• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι η φετινή- και προχθεσινή- γιορτή του τσίπουρου στη Νέα Πέραμο όχι μόνο έγινε αλλά είχε μεγάλη επιτυχία. Παραθέτουν τα επιχειρήματα και συμπεράσματα τους. Αρκετές φωτογραφίες όπου οι παρευρισκόμενοι εντοπίζονται σε μια ευχάριστη, εορταστική κατάσταση. Ο καιρός έκανε το χατίρι στο γεγονός αφού την Κυριακή το πρωί δεν έβρεξε. Έβρεξε μετά. Ωστόσο η εκδήλωση φέτος ατύχησε κι αμέσως θα εξηγήσουμε τους λόγους.

 

Ήταν συνεχώς υπό την απειλή της βροχής και της κακοκαιρίας. Το γεγονός φυσικά και επηρέασε την προσέλευση του κόσμου. Η εκδήλωση έγινε μεν αλλά «τρέχοντας» και με λίγο κόσμο. Επίσημοι πάντως ήταν. Κανονικά. Με επικεφαλής τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αυτό διέσωσε τις εντυπώσεις. Και με το παραπάνω. Διευκόλυνε τον ισχυρισμό ότι όλα πήγαν καλά.

 

Στην εκδήλωση δεν βρέθηκαν οι παραγωγοί τσίπουρου της περιοχής. Αυτοί για τους οποίους γίνεται η γιορτή. Λέγεται ότι δεν ήταν ούτε ένας! Και δεν ήταν επειδή υπάρχουν παράπονα από την Κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης τους. Τα οποία ενώ έπρεπε, δεν υπάρχουν. Οι διοργανωτές βιάστηκαν να ορίσουν την γιορτή σε μια Κυριακή με αμφίβολο καιρό. Κινητοποίησαν όλους όσους συνήθως συμμετέχουν (συλλόγους κτλ) κι αρκέστηκαν σε αυτό. Στο τέλος έκαναν κάτι σαν γιορτή. Κι ότι αντίθετο ισχυρίζονται, το ισχυρίζονται αυθαίρετα και σε ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα.

 

Σα να ήθελαν να βγουν από την υποχρέωση. Βγήκαν λοιπόν. Τα ρεπορτάζ έγραψαν ότι όλα πήγαν καλά. Στη Νέα Πέραμο και στη Δ.Ε. Ελευθερών ξέρουν ότι έγινε το αντίθετο αλλά αυτό για τους διοργανωτές είναι λεπτομέρειες… Σημασία έχει τι αναφέρθηκε στο facebook, τι έδειξαν τα κανάλια. Υπό αυτές τις συνθήκες, όντως πήγαν όλα καλά.

 

Ας δούμε τώρα μια άλλη, εξίσου σημαντική λεπτομέρεια. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που ήταν στο γεγονός έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση. Δήλωσε, πολύ σωστά, ότι «… όταν ο κόσμος δεν είναι καλά, δεν μπορεί εμείς να εμφανιζόμαστε περιχαρείς». Το είπε και το τηρεί. Το συγκεκριμένο μήνυμα απευθύνονταν σε πολλούς άλλους που όπως φαίνεται ζουν στον κόσμο τους… Τροποποιούμε τη δήλωση του, την προσαρμόζουμε καταλλήλως. Όταν οι σταφυλοπαραγωγοί και οι παραγωγοί τσίπουρου δεν είναι καλά, δεν μπορεί κάποιοι να εμφανίζονται περιχαρείς. Τελεία και παύλα.

 

Με την ίδια δήλωση- στα επόμενα του λόγια και στην ίδια εκδήλωση- ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέβασε απότομα τον πήχη και για τον μεγάλο στόχο των αποζημιώσεων μέσω του προγράμματος de minimis. Κι ενώ είχαν δημιουργηθεί ποικίλες προσδοκίες, προχθές ο κ. Παναγιωτόπουλος έβαλε τα πράγματα σε μια άλλη βάση. Τα προσγείωσε, όπως λέμε. Δεν γνωρίζουμε τι περίμεναν οι αγρότες από τη διαδικασία. Πάντως αν «μεταφράσουν» τα λόγια του Υπουργού, αμέσως περιορίζουν τις προσδοκίες τους περί του de minimis. Κατά συνέπεια ας δοθούν εντός του έτους οι υπόλοιπες προκαταβολές, ας γίνουν ως την Άνοιξη οι εξοφλήσεις και για όλα τα άλλα το συζητάμε…

 

Είναι τέτοια η κατάσταση στη Δημοτική Ενότητα των Ελευθερών που ειδικά φέτος η συγκεκριμένη γιορτή δεν έπρεπε να γίνει. Και για λόγους συμβολικούς. Αυτό έπρεπε να το σκεφθούν οι διοργανωτές. Όφειλαν να έχουν γνώση της κατάστασης των αγροτών της ίδιας περιοχής. Έπρεπε και πρέπει να τους ακούν. Επέλεξαν να κινηθούν διαφορετικά. Έκαναν λοιπόν κάτι που δεν πέτυχε. Προτίμησαν να προσποιηθούν ότι δεν συμβαίνει τίποτα το διαφορετικό. Το «πάντρεψαν» με ένα κύμα κακοκαιρίας που περιτριγύριζε τη Δ.Ε. Ελευθερών κι έτσι διοργάνωσαν κάτι που άπαντες γρήγορα θα ξεχάσουν. Σε λίγο καιρό θα είναι σα να μην έγινε ποτέ.

 

Με ανάρτηση του ο Γιάννης Εριφυλλίδης γνωστοποίησε την συμμετοχή του το περασμένο Σαββατοκύριακο στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα, με θέμα το έργο του Βασίλη Βασιλικού. Στην ίδια ανάρτηση πρόσθεσε και μια φωτογραφία του (στην εκδήλωση) με τον συγγραφέα- βουλευτή και τη σύζυγο του. Το συνέδριο θυμίζουμε ότι διοργανώθηκε από 4 τμήματα 2 διαφορετικών πανεπιστημίων. Των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

 

Ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης ήταν το πρωί του Σαββάτου στο κατάστημα του Μασούτη στη Ραψάνη. Παρακολούθησε την εκδήλωση της επιχείρησης παρουσία των γνωστών τηλεπαρουσιαστών Κατερίνας Ζαρίφη και Δημήτρη Ουγγαρέζου. Έδωσε μάλιστα και συνέντευξη στους δύο μιας και για τις ανάγκες της εκδήλωσης εντός του καταστήματος λειτούργησε κάτι σαν ραδιοφωνικός σταθμός.

 

Εφημερίδα των Αθηνών έγραψε την Κυριακή ότι η Καβάλα θα είναι μια από τις πόλεις που πριν τις γιορτές θα επισκεφθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται. Στελέχη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας που ρωτήθηκαν σχετικά, δήλωσαν πλήρη άγνοια. Αντίθετα το προσεχές Σάββατο θα είναι στη Δράμα ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Σε μια ακόμη εκδήλωση για τα ενεργειακά θέματα. Την οποία οργανώνει η βουλευτής Δράμας του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου. Εμπρός λοιπόν στο δρόμο που άνοιξε ο Κωστής Σιμιτσής (με την ίδια εκδήλωση στην Καβάλα).

 

Ο Μητροπολίτης Στέφανος, ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ήταν το Σάββατο στη Δράμα. Στο πρόγραμμα ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Δωρόθεου. Με καταγωγή όπως είναι γνωστό από την Καβάλα. Εκεί ήταν επίσης αρκετοί συγγενείς και φίλοι του. Επίσης από την Καβάλα.

 

Ο Μένανδρος Μαρινάκης και ο Ιορδάνης Παπαντίδης ήταν στη Λάρισα το πρωί της περασμένης Κυριακής. Στην εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή. Κι όχι μόνο ήταν στην εκδήλωση αλλά φωτογραφήθηκαν με τον πρώην Πρωθυπουργό. Ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη. Σχετικό με την εποχή της πρωθυπουργίας του.

 

Την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Θάσο ο κ. Διονύσης Κλαδής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Θα περιοδεύσει στο Λιμένα όπου θα επισκεφθεί το Δημαρχείο και την Π.Υ. Θάσου. Συναντήσεις θα έχει και με τη διοίκηση του Δήμου και με τους εργαζόμενους του Δήμου Θάσου. Όπως και με το προσωπικό της Πυροσβεστικής. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί στον Πρίνο το Κέντρο Υγείας. Να δει από κοντά τη λειτουργία του.

 

Στα εντελώς ξαφνικά «έφυγε» χθες από τη ζωή ο Τάκης Βελισσάρης. Θύμα του πρωτοφανούς περιστατικού (τροχαίου) στο κέντρο της πόλης. Ο Τάκης ήταν συνεπής με το κόμμα, «στρατιώτης» αυτού επί σειρά πολλών ετών. Πάντα υποψήφιος στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ. Συχνά και στην αυτοδιοίκηση. Ο πιο έμπειρος στις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας. Κάτι σαν δάσκαλος για όλους τους υπόλοιπους που όλοι ήταν νεότεροι του. Και σαφώς πιο άπειροι με τα προβλήματα του τόπου. Δραστήριος μηχανικός του ιδιωτικού τομέα, συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Κι έτσι είχε προσαρμοστεί σε μια άλλη ζωή και μια καθημερινότητα. Χρήσιμος στην πόλη του. Γνώριζε πολλά και πάντα τα αξιοποιούσε, ή προσπαθούσε για αυτό, για το καλό όλων. Συλλυπητήρια στους συγγενείς του.

 

 

 

Διαβάστε επίσης