μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Νίκος Δημητριάδης ήταν ένας απλός και εργατικός άνθρωπος, εκπρόσωπος στα κοινά του ιδιωτικού τομέα. Καλοκάγαθος και χωρατατζής, ασχολήθηκε με το Δήμο Καβάλας ως υποψήφιος με τον Κωστή Σιμιτσή. Η κοινωνία τον επιβράβευσε με τρόπο που κι ίδιος ίσως δεν περίμενε. Όχι μόνο εκλέχτηκε αλλά διοίκησε κιόλας. Σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, σαν Αντιδήμαρχος Καβάλας. Είχε προηγούμενη εμπειρία ως πρόεδρος του σωματείου των οικοδόμων. Τα κατάφερε και δεν άλλαξε (από την όποια εξουσία είχε στα χέρια του). Κι αυτή του η επιτυχία δεν ήταν τυχαία. Συνταξιοδοτήθηκε, ξεκουράστηκε. Βρήκε επιτέλους ελεύθερο χρόνο. Κυκλοφορούσε πολύ, συζητούσε και γενικά βοηθούσε όποτε και όταν υπήρχε ανάγκη. Καλός οικογενειάρχης και πάνω απ’ όλα καλός άνθρωπος. Κατά γενική ομολογία. Νικήθηκε από την «κακιά» αρρώστια. Πέθανε χθες σε ηλικία 67 ετών. Συλλυπητήρια στους συγγενείς του. Να είναι γεροί να τον θυμούνται. Όπως θα τον θυμούνται – είναι σίγουρο- κι οι πολλοί φίλοι του. Τόσο στην Καβάλα όσο και στον υπόλοιπο Νομό.

 


 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας είπε με σύντομο και σαφή τρόπο όλη την αλήθεια. Σχετικά με τις επενδύσεις και την… ενθάρρυνση τους. Χρησιμοποίησε δύο εύκολα παραδείγματα. Και τα δύο της τοπικής επικαιρότητας. Η επένδυση στο νερό του Παράδεισου «πάλεψε» 12 χρόνια! Αυτή στα Λουτρά Ελευθερών έχει τουλάχιστον 5. Και συνεχίζει να «παλεύει». Με τη γραφειοκρατία.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνουμε απόλυτα τη μεγάλη στροφή στον τουρισμό. Και μόνο σε αυτόν. 1ον Υπάρχει και θα υπάρχει τουρισμός σε όλο το Ν. Καβάλας, 2ον Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επένδυσης είναι σχετικά άμεσα και 3ον Η υλοποίηση της επένδυσης μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Ενώ όλες οι άλλες επενδύσεις έχουν γενικά μέλλον και μεγάλη περίοδο αναμονής.

 

Αυτό λοιπόν είναι το «σήμερα» και το «αύριο» του Ν. Καβάλας. Ο τουρισμός. Όλα τα άλλα μοιάζουν με θεωρίες. Με ιστορίες που συχνά δεν παρουσιάζουν και το καλύτερο τέλος. Αν μάλιστα σε όλα αυτά υπολογίσουμε και τα Πετρέλαια, τα οποία έκλεισαν, καταλαβαίνουμε γιατί η αναπτυξιακή μας ελπίδα είναι στηριγμένη σε ένα μόνο πράγμα. Στο Ελληνικό Καλοκαίρι.

 

Παρά τα προβλήματα που ήδη αναφέραμε, το Επιμελητήριο βρίσκει δύναμη και κουράγιο κι οργανώνει από αύριο την έκθεση του. Μπας και αλλάξει το τοπίο. Θέλει αλλά δυστυχώς δεν μπορεί. Όλα όσα θα προβληθούν στην έκθεση του είναι ηρωικές πράξεις του ιδιωτικού τομέα, δραστηριότητες που συνεχίζονται εν μέσω διαδοχικών και δύσκολων κρίσεων. Η οικονομική (με τα μνημόνια), η υγειονομική και τώρα η χειρότερη. Η ενεργειακή.

 

Κάποιοι εν τω μεταξύ δεν άντεξαν. Έκλεισαν. Βρήκαν αλλού δουλειά ή αποχώρησαν από την Καβάλα. Έφυγαν από τον τόπο τους. Όσοι αντέχουν, καλούνται να βρουν το καλύτερο τους χαμόγελο. Να το χρησιμοποιήσουν συμμετέχοντας στην έκθεση. Να στείλουν μέσω αυτής ένα μήνυμα. Αυτό που λέει το γνωστό τραγούδι. Κι είμαστε ακόμη ζωντανοί! Κανονικά με αυτήν την μελωδία πρέπει το βράδυ της Κυριακής να ξεκινήσει η συναυλία των αδελφών Τσαχουρίδη. Κι είμαστε ακόμη ζωντανοί!

 

Σιγά να μην αργούσε… Το Πταισματοδικείο ξεκινά άμεσα και κατόπιν σχετικής Εισαγγελικής εντολής, τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης για τους 17 δημοτικούς συμβούλους Καβάλας. Αυτούς που έλαβαν την περιβόητη απόφαση του 2019 για το χώρο στάθμευσης «Ροδόπη». Ο κύκλος ανοίγει. Θα δούμε μέχρι που και με ποιον τρόπο. Κάποιοι- καθόλου περίεργο- πανηγυρίζουν! Θεωρούν ότι στην ίδια δύσκολη θέση θα βρεθούν κι άλλοι. Χαίρονται γιατί το μπλέξιμο θα είναι μεγαλύτερο. Μια περίεργη αντίδραση. Μια χαρά που στο βάθος είναι η γνωστή κακία.

 

Ας μη βιάζονται να κάνουν το δικό τους πρόβλημα, πρόβλημα κι άλλων. Αυτό θα αποφασιστεί όταν έρθει η ώρα, από τους αρμόδιους. Πάντως οι γενικότερες εκτιμήσεις παραμένουν ίδιες. Παρά τα χαζά σενάρια και τα αυθαίρετα αλλά βολικά για κάποιους συμπεράσματα, στο τέλος και για όλους μάλλον θα υπάρξει αθώωση. Ή ακόμη καλύτερα, η υπόθεση θα πάει στο αρχείο. Μέχρι τότε υπομονή. Θα είναι μεγάλη, όπως όλα δείχνουν.

 

Την προσεχή Δευτέρα εκτελείται πρώτη φορά δρομολόγιο στη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Σμύρνη με τη Θεσσαλονίκη. Σχέδιο πολλά υποσχόμενο, το οποίο θα μπορούσε να έχει αφετηρία το λιμάνι της Καβάλας. Αλλά δεν έχει. Η Θεσσαλονίκη πρόλαβε γιατί είναι Θεσσαλονίκη. Από οικονομικής πλευράς το δρομολόγιο είχε καλύτερες συνθήκες αν χρησιμοποιούσε το λιμάνι της πόλης μας.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, το δρομολόγιο θα εκτελεί πλοίο εταιρίες που δραστηριοποιείται κυρίως στα Επτάνησα. Το πλοίο είναι παλιό αλλά μετασκευάστηκε και μπορεί να μεταφέρει νταλίκες αλλά και 1.000 περίπου επιβάτες. Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται στις 13 ώρες. Το δρομολόγιο θα γίνεται , προς το παρόν, μία φορά την εβδομάδα. Κάθε Δευτέρα.

 

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Κωστής Σιμιτσής σχολίασε χθες το θέμα που ανέκυψε με το άγαλμα του Καπνεργάτη. Πρότεινε αυτό να «ψηλώσει». Δηλαδή όταν επανατοποθετηθεί, να χρησιμοποιηθεί βάθρο. Ώστε το άγαλμα- πάνω στο βάθρο- να φαίνεται περισσότερο. Για την μελέτη που υλοποιείται (έργο ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη) σημείωσε ότι έγινε το 2012 κι έχει την υπογραφή μελετητών από την Αθήνα.

 

Χρήσιμη ήταν η αναφορά του κ. Σιμιτσή και στον Τάσο Κακουλίδη. Επί των ημερών του στο Δήμο Καβάλας είχε ξεκινήσει η συζήτηση για το έργο ανάπλασης, μέσω διαγωνισμού που ο κ. Κακουλίδης (ως αντιδήμαρχος τότε) είχε προτείνει. Ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής έγινε κανονικά. Με αρκετές συμμετοχές.

 

Οι πρώτοι εμβολιασμοί αυτής της εβδομάδας για το Ν. Καβάλας έγιναν προχθές Τρίτη. Μεσολάβησε διάστημα 3 ημερών χωρίς κανένα εμβόλιο (Σάββατο- Κυριακή- Δευτέρα). Στη Θάσο μάλιστα 4 συνεχόμενες μέρες (ως και την Τρίτη) δεν έγινε κανένα εμβόλιο. Στο χερσαίο τμήμα έγιναν (την Τρίτη) 237. Όλα της 4ης και επικαιροποιημένης δόσης. Τα κρούσματα που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι σε μικρή αύξηση, παρουσιάζονται περισσότερα πάντα στο Δήμο Νέστου. Χθες το απόγευμα στο Νοσοκομείο οι ασθενείς με κορωνοϊό ήταν 6.

 

Η αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας χορήγησε την προβλεπόμενη άδεια. Το έργο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών θα «πάει» σύντομα και στην περιοχή του Αγίου Σίλα. Θα σκαφτεί η άκρη του δρόμου, από την Ιερά Μονή ως τη διασταύρωση για το Νοσοκομείο. Έργο οπτικών ινών γίνεται αυτό το διάστημα στις συνοικίες της Δεξαμενής και της Αγίας Βαρβάρας.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης