών του Ν. Καβάλας. Αυτές οι καταστάσεις δείχνουν ότι τα σύνορα είναι προσπελάσιμα. Ήταν και παραμένουν. Η δήλωση του κ. Υπουργού γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και με σαφή προεκλογική σκοπιμότητα. Όμως τελικά ο Υπουργός εκτίθεται.

 

Αυτά τα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής κλήθηκε να σχολιάσει χθες, μιλώντας στο ράδιο Πρωινή, ο κ. Δημήτρης Παπουτσής. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας που συνεχίζει να περιοδεύει παντού στο Ν. Καβάλας, εκτιμά κατ’ αρχήν ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη. Απρίλιο ή Μάη. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια (σαν ΠΑΣΟΚ) ώστε ο ρόλος του κόμματος μας να είναι καθοριστικός στις εξελίξεις» τόνισε. Για τα Ελληνοτουρκικά ο κ. Παπουτσής ζήτησε να υπάρχει εθνική ομοψυχία. Τέλος για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μια στασιμότητα που όμως πρέπει να αλλάξει και να γίνει πρόοδος.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης